Prosinac 2013 - Viktori

Za akvarij mjeseca prosinca izabran je mješoviti akvarij člana viktori (Viktor Ilijašić). Akvarij nas je oduševio kao jako dobar primjer jednostavnog, a lijepog akvarija sa zdravim biljkama u kojem ribe uživaju.

 

 

 

1. Kako ste se počeli baviti akvaristikom? Što vas je privuklo ovom predivnom hobiju? Imate li neki uzor u akvaristici?

Pozdrav i hvala što ste odabrali moj akvarij za akvarij mjeseca.

Akvaristikom sam se počeo baviti u prosincu 2012. Prijatelj, Arsen, je tada imao akvarij star oko godinu dana i bio mi je od neizmjerne pomoći u svemu što mi je tada trebalo. Prije konačne odluke o ulasku u ovaj hobi neko vrijeme sam proučavao literaturu, učio o cikliranju i procesima koji se dešavaju pri pokretanju akvarija, kemiji vode, algama i raznim drugim temama. Kada je odluka pala, pozvao sam Arsena da mi pravi društvo u kupovini i kupio sve što je bilo potrebno za jedan početnički biljni akvarij. Od tada je prošlo oko 15 mjeseci, ista oprema i podloga je i danas u uporabi, sve osim rasvjete. Naravno, uz neke dodatke. Biljni akvarij me oduševljava od malih nogu. Sjećam se odlazaka u dječju bolnicu Kantrida, akvarij koji je tada bio tamo bio mi je fascinantan. Džungla koja je tada znala biti u akvariju i danas utječe na mene i moje akvarije. Moram priznati da još nemam neke konkretne uzore, u smislu pravca ili osobe koju aktivno pratim i nastojim oponašati. Naravno, mnogi stilovi i radovi su mi zanimljivi. Na akvarij.net forumu ima jako puno talentiranih ljudi koji imaju ogromno znanje i stvaraju fascinantne radove. Te radove mi je uvijek zadovoljstvo pogledati.

 

2. Recite nam nešto više o svojem akvariju. Koje su dimenzije i koju opremu koristite?

Moj akvarij je Aqua Szut 4 Start, komplet koji se još uvijek može kupiti u trgovinama, uz neke moje dodatke i prerade. Dimenzije su 60x30x30, oko 50 litara vode.

 

 

3. U temi ste napisali da ste postepeno nadograđivali razne tehničke karakteristike akvarija. Što ste sve nadograđivali i zašto se pojavila potreba za tim?

Filter koji dolazi s kompletom je preslab za moje potrebe, kao i rasvjeta. Originalni filter bi možda bio dovoljan za napraviti umjereno ubiljeni kozičnjak ili za omanje jato neonki, ali za ovoliku količinu bilja koju ja imam i 10-15 ribica od 3-6cm duljine nije bila dovoljna ni cirkulacija ni sama količina filter materijala. Prva dodatna oprema koju sam dodao u akvarij je drugi, jači filter sa više filter materijala. Sljedeća stvar koju sam pojačao bila je rasvjeta. Napravio sam svoju, kvalitetnu LED rasvjetu s kojom sam više nego zadovoljan.

 

 

4. Posebno su zanimljiva vaša iskustva s rasvjetom. Krenuli ste s neonkama i štednim žaruljama, a završili ste na LED rasvjeti. Možete li usporediti te tipove rasvjete i kako su se biljke ponašale pod njima?

Krenuo sam sa lampom koja je došla u kompletu s akvarijem. Tada mi se ta lampa činila kao dobra i dovoljna rasvjeta. Nije mi bilo jasno zašto iskusni akvaristi zagovaraju jaču rasvjetu. Međutim iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da je razlika ogromna od kad sam stavio jaču LED rasvjetu. Originalna lampa imala je 11W, po mojoj procjeni davala je oko 600-650 lumena. Prvo pojačanje rasvjete, bila je zamjena originalne rasvjete sa samogradnjom. Napravio sam rasvjetu od tri CREE ledice koje su davale ukupno oko 1200 lumena, uz umjerenu struju. Sljedeće pojačanje je bilo dodavanje još jednog istog modula i povećanje struje, tako da ta dva modula ukupno daju oko 4200 lumena.

To je otprilike jednako svjetlosti kao:

- oko 80W CFL/štednih žarulja
- oko 50W T8 fluo cijevi
- malo manje od 54W T5HO fluo cijevi

Moj akvarij je širine 60cm. Ta količina svjetlosti je u tim dimenzijama lako izvediva samo sa CFL žaruljama, opcija koja se meni osobno ne sviđa. Radije ne bih dovodio 220V ni blizu vode. T5 i T8 od 4200 lumena bi bilo dosta teško ugurati u poklopac 60x30.

 

Moje iskustvo s biljem stekao sam proučavajući bilje pod već spomenutom originalnom, slabom rasvjetom, uz umjereno gnojenje raznim makro i mikro elementima. Proučavao sam promjene na bilju ovisno o tome koji element dodajem više ili manje. Kada sam pronašao kombinaciju elemenata od koje je bilje u mom akvariju sa slabom rasvjetom prestalo stagnirati i počelo napredovati – pojačao sam rasvjetu, gnojenje i dodao CO2 iz smjese sa šećerom i kvascem. Sve u svemu, moj akvarij je početnička razina po opremi i tehnici, samo je rasvjeta napredna.

 

5. Možete li nam ukratko predstaviti svoje trenutne projekte vezane uz automatizaciju LED rasvjete? Što vas privlači takvim projektima? Koliko je komplicirano napraviti takav funkcionalan kontroler? Koji su planovi za budućnost, razmišljate li možda o komercijalizaciji?

Trenutno radim na nekoliko verzija kontrolera LED rasvjete koji će imati automatsko, postepeno paljenje i gašenje svjetla u akvariju, drugim riječima – simulaciju zore i sumraka. Takvi projekti već postoje, gotovi, komercijalni, ali za mene nisu bili toliko interesantni. Gotovim projektima uglavnom sam pronalazio mane koje su mene osobno odbijale – bilo to nedostatak opcija, višak opcija, ovisnost o nekom konkretnom hardveru ili pak cijena. Inače sam informatičar, između ostalog i programer, a poznajem i osnove elektronike. U zbroju ovakvi projekti meni osobno su i izazov i zadovoljstvo. Najosnovniju verzije kontrolera za rasvjetu nije toliko teško napraviti, ali uz neke mane konkretno tog jednostavnog projekta. Na forumu sam objavio teme sa osnovnim verzijama sklopa za kontrolu struje, odnosno intenziteta LED svjetlosti (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=93003.0) i osnovnim arduino programom za kontrolu rasvjete (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=92937.0). Uz PC napajanje, sklopiti takav projekt nije problem. Problem je kasnije promijeniti vremenske intervale, jer je u toj verziji kontrolera potrebno reprogramirati arduino putem računala. Za osobne potrebe to je prihvatljivo. Kako sam spomenuo, radim na nekoliko verzija kontrolera koji će po složenosti i mogućnostima riješiti ovaj problem i omogućiti bilo kojem korisniku da programira intervale po želji, bez spajanja kontrolera na računalo i bez reprogramiranja. Najsloženija verzija kontrolera na kojoj radim ima mogućnost kontrole preko android mobitela ili tableta, preko bluetootha. Prototip tog kontrolera već imam gotov (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=92887.0). Sljedeći korak je dodati i kontrolu preko bežične mreže ili interneta. Htio bih napomenuti da su svitanje i sumrak, a još više kretanje svjetlosti i sunca u prirodi "usmjerene" pojave. Jedna od bitnih stvari koje planiram ugraditi u barem neke verzije svojih kontrolera jest simulacija kretanja sunca, odnosno postepeno i neovisno paljenje i gašenje više izvora svjetlosti tako da akvarij prima svjetlost na takav način kao da iznad njega prolazi sunce. Komercijalizacija mi je svakako interesantna. Trenutno radim na tome da te projekte dovedem u završno stanje i ponudim na forumu, pa bih ovisno o interesu možda poduzeo korake za ozbiljniju komercijalizaciju.

Postepeno svitanje u akvariju:


 

 

6. Koliko je trenutni postav u akvariju star? Na slikama je vidljivo da nemate problema s algama. Jeste li imali takvih problema u početku dok se sustav nije stabilizirao?

Trenutni postav je star otprilike 15 mjeseci. Imao sam malo problema s algama, ali ništa ekstremno. Na početku sam imao nešto dijatome, zelene končaste i crne bradate. Dijatoma je prošla sama od sebe, to malo zelene končaste su riješili sijamski algojed i dvije amano kozice, a crna bradata je pod kontrolom i smanjuje se od kada dodajem CO2 i pravilno gnojim. Vidljiva je samo na starim listovima anubiasa. Ali mala količina algi u akvariju po meni je korisna. Ja alge promatram kao indikator kvalitete vode.

 

7. Možete li nam opisati kako gnojite akvarij? Dodajte li CO2 i kakvu podlogu imate? Kako ste zadovoljni s rastom biljaka?

Trenutno gnojim po PPS Pro sustavu, 1ml PPS Pro smjese, uz dodatnih 0.2ppm fosfora dnevno. Dodajem ProFito kada se ugasi svjetlo, ali u nasumičnim intervalima. Zna proći i dva tjedna između dodavanja mikroelemenata. Čitajući po forumu, količina gnojiva koje dodajem je iznimno mala u odnosu na neke druge članove foruma, uz to što imam gotovo prekomjerne količine bilja za ovu veličinu akvarija. (Moj akvarij je za mene prvenstveno džungla. )Dodajem CO2 iz smjese sa šećerom i kvascem i trudim se da imam relativno stabilnu proizvodnju CO2. Imam dvije boce od 2.5l koje rotiram, svakih tjedan i pol do dva zamjenim jednu bocu naizmjenično, tako da nemam velike oscilacije CO2. Uz to dodajem i EasyCarbo, 1ml ujutro.Sa rastom bilja sam iznimno zadovoljan, vjerujem da je sa slika vidljivo kako bilje buja. Mali "problem" je što brzorastuće bilje toliko brzo raste da prekrije spororastuće bilje, pa često bilje koje traži puno svjetlosti završi u sjeni. Previše bilja u tako malom volumenu.

 

 8. Planirate li u bližoj ili daljoj budućnosti nabaviti veći akvarij? Koji dio ili aspekt akvaristike vas privlači, a još ga niste uspjeli ostvariti?

Planovi za veći akvarij vrte mi se po glavi već neko vrijeme. Rado bih pokrenuo akvarij od dvjestotinjak litara. Rado bih pokrenuo i ozbiljniju filtraciju, ili u obliku vanjskog filtera ili u obliku sumpa. Jako me privlači ideja riparija ili paludarija. Wabi kusa mi je također fascinantna ideja. Maleni aquaponics sustav sam već počeo pripremati.

 

9. Za kraj, što biste poručili budućim akvaristima? Koja je najvažnija osobina akvarista?

Za buduće akvariste, po meni najvažnije osobine su strpljenje i volja za učenjem. Naravno, treba imati i puno drugih osobina, kao što su oko za detalje, ljubav prema flori i fauni, pa čak i spretnost. Ali uz strpljenje i dobru volju, akvaristika može pružiti jako puno zadovoljstva.

 

Hvala vam na odgovorima i želimo vam puno sreće u budućem bavljenju akvaristikom.  

 

Hvala vama što ste me odabrali i hvala cijelom akvarij.net timu na trudu oko portala, foruma i organizacije AkTera i humanitarnih akcija!

 

 

 

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=90323.0

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: KH visok, GH normalan
  29 Svi 2024
  Nadolijevaš ono što ishlapi... sa pipovačom ili sa destiliranom?
 • KH visok, GH normalan
  22 Svi 2024
  Smanjio sam izmjenu vode na minimum. Gotovo da je i nemam - samo dolijevima ono što ishlapi....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.