Siječanj 2014 - Andreas

Za akvarij mjeseca siječnja izabran je akvarij gospodina Andreasa Wuerschinga koji se uvelike razlikuje od ostalih akvarij po organizmima koji ga nastanjuju.

 

 

 

 1.Pozdrav Andreas! Po nekoliko stvari vaš akvarij je jedinstven. Ali, prije nego dođemo do akvarija, recite nam par riječi o sebi?

Prije 12 godina sam se doselio iz Njemačke u Hrvatsku i zajedno sa suprugom otvorio tvrtku „Kuća zdravlja“ koja se bavi ortotikom i ortoprotetikom. Imam kćer i sina. Uz akvaristiku drag hobi mi je i ronjenje i podvodno snimanje. Nažalost, rijetko budem i pišem na forumu jer dosta vremena provodim na poslu a i hrvatski jezik mi još malo zapinje. Naravno, razgovor mi ide dobro, ali čitanje i razumijevanje, pogotovo akvarističkog slenga, tu još imam malih problema.  Uglavnom, akvaristika mi je trenutno glavni hobi s naglaskom na morske konjiće. Redovito sam u kontaktu sa Njemačkim i španjolskim stručnjacima za uzgoj konjiića.

 

2. Kako ste se počeli baviti akvaristikom? Što vas je privuklo ovom hobiju?  Kako su izgledali vaši prvi akvariji i što ste držali u njima?

Moj prvi akvarij sam imao s 10 godina. Blo je to nekih 20 litara sa biljkama i gupijima. Zbog previše hranjenja i ne čestog mijenjanja vode, loše je završilo i u tome nije bilo previše zabave. To je bio moj prvi susret s akvaristikom. Tada sam napravio pauzu od nekih 20 godina. Sve dok nisam došao u Zagreb i otvorio firmu čijoj prostoriji je jedan kut vapio za akvarijem. To je bio drugi početak. 250 litara biljaka, panjeva, skalara, švertova itd. Nakon nekog vremena  smo se s firmom selili u nove prostorije. Većina riba je vremenom pougibala i meni je ostao prazan akvarij. Kako sam tada često odlazio na more, slana voda mi se svidjela i to je bio treći početak: klaunovi, anemone, mekani koralji kozice....  A kad bi mali pacijenti sa velikim oduševljenjem povikali: Nemooo! ... znao sam da je za mene to to!

 

3. možete li nam napisati sve tehničke detalje vašega akvarija (dužina, stalak, oprema, izrada, održavanje itd)

 

U jednom trenutku sam imao 3 dosta velika akvarija (200, 300 i 250 litara) koja su se nalazila u čekaonici firme. Svaki dan bi nakon što bi otišao zadnji pacijent radio bih promjene mora, čišćenje, servis itd i to u 3 odvojena sistema. To mi je bilo poprilično nepraktično za održavati i iziskivalo bi dosta vremena. Odlučio sam sistem objediniti i automatizirati. U oglasima sam našao da netko prodaje akvarij od 3.5 metara, ali osim dužine ništa drugo se nije uklapalo u moj plan. Oprema, visina i širina nisu se slagale s mojim potrebama. Nazvao sam prijatelja Nenu (GROF) i zajedno smo skicirali plan za moj novi akvarij, koji je trebao izgledati ovako:

 

Dakle, radi se o sistemu mjera 350 x 50 x 60 cm koji se sastoji od 3 akvarija: dva od 150 cm i jednog između njih od 50 cm dužine. Veći  akvariji su opet podijeljeni pregradom na dio od 100 i dio od 50 cm. Sustav od više pregrada mi omogućava kvalitetno bavljenje uzgojem. Akvariji su spojeni na dva različita sistema (sumpa) tako da ih bez problema mogu odvojiti na hladnomorski i tropski dio. Veliki prostor u stalku ispod akvarija mi je omogućio da imam mjesta i za karantenu/uzgajalište mladih i dio za uzgoj hrane (fitoplankton, zooplankton itd.)

Filtracija je klasična: živi kamen, jaki skimeri, aktivni ugljen i fosfat remover i naravno redovite promjene mora. Rasvjeta se sastoji od 3 DIY LED konzole. Od ostale opreme tu su naravno  povratne i stream pumpe, grijači, hladnjak, UV lampa, top off itd.

 

 

4. Ono što naše čitatelje će najviše zanimati su morski konjići, koje ste vi prvi donijeli u Hrvatsku i uspješno uzgajali. Što vas je privuklo i kada, ovim zanimljivim stanovnicima mora?

Morskim konjićima me privukao njihov izgled, ponašanje i zanimljiv način života. Npr. kao što svi znamo kod konjića je velika zanimljivost to što je mužjak taj koji nosi mlade. A i tu je i izazov u uzgoju ovih kompliciranih riba.

 

 

5. Koje ste vrste sve držali i skojima ste imali najviše uspjeha u uzgoju.

Od vrste hippocampus ja sam držao  : Reidi, Comes, Barbouri, Guttulatus i Abdominalis.

 

6. Možete nam ukratko rekli osnove koje bi trebali znati svi koji požele držati ove ipak malo zahtjevnije organizme? Koji su osnovni uvjeti?

Smještaj:

Konjići zahtjevaju poseban akvarij, bez drugih riba. Zavisno od vrste 150 litara za 1-2 para. Morski konjići su primitivne ribe sa isto tako primitivnom probavom, gdje hrana samo prolazi kroz tjelo i često izlazi poluprobavljena. Zbog toga akvarij sa konjićima mora imati jaku filtraciju i redovite izmjene vode (preporučljivo jednom tjedno).U akvarij stavljamo dosta živog kamena i po mogućnosti dosta makroalgi, koji će osim filtracije činiti i ugodan dom za konjiće.Rasvjeta ne mora biti jaka kao ni strujanje jer konjići nisu baš dobri plivači.

Ishrana:

Konjiće treba hraniti 2-3 puta dnevno.  I to smrznutom i živom hranom na koju ćemo nakapati vitamine koje možemo nabaviti u lokalnom Pet shopu. Listići i granule nisu adekvatna hrana za konjiće. Morski konjić voli kad mu se hrana kreće tako da se moramo malo poigrati protokom u akvariju kad ih hranimo smrznutom hranom. Nepokretnu hranu koja leži na dnu konjić će najćešče samo gledati ali je neće uzeti. Obavezno kupovati najkvalitetniju smrznutu hranu. Mysisi kojima je jedan dio tijela pocrnio nisu dobra hrana za konjiće nego otrov i obavezno je takvu hranu izbjegavati.

Uzgoj:

Potrebno je mnogo znanja i iskustva da bi se uzgoj proveo od mrijesta do podizanja mladih. Uglavnom, pobavezno  je održavati visoku kvalitetu  vode i obavezno je osigurati hranu za mlade konjiće, tu naravno mislim na fito i zooplankton. Ubrzo izdajem knjigu o uzgoju morskih konjića gdje će sve biti opisano puno detaljnije.

 

7. Kako sad izgledaju vaši akvariji i koje sad vrste držite?

Trenutno se bavim hladnovodnim vrstama: H. Guttulatus i H. Abdominalis, A od ostalih vrsta riba, pokušavam razmnožiti A. Ocelaris, P. Fridmani, G. Okinave, S. Splendidus, P kauderni. Svi su počeli redovito bacati mrijest, a kako imam već i osigurane hrane za mlađ, uspjeh ne bi trebao izostati.

 

 

8. Koji su vam planovi za budućnost?

Osim novih uzgoja, plan mi je i izdati knjigu o konjićima. Tekst i fotografije su spremne, samo moj hrvatski se mora još malo „ispolirati“.

 

 9.Konjiće ste izlagali i na Akterfestu. Kako je to izgledalo?

Veličanstveno iskustvo. Vrhunski događaj na svjetskom nivo, koji bi jednostavno svi morali pogledatii. Posjetitelji su bili vrlo zainteresirani za konjiće, pogotovo oni najmlađi. 

 

10. Čest ste gost na Kućnim ljubimcima!?


Da, Ponoš je moj stari poznanik i uvjek se veselim gostovanju u njegovoj emisiji kao i promociji ovog našeg zanimljivog hobija

11. Imate li kakvu poruku za druge članove foruma ...

Uzgoj! Svima preporućujem da pokušaju sa uzgojem morskih riba i kozica jer će vam to zbog svoje složenosti i zanimljivosti priuštiti mnogo zadovoljstva. Ne trebam posebno ni spominjati, što više organizama budem uspjeli uzgojiti, manje ćemo ih izlovljavati iz prirode.

 

Hvala vam puno što ste odvojili malo vremena za ovaj razgovor!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=7wOZlu6mNFM

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.