Važnost zaštite jadranskog crvenog koralja

Mineral po skeletu, biljka po svom izgledu i životinja u stvarnosti, crveni koralj (Corallium rubrum) opčinjavao je ljude još od davnina. Egipćani, Grci i Rimljani crtali su njegov oblik na zidovima svojih palača ili vaza, te ga koristili u izradi nakita. Za Kršćansku religiju, crvena boja koralja bila je simbol Kristove krvi i njegove žrtve. Za crveni koralj potrebno je reći i to kako on nije obična životinja, već proizvod bogova. Po grčkoj legendi, crveni koralj je nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge prekrivene krvlju iz Meduzine glave, okamenile su se i postale koralj.

Opširnije...

More kroz objektiv

ImageOduvijek sam voljela more. Jedva sam čekala onaj zadnji zavoj iza kojeg bih ugledala more. I uvijek bi mi pobjegao onaj isti oduševljeni usklik: MOOOOOREEEEEEEE!!

Maska i disalica bile su obavezna morska oprema. Dok su djeca bila mala, stavila bih ih u čamčić koji sam si privezala oko pojasa kao bovu, i ušli bismo u more. Tako su nastale moje prve podvodne fotografije snimljene fotoaparatom za jednokratnu upotrebu. Nasmijana dječja lica, morska trava u kojoj se skrivaju radoznali glavoči, rakovice...

Opširnije...

Morske kornjače - tihi moreplovci Jadrana

ImageU vrijeme pojave prvog čovjeka na Zemlji, u svjetskim oceanima plivale su stotine milijuna morskih kornjača. Kad je Kolumbo 1503. godine otkrio današnje Kajmansko otočje, nazvao ga je “ La Tortugas“ (španj. Kornjače) jer je more oko otoka bilo ispunjeno kornjačama. Bilo ih je toliko da su se tupi udarci oklopa o oklop mogli čuti miljama daleko. Od tog trenutka je broj morskih kornjača počeo opadati u svim morima, a tijekom samo jednog, posljednjeg stoljeća ovi su morski gmazovi dovedeni pred sam rub nestanka.

Opširnije...

Zaštićeni morski organizmi u Jadranu

ImageRazvojem znanosti i tehnologije, nekontroliranim i prevelikim iskorištavanjem prirodnih resursa kao i onečišćivanjem gradskim i industrijskim otpadnim vodama čovjek je u velikoj mjeri ugrozio prirodni okoliš i bioraznolikost živog svijeta na Zemlji. Ovakvo stanje potaklo je civilizirane države da počnu brinuti o zaštiti prirode. U našoj zemlji poduzimaju se različite mjere zaštite u smislu očuvanja prirodnih dobara, a jedna od njih odnosi se i na zaštitu ugroženih vrsta i njihovih staništa.

Opširnije...

Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa

ImageVjerojatno ste preko nekoliko puta čuli da se govori o “algi ubojici” koja je napala naš Jadran. Cilj ovog članka je da razjasni opasnost ove, i nove vrste alge koje obje pripadaju rodu Caulerpa.
Dakle, u Jadranu trenutno žive TRI vrste zelenih algi iz roda Caulerpa. Svima već dobro poznata Caulerpa taxifolia, nešto novijeg datuma otkrivena Caulerpa racemosa, te Caulerpa prolifera. Ova posljednja, Caulerpa prolifera naša je autohtona i potpuno bezopasna vrsta.

Opširnije...

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.