Studeni 2013 - Ivek-zg

Akvarij mjeseca studenog je odličan biotopski akvarij člana Ivana Franka – ivek-zg koji nam se svidio zbog tamne, prirodne atmosfere i  divljih Apistogramma baenschi.

 

 

 

 

 

1. Kako ste se počeli baviti akvaristikom i što vas je privuklo biotopskoj akvaristici koja baš nije često zastupljena među akvaristima?

Akvaristikom sam se počeo baviti prije 3 godine kad se sin zaljubio u prijateljev akvarij. Sin i supruga su automatski i bez kompromisno zahtjevali akvarij u stanu. Pošto sam kao dijete imao kratki izlet u akvaristiku dobro mi ostalo u sjećanju da održavanje akvarija ipak nije samo kupit akvarij, napunit vodom i stavit ribe unutra. Sva sreća odmah je pronađen akvarij.net i vodič za početnike.

Kroz samo čitanje priručnika i pretraživanje forum najviše mi se svidjela ideja biotopskog akvarija koji će barem donekle biti reprodukcija prirodnog staništa. Kad gledaš biotopski postavljen akvarij imaš osjećaj da si zaista zaronio u vodu, da si negdje daleko, a ne u svojem dnevnom boravku. U biotopskom akvariju ribe će se uvijek lijepše osjećati te pokazati svoj pravi karakter.

2. Za akvarij mjeseca odabran je vaš peruanski biotop. Možete li nam reći kako ste se odlučili baš za taj biotop?

 Ribe iz Južne Amerike su me od početka najviše interesirale. Razne tetre, corydorasi, neonke, skalari, diskusi. Tamna boja vode koja daje još jednu dozu mističnosti i tajanstvenosti tom svijetu. Istina da su južno američku biotopi najzastupljeniji, al to je ipak nepresušno vrelo ideja, životinjskih i biljnih vrsta. Na ovaj biotop odlučio sam se vidjevši postav kolege sa Apistogrammama. U tom trenutku imao sam jato od 17 Corydoras panda čije je stanište u Peru. Pande nisu nikad u njemu zaplivale, al ostao je Peru.

 

 

3. Opišite nam kako ste postavili i uredili akvarij? Gdje ste nabavili ove prekrasne panjeve i grane? Postoji li možda neki akvarij koji vas je potakao ili inspirirao u uređenju?

Dimenizije akvarija su 90/45/45 scaperske dimenzije, al točno te su odgovarale mjestu predviđenom za akvarij. Za filtraciju je zadužen vanjsku kanister filter od 1200l/h napunjen većinom materijalom za biološku filtraciju vode. Rasvijeta je složena od 10 ledica jačine 3000k i 6500k koje imaju mogučnost podešavanja jačine svijetla. Kod uređenja sam koristio dvije granulacije šljunka. Sivi 0,3-0,6 za prednji dio i riječni 0,5-1,5 za zadnji dio. Panjeve sam pronašao u jednom izvađenom vočnjaku, a grane su iz maksimirske šume. Još su dodane polovice kokosovog oraha te hrastovo lišće koje ima ulogu skrovišta, snižavanja ph te ispuštanja tanina. Na uređenje me potaklo jako puno slika i snimki prirode Perua, a naravno i već uređenih akvarija.

4. Kakvi su parametri vode u vašem akvariju i kako ih održavate? Koliko često mjenjate vodu?

 

Od parametara trenutno mjerim samo ph trenutno 7 i kh 4. Održavam ih redovnim tjednim izmjenama 30% vode: 50% ro voda 50% odstajala i tretirana pipovača. Za nitrate su zadužene brzorastuče i plutajuće biljke ( rogolist, pistija, vodena leća, limnobium). Trenutni cilj je spuštanje razine ph na 6.

 5. Kako ste odabrali ribe za svoj biotop? Možete li nam nešto više reći o Apistogrammama koje imate, jesu li osjetljive i teške za držanje u akvariju?

Cijeli postav se vrti oko apistogramma pa je logično bilo prvo odabrati njih, a to nije bilo lako budući je poznato preko 300 različitih. Kolega Zeleni me uputio na A. baenschi i to je bila ljubav na prvi pogled. Apistogramme baenschi žive u plitkim šumskim potocima i jezercima koja ostanu nakon povlačenja vode. Voda je jako mekana i kisela, a toka vode gotovo da i nema. Iako žive u takvim uvjetima nisu previše osjetljive i toleriraju različite parametre. Kao i svi ciklidi jako su terirotrijalne ribe, pa se ubrzo zna koji dio je mužjakov, a koji ženkin.  Ono što ih razlikuje od večine Apistogramma je da ne žive u haremu već imaju samo jednog partnera. 

 

 

6. Kako se ribe ponašaju u biotopskom akvariju i čime ih hranite? Je li bilo nekih mrijestova?

Mislim da im je ovakvo uređenje olakšalo privikavanje na nov akvarij. Corydorasi obožavaju rovati po sitnom pijesku, odmarat na lišču, drvetu, a uvijek imaju mjesto za siguran bijeg od Apistogramma. Ženke Apistogramma su također sigurne od mužjaka ako nisu spremne na mrijest. Svi stanovnici se vole zavlačit pod lišće u potrazi za ostacima hrane. Corydorasi su se već 3 puta mrijestili. Hrana je vrlo raznolika granule, listići, smrznuti tubifex, daphnia, mysis, žive ehinitreje, kišne gliste, od povrća grašak i špinat.

7. Prve Apistogramme koje ste imali u akvariju su bile iz uzgoja, a kasnije ste nabavili ribe iz divljine. Jeste li primjetili razliku u ponašanju između riba iz uzgoja i onih iz divljine?

Što se tiče ponašanja najveća razlika je u tome što divlje ribe vole jesti male puževe. Također divlje ribe nisu uopće sramežljive što je još jedna karakteristika A. baenschij. Drugo jutro od useljavanja su bile na prednjem staklu. Rekao bi da su puno znatiželjnije i agresivnije u obrani teritorija. Razlika u obojanosti je ogromna.

 

 

8. U vašoj temi na forumu napisali ste da biotop nije 100% precizan. Koji organizmi ne odgovaraju biotopu? Planirate li u budućnosti promijeniti postavku akvarija tako da u potpunosti odgovara biotopu?

Ramshorn i svrdlasti puževi nikako ne odgovaraju biotopu. Također Valisneria gigantea je azijska biljka, ali je stavljena u akvarij budući da sam na mnogo mjesta pronašao podatak da vrlo slična biljka postoji i u rijekama Perua. Apistogrammu baeschi nalazimo u Rio Huallago, dok Corydoras trilineatus i Nannostomus trifasciatus nalazimo više na sjeveru u Rio Ampiyacu. U planu je premještanje trenutnih Apistogramma i predstavljanje novih u ovaj akvarij, ali to će sigurno pričekati neko vrijeme.

9. Postoje li neke ribe koje bi htjeli imati u biotopskom akvariju, a trenutno ne možete osigurati optimalne uvjete za njih (parametri vode, veličina akvarija)?

Velika mi je želja nabavati jato Nannostomus mortenthaleri i Otocinclus cocama,  alI je zapreka financijska :)

10. Privlači li vas ili možda planirate u budućnosti složiti biotop nekog drugog dijela Južne Amerike ili nekog drugog kontinenta?

U zadnje vrijeme me sve više privlači Azija. Sri Lanka i Sulawesi.

11. Za kraj, naslov vaše teme na forumu je „Zagreb Peru ima rado“? Koja je priča iza tog naslova?

Kad sam počinjao temu razmišljao sam stavit klasičan naslov tipa "Peru biotop", a ovako sam iskoristio stih repera Stoke. Ljepše zvuči, zar ne?

 

 

Hvala na odgovorima i sve najbolje u daljnjem bavljenju akvaristikom i biotopima. :)

 

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=90828.0

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.