Srpanj 2013 - Pepi21

Zbog velikog uspjeha kojeg je postigao na ovogodišnjem IAPLC natjecanju za akvarij mjeseca srpnja izabran je ponovo Pepijev uradak "wild west", te smo ujedno zamolili autora da nam odgovori na još nekoliko pitanja.

 

 

 

1. Prije svega čestitke na povijesnom uspjehu na IAPLC-u, najvećem svjetskom aquascape natjecanju na kojem je Vaš setup „Wild West“ osvojio sjajno 8. mjesto. Konkurencija je bila ogromna (2164 prijavljenih akvarija), jeste li očekivali takav uspjeh?

Zahvaljujem se na čestitkama! Da li sam očekivao ovakav uspijeh, odgovor je: Očekivao sam bolje mjesto za razliku od prošle godine ali baš 8. mjesto nisam. Kad sam slao finalnu fotku na IAPLC, imao sam osjećaj da bi mogao postići bolji rezultat . Ajd ako bude bolja pozicija onda bi to moglo biti negdje 30. mjesto ispod toga nikako. Ali uopće se nisam ni usudio pomisliti na takav plasman. Kad sam poslao fotku rekao sam sebi: Sad kako bude, dalje sve ovisi o sudcima i konkurenciji.
 
 
 
 
2. Prošle godine ste na istom natjecanju osvojili 50. mjesto sa setupom „Birch Forest“ što je također tada bio najbolji rezultat svih vremena s ovih prostora. Možete li usporediti osjećaj nakon što ste saznali rezultate prošle i ove godine, jeste li se već naviknuli na uspjeh? 
 
Prošle godine sam prvi puta sudjelovao na IAPLC takmičenju i to sa mojim prvim aquascape akvarijem. Osjećaj je bio sasvim drugačiji jer nisam znao šta me čeka. Uzbuđenje je bilo veliko i stalno sam pratio kad će objaviti bilo kakve informacije u vezi takmičenja. Ove godine je bilo drugačije, tako da sam potpuno smireno iščekivao rezultate. Naravno prisustvo uzbuđenja i znatiželje je opet bilo, s tim više što sam očekivao bolji rezultat. Kad sam saznao rezultat obradovalo me je ali sam nekako bio potpuno hladan i smiren, možda zato što u tom trenutku nisam bio svjestan šta se dogodilo.
 
 
 
 

3. Koja je Vaša tajna tako visokih plasmana na tom natjecanju? I proteklih su godina akvaristi s ovih prostora slali fotografije na natjecanje, ali nijedan setup nije bio ni blizu ovakvih uspjeha kakve ste Vi postigli u dvije godine. Što radite drukčije od ostalih aquascapera iz Hrvatske i regije?  

Nema nikakve tajne. Jedina stvar koja je bitna jest da kad radiš aquascape za IAPLC takmičenje, moraš razmišljati kao oni. A kako oni razmišljaju? "Mi cijenimo samo nature style, sve ono što to nije, neće biti blizu top ljestvice. Možda se netko i neće složiti s time ali to je moje mišljenje.
 

4. Teško je naći ijednu manu bilo kojem akvariju među prvih sto na ovom natjecanju. Što je ono na temelju čega suci odabiru najboljih deset?

Odgovor na ovo pitanje najbolje bi znali  sudci. Mislim kad je ocjenjivanje u pitanju onda doslovno traže "dlaku u jajetu". Postoje određeni stavke koji se ocjenjuju kao npr. originalnost setupa, opći dojam, položaj ribica, sklad biljaka, prisutnost algi, fotografija itd. Svaka od tih stavki donosi određeni broj bodova koji se zbrajaju i daju konačan rezultat. Sudci moraju dobro zasukati rukave da bi sve to ocijenili jer radi se o prevelikom broju prekrasnih setupova.
 
 

 

5. Možete li nam odati neke tajne i detalje na koje je potrebno paziti pri slaganju, održavanju i „ušminkavanju“ setupa da bi postigao ovakav uspjeh?

To vam je kao u osnovnoj školi kad dobijete zadatak napraviti maketu nečega. Tako je i u aquascapingu, zamislite da radite maketu nekog mjesta, koje će kasnije biti pod vodom. Nakon uljevanja vode ostaje sve isto i nepromjenjeno, jedino su ribice te koje će odati da se ne radi o maketi već o vodenom svijetu. Ipak moram reći da je puno teže odraditi maketu vodenog svijeta. Tako se može desiti da na suhom izgleda savršeno a nakon punjenja vodom se dobije neki drugačiji neželjeni izgled. A kad se poslika fotoaparatom onda može opet drugačije izgledati. Fotografija je ipak presudna. Jer dešavalo mi se kao i mnogima da uživo setup izgleda mrak a kad se poslika onda… Pa moglo bi ovo još ljepše izgledati.Tako da je fotografija jako bitna u konačnici.
 
 
 
 

6. Završna fotografija je također vrlo bitna i može pomaknuti setup i za nekoliko desetaka mjesta prema gore ili dolje. Kako ste pripremali akvarij za završnu fotografiju i koliko pokušaja je bilo potrebno da dobijete fotografiju koju ste zamislili? 

Kod stvaranja završne fotografije  moglo bi se usporediti kao i sa bodybilderima. Cijele godine marljivo treniraju ali tek 10-15 dana prije samog takmičenja izgledaju savršeno. Kad takmičenje prođe opet se malo opuste i ne izgledaju kao u takmičarskoj fazi. Tako je i u aquascapingu kad želiš odraditi takmičarski setup. Trudiš se od samog početka da odradiš neki kvalitetan setup. Odradiš hardscape, posadiš biljke, biljke lagano rastu, u početku se malo boriš i sa algama, setup počinje dobivati zamišljeni oblik. E onda dolazi trenutak kada počinjete razmišljati o finalnoj fotografiji. Tada ste maximalno usmjereni na sam izgled setupa i svu svoju energiju i dio svog slobodnog vremena posvećujete izgledu svog aquascapea. Vremenski je to kod mene otprilike 15 do 20 dana kada je setup u top formi. U to vrijeme svaka biljčica mora imati svoj željeni oblik i staklo akvarija mora biti savršeno čisto, odnosno sve mora izgledati onako kako ste zamislili. Bliži se trenutak kada treba napraviti finalnu fotografiju. Uzbuđenje tada sve više raste jer  trebate zabilježiti svoj trud koji ste odrađivali nekih 5 mjeseci. Nakon slikanja završne, opalite  hrpu fotografija, stavljate na kompjuter i shvatite da ni na jednoj fotografiji ribice nisu u željenoj formaciji. Uz to uočite neke nedostatke. Ona mahovina nema željeni izgled, biljke u pozadini bi mogle biti malo višlje, ona jedna biljčica je otišla u krivom smjeru, te još par sitnih detalja koje treba odraditi. Ništa od toga ponovno slikanje se odgađa za idući tjedan. Dolazi idući tjedan, ponovno slikanje. Fen na stalku je usmjeren da lagano mreškari površinu vode. Ja kvrckam po staklu i navodim ribice da krenu u željenu formaciju, dok fotograf odrađuje svoj posao. Nakon fotografiranja i analize na kompu na fotografiji se  uočava velika promjena. Neke biljke su fino izrasle i dobile željeni oblik. To bi moglo biti to a onda nastaje problem. Fotograf je opalio nekih 700 fotografija a ni na jednoj fotki ribice nisu u željenoj formaciji. Jesu one zbijene u jato ali jedna ili dvije se uvijek  izdvoje ili odu svojim putem. Tako da to opet nije to. Ribice su previše preplašene  više ih ne mogu natjerati u željenu formaciju. Fotografiranje se ponovno odgađa za 2 dana. Nakon dva dana trebamo obaviti ponovno fotkanje, fotograf mi javlja: Ej ne mogu danas iskrslo mi nešto. A ne mogu ni sutra jer imam već nešto zakazano. Možda dođem prekosutra. Lagano živčanim ali šta mogu frend mi je i slika mi besplatno, tako da mu ne mogu diktirati tempo. Ponovno čekam neka tri dana. Fotograf me zove: Ej mogu večeras ali nemam puno vremena maximalno sat vremena. Biljke savršeno stoje, sve je na svom mjestu, kolega fotograf ponovno dolazi. Nabrijani smo i spremni za akciju. Nakon slikanja, ponovno analiza na kompu. Od 800 fotografija, samo jedna fotka je ajmo reći savršena, odnosno položaj ribica bi trebao biti otprilike tako kako sam zamislio iako bi moglo biti još bolje. Tu fotku sam si ostavio kao finalnu i šaljem ju na takmičenje.
 

7. Spremate li već novi setup za slijedeću godinu? Koliko je vremena potrebno da bi setup dostigao vrhunac i bio spreman za natjecanje?

Kad je u pitanju takmičenje, glavni problem je vrijeme. Vremenski meni je potrebno nekih 5 mjeseci od startanja do finalne fotografije, moguće i prije ali to sve ovisi o kakvom setupu se radi. Kod IAPLC takmičenja, krajnji rok za prijave je 30.05. Mnoge kolege aquascaperi počmu u siječnju razmišljati: Mogao bi nešto složiti za IAPLC takmičenje ali moram prvo naći neki hardscape a trebao bi malo i pojačati rasvijetu… i još sličnih situacija. To je po meni već prekasno. Zato što je vremena premalo i onda se dešava da se završne  fotke prave čak i dan ranije prije krajnjeg roka prijava. Kad naprave finalnu onda uoče nedostatke na svojem setupu. I nastaje problem jer više nema vremena za popravke, pa šalju fotku takva kakva je. Da bi se to sve izbjeglo pripreme moraju početi što ranije. Najbolje je pred kraj ljeta i početkom jeseni kada prođu vručine i lagano zahladi. To je vrijeme kada više vremena počinjemo provoditi u blizini svog akvarija i tada treba krenuti na posao. Za idući setup ja sam hardscape nabavio prije dva mjeseca i lagano počeo slagati na suhom da vidim kako će to izgledati. Kada završim trenutni setup, to bi trebalo biti najkasnije u 11. mjesecu, odmah startam sa novim koji će biti takmičarski.
 

8. Tijekom proteklih godina pokazalo se da nove, originalne i nikad viđene ideje na ovom natjecaju prerastu u trend koji se onda slijedećih godinu ili dvije pojavljuje u brojnim setupovima. Tako je nakon šumskog setupa Pavela Bautina koji je pobijedio 2010. godine viđeno puno sličnih setupa slijedeće godine. Kako je Vaš setup vrlo originalan, očekujete li da će aquascaperi slijedeće godine probati složiti nešto slično „Wild Westu“?

Dosad se pokazalo da na takmičenjima najbolje prolaze oni koji prikažu dosad nešto neviđeno, pod uvjetom da sve odrade savršeno. Tako je to šuma Pavela Bautina, moj slučaj sa kaktusima, te ostali niz originalnih radova. Pitanje je da li će biti replika sa kaktusima, odgovor je da, hoće. Samo to će netko odraditi u svome stilu tako da će sasvim drugačije izgledati nego što je moj setup. Ja nemam ništa protiv, zašto ne. I moj prvi setup je bio šuma, koji bi se mogao nazvati replikom Pavelove šume.
 

9. Nakon što ste pokazali veliku inovativnost u osmišljavanju i realizaciji aquascapeova, brinu li Vas eventulani pokušaji kopiranja i hoće li zbog toga biti više tajnoviti u postavljanju slika na forume? Koliko je uopće kopiranje prisutno u aquascape vodama?

Tajnovitost i kopiranje radova je oduvijek bilo i bit će. Mnogi aquascaperi kriju svoje radove prije nego li se objave rezultati takmičenja jer na taj način se nadaju boljem plasmanu. Ja sam  sebi postavio pitanje; Da li bi osvojio bolju poziciju bliže top ljestvici da nisam dosad javno objavio svoj rad? Mislim da je odgovor, najvjerovatnije Da. Iako sad nagađam jer još nisu objavljene sve finalne fotke. Dobio sam pismo od ADA-e. U kojem mi jasno podcrtanim slovima napominju da ne smijem objaviti svoju finalnu fotku nikakvim medijima prije završne večeri ADA party koja će se održati 28.10. U protivnom mogli bi poništiti moj rank. Sad se postavlja pitanje da li ima smisla objavljivati svoje radove na forumu? Odgovor je da, ima smisla. Jer naprimjer deset pari očiju bolje uočava nedostake nego jedan par, pri čemu bi se ti nedostatci mogli odmah uočiti i popraviti kako na početku tako i pri završetku formiranja setupa. Ako se netko i odluči da ne pokaziva finalnu prije takmičenja, onda bih preporučio da ne mora objaviti javno već da svoju finalnu pokaže samo nekim kolegama putem poruka ili maila. Jer nakon toga bi opet mogli biti uočeni nedostatci koji bi se popravili i dobrinjeli boljitku cijelokupnog aquascapea.
 

10. Kao vodeći aquascaper Hrvatske, regije (pa i Europe prema plasmanu) mislite li da netko iz Hrvatske ili regije može ponoviti Vaš uspjeh ili mu se barem približiti? Koji savjet bi dali našim aquascaperima koji pripremaju akvarije za natjecanje?

Uvijek postoji mogućnost da netko iz Hrvatske i regije ponovi ovaj moj rezultat, također i da me nadmaši. Bilo bi mi drago saznati da je to još nekome uspjelo. Nadam se da i hoće i želim puno sreće svima. Za sebe smatram da će biti teško ponoviti ovakav rezultat, pogledajte samo slučaj Jianfeng Zhang, pobjednik prošlogodišnjeg IAPLC-a koji je ove godine na 108. mjestu. Savijet koji bi bio nakon što sve ovo pročitate jest, nema čekanja nego krenuti u akciju. Znate na šta mislim. Treba što više raditi u pogledu  ovoga i pitanje je vremena kada će se još nekome dogoditi da odradi odličan setup, koji će biti odlično plasiran na takmičenjima. Također vjerujem da u Hrvatskoj ima skrivenih talenata koje možda otkrijemo u budućnosti. A da bi ih mogli otkriti treba krunuti na posao koji se zove aquascaping.
 

 

 

Još jednom čestitke na povijesnom uspjehu i puno sreće na budućim natjecanjima, nadamo se da ćete ponoviti i nadmašiti dosadašnje uspjehe. 

Još jednom hvala i puno sreće svima!

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.