Lipanj 2013 - Pepi21

Za akvarij mjeseca lipnja odabran je vrlo zanimljivi postav našeg aquascapera Stjepana Erdeljića s kojim se nadamo da će imati puno uspjeha na ovogodišnjem IAPLC natjecanju.

 

 

 

1. Recite nam nešto o svojim počecima u akvaristici. Što Vas je privuklo baš biljnim akvarijima i aquascapeu?

Moj početak bavljenja akvaristikom započinje 1992 godine. Tada kao srednjoškolac dolazim kod jednog svog frenda i on mi pokaziva svoj akvarij koji je nabavio. Odmah mi se ukazala želja da bih i ja volio imati svoj vlastiti akvarij. Problem je bio što sam iz Đakova gdje tada nije bilo nijedne akvarističke trgovine tako da sam morao ići u susjedne gradove čak i u Mađarsku da bi kupio koju ribicu ili nešto od opreme. Naravno tada nije bilo niti interneta a akvarističke literature jako malo, koja se teško nabavljala. Moj prvi akvarij je bio 15 litarski akvarij kojeg smo sami zaljepili. Katasrofa je izgledao ali ja to nisam primjećivao, vidio sam samo ono što je u njemu. Kako su godine prolazile tako su se i akvariji i oprema mijenjali a iskustvo sve veće. Aquascapingom sam se počeo baviti unazad godinu i pol dana. I naravno dolazim kod jednog drugog frenda(Krešo10) i prvi put kod njega vidim uživo aquascape akvarij sa ozbiljnom opremom, CO2 boca, T5 rasvijeta itd.  Uh... odmah mi se pojavila želja da si i ja takvo šta nabavim. Godinu dana nakon toga sam nabavio svu opremu i krenuo u skejpanje.

 

2. Vaš prošli setup „Birch Forest“ postigao je veliki uspjeh na IAPLC-u 2012. godine (50. mjesto od 2021 prijavljenih akvarija). Jeste li očekivali takav uspjeh i što ste naučili prilikom stvaranja tog akvarija, prije svega o pripremanju akvarija za natjecanje? Koliko se akvariji koji su namijenjeni za fotografiranje i slanje na natjecanje razlikuju od „klasičnih“, dugovječnijih postavki akvarija?

Birch forest je moj prvi aquascape akvarij. Još dok nisam počeo sa slaganjem u glavi sam zamišljao neki šumski setup. Igrom slučaja su na poslu izrezali jednu brezu, tako da sam odmah nabavio hardscape. Moram napomenuti da su mi puno pomogle kolege sa foruma sa korisnim savijetima, što mi je olakšalo za dalje. Birch forest je u početku bio neugledan, no s vremenom je stasao u jedan prekrasan šumski akvarij. Put od početka formiranja pa sve do samog kraja nije bio nimalo lagan. Puno truda i vremena je zahtijevao ali trud se na kraju isplatio. Fotografija je isto jako bitna. Ako je setup odlično odrađen a fotografija nije, rezultat je puno lošiji. O slikanju također nisam puno znao, tako da sam usavršavao i slikanje uz pomoć kolega. Osim odličnog fotoaparata, jako je bitno imati dovoljno mjesta iza akvarija, na taj način se otvaraju veće mogućnosti sa "igranjem svjetlosti i sjene" gdje pozadina može biti puno kvalitetnije odrađena, što doprinosi estetici cijelog setupa. Kad je finalna fotka bila gotova, odlučio sam ju poslati na IAPLC takmičenje. Prilikom slanja, kao i svaki takmičar, u podsvijesti sam maštao o što boljem plasmanu dok je drugi dio mene razmišljao "budi sretan ako osvojiš 500-to mjesto. Moram priznati da je osjećaj bio fantastičan kad sam vidio svoje ime i prezime na 50-om mjestu.

 

3. Akvarijem mjeseca na Akvarij.netu izabran je Vaš setup „Wild West“. Recite nam nešto o inspiraciji za taj jedinstveni setup. Ako se ne varam, prikaz takvog krajolika još nije viđen na aquascape natjecanjima? 

Nakon Birch foresta dolazi drugi setup Wild west. Postavio sam si pitanje: Šta napraviti a da već nije viđeno? U tom trenutku nisam imao odgovor na svoje pitanje. Razmišljao sam nekih mjesec dana i onda se stvorila ideja sa kaktusima.

 

 

 

4. Koliko se razlikovalo slaganje i samo održavanje prošlog i ovog setupa? S obzirom da se ne radi o velikoj biljnoj masi, jeste li imali problema sa održavanjem? Možete li nam napisati par detalja o tehnici, gnojenju i održavanju „Wild Westa“? Posebno su zanimljivi kaktusi i suho grmlje, kako ste napravili te detalje?

Na početku slaganja Wild westa se odmah pojavio problem: Kako staviti cca 25-30kg kamena u akvarij čija debljina stakla je 6mm? Problem sam riješio stavljanjem stiropola na dno pri čemu sam prevario gravitaciju a stiropol mi je odmah služio kao nosač za kamene terase. Slijedeći problem je bio kako napraviti kaktuse? Jer teško je naći neko drvce u obliku kaktusa. To sam riješio tako da sam kaktuse izradio od žice a žicu prekrio filter vatom na koju sam koncem privezao mahovinu. Pošto se radi o ne zahtijevnom bilju odlučio sam ne stavljati hranidbenu podlogu što mi nije stvaralo nikakve probleme u nedostatku hranjiva čak je i cuba rasla. Tako da je kompletna prihrana makro i mikro elemenata išla preko vode. U početku održavanje je bilo pre jednostavno, samo izmjene vode. Kako je vrijeme prolazilo, biljke su rasle, povećavao se i obim posla oko održavanja, tako da je na samom kraju bilo puno posla oko svega. Vodu sam mijenjao otprilike svakih 10-ak dana. Ispuštao sam gotovo svu količinu, tako da je ostalo tek nekih 5cm visine vode. To sam morao zato što su se hvatale zelene alge na kamenje, gdje sam kompletno kamenje premazivao kistom umočenim u easy carbo. Morao sam biti oprezan da ne idem kistom pre blizu biljaka, u protivnom budu spaljene. Mahovinu na kaktusima sam trimovao tako što sam svaki kaktus pojedinačno vadio van akvarija, otrimovao na suhom i vraćao na postojeće mjesto. Nakon toga ulijevanje pripremljene bunarske vode. Dimenzije stakla su 100x40x40cm, rasvijeta je 2x39W T-5 i vanjski filter Haqos expro 1200.

 

 

5. U posljednje vrijeme zamjetan je aquascaperski trend prikazivanja umanjenih prizora iz prirode u staklu akvarija. Takvi postavi akvarija osvajaju visoka mjesta na aquascape natjecanjima zadnjih par godina, a u  tom stilu su i Vaši dosadašnji postavi. Možete li nam reći što Vas privlači u takvom uređenju akvarija? Je li cilj i ideal uređenja akvarija što vjernije kopiranje razglednica iz prirode?

Svaki aquascaper ima svoj prepoznatljiv stil, tako da to imam i ja. Ja sam se bazirao na “nature stile” gdje je imitacija prirode prenešena u staklo akvarija, pri čemu je bitno što vjerodostojnije odraditi 3D sliku unutar stranica akvarija.

 

6. Imate li u planu novi setup s prikazom nekog krajolika?

Upravo sam započeo s jednim novim setupom kojeg ću uskoro predstaviti. Ovaj puta je nešto autohtono a tema se zove Slavonian valley. U toj temi sam uslikao pogled sa svoje vikendice i to ću sve pokušati prenijeti u staklo 90x45x45. Dakle još jedan novi izazov. Zadatak neće biti nimalo lagan zato što treba odraditi puno sitnih detalja.

 

7. Tko je najviše utjecao na Vas kao akvarista i aquascapera? 

Ne mogu reći da je sad netko imao poseban utjecaj na mene kao akvarista. Jednostavno s time se moraš roditi. Ali da bi se krenuo baviti s time, to sve moraš negdje vidjeti a to je kod prijatelja koji imaju akvarije i na internetu.

 

8. Kako bi ste ocijenili domaću tj. regionalnu aquascape scenu?

Unazad par godina stanje u pogledu aquascapinga u Hrvatskoj je bilo poprilično loše. No danas je situacija sasvim drugačija. Može se primjetiti kako svaki dan raste broj članova i zaljubljenika u ovaj hobi, pri čemu se razni forumi pune sa prekrasnim aquascape fotografijama. Tako da u daljnjoj budućnosti ovaj hobi definitivno ima perspektive na ovim našim prostorima.

 

9. Za kraj, imate li neki savjet i preporuku za buduće akvariste i one koji se žele okušati u aquascapeu?

Svaki početak je težak, tako i u aquascapingu jer se radi o dosta skupoj opremi a znamo da je situacija u Hrvatskoj poprilično teška. Onaj tko se želi baviti ovim hobijem a nije u mogućnosti, moj savijet bi bio samo polako, ne mora se odmah sve odjednom imati jer i ja sam nabavljao dijelove opreme godinu dana. S druge strane onaj tko nema takvih problema a želio bi se okušati u ovom hobiju, neka ne čeka i krene što prije jer zadovoljstvo je puno veće od uloženog truda.

Pozdrav svima!

 

Hvala na strpljenju i puno uspjeha na IAPLC-u i ove godine!

 

 

 

 

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.