U sjećanje na Petera Wilkensa, oca moderne morske akvaristike

Rođen u Njemačkoj 1937. godine, studirao je morsku biologiju na Sveučilištu u Hailderbergu. Za vrijeme i poslije studija radi u raznim laboratorijima na ispitivanjima kemijske i bakteriološke kvalitete vode.Već od ranih dana zanima se za održavanje morskih životinja u akvarijima, tako da 1968. uspijeva uvesti prve koralje iz Indonezije.Obavlja mnoga istraživanja na obalama Atlantika, Sredozemnog mora, Crvenog mora te Tihog oceana.

Iskustvo skupljeno na ovim istraživanjima, te njegov prijašnji posao, stvorili su solidnu bazu za održavanje svih vrsta morskih organizama u zatvorenim sistemima. Član je Berlinskog društva morskih akvarista koje je danas poznato kao Berlinska škola – metoda kojom se koriste tisuće akvarista iz cijeloga svijeta.

Daleke 1970. izdaje svoju prvu knjigu za akvariste pod nazivom „Niedere Tiere im tropischen Meeresaquarium“ koja u ono doba predstavlja revolucionarna razmišljanja u vezi s održavanjem morskih organizama u zatvorenim sistemima, koja su ujedno otvorila vrata današnjoj morskoj akvaristici. Maleni broj morskih organizama koji je do tada bio uspješno održavan naglo je porastao jer je Peter Wilkens shvatio biokemijske potrebe uvjeta za njihovo održavanje. Razvio je metode održavanja kalcija, upotrebom vapnenačke vode (kalkwassera), filtriranja vode upotrebom proteinskog skimera, aktivnog ugljena te potrebu intenzivnog osvjetljenja za rast i održavanje morskih organizama, osobito koralja.

Godine 1979. seli u Winterthur, Švicarska, gdje otvara svoj mali laboratorij –dućan u kojemu razvija svoj bio-preparat „Combisan“ koji se i dan danas proizvodi te upotrebljava širom svijeta u održavanju morskih akvarija. Već prije otprilike 20 godina predstavio je za ono doba nove tehnike, metode te rješenja koja se i dan danas koriste u modernoj akvaristici, tako da ga s pravom možemo nazvati „ocem“ moderne akvaristike. Bez njegovog rada moderna akvaristika ne bi bila na nivou na kojem je danas, tako da je njegov doprinos morskoj akvaristici neizmjeran.
Prije nekoliko mjeseci Peter Wilkens nas je napustio, nakon duge bolesti protiv koje se borio, ali bez uspjeha.

Počivaj u miru Peter, uvijek ćeš biti s nama u našim akvarijima !

Mirko Belošević , rujan 2008.

Zadnje na forumu

 • POKLANJAM juvel akvarij
  28 Svi 2020
  Nisam bio član foruma do danas pa ne mogu staviti oglas
  Uglavnom poklanjam akvarij juvel...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  28 Svi 2020
  Uglavnom sam zasadio bilje,stavio podlogu i sljunak gore
  Podloga je od JBl aquabasis plus...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  28 Svi 2020
  puno je tu toga u kombinacijama sa rasvjetom....... no generalno, 800lm bi trebalo biti dovoljno...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  28 Svi 2020
  Po proracunu koji sam nasao,takva dva bi zapravo trebao za DIY rasvjetu,a ostalo za raspon...
 • Odg: Friski u akvaristici....smjernice
  28 Svi 2020
  Pozdrav,evo opet ja,
  Pitanje,led rasvjeta 10w 800lm
  6000k,dali je dosta za 30 litreni...
 • Odg: Što se sluša?
  27 Svi 2020