Lipanj 30, 2025, 12:30:49 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Dobro došli u EU  (Posjeta: 6975 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Dobro došli u EU
« Odgovori #75 u: Srpanj 02, 2013, 12:15:06 poslijepodne »
ja se nadam nekom novom Matiji Gupcu ... prije nego ostalima ..... :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #76 u: Srpanj 02, 2013, 12:18:10 poslijepodne »

Je, takav će prije iskrsnut. :D

Offline DavorT

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #77 u: Srpanj 02, 2013, 12:31:26 poslijepodne »
nebi se slozio s tobom.
kod nas su sve mercator trgovine promijenile boju i izgled u getro plavo.

Imas skroz krivo. Mercator ( Mercator-H ) je kupio Getro 2010 i tom kupnjom je u to vrijeme postao 2 najveci trgovacki lanac u Hr.Vlasnik mercatora je slovenska drzava, nova ljubljanska banka, pivovarna lasko...

I sto im je to dobro donijelo sto je to bilo 'njihvovo'? Kako im stoje banke? I u cijem su one vlasnistvu? Osiguravajuca drustva?

Isto sto i nama. Sranje. Ista ekipa ( politicari ), isti sistem - isto sranje. Ono sto prolazi u normalnim vremenima, u krizi ti se visestruko vrati u glavu i kad te opizdi u glavu opizdi te brutalno.

Problem cijele bivse juge je sto smo svi navikli da je politicar bog i batina, korupcija i mito su pod normalno, birokracija je sama sebi svrha a ne servis gradanima, ne napreduje se jer si sposoban i pametan i bolje obrazovan nego jer si bolji muljator pa mozes prikriti nesposobnost ili si veca lignja, svi mislimo da nam drzava treba sve darovat i da se uz minimalno rada treba sve brzo stvoriti...

Naviknuti smo na stari sistem, trebat ce jos godine da se to promjeni u glavama ljudi da bi nam bilo bolje.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Srpanj 02, 2013, 12:36:04 poslijepodne »
nismo se mi navikli na stari sistem, već nam je taj stari sistem svima odgovarao ... samo ga neki više nisu htjeli dijeliti s onim drugim .. :D

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #79 u: Srpanj 02, 2013, 14:34:59 poslijepodne »
Meni sve isto ko prije 2 dana...nikakve promjene  :D

Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #80 u: Srpanj 02, 2013, 14:52:34 poslijepodne »
Meni sve isto ko prije 2 dana...nikakve promjene  :D

Osim guzvi na granicama...srusio im se sistem i izgleda da nisu bili bas pripremljeni,jbg,iznenadilo ih :D
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline vuky

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Srpanj 02, 2013, 15:45:55 poslijepodne »
Merkator - Agrokor, sveskupa je to igra kapitala u kojoj najviše gubimo mi obični potrošači,jer na kraju  mi svi platimo te njihove kapitalističke igre jer okreču naš novac.

Igra kakvog kapitala je bila do sada u Mercatoru i gdje ga je to dovelo?
Igrajte za nju, nasu voljenu,
Nek\' jace kuca to
Srce vatreno.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #82 u: Srpanj 02, 2013, 21:04:53 poslijepodne »
Osobno nisam pratio previse tu pricu oko EU, no igrom slucaja sam i prije ulaska vec profitirao sa narudjbom dijelova za ribnjak sa ebay.de (apsolutno nenabavljivih u HR) a i firma za koju radim proizvodi autodijelove za Volkswagen, Citroen i slicne  tako da nam ulazak dosta olaksava posao. Ali od EU najvise ocekujem da nas prisili na vladavinu prava, jer 20 godina sami nesto pokusavamo ali bas i ne ide.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #83 u: Srpanj 02, 2013, 22:33:32 poslijepodne »
ma ništa ni od HR ni od EU dok ne padne par tisuća glava, ne zaplijeni im se imovina i u ustavu zapiše- ako kradeš od nacije, doći ćeš do dekapitacije...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #84 u: Srpanj 03, 2013, 00:56:15 prijepodne »

Stoji i to, jer kad neće milom i pošteno onda nek je sječa.....ali mene uvijek kod tih žešćih revolucija muči činjenica da stradaju i nedužni, sotoniziraju se obitelji, rodbina, prijatelji, stavlja se hipoteka na nekoliko generacija u familiji pa mi se sve to skupa zgadi jer se nema mjere ni granice.... A ljudi tako lako skrenu u krajnosti...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #85 u: Srpanj 03, 2013, 09:41:13 prijepodne »
nema nedužnih :D svima glave dole! :D :D

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #86 u: Srpanj 03, 2013, 10:50:22 prijepodne »
 ;)
Tak je!

Vidim da se provlači DM tu po temi kao neka super firma u RH. Da, možda vlasnik DM-a je Nijemac i to vani funkcionira puno drukčije, al u RH i DM radi nažalost na hrvatski način!!! Samo nepotizam i je**** u mozak onih koji imaju tanju ili nikakvu vezu ( ako se slučajno nađe koji takav)  !
ni da ni ne

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #87 u: Srpanj 03, 2013, 11:30:46 prijepodne »
;)
Tak je!

Vidim da se provlači DM tu po temi kao neka super firma u RH. Da, možda vlasnik DM-a je Nijemac i to vani funkcionira puno drukčije, al u RH i DM radi nažalost na hrvatski način!!! Samo nepotizam i je**** u mozak onih koji imaju tanju ili nikakvu vezu ( ako se slučajno nađe koji takav)  !

Pa DM je privatna firma, stoga ima pravo zapošljavat koga hoće. Taman da neće zapošljavat ljude koji imaju plavu kosu i sl. imaju na to potpuno pravo. Nepotizam je problem u državnim firmama/ustanovama pošto svi sudjelujemo u njihovom financiranju i njihovim gubitcima, te financiranju nesposobnih uhljeba, a dobit posao tamo bez veze ne treba ni pokušavat. Kod privatnika nepotizam kao takav ne postoji jer mu nije ni u interesu (što će mu netko tko neće radit kak treba i s nedovoljnim kvalifikacijama), ali ima i potpuno pravo na njega. Naravno da ću prije zaposlit sestru/prijatelja/rođaka u svojoj vlastitoj firmi nego nekog kog nisam nikad u životu vidio, ali naravno da neću zaposlit ni nekog ljenčinu da mi samo uzima pare a ništa ne pridonosi.
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2013, 11:52:00 prijepodne od Nuclear »

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Srpanj 03, 2013, 11:55:57 prijepodne »
Čemu onda opće oglasi za poslove s uvjetima i traženim sposobnostima kandidata? Mazanje očiju...
Još tako velika firma, pozitivno prezentirana itd...ma....tu sam čovjek i sl. fore....hahahahahaa...
Da...

Hm, nije u interesu...pa da, ne bi trebao biti...pa gle ak ti taj rođak ili tko već upropaštava poslovanje npr. ili maltretira ostale radnike, kaj onda?

E pa tu se neće dogoditi to da se nesposobni maknu i uzmu sposobni nažalost (jer ovi nesposobni imaju predebele veze), ili da se onoga tko vrši mobbing nad ostalima makne...e u tome je problem...
kao i u državnim/javnim institucijama, ne cijeni se rad i sposobnost, nego tko je čiji...
a to je općenito nažalost problem, a ne samo u državnim/javnim institucijama...
Zato bih rekla da je nepotizam debelo prešao granice javnog sektora... 

ni da ni ne

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Srpanj 03, 2013, 12:02:06 poslijepodne »
Jedna frendica mi radi u DM-u .... a dvije ženske kod žene na poslu (državna uprava) su svjesno dale otkaz i otišle raditi u DM .. ;)

nijedna od njih se nebi vratila na staro mjesto čak ni za istu plaću (koja je u državnoj upravi bila osjetno manja a visoka stručna sprema je u igri) ...

Možda je stvar od poslovnice do poslovnice i šefa u njima, ali ovima kod mene je upala kašika u med .. ;) od 13. plaće, uskrsnice, božičnice, regresa do obaveznog iskorištenja godišnjeg odmora .... fixno radno vrijeme, ako ima prekovremenih, debelo su plaćeni ... i još se uz sve to sve mogu dogovoriti ...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Srpanj 03, 2013, 12:02:38 poslijepodne »
Čemu onda opće oglasi za poslove s uvjetima i traženim sposobnostima kandidata? Mazanje očiju...
Još tako velika firma, pozitivno prezentirana itd...ma....tu sam čovjek i sl. fore....hahahahahaa...
Da...

Hm, nije u interesu...pa da, ne bi trebao biti...pa gle ak ti taj rođak ili tko već upropaštava poslovanje npr. ili maltretira ostale radnike, kaj onda?

E pa tu se neće dogoditi to da se nesposobni maknu i uzmu sposobni nažalost (jer ovi nesposobni imaju predebele veze), ili da se onoga tko vrši mobbing nad ostalima makne...e u tome je problem...
kao i u državnim/javnim institucijama, ne cijeni se rad i sposobnost, nego tko je čiji...
a to je općenito nažalost problem, a ne samo u državnim/javnim institucijama...
Zato bih rekla da je nepotizam debelo prešao granice javnog sektora...  

Ma razumijem o čem pričaš.. Znam i sam dosta ljudi koji su u veće i dobre firme (privatne) ušli na mala vrata jer su im šefovi u tim firmama (dakle ne vlasnici) prijatelji/rođaci, makar su im kvalifikacije a i opće znanje nikakvo... Nažalost takav nam je balkanski mentalitet. A ako nitko ne pazi na to u situaciji kakvoj jesmo biti će nepotizma jako puno. A što se tiče natječaja, radi se o obveznim formalnostima.

Evo znam sad za jedan natječaj koji je bio prošli mjesec pošto mi prijatelj radi u jednoj firmi (neću imenovati koja). Uglavnom natječaj je bio, ali znalo se da se neće primati ženska osoba, sad ne znam točan razlog, no pretpostavljam porodiljni i te stvari da im smetaju. Naravno primljene su 3 muške osobe evo baš prije par dana, da se razumijemo ne radi se o poslovima koje žene nebi mogle obavljati.

Iskreno znam možda par osoba koji su dobili posao svojom zaslugom, većina prijatelja i poznanika su prek veze upali negdje i to na dobro plaćene poslove, što u privatne, što u državne firme/ustanove.
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2013, 12:14:01 poslijepodne od Nuclear »

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Srpanj 03, 2013, 12:33:17 poslijepodne »
Da, u dućanima su ljudi zadovoljni kolko čujem, al skladište i ostalo...skroz druga situacija....a i to kaj veliš sigurno su razlike i od poslovnice do poslovnice, ak naletiš na nekog isfrustriranog šefa, jbg...

Joj ma znam...previše je toga svega i nitko to ne drži pod kontrolom...užas...
Da mentalitet nam je u banani skroz...i ono ajde bar ako te netko zaposlio, pa daj se potrudi onda i radi! Al najčešće je i to previše za očekivat...

Al ajde imam oko sebe neki krug ljudi koji su čak svojim obrazovanjem i sposobnostima došli do svog radnog mjesta, pa se nekako tješim da ima nade :-) A i ja sam imala sreće :-) haha baš smijeh, moje kolegica baš nisu htjele više nikog preko veze, baš mi se posrećilo!

Al sam se naslušala svega...strašno je kad ti neki načelnici i sl bez imalo srama govore da ti fali veza za nešto-ono "znate kak to ide"....i da su tu bespomoćni i sl stvari...to je baš strašno kolko je to postalo kod nas normalno...odvratno...

E sad...da sa vratimo na temu...EU...možemo se samo nadat da će biti malo bolje što se toga tiče...makar iskreno sumnjam...čula sam i od dosta stranaca da nije ni kod njih puno drukčije nažalost, npr. Belgijanci su isto skroz razočarani svojim sustavom, slične stvari im se događaju...
eh da....
ni da ni ne

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #92 u: Srpanj 03, 2013, 13:37:00 poslijepodne »
;)
Tak je!

Vidim da se provlači DM tu po temi kao neka super firma u RH. Da, možda vlasnik DM-a je Nijemac i to vani funkcionira puno drukčije, al u RH i DM radi nažalost na hrvatski način!!! Samo nepotizam i je**** u mozak onih koji imaju tanju ili nikakvu vezu ( ako se slučajno nađe koji takav)  !

Pa DM je privatna firma, stoga ima pravo zapošljavat koga hoće. Taman da neće zapošljavat ljude koji imaju plavu kosu i sl. imaju na to potpuno pravo. Nepotizam je problem u državnim firmama/ustanovama pošto svi sudjelujemo u njihovom financiranju i njihovim gubitcima, te financiranju nesposobnih uhljeba, a dobit posao tamo bez veze ne treba ni pokušavat. Kod privatnika nepotizam kao takav ne postoji jer mu nije ni u interesu (što će mu netko tko neće radit kak treba i s nedovoljnim kvalifikacijama), ali ima i potpuno pravo na njega. Naravno da ću prije zaposlit sestru/prijatelja/rođaka u svojoj vlastitoj firmi nego nekog kog nisam nikad u životu vidio, ali naravno da neću zaposlit ni nekog ljenčinu da mi samo uzima pare a ništa ne pridonosi.

nažalost u totalnom si krivu što se tiče ovoga da kod privatnika nema nepotizma...

kod nas ima nepotizma i u stranim firmama... samo  i to isključivo ako je generalni direktor naš.... znam x primjera...

švabo, talijan ili koji već ako hoće ostati renomirana tvrtka na našem tržištu mora postaviti svoga čovjeka, barem toga jednoga kao figuru da kontrolira... bez toga... kod koji mili moji... maže se očima strancu što na daljinu prolazi....

ne znam ako si počeo raditi ili još studiraš ali ima vremena da naučiš ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Nji

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Srpanj 03, 2013, 13:38:47 poslijepodne »
A pa da, to je to...
Čim daš našima u ruke, odmah sve to ide na "hrvatski način"...
ni da ni ne

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Srpanj 03, 2013, 13:45:41 poslijepodne »

nažalost u totalnom si krivu što se tiče ovoga da kod privatnika nema nepotizma...

kod nas ima nepotizma i u stranim firmama... samo  i to isključivo ako je generalni direktor naš.... znam x primjera...

švabo, talijan ili koji već ako hoće ostati renomirana tvrtka na našem tržištu mora postaviti svoga čovjeka, barem toga jednoga kao figuru da kontrolira... bez toga... kod koji mili moji... maže se očima strancu što na daljinu prolazi....

ne znam ako si počeo raditi ili još studiraš ali ima vremena da naučiš ;)

Ma nisam mislio da nema, nego na to da gazda ima pravo zaposlit koga god želi pošto je njegova privatna prčija  :D

Naravno dešava se točno ovo što si rekao, da naši ljudi u tuđim firmama (dakle direktori i šefovi) zapošljavaju svoje probrane ljude bez da vodstvo/gazda firme to uopće zna što je također katastrofa kak za firmu tak i za kompletno društvo, a i napisao sam da znam dosta ljudi koji su dobili baš na tu foru posao. Na žalost to nam je realnost i dok nam se ne promijeni mentalitet neće bit bolje.

Inače još studiram, uskoro sam i gotov (a s tim i student servis i barem povremeni posao)... Za posao vezu nemam, a iskreno mislim da sam jedan od rijetkih koji nebi ni htio dobit tako posao, pa ću vidjet na kraju studija hoću uspjeti što naći ovdje ili ću negdje van radit. Prije ova druga opcija...
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2013, 13:54:22 poslijepodne od Nuclear »

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Srpanj 03, 2013, 13:48:17 poslijepodne »
Imate potpuno pogrešno razmišljanje ... ;)

Totalno je nebitno kako je netko došao do posla.... daleko je bitnije kako taj netko obavlja posao ... ;)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Srpanj 03, 2013, 13:49:29 poslijepodne »

Totalno je nebitno kako je netko došao do posla.... daleko je bitnije kako taj netko obavlja posao ... ;)

Pa ja se nebi složio s tobom, zato jer se prednost daje podobnima, a tada nemaju svi iste mogućnosti.

A problem je što dosta ljudi bude loše radilo posao, ali zbog veze će i ostati na tom poslu neovisno o tome, pogotovo kad pričamo o državnim firmama i ustanovama. A stanje kako se radi nam se fino vidi po državnim firmama, a i stanju države-

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Srpanj 03, 2013, 13:52:27 poslijepodne »
A problem je što dosta ljudi bude loše radilo posao, ali zbog veze će i ostati na tom poslu neovisno o tome, pogotovo kad pričamo o državnim firmama i ustanovama.
e zato nam i je ovako divno

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Srpanj 03, 2013, 13:56:39 poslijepodne »

Pa ja se nebi složio s tobom, zato jer se prednost daje podobnima, a tada nemaju svi iste mogućnosti.

A problem je što dosta ljudi bude loše radilo posao, ali zbog veze će i ostati na tom poslu neovisno o tome, pogotovo kad pričamo o državnim firmama i ustanovama. A stanje kako se radi nam se fino vidi po državnim firmama, a i stanju države-

i opet se vraćamo na ovo što sam ja rekao ... ;)

nebitno je jesi dobio posao preko veze ili ne ako ga ne obavljaš savjesno ... isto vrijedi i obrnuto ... nema veze kako si došao do posla ako ga OBAVLJAŠ savjesno .. ;)

veza ili ne, važnije je u konačnici kako ti radiš taj posao ... i o tome zavisi dobrobit firme, društva ITD

meni više vrijedi čovjek koji će uredno obavljati posao, pa makar je primljen i preko veze nego netko tko će kopati nos na radnom mjestu bez obzira kako je došao do posla..

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #99 u: Srpanj 03, 2013, 14:07:32 poslijepodne »

i opet se vraćamo na ovo što sam ja rekao ... ;)

nebitno je jesi dobio posao preko veze ili ne ako ga ne obavljaš savjesno ... isto vrijedi i obrnuto ... nema veze kako si došao do posla ako ga OBAVLJAŠ savjesno .. ;)

veza ili ne, važnije je u konačnici kako ti radiš taj posao ... i o tome zavisi dobrobit firme, društva ITD

meni više vrijedi čovjek koji će uredno obavljati posao, pa makar je primljen i preko veze nego netko tko će kopati nos na radnom mjestu bez obzira kako je došao do posla..

Ma to stoji, ali svejedno stavljaš određene ljude u povoljniji položaj od ostalih što nije u redu jer svi plaćamo isti porez i živimo u istoj državi pa bi svi trebali imati i iste šanse na natječajima za posao. Nepotizam u državnim firmama/ustanovama je inače i kazneno djelo, a također i djelo koje je jako teško dokazati, iskreno ne znam nikog protiv koga se vodi postupak zbog nepotizma, a ima ga na svakom ćošku.