..moze malo o opremi i jesi zadovoljan akadamom ?!
super izgleda nego šta si to stavio za podlogu?
Od opreme nista posebno,20w lampa(neznam koja) i filter eheim 2006.To je to.
Akadama je po meni odlicna podloga,iz vise razloga...voljeo bi da je malo sitnija da se mogu lakse saditi manje biljke ili da se bolje prekrije podloga ispod nje ali to nije neka prevelika mana.
Uglavnom ja sam je pripremao za veliki akvarij,mocio u raznim gnojivima(npk,mg,ca,mikro,amonijak) nekih 10ak dana i povremeno pomjesao.Mg i ca sam stavljao radi jako mekane vode koju sam imao.
Negdje sam bio procitao da osim kationa na sebe moze vezati cak i fosfate(neznam u kojem obliku)!A u vodi ih obicno bude dosta od ribljeg izmeta ili trulog lisca u obliku ortofosfata i neznam dali su mjerljivi tim nasim testovima koje koristimo.
E sad,da idem slagati podlogu koristio bi sigurno akadamu,ispod nje tropica plant substrat i nesto bi jos umjesao za fosfate.
A to za fosfate zato jer sam primjetio vec na par akvarija da kad imam tockaste alge po staklu(nedostatak fosfata u vodi) nikad nemam neku drugu algu uz nju!
Slucajnost ili sreca,trrebalo bi probati ali u velikom akvariju nikako nisam mogao izazvati tockastu pa ne mogu to potvrdit...
Akadama spusta kh/ph sta je po meni dobro jer bas ta karbonatna tvrdoca ima veliki utjecaj na sistem.
Npr. kod nizih ph/kh vrijednosti teze ce doci do trovanja amonijakom(znaci mozes imati vise riba uz manje izmjene vode),potrebno je manje co2(lakse se otapa) sta u ovom malom akvariju uz ribe/bakerije/i sl koje ga proizvode,uz nikakve izmjene vode,uz minimalno mreskanje povrsine koja je i zakrcana biljem stvara se odredjena koncentracija co2 koja je uz optimalno svijetlo ocito dovoljna i za ove zahtjevne vrste....tako si bar ja mislim.
Kad sam se selio i morao napraviti vecu izmjenu vode odmah mi se na cyperusu pojavila crna cupava alga,radi osciliranja co2...
Nije to naravno kao u nekim naprednjim akvarijima,bilje ne perla,ne raste 100 na sat,ne izgleda graciozno al pomalo se sve razvija.
Poanta svega je uspostaviti balans i odrzavati ga,e sad kako i na koji nacin ovisi o situaciji.
Evo sad cu tek nakon nekih 4-5mj poceti dodavati gnojivo jer vidim simptome nedostataka,a sa obzirom koliko sam sta i odrzavao i kako se povecala biljna masa nije ni cudno.
Uglavnom,akadama ima sigurno vise prednosti nek mana...jedino sta je kod nas dosta i skupa za veci akvarij!