Lipanj 29, 2025, 22:03:33 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Dobro došli u EU  (Posjeta: 6905 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
Dobro došli u EU
« u: Lipanj 30, 2013, 18:51:25 poslijepodne »
Neda mi mira i moram nešto napisat na ovu temu.

Iskreno -  dobro došli u EU zajednici.

Ako bih vam mogao ove slatke riječi izreči pre 9 godina - kad smo mi bili na tom jako velikom ulazku,onda bi vam jih sa večom radošču izrekao, ali sad je to sve drukčije, jer u tih 9 godina se kot nas puno toga promjenilo, nažalost ne na bolje nego na gore.

Pre 9 godina su i kot nas bila očekivanja vrlo velika, ali nažalost se ta očekivanja do sada nisu ispunila, i nadam se da čeju se barem kot vas izpunit.

Puno toga če se vam promenit u nekoliko naslednjih godina, ne ide to tako brzo ali korak po korak če i kot vas mali čovek osječat pritisak Euja.

Počne se polako - nesmeš više bacat smeče u jednu kantu,čistilni uredžaji za svaku kuču, produženje radnog doba ( 40 godina rada, 63 staračke godine), lagana poskupljenja......step po step te uredbe stišču za vrat, jedne se brzo osečaju a jedne uopšte ne primetiš.

Kad smo išli u EU kafa kot nas je koštala 100 tadašnjih tolara (0,40€), odmah po ulazku je poskupila na 120 tolara, onda smo preuzeli euro i vidi ti vraga kafa u gostijoni odjednom skoči na 1 €, a sad je 1,20 što je 200 % skuplje nego pre 9 godina. I u ovom stilu ideju polako sve cijene -  a plate?

E tako ti je to živjet u EU, jeste da ima svega i svačega, da možeš iz svih susednjih zemalja slobodno dovezt šta got očeš, a to nam puno ne znači, jer nema onog najbitnijeg - nema novca.

Ali svejedno - dobro došli.

« Zadnja izmjena: Lipanj 30, 2013, 18:55:41 poslijepodne od noktopus »

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Dobro došli u EU
« Odgovori #1 u: Lipanj 30, 2013, 18:57:10 poslijepodne »

produženje radnog doba ( 40 godina rada, 63 staračke godine)

Kod nas bi ovo bilo smanjenje  :D

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Lipanj 30, 2013, 18:59:57 poslijepodne »

produženje radnog doba ( 40 godina rada, 63 staračke godine)

Kod nas bi ovo bilo smanjenje  :D

kao i cijena kave :D

Ma kod sve bude zlatno!!!!!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Lipanj 30, 2013, 19:05:29 poslijepodne »
To da se smece ne smije bacati u jednu kantu bi bilo super.
Ne znam, ja nemam nista protiv, moja bransa ce samo jos vise profitirati :)

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #4 u: Lipanj 30, 2013, 19:19:18 poslijepodne »
A koliko je kot vas kafa u gostioni ?

Sa prosječnom Slovenskom platom 950 € neto dobiješ kot nas oko 800 kafa u gostijoni,
                       u Njemačkoj je povprečna neto plata negde oko 2800€  a kafa dodže u prosjeku u prosečnoj gostioni oko 3€ što znači za jednu platu cca 930 kafa,

To znači da smo tu negde.

A kot vas?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Re: Dobro došli u EU
« Odgovori #5 u: Lipanj 30, 2013, 19:21:20 poslijepodne »
Teško je tu reći što je tu rezultat ulaska u EU, a što financijske krize, inflacije i takvih stvari u koje se ne razumijem. :D

Znam npr. da je i kod nas prije 10 godina sve bilo jeftinije, burek je bio 6-7, a sad je 11-12 kn (barem u Zagrebu), kava isto tako, benzin, sve je išlo gore.

Ali vidjet ćemo kaj nam budućnost nosi, hvala na dobrodošlici :)

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Igor Velevski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Lipanj 30, 2013, 19:23:26 poslijepodne »
I ja vam iskreno zelim veliku srecu i bolji zivot u EU, ali mislim da je realnost sasvim drugacija, jer najprostim recima EU ne dolazi da bi vam dala, dolazi da bi uzela. To se dogodilo i u Sloveniji i ostale EU zemlje koje su pred bankrot ili bankrot kao Grcka! Kao sto su slovenci izasli iz Jugoslavije kao Republika koja je imala veliku socijalnu sigurnost i nevazan spoljni dug koji je bio pokriven sa raspodelom jugoslovenske zlatne rezerve, danas je pokradena drzava bez nikakve socijalne sigurnosti, gde se lecenje i obrazovanje skupo placaju i drzava koja ima mislim oko neverovatnih 40 milijadi eura spoljni dug. Zelim vam da sve ovo nece da vas snadje, da budete izuzetak u odnosu na mnoge clanice EU! Neka ovo ne zvuci politicki, jer ja nisam niti hrvat, niti slovenac i ne znam koje sve stranke imate, pricam iskljucivo kao covek koi realno gleda na sve ovo sto se dogadja i koji se nada da Makedonija nikad ne udje u EU. Ipak ja vise volim dokazane stvari, standard, bratstvo, medjusebno postovanje i drustveno uredjenje koje smo nekada imali.....ipak su mi svi bivski jugoslovenski narodi podjednako blizi srcu od bilo kojeg drugog naroda na ovom svetu! Srecno!!!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #7 u: Lipanj 30, 2013, 19:27:07 poslijepodne »

Sa prosječnom Slovenskom platom 950 € neto dobiješ kot nas oko 800 kafa u gostijoni,
                       u Njemačkoj je povprečna neto plata negde oko 2800€  a kafa dodže u prosjeku u prosečnoj gostioni oko 3€ što znači za jednu platu cca 930 kafa,

A kot vas?

Manje od 700 sa prosjecnom placom u hr, a i dalje su kafici prepuni

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Lipanj 30, 2013, 19:30:00 poslijepodne »

u Njemačkoj je povprečna neto plata negde oko 2800€  a kafa dodže u prosjeku u prosečnoj gostioni oko 3€ što znači za jednu platu cca 930 kafa,

A kot vas?

prosječna plača bi trebala biti oko 750 eur kod nas
a cijena jedne kave je oko 10ak kuna što je oko 1,30 eur
znači oko 580kava to bude mjesečno
a jos nismo ni ušli u EU kak spada  :D

neznam jel nam kad lošije bilo, ali kažu da uvijek može bit i gore  :punch:

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Lipanj 30, 2013, 19:33:16 poslijepodne »
e ljudi pun kufer mi je te europe i svega što se ovih par dana dešava kako u zagrebu tako i u cijeloj nam zemlji... osobno sam bio protiv i još uvijek jesam protiv te zajednice... ali eto, ne mogu glasovi "nas običnih ljudi" pokvariti "njihove" želje...

kaj je tu je... idemo se borit i preživjet nadajući se da će nam biti bolje nego što trenutno je... da nam ne pokradu i ono malo što nam je ostalo

ali kako na stvari gledam tražeći uvijek nešto pozitivno u tome, barem me neče biti više strah kada furam punu kutiju riba preko granice, a možda nam se i otvore neke nove akvarističke mogučnosti  ;)

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2013, 19:35:41 poslijepodne »
Ako čeju cijene se polagano izenačit, jer to se je dešavalo u svim zemaljama koje su stupile u EU, onda vam što više želim sriječe.

Prosječna plata u Njemačkoj 930 kafa, kot nas 800 kafa a kot vas za prosječnu vašu platu več sad dobijete samo 580 kafa, a cijene čeju se  lagano izenačivat......nedaj bože,da kroz koju godinu dvije preuzmte i euro.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Lipanj 30, 2013, 19:54:07 poslijepodne »
Dobro Vam došli i dao bog što prije izašli!  :psuje:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #12 u: Lipanj 30, 2013, 19:58:44 poslijepodne »
Steta sto nasi politicari to vide kao 580 kava previse,pa ce se potruditi i to smanjiti  :zagrljaj:
Jer tko ide na kavu osim onih sto imaju,a ako imas,onda mora da ti uzmu  ;)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Lipanj 30, 2013, 19:59:18 poslijepodne »
Neda mi mira i moram nešto napisat na ovu temu.

Iskreno -  dobro došli u EU zajednici.

Ako bih vam mogao ove slatke riječi izreči pre 9 godina - kad smo mi bili na tom jako velikom ulazku,onda bi vam jih sa večom radošču izrekao, ali sad je to sve drukčije, jer u tih 9 godina se kot nas puno toga promjenilo, nažalost ne na bolje nego na gore.

Pre 9 godina su i kot nas bila očekivanja vrlo velika, ali nažalost se ta očekivanja do sada nisu ispunila, i nadam se da čeju se barem kot vas izpunit.

Puno toga če se vam promenit u nekoliko naslednjih godina, ne ide to tako brzo ali korak po korak če i kot vas mali čovek osječat pritisak Euja.

Počne se polako - nesmeš više bacat smeče u jednu kantu,čistilni uredžaji za svaku kuču, produženje radnog doba ( 40 godina rada, 63 staračke godine), lagana poskupljenja......step po step te uredbe stišču za vrat, jedne se brzo osečaju a jedne uopšte ne primetiš.

Kad smo išli u EU kafa kot nas je koštala 100 tadašnjih tolara (0,40€), odmah po ulazku je poskupila na 120 tolara, onda smo preuzeli euro i vidi ti vraga kafa u gostijoni odjednom skoči na 1 €, a sad je 1,20 što je 200 % skuplje nego pre 9 godina. I u ovom stilu ideju polako sve cijene -  a plate?

E tako ti je to živjet u EU, jeste da ima svega i svačega, da možeš iz svih susednjih zemalja slobodno dovezt šta got očeš, a to nam puno ne znači, jer nema onog najbitnijeg - nema novca.

Mi smo sad brutalno skuplji nego kod vas u Sloveniji tj. EU tako da nas neće previše iznenaditi vidiš da skoro sve za akvarij od flore i faune, pa do tehnike kupovati kod vas u EU

Hvala  :zagrljaj:

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Lipanj 30, 2013, 20:03:31 poslijepodne »
Ako čeju cijene se polagano izenačit, jer to se je dešavalo u svim zemaljama koje su stupile u EU, onda vam što više želim sriječe.

Prosječna plata u Njemačkoj 930 kafa, kot nas 800 kafa a kot vas za prosječnu vašu platu več sad dobijete samo 580 kafa, a cijene čeju se  lagano izenačivat......nedaj bože,da kroz koju godinu dvije preuzmte i euro.

Koliko kod vas u Sloveniji ima penzionera, a koliko ukupno stanovnika?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Lipanj 30, 2013, 20:22:52 poslijepodne »
Po reakcijama ljudi iz Njemacke i Irske, sa kojima sam bio u kontaktu, na cene hrane kod nas i kod njih bilo bi nam dobro da se cene izjednace jer kazu da je u proseku kod njih hrana jeftinija.
A kad se uzme u obzir i onaj podatak, od pre neki dan, da smo 6 najskuplja zemlja u svetu po ceni zivljenja... Mozda ipak ima nade... ;)
To je valda zato sto nista kod nas ne uspeva, jer smo ipak saharska zemlja.  ;)

A ono za kante... To je valda zato da nam bude lakse kad budemo prebirali po istima...  ;)

Sto bi rekla ona stara - Bog nam pomogao!
Ako ga ima...

Hvala noktopus!   :up:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: Re: Dobro došli u EU
« Odgovori #16 u: Lipanj 30, 2013, 20:57:10 poslijepodne »
Znam npr. da je i kod nas prije 10 godina sve bilo jeftinije, burek je bio 6-7, a sad je 11-12 kn (barem u Zagrebu), kava isto tako, benzin, sve je išlo gore.
Ovo mi je zakon, burek kao primjer kako je kriza napredovala. Potpuno te razumijem, ja ga isto konzumiram cijelo to vrijeme... :D

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Lipanj 30, 2013, 20:58:24 poslijepodne »

Vjerujem da si u pravu, lako moguće da će biti teže, ali bez obzira na te "sitnice", hvala na dobrodošlici! :up:

Offline noktopus

• Punopravni član
    • www.aquareja.si
« Odgovori #18 u: Lipanj 30, 2013, 21:55:13 poslijepodne »

Koliko kod vas u Sloveniji ima penzionera, a koliko ukupno stanovnika?
Nas Slovenaca ima oko 2 miljuna, zaposlenog stanovništva imamo oko 870.000  a umirovljenika oko 570.000, rzmjerje 1,53 , to su podatki koje ne kažu mnogo.

Loše je to da imamo več 12 % nezaposlenih, a kot vas je to i lošije, jer imate več oko 20 % nezposelnih oseba, a recimo jedna Avstrija ima tek 4,8 % ljudi bez posla.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #19 u: Lipanj 30, 2013, 22:10:06 poslijepodne »
zato su nasi odmah skocili i stavili veto na zaposljavanje austrijanaca i njemaca u hrv,, da nam ne uzmu to malo posla sto je ostalo....

a ovo za kave... iskreno.. ja se ni ne sjecam kad je kava bila jeftina.. recimo kafic di sam radio onda kad je pao wtc i kad je ivanisevic dobio wimbledon... to je bila 2001?.. e tad je kacva bila 6,5 kn.. sad je 8 kn.. u centru varazdina.. u koprivnici je recimo 7-8 kn kava iako im ai krcmi sa po 5 kn ako naletis.....radni vijek nam je 40g staza ili 65 g starosti....

mene jedino veseli da cu sad moci kupovati na ebay.de i at i gledat on epristojne cijene shippinga za EU... ako cu imat love za kupovanje :)

da nam bude bolje.. nebude... dok nam god place ne odu na 1500€ minimalno i nezaposlenost padne ispod 10%.. dakle nikad....

svi nam mrljaju kako se otvara veliko trziste vani za sve radnike.. da .. koje.. doktore.. inzenjere i slicne... a za obicni narod sa tehnickim znanjem? mi cemo se naganjat sa rumunjima tko ce raditi vise za manje para... i to je to...

ovo za selektivni otpad recimo u medjimurju postoji vec godinama...i navili se ljudi.. ko i na svakakve druge gluposti....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline nick08

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #20 u: Lipanj 30, 2013, 22:53:21 poslijepodne »
Osobno imam podjeljenje mišljenja o cijeloj prići.

Glasao sam protiv ulaska u EU na referendum, znajući da će smo mi 'Euro-skeptici' u manjini.   :cekic po bulji:

Ali priznajem, da tijekom pregovora za ulazak u EU proteklih 9 godina neke stvari su se promjenile u našem društvu na bolje. Ne u materijalnom smislu, ali Europa nas je natjerala na početak reformi i uvođenja reda: u pravosuđu, zemljišnim knjigama, građevinskim dozvolama, i niz drugih administrativno-birokratskih gluposti gdje su prije absolutno vladali lokalni 'šerifi'.
Da smo daleko od nekih europskih društva po uređenosti stoji... ali smo zakoračili tim putem.

Od ulaska u EU vjerujem da će samo državi i povlaštenim pojedincima biti bolje...  :icon-money:

Uvest će se još teže breme poreznog utega na narod, pod izlikom da nas EU tjera na fiskalnu konsolidaciju... Samo rijetki će moći plivati kako su do sada ili bolje, a većina naroda će potonuti još koji centimetar ispod površine vode - ili se dvostruko više mučiti da ostane na površini uopće.

Kaj je, tu je. Sada smo u puno većem akvariju, i sami ne znamo koje opasnosti nam to donosi, ali nemamo izbora nego plivati i pokušati preživjeti.   :kap:

Noktopus, hvala na čestitki.  Čini mi se da djelimo istu sudbinu!

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #21 u: Lipanj 30, 2013, 23:09:47 poslijepodne »

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #22 u: Lipanj 30, 2013, 23:12:39 poslijepodne »
Prijenos uživo! Ja točno već osjetim kako ulazimo... :D

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #23 u: Lipanj 30, 2013, 23:19:37 poslijepodne »
aha... uskoro cemo svi osjecati kak nam ulazi.....
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #24 u: Lipanj 30, 2013, 23:21:09 poslijepodne »
Evo i jedne prigodne  :D