Evo ovih dana sam se uhvatio da napravim neki testni ATS. Generalno sve sam imao osim one mrezice i LEDica i drivera. Ostalo je sve kupljeno kod nas po ducanima ili bauhausu.
Znaci radi uskog mjesta u sumpu i nekih specificnih zahtjeva nismo mogli ATS nikako drugacije postaviti. Ili ovako ili nikako. A posto mi je ovo samo test htjeo sam da sto jeftinije mi ispadne, tako da cijeli trosak mi je bio 150-200kn. Ako mi se ovo pokaze ok, i vidim stvarne pomake prema napred u tanku, mogu napraviti veci sistem koji mogu van sumpa i kuce staviti i onda necu imati ogranicenje na poziciju, velicinu i sl.
Ideja je da uzimam vodu iz overflow boxa, tj. glavna cijev koja ima poprilicno protoka (povratna pumpa je 3500l/h) i tu smo stavili jedan T, i ventil, te ta voda ide na mrezicu. S ventilom mozemo u fino podesavati koliko ce ici vode. Posto je T jako dobro fixiran na cjevi desna strana ATS cjevi netreba dodantno ucvrscivanje. Liva strana treba, i najjednostavnija ideja mi je bila da napravim jednu kukicu koja ce se uhvatiti za cjev povratne pumpe (odmah iznad 10tak cm) i zakaciti za cjev ATSa. Ovo je se pokazalo kao super cvrsto.
Druga stvar sto mi je smetala je da mi ta voda ide direktno u sump. Posto nevolim da mi mrvice i raznorazni particli letaju po tanku, volim filter carape i sva voda iz OF boxa mi prolazi kroz 2 filter carape. E pa ako mi ATS uzima vodu direktno iz tanka, i preko mrezice mi pada u sump, onda mi filter carape nemaju smisla i opet ce biti mrvica po tanku. Zato sam napravio jednu kadicu koja mi skuplja vodu, i s jednom cjevi (ili u buducnosti neki "tobogan") mi ta voda opet ide u filter carapu. Malo mi je problem bio sto je cjev na jednoj dubini, a kadica na drugoj, tj. nju nemogu regulirati jer sam je zaljepio za stranicu sumpa. Pa radi toga je mrezica pod malim kutom, tipa 10%, ali to je dovoljno da se mrezica nasloni na stjenku kadice, i onda mi voda sto ide preko mreze, curi vani , pa opet mi voda sporka ide u sump, i cuje se kapanje. Tu smo dodali male distancere i sada mrezica stoji u sredini kadice.
Jos jedan problem je kako cu napraviti osvjetljenje s prednje strane. Pa sam mislio jedan nosac od aluminija koji cu zavidati gore u drvo, ali na kraju sam isao na jedno krajno jednostavno rijesenje. 2 kukice zavidane u plafon, i konopcic kroz konzolu i to je to. Posto je ovo testni ATS, nemora sve tip top izgledati, a poslje uvijek mogu lako drugacije objesiti osvjetljenje. Otom potom.
Ukratko ovo ovako izgleda:
Ovo je od PVCa sto mi je trebalo. Jedino sto mi je falilo je zadnji čep za zatvoriti cijev, al za to sam uzeo jedno koljeno, izrezao komad plastike, uvalija u jednu stranu i zaljepio. Isto tako gledao sam da vecinom ljudi koriste 32mm cjevi za ovo, ali gledajuci koliki treba protok da ide za onu duzinu žljeba, 20mm mi je vise nego dovoljno bilo, a taman 20mm sam imao jedan ventil tako da odluka je pala s par redukcija da se spusti s 32mm na 25mm pa s 25 na 20mm.

Nacrtali smo crtu na cjevi, pa sljedi rezanje

Mrezicu smo izgrebali kao sto su svi preporucili, da se alge bolje uhvate za mrezu i da nemogu lako skliznuti. Evo primjer nove i izgrebane mrezice. Ja sam ovo grebanje radio s krunom za raditi rupe u drvetu, ostavio sam sve zubove da ima sto vise ih, i izvadio puntinu iz sredine.

Driveri i ledice. Uzeo sam 3 drivera za 12-18 LEDica i vise ledica i neke plave i UV i sl. Sad kada mi dojdu sada nove T5 lampe onda mislim na konzolu staviti jos par LEDica pa zato sam vise ih uzeo. Znaci za ATS samo jedan driver se koristi i 4ledice na 4 konzole (16 komada).

Nosaci za LEDice je obicna strujna kanalica, 20tak kn bilo koji elektro ducan.

ALU profil, bauhaus 40-50kn. Na njih direktno samo ljepim LEDice. Ljepim ih nekim ljepilom/termopastom koju sam davno uzeo s DX bur djabe, i super drzi, nikada nisam ih s nicim dodatno pricvrscivao tipa vide i sl.

Plexi za konzolu di su LEDice, 30-40kn bauhaus.

Sve skupa spojeno. ALU profil zaljepljen za kanalicu, na kanalicama zatvorene gornje i donje strane, na gornjoj strani stavljene uvodnice za kabele. Tu je slika i kada smo testno upalili LEDice.

Evo to je to od PVCa sto je potrebno. Redukcije se ne vide jer su u onom koljenu od 25mm za 45stupnjeva. Znaci s jedne strane je redukcija s 32 na 25, a na drugoj strani s 25 na 20mm.

Kadica za prihvat vode s mrezice i izbacivanje u filter sock (bez komentara na izvedu

).

Nosaci za mrezice i za krajnu cjev ATSa.

Sve konzole LEDica spojene, plexi postavljen (iako se na slici skoro niti ne vidi) i za 2 konzole zakacen konpo jer tako ce mi visit s prednje strane.

Postavljeno ovo izgleda ovako. Kadica dolje je lagano nagnuta na desnu stranu da lakse ide voda kroz cjev vani. Na desnoj strani konzole sam napravio jedan pokrov s malim izrezom za mrezicu da sprjecim stvaranje "vira" dok crijevo usisava vodu. Ona 2 "njoka" na kadici su mi distanceri za mrezicu, jer mi ona ide pod kutom, i kada bi bilo bez toga onda bi mi mreza bila zaljepljena za stranicu kadice, i voda bi dosta ispadala vani. Ovako mrezica se nalazi centrirana na sredini kadice iako ide pod kutom od gore prema dolje. 2 LED konzle su samo lagano zaljepljene za stranicu obloge.

Evo postavljena cijev i mreza. Ovde se vidi kako je kraj cjevi s "kukicom" uhvacen za povratnu cjev i to je dovoljno da nosi ovu cjev. Isto tako se vidi kako je mrezica uhvacena s onim "kukicama". Ono mi je dosta jednostavnije za skidanje i stavljanje od vezica pogotovo jer nemam bas manevarskog mjesta u sumpu. Ovde jos vale 2 LED konzole (vide se gore desno) koje ce visit s prednje strane.

I za kraj evo i malo opsirniji video koga zanima kako to sve sljaka

Sad cemo sacekati tjedan dana da vidimo sto i kako ce se razvijati