Travanj 30, 2025, 20:35:01 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 260578 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #475 u: Kolovoz 14, 2013, 14:38:17 poslijepodne »
Stina nisam nista lose mislio, i komentar je totalno na mjestu, zato i kazem da imam 2 bijele dodatno lampe u ormaru ako pofali bijele boje, plus sto LED stvarno daje ono ajme. Ove 4x5W ledice daje 3x vise bijele od ove 2x80W T5.

Jasno je da sto koraljima treba je jedno, a sto nama oku je ljepo je drugo, ali necu ici u niti jednu krajnost. Necu bas ni suncevo svijetlo (sto bi u biti svo umjetno svijetlo u reef akvarijima trebali teziti, tj. cijeli suncev spektar), niti pre bijelo, ali niti pre plavo. Neku sredinu da mi je prihvatljivo za vidjeti, a i da koralji ok napreduju :)

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #476 u: Kolovoz 16, 2013, 08:41:24 prijepodne »
Stina nisam nista lose mislio, i komentar je totalno na mjestu, zato i kazem da imam 2 bijele dodatno lampe u ormaru ako pofali bijele boje, plus sto LED stvarno daje ono ajme. Ove 4x5W ledice daje 3x vise bijele od ove 2x80W T5.

Jasno je da sto koraljima treba je jedno, a sto nama oku je ljepo je drugo, ali necu ici u niti jednu krajnost. Necu bas ni suncevo svijetlo (sto bi u biti svo umjetno svijetlo u reef akvarijima trebali teziti, tj. cijeli suncev spektar), niti pre bijelo, ali niti pre plavo. Neku sredinu da mi je prihvatljivo za vidjeti, a i da koralji ok napreduju :)

Ma no frx rista  ;)

Keep up the good work! :up:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #477 u: Kolovoz 26, 2013, 10:57:44 prijepodne »
Evo ovih dana sam se uhvatio da napravim neki testni ATS. Generalno sve sam imao osim one mrezice i LEDica i drivera. Ostalo je sve kupljeno kod nas po ducanima ili bauhausu.

Znaci radi uskog mjesta u sumpu i nekih specificnih zahtjeva nismo mogli ATS nikako drugacije postaviti. Ili ovako ili nikako. A posto mi je ovo samo test htjeo sam da sto jeftinije mi ispadne, tako da cijeli trosak mi je bio 150-200kn. Ako mi se ovo pokaze ok, i vidim stvarne pomake prema napred u tanku, mogu napraviti veci sistem koji mogu van sumpa i kuce staviti i onda necu imati ogranicenje na poziciju, velicinu i sl.

Ideja je da uzimam vodu iz overflow boxa, tj. glavna cijev koja ima poprilicno protoka (povratna pumpa je 3500l/h) i tu smo stavili jedan T, i ventil, te ta voda ide na mrezicu. S ventilom mozemo u fino podesavati koliko ce ici vode. Posto je T jako dobro fixiran na cjevi desna strana ATS cjevi netreba dodantno ucvrscivanje. Liva strana treba, i najjednostavnija ideja mi je bila da napravim jednu kukicu koja ce se uhvatiti za cjev povratne pumpe (odmah iznad 10tak cm) i zakaciti za cjev ATSa. Ovo je se pokazalo kao super cvrsto.

Druga stvar sto mi je smetala je da mi ta voda ide direktno u sump. Posto nevolim da mi mrvice i raznorazni particli letaju po tanku, volim filter carape i sva voda iz OF boxa mi prolazi kroz 2 filter carape. E pa ako mi ATS uzima vodu direktno iz tanka, i preko mrezice mi pada u sump, onda mi filter carape nemaju smisla i opet ce biti mrvica po tanku. Zato sam napravio jednu kadicu koja mi skuplja vodu, i s jednom cjevi (ili u buducnosti neki "tobogan") mi ta voda opet ide u filter carapu. Malo mi je problem bio sto je cjev na jednoj dubini, a kadica na drugoj, tj. nju nemogu regulirati jer sam je zaljepio za stranicu sumpa. Pa radi toga je mrezica pod malim kutom, tipa 10%, ali to je dovoljno da se mrezica nasloni na stjenku kadice, i onda mi voda sto ide preko mreze, curi vani , pa opet mi voda sporka ide u sump, i cuje se kapanje. Tu smo dodali male distancere i sada mrezica stoji u sredini kadice.

Jos jedan problem je kako cu napraviti osvjetljenje s prednje strane. Pa sam mislio jedan nosac od aluminija koji cu zavidati gore u drvo, ali na kraju sam isao na jedno krajno jednostavno rijesenje. 2 kukice zavidane u plafon, i konopcic kroz konzolu i to je to. Posto je ovo testni ATS, nemora sve tip top izgledati, a poslje uvijek mogu lako drugacije objesiti osvjetljenje. Otom potom.

Ukratko ovo ovako izgleda:

Ovo je od PVCa sto mi je trebalo. Jedino sto mi je falilo je zadnji čep za zatvoriti cijev, al za to sam uzeo jedno koljeno, izrezao komad plastike, uvalija u jednu stranu i zaljepio. Isto tako gledao sam da vecinom ljudi koriste 32mm cjevi za ovo, ali gledajuci koliki treba protok da ide za onu duzinu žljeba, 20mm mi je vise nego dovoljno bilo, a taman 20mm sam imao jedan ventil tako da odluka je pala s par redukcija da se spusti s 32mm na 25mm pa s 25 na 20mm.

Nacrtali smo crtu na cjevi, pa sljedi rezanje :)

Mrezicu smo izgrebali kao sto su svi preporucili, da se alge bolje uhvate za mrezu i da nemogu lako skliznuti. Evo primjer nove i izgrebane mrezice. Ja sam ovo grebanje radio s krunom za raditi rupe u drvetu, ostavio sam sve zubove da ima sto vise ih, i izvadio puntinu iz sredine.

Driveri i ledice. Uzeo sam 3 drivera za 12-18 LEDica i vise ledica i neke plave i UV i sl. Sad kada mi dojdu sada nove T5 lampe onda mislim na konzolu staviti jos par LEDica pa zato sam vise ih uzeo. Znaci za ATS samo jedan driver se koristi i 4ledice na 4 konzole (16 komada).

Nosaci za LEDice je obicna strujna kanalica, 20tak kn bilo koji elektro ducan.

ALU profil, bauhaus 40-50kn. Na njih direktno samo ljepim LEDice. Ljepim ih nekim ljepilom/termopastom koju sam davno uzeo s DX bur djabe, i super drzi, nikada nisam ih s nicim dodatno pricvrscivao tipa vide i sl.

Plexi za konzolu di su LEDice, 30-40kn bauhaus.

Sve skupa spojeno. ALU profil zaljepljen za kanalicu, na kanalicama zatvorene gornje i donje strane, na gornjoj strani stavljene uvodnice za kabele. Tu je slika i kada smo testno upalili LEDice.

Evo to je to od PVCa sto je potrebno. Redukcije se ne vide jer su u onom koljenu od 25mm za 45stupnjeva. Znaci s jedne strane je redukcija s 32 na 25, a na drugoj strani s 25 na 20mm.

Kadica za prihvat vode s mrezice i izbacivanje u filter sock (bez komentara na izvedu :)).

Nosaci za mrezice i za krajnu cjev ATSa.

Sve konzole LEDica spojene, plexi postavljen (iako se na slici skoro niti ne vidi) i za 2 konzole zakacen konpo jer tako ce mi visit s prednje strane.

Postavljeno ovo izgleda ovako. Kadica dolje je lagano nagnuta na desnu stranu da lakse ide voda kroz cjev vani. Na desnoj strani konzole sam napravio jedan pokrov s malim izrezom za mrezicu da sprjecim stvaranje "vira" dok crijevo usisava vodu. Ona 2 "njoka" na kadici su mi distanceri za mrezicu, jer mi ona ide pod kutom, i kada bi bilo bez toga onda bi mi mreza bila zaljepljena za stranicu kadice, i voda bi dosta ispadala vani. Ovako mrezica se nalazi centrirana na sredini kadice iako ide pod kutom od gore prema dolje. 2 LED konzle su samo lagano zaljepljene za stranicu obloge.

Evo postavljena cijev i mreza. Ovde se vidi kako je kraj cjevi s "kukicom" uhvacen za povratnu cjev i to je dovoljno da nosi ovu cjev. Isto tako se vidi kako je mrezica uhvacena s onim "kukicama". Ono mi je dosta jednostavnije za skidanje i stavljanje od vezica pogotovo jer nemam bas manevarskog mjesta u sumpu. Ovde jos vale 2 LED konzole (vide se gore desno) koje ce visit s prednje strane.

I za kraj evo i malo opsirniji video koga zanima kako to sve sljaka :)

Sad cemo sacekati tjedan dana da vidimo sto i kako ce se razvijati :)

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #478 u: Kolovoz 26, 2013, 17:59:49 poslijepodne »
 :up:
puno truda , valjda će se isplatiti

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Re: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #479 u: Kolovoz 26, 2013, 18:12:39 poslijepodne »
Vipko.....imas zlatne ruke...zadivljujuce......

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Figaro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #480 u: Kolovoz 26, 2013, 19:27:54 poslijepodne »
super izgleda samo pripazi jer zna špricati na izlazu iz cijevi tu kod mrežice
Sve bude ok i onda odjednom špricne tanki mlaz nekad i pod 90 stupnjeva, neznam možda kod mene nešto uleti u cijev a i nisam još istunirao sve :)
Šest puta bez vaðenja

Offline Miljac89

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #481 u: Kolovoz 31, 2013, 23:33:12 poslijepodne »
Nevjerojatno, odlično i svaka ti čast majstore.
Toliko volje, truda i strpljivosti rodilo je ovakvim plodom.
Skidam kapu, stvarno si car

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #482 u: Rujan 02, 2013, 13:39:46 poslijepodne »
Kakva je situacija sa ATS-om, kako si zadovoljan?!

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #483 u: Rujan 02, 2013, 17:43:49 poslijepodne »
Evo bas sam mislija sinoc napisat dojmove oko ovoga. Evo skoro je 7 dana proslo od startanja ATSa. Bad je sta su mi dosle taman nove lampe i prominija sam ih na pola tjedna od kada je startan ATS pa sad neznam jesu li promjene radi lampi ili ATSa :)

Enivej, opet sam nesto kemija s peletima, ugljenom i rowaphosom pa mi se na 2 mjesta pojavio cijano (ja mislim peti put do sada :))). Nakon ovih 7 dana ATSa i novih lampi, skoro se totalno povukao. Ostalo nisam nista vidio razlicito u tanku, ali mislim da je prerano.

Evo 2 slike mrezice, jedna je onaj dan kada sam je startao:

I ovo je od sinoc:

Vidi se razlika na ovom s algama na desnoj strani mrezice dio gdje nije isla voda :)

Sada cekamo dalje sljedecih tjedan dana rada ATSa.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #484 u: Rujan 02, 2013, 22:13:22 poslijepodne »
Evo jos jedna anegdota vezano za ATS, ili u biti nije vezano direktno ali je funny.

Kako sam dosta prtljao po sumpu i ispod tanka, slucajno sam izvukao cjev koja mi dovodi zrak u skimer izvana (s druge strane zida je balkon), i tako da mi je skimmer uzimao zrak iz postolja, a ne svjezi iz vani. A u postolju imam higrometar koji mi na 72% vlaznosti zraka upali ventilator koji mi ispuhuje taj zrak vani (postotak je definiran nakon par mjeseci fine tunninga :)). E pa odkada je ATS, vlaznost je vise vremena preko 72% (i ventilator radi) nego ispod, tako da sam u biti ga prije par dana i izgasio, tj. ventilator direktno spojio na trafo da radi 24/7. Ali interesantno je kako mi je pH pao u 3 dana dok nisam primjetio da nesto ne stima. Okvirno preko dana pH je oko 8.1-8.2, a navecer se spusti i do 7.9. I prvi dan spustilo se 7.8, drugi 7.7, treci 7.5, a vec je dan poceo, tj. trebao je se vec pomalo poceti dizati, a on jos pada. To mi je upalilo lagano alarm :). Idem pogledati po sumpu sto ne stima i u cemu je problem, kada vidim da je crijevo se izvuklo i da mi skimmer uzima u biti zrak od ispod sumpa, koji je sad jos vise (radi ATSa) vlazan. Ustekao crijevo da mi skimmer dobija svijezi zrak, prvi dan je dnevna vrijednost dosla na 8, a evo maloprije gledam u 19h je bio 8.275. Dakle vratio se na staro, a ocekujem jos viši radi ATSa i radi novih lampi.

Cisto jedan "head's up" ako se neko najde u slicnoj situaciji.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #485 u: Rujan 02, 2013, 23:39:06 poslijepodne »
Odlično Vipko  :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #486 u: Rujan 04, 2013, 21:15:31 poslijepodne »
Evo jos jedna sitnica. Dosle su mi lampe od Petra, pa sam skidao komplet rasvijetu za zamjeniti lampe i dodati neke LEDice.

Sto se tice lampi isao sam s kombinacijom:

2x coral plus
2x acintic
2x blue plus
1x purple plus
1x aquablue special

i jos dodatno 12x3W LED

Do sada je bilo samo 4 LEDice, sada sam dodao jos 10tak komada :) i sve skupa ih ima 15 komada. 12 komada je za shimmering efekt i na jednom driveru. Fali mi jos pola optika, al otom potom :) Druga 3 komada LEDa je za nesto drugo sto mi je u planu i bitno mi je da ima svoje zasebno napajanje i jednan tranzistorski sklop (kao sklopka) u seriji koji će mi paliti i gasiti ove ledice. O ovome kada sve rijesim, sada sam samo rijesio LEDice i napajanje i kabele izbacene van i stavljen konektor za lakse ustekavanje. Kazem, otom potom.

Znaci vratimo se nazad na shimmering. Do sada je bilo 4 LEDa i svaki je imao svoju optiku. Sada sam dodao jos 8 komada na ukupno 12 komada, makao driver od ovih 4 komada i sve u biti spojio na jedan driver (isti onaj koji sam koristio za LEDice od ATSa, zato i jesam uzeo 3 komada). LEDice su od 2700 preko 4000 pa do UV :) Isao sam malo experimentirati s raznim bojama, generalno ako cete samo za shimmering drzati se cool whitea ili eventualno warm white. Plave i UV su za kiki :) (sto se tice shimmeringa)

Zagrijavanja nema, ostavio sam vani rasvijetu s svim upaljenim 2 sata i to je skroz ok. Doduse rasvijeta sama po sebi ima 3 ventilatora koja uzduzno rade strujanje zraka kroz rasvjetu.

Boja svjetla je za sada zakon, ali to mozemo prepisati jako starim bivsim lampama. Jos nisam ih dimao, pa da vidim kako se sve podize i spusta jer mi jos uvijek traje burn-in period radi dimanja, ali za koji dan ce proci taj period pa se vracamo nazad na dimmanje :) Koralji toliko bolje izgledaju pod novim lampama. Neon zelena eufilija sada stvarno izgleda ono jarko neonsko zelena. Pomalo je pocela bljediti boja, ali sada je se super vratila. Lampe su u upotrebi nekih tjedan dana, i koralji su super napredovali, cak u tom kratkom periodu se vidi napredak. Definitivno vise nesmjem kasniti s izmjenom lampi :)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #487 u: Rujan 04, 2013, 23:39:44 poslijepodne »
A koliko su dugo stare lampe radile? I jel to 54 ili 80w T5?

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #488 u: Rujan 05, 2013, 00:28:31 prijepodne »
Pročitala sam ovu temu od A do Ž i moram reći: Šta bih ja dala da imam ovako vrijednog mužaaaaa  :-[ :klap: :klap: :klap: :klap:

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #489 u: Rujan 05, 2013, 01:37:48 prijepodne »
Bravo Mario, uredno sve odrađeno oko rasvijete i ledica, vjerujem da radi perfektno, kao i cijela tema   :klap:

Cekamo koju sliku kad se uhvati vremena, pa pokusaj i nama pokazati tu boju novih lampi, barem ponesto da vidimo, ako nemozemo u zivo..  :up:

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #490 u: Rujan 05, 2013, 07:33:57 prijepodne »
Bez sumnje najbolja DIY tema odradjena na forumu, popracena sa odlicnim fotkama i videom uz detaljne opise. Svaka cast ;)

Steta sto vise njih ne radi tolke updateove sa slikama i opisom :/

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #491 u: Rujan 05, 2013, 09:07:03 prijepodne »
@Renta: mah ne pitaj, godinu i 9 mjeseci lampe stare, kako smo sredjivali brod ovu godinu sva lova sto smo imali je otislo na njega, tako da su lampe cekale bolje dane, i evo tek sada ih docekale :) T5 je 80W, 54W bi mi bile prekratke za 1,8m duzine tanka.

@Suzana: heheh necu s sigurnoscu govoriti ali mislim da bi zena radije mjenjala muza za nekog manje aktivnog. Kada god nesto radimo i zavrsimo i kao ja njoj kazem (i idem prodat pricu doduse) 'evo samo jos to sam tija napraviti, nista vise necemo raditi' instant dobijem odjebnicu u stilu 'ma sad ces ti opet neki qac smisliti za radit, znam te' , i doduse bude u pravu, al eto :)

@Alen: Ocu uhvatiti cu slike i pokusati cu uhvatiti istu poziciju kao neke stare slike i s istim postavkama slikati, pa da se doslovno vidi samo razlika u lampama. Jos uvijek ih premjestam, e acintic bi tu, purple bi tu, coral bi tamo, i sl. tako da vec 7 dana ih vrtim, al evo sinoc sam ja mislim zadnju promjenio

@Zors i svi ostali: thx na komentaru, eto mi sve sto napravimo stavimo tu pa kazem, mozda nekome pomogne i ustedi vrijeme ili u najmanju stvar da mu ideju kako nesto rijesiti  :D

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #492 u: Rujan 05, 2013, 10:17:48 prijepodne »
mislim da sam vec napisao...ali, ponovno cu to staviti....predobra tena..a, ti si Vipko cudo jedno....dodao bi...srecom moja zena ne cita forum :D :D :D
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #493 u: Rujan 05, 2013, 10:27:39 prijepodne »
ja bih za LEDice preporučio napajanje za comp .... ima daleko najstabilniji napon, daleko veće mogućnosti spajanja ... u 95% slučajeva ne trebaju driveri, vrijednosti voltaže (12V, 5V, 3.3V) su idealne za ledice do 10W

a tema je WOW ...  :klap: .. svaka čast  :ultimate:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #494 u: Rujan 05, 2013, 15:29:21 poslijepodne »
mislim da sam vec napisao...ali, ponovno cu to staviti....predobra tena..a, ti si Vipko cudo jedno....dodao bi...srecom moja zena ne cita forum :D :D :D

:D :D :D :D
srećom pa ga i moj muž ne čita  :D :D :D

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #495 u: Rujan 09, 2013, 11:30:11 prijepodne »
Idemo update s ATSom. Ovo je 14 dana od pokretanja. Definitivno trebam napraviti sjenilo za pocetak mrezice jer alge sta se uhvate na vrhu mi gusi pomalo protok. Malo ce mi biti problematicno to napraviti radi onih zakački koje mi drze mrezu ali eto, vidit cemo. Mozda na svitlu neku sjenu napravim pa da mi uopce ne baca svitlo na taj dio. Ali tako cu gubiti dosta svitla na kompletan gornji dio mrezice. Vidit cu.

Druga stvar sto me nervira je ona cjev iz kadice, trebati cu staviti siri promjer jer sada u zavistnosti o koliko je puna filter bicva i koliko ona gusi protok, se cuje zvuk sifoniranja. Stavio bi dosta siri protok tako da nikako se nemoze dogoditi da mi cijeli promjer cjevi napuni voda, tako da stalno prolazi zrak, i nema vise sifoniranog zvuka. Ovo mi je sad amalo problematicno jer je kadica vec zaljepljena za sump, pa bi trebao sve odljepljivati, vamo tamo, neznam, smislit cu nesto kako da jednostavno ovo zamjenim.

Treca stvar da od zadnjeg tjedna (znaci 7-14dan ATSa) dosta vise mi se filter carapa puni. Ako sam je prije mjenjao svako 3-4 dana, sada max 2 dana izdrzi. Vjerovatno dosta algi jos ispada s mrezice jer jos se nije dobro uhvatila, pa to zastopa bicvu. I ovo moram nesto smisliti i rijesiti jer neda mi se bas svako 2 dana mjenjati filter sock :) 

Stanje u tanku je jos uvijek ok, pH mi jos uvijek dosta seta, nije se ustalio, ali eto valjda bi sada trebalo pomalo i to sjesti na svoje.

Vi iskusniji s ATSom, mislite da treba vec cistiti mrezicu (14dana ATSa) ili je ostaviti jos malo da se alge jos jace uhvate?

I evo opet stare slike i zadnja nova:

Start ATSa:

7 dana

14 dana:

Offline dado.slavonija

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Novska/ Zagreb (Dubrava)
« Odgovori #496 u: Rujan 10, 2013, 17:39:39 poslijepodne »
Alaa ljudi! A Što tek slijedi s naseljavanjem tanka! Ne smijem niti pitat koliko je koštala samo oprema za tank!?!

Svaka čast majstore!

Offline Figaro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #497 u: Rujan 10, 2013, 20:32:08 poslijepodne »
Nisam iskusan isto kemijam ali mislim da ju treba čistiti svakih tjedan bez obzira na izgled i količinu algi
Bar ja tako nastojim.
Šest puta bez vaðenja

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #498 u: Rujan 27, 2013, 22:06:51 poslijepodne »
Evo vec me dosta ljudi pitalo kako sam zadovoljan s novim lampama i da stavim poneku sliku da se vidi pod novim svijetlom kako to izgleda.

Daklem, s ATI coral plus sam jako zadovoljan, ona bi trebala biti nesto izmedju plave i bijele, s dodatkom malo i crvene. Meni se super pokazala za zamjenu ati aquablue special (bijele lampe) jer ima i nesto plave u sebi a ne cisto bijelo ko aquablue. Dakle veliki plus. Toliki plus da sada mi tank pici s samo jednom aquablue special lampom, 2 coral plus, 2 acintic, 2 plave i jednom purple. Ovo mi je za sada win kombinacija, meni ljepo izgleda, a koralji su toliko zivnuli da su mi acropore i montipore u ovih mjesec/mjesec ipo dana vise narasle nego u zadnjih 6 mjeseci. Tek toliko da se zna koliko svijetlo znaci za rast koralja.

Nesto ima novih koralja, a neke smo malo preslozili jer su nekadasnji slomljeni fragovi pocilopore i caliendriuma toliko narasli da je to sada solidan koralj (jedan je ispod subseriate na drugoj slici, drugi je desno doli od žuće na šestoj slici).

E sada, slike. Cisto da se shvati sistem. Uhvacene su slike s iste pozicije (-+10cm) s istim postavkama digitalca, osim brzine okidanja sto mi je najbolje bilo za promjeniti da podesim expoziciju slike,a da ne utjecem na kvalitetu slike (ISO ili otvor blende). SVO OSTALO podesavanje je IDENTICNO kao na prijasnjim slikama. Dakle white balance, boja i sve ostalo je ostavljeno identicno na obje serije slika. Dakle ovo sto vidite razlika u boji je iskljucivo radi lampi. Stare lampe su godinu i 9 mjeseci bile stare, nove su mjesec dana.

Eh da, malo sam krivo jedan kut uhvatio (zadnja slike) nego prvi put, nadam se da necete zamjeriti :) Isto tako slike su dosta losije jer tank nije bio pripremljen za slikavanje, vidi se pri dnu dosta šporko staklo, nisam ni pumpe gasio i sl. Nazalost nemam previse slobodnog vremena u zadnje vrijeme tako da sam ove zadnje slike uhvatio u doslovno 5 minuta.

Stara slika

Nova slika

Stara slika

Nova slika

Stara slika

Nova slika

Eto toliko za sada :)

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #499 u: Rujan 27, 2013, 22:16:06 poslijepodne »
Svaka čast  :klap: Jesam reko svaka čast?  :up: 8)