Evo napokon se krenulo u projekt izradnje novog akvarija. Plan je bio vec prije 2 godine to raditi, medjutim u medjuvremenu je bilo posla s ženidbom, pa sredjivanje novog stana, pa selidba, pa nakon toga nam je dosla jedna mala bebica, i sada nakon par mjeseci kada je se situacija smirila i skupila se neka ozbiljnija lova za pocetak projekta - napokon krecemo
Projekt radimo draga i ja u kombinaciji da ja to sve osmislim, ali ona ima ideje i zavrsnu rijec sto se tice vizualnog izgleda (s naravno mogucnosti veta na moje ideje ako se ne uklapaju u njeno vidjenje dnevnog boravka
)
Akvarij ide u dnevni boravak od nekih 30 kvadrata, i on ce taj dnevni boravak podjeliti na 2 dijela kao 1/3 i 2/3 dnevnog. Akvarij ce se gledati s 3 strane. Oblaganje u drvo nece se raditi samo okolo stalka, nego i gore skroz do plafona, tako da ce se imati dojam zida. S strane koja je uz zid ima se struja vec pripremljena kada smo stan sredjivali, te struja dolazi s 2 odvojena voda i 2 odvojene faze. Iza tog zida se nalazi balkon i nakon 1m je zemlja, tako da cemo napraviti da odlazne vode idu kroz zid vani (o tom potom). Isto tako gore pri vrhu isto ide jedna rupa kroz koju ce se napraviti ventilacija prema vani (posto je zatvoren vrh).
Dimenzije akvarija su 180x60x60 (12mm strojno bruseno staklo). Stalak ce biti 200x60x100, i u tih 20 extra cm cu u biti napraviti box za svu struju i elektro opremu. Sump je 100x45x45.
Za pocetak sam pripremio par slika pa cu uz svaku sliku napisati objasnjenje. Idemo redom:
Stalak. Napravljen od 5x5 zeljeza (2mm stijenka). Bojanje se radi s dvokomponentnom bojom za dno brodova i propelere. Razmisljao sam o pocincavanju ali radi inih razloga sam opet na ovome ostao. Akvarij ide do predzadnjeg poprečnog željeza, a ostalo do zida (tih 20cm) cu sloziti plocu s strujom.
Akvarij. Kao sto sam rekao ide 180x60x60, 12mm bruseno staklo. OF box je koliko treba za bulkove, a u mjestu od OF do prednje i zadnje stjenke idu cirkulacijske pumpe. Posto ce se sa strane u drvo obloziti ne samo onaj dio za struju, nego i onih 15tak cm overflowa, kada pumpe budu u onim zljebovima sa strana, u biti se uopce nece vidjeti kada se akvarij bude gledao s strane.
OF cijevi. 2 cijevi 32mm za prihvat vode i jedna povratna od 20 ili 25mm. Prihvat vode iz OF ide s jednom cijevi koja ima otvor samo na dnu, i ona se s ventilom prigusi, te druga cijev koja je u biti modificirana durso cijev (sto sam jednom davno objasnjavao). Ovaj sistem mi u postojecem akvariju se najbolje i najtise pokazao u zadnje 3-4 godine. Povrat mislim prebaciti skroz u prednji dio akvarija, te ga podjeliti ljevo i desno, te ih spustiti u vodu, tako da s time dobijem ipak neku cirkulaciju s prednje strane, bez da na toj strani trebam kaciti pumpe.
Podnica i zadnja strana stalka ce biti ili iverica ili OSB ploca, mozda oblozena u cetifix ili jednostavno ostavljena tako. Isto tako napravit cu jednu malu kutiju s dimenzijama da mi unutra moze stati dozer, i ostale stvari koje moraju biti blizu sumpa.
Sump je 100x45x45 10mm podnica i 8mm stranice. Prva komora mi sluzi za prihvat vode. Ona crta koju vidite na zadnjoj desnoj stjenci je u biti komad plexija ili forexa koji cu zaljepiti za staklo u istoj visini kao i pregrada, tako da cu u biti to koristiti kao nosac za filter carape. Rupa u sredini je za prebacivanje vode u ostatak sumpa, sav junk sto se skupi ako pobjegne van filter carapa ce ostati u tom dijelu, te ce olaksati samo ciscenje i odrzavanje sumpa. Sljedeca komora je najveca gdje ce biti sva oprema, osim povratne pumpe koja ce biti u zadnjoj komori koja je odjeljena bubble stoperom. Jos uvijek se mislim da li uopce staviti bubble stopper ili ne, ali jednostavno nevolim vidjeti one fine male mjehurice da mi stalno lete po akvariju. Isto tako kao sto vidite na ljevoj stjenci ima komad forexa ili plexija s rupama. To cu koristiti da mogu jednostavno tu ubosti sve cjevcice koje mi trebaju da idu u sump, od dozera, RO/DI i sl.
Oprema. U sump ide skimmer Ati PowerCone 200i, 2 reaktora (biopeleti i kemijski), jedna pumpa s kojom cu pogoniti ta 2 reaktora (jedan Y konektor i 2 ventila prije svakog reaktora da mogu u fino regulirati svakome koliki mu treba protok), i u zadnjem je povratna pumpa, top-off i sl. U postolje stavljam i RO/DI uredjaj koji je spojen direktno na vodu, te top-off sistem u biti pali elektromagnetski ventil koji pusta vodu. Znaci kako voda ishlapi iz akvarija, nivomat upali elektromagnetski ventil, koji pusti vodu u RO/DI, on pomalo puni sump, i kada se napuni, ugasi se voda prema RO/DI. Isto tako izlaz iz RO/DI ide vani, te su na izlaze iz RO/DI stavljeni T konektori + ventili, tako da mi je jedan stalno u sumpu, a drugi mi je slobodan, pa kada trebam za starce ili frendove napraviti vode, samo ugasim onaj ventil sto ide u sump, i upalim ovaj drugi i punim tankove kome vec treba voda. Takodjer ovo ce se koristiti kada se radi backflush samog RO/DI tako da ta voda ide van akvarijskog kruga. Isto tako dozer se nalazi na jednoj od polica sto smo napravili, i ispod su kanistri s tekucinama. Idem s Fauna Marinovim dozerom i pripadajucim aditivima i solima.
Ovako to izgleda spojeno s cijevima. iz overflowa imamo 2 cijevi koje ulaze u sump. Na jednu cijev je stavljen T s pripadajucim ventilima, i izlazom van kuce. Tako kada bude se radila izmjena vode, zatvorim ventil koji ide u sump, otvorim ovaj koji ide vani i to je to. Povrat isto ide preko ventila u akvarij, zlu ne trebao prekinuti hitno ikakvu vezu akvarij/sump, ili ako bude prejaka povratna pumpa da mogu malo smanjiti jacinu povrata. Isto tako sam razmisljao povratnu pumpu iskoristiti za pokretanje 2 reaktora (iz pumpe ide 3 izlaza s 2 ventila prema reaktorima, i na reaktorima namjestimo protok, a ostatak ide nazad u akvarij), ali na kraju sam ipak odlucio se da mi posebna pumpa pokrece reaktore. Ovo se naravno jos moze promjeniti. Izlaz iz biopelet reaktora ide tocno na usis od skimmera, a iz kemijskon zadad u sump. Cijevcice iz dozera idu u kanistre s jedne strane i u sump i nosače za cjevi u sumpu. RO/DI izvana dobija vodu te junk voda (crvena) ide u cijev oduška iz akvarija i tako ide van, i cista voda ide u sump.
Ovako ce na kraju izgledati akvarij. Dojne 2 plohe se otvaraju za rad u sumpu, bocna stranica se otvara za rad s strujom, te gornje plohe se otvaraju za rad u akvariju. Na njima su naravno plinski amortizeri da se jednostavnije hendla. Ovde se dobro vidi ono sto sam rekao da bocna stranica ne dolazi samo do akvarija da prekriva dio s strujom, nego ide skroz do razine overflowa.
Ovako trenutno izgleda stan. Upravo smo makli termo pec i pripremamo pomalo prostor za stalak. Vide se 2 uticnice na visini gdje ce biti strujni dio. Strujni dio mislim napraviti na jednoj ploci knaufa ili OSB, te tu se stavlja mala razvodna kutija s osiguracima za odredjene grane struje i potrosace. Isto tako stavlja se jedno 20tak uticnica i s odredjenim pravilima se spajaju na struju. Nesto ide na jednu fazu, nesto ide na drugu fazu, nesto ide na UPS. Par samo cu potrosaca staviti na UPS kao povratna pumpa i grijac. Ovaj dio jos uvijek crtam, te cu uskoro staviti shemu i toga. I ne, kroz balkon ne prolazi direkt sunce koje bi moglo padati na akvarij, ako netko bi pitao i to
I evo kako bi trebalo na kraju izgledati
Eto ovo je nas projekt akvarija koji ce trajati mjesec-dva da se realizira do kraja i s kojim cemo vas zabavljati ovde na forumu.
Feel free da komentirate, savjetujete, flejmate, pljujete i sl.