Svibanj 01, 2025, 05:51:35 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 260918 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline damir1700

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #425 u: Ožujak 31, 2013, 22:55:51 poslijepodne »
cekao sam samo da rece ....ali to nijeee sveee..... :D
Split

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #426 u: Ožujak 31, 2013, 23:51:05 poslijepodne »
@Karlo: Kod nas ne carine nista ispod 200 ili 300kn, a s ovim tipom se uredno mozes dogovoriti da ti stavi racun manji nego sto je, i nema problema. Meni su narudžbe od 150€ prolazile bez problema s 40-50€ racunom. Dojde kuci na adresu, niti ne treba ici na carinu/postu po to.

@Glumac: $%&"%&/#&"##$"% koja dobra ideja, kako se toga nisam prije sitija :)

@Sharky: Hehehe jesmo se zena i ja nasmijali dobro :)

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #427 u: Travanj 07, 2013, 21:03:50 poslijepodne »
Evo da nesto podjelim sto smo bas maloprije uhvatili. Naime nesto smo prebacivali jedan koralj u tanku s jednog mjesta na drugi, pa dok se epoxy ne stisne ugasimo sve pumpe (da ga struja nebi gurnila). I nakon sto smo napravili sve, ostavimo mi jos malo duze ugasene pumpe. I sad nakon jedno po ure vracamo se u dnevni i sidim ja na kaucu i gledam neki "dim" u tanku. I sad micem ja glavu livo desno da mi se ne cini ili da ne vidim nesto s druge strane sobe (kroz tank) ali jos uvijek dimi. Priblizim se ja kad ono jedan turbo snail iz svih svojih snaga se "trudi" :) I tako gledamo mi njega 10tak minuti, i draga kaze, ajde uzmi digitalac pa uvati koju sliku ili video, mozda ce to nekome biti interesantno vidit. Tako da smo uhvatili par slika i par videa. Funny je jer kada god bi prije se spawnali puzevi sve pumpe su upaljene ili preko veceri barem na 30%, tako da bi se to razmutilo i nebi se vidilo onako specificno kako puz "pusi" sad kada je totalna mirnoća u tanku :). Inace oni kao dodju na najvisi vrh u tanku dignu se na "zadnje noge" i obave svoje. Pa eto mozda nekome interesantno vidit :).

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #428 u: Travanj 07, 2013, 21:50:23 poslijepodne »
fuj ga bilo, vrši proste radnje u zajedničkom boravku :D :D

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #429 u: Travanj 07, 2013, 21:54:54 poslijepodne »
Zanimljivo :up:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline svemirac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
« Odgovori #430 u: Travanj 08, 2013, 21:03:01 poslijepodne »
Sram ga bilo  >:(pa  malo dijete je u sobi.
svemirac

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #431 u: Travanj 30, 2013, 22:31:18 poslijepodne »
Nesto sam radio za starce pa su mi trebali motori jaceg momenta i manjih broja okretaja, pa u kineza nasao komplet i motor i reduktor na 12V za nekih 5-6€ pa i sebi uzeo 2 komada na 60 i 120 okretaja u minuti, pa da malo testiram.

Najprije sam zamjenio u onom skimmer scrubberu onaj cijeli sklop za redukciju okretaja i elektro motor samo za ovaj motor. Super je iz vise razloga. Br1. netreba vam ležaj (vidjeti cete na slici, ima 2 cijevi, jedna se vrti u drugoj), Br2. jači je, pa mogu onda onu ruku jace stisnuti uz skimmer da jos bolje skida junk i Br3. - tiši je.  Ono prije s velikim plasticnim zupcanicima je sljakalo, ali je glasnije bilo, sada se jedva cuje, posto je jos uvijek u onom kucistu napunjenom kockicama spuzve. Tu sam iskoristija onaj motor od 60rpm.

Drugi motor od 120rpm sam ima ideju napraviti mixer za misanje morske soli i balling soli. Generalno nekada mi se pokaze potreba da malo dignem salinitet (neka je jadran nesto slaniji) iz xyz razloga, ili kada se radi balling otopina, pogotovo karbonat, to treba muckati ajme dok se otopi, i opet ce na kraju ostati talog (sto je u redu da ostane mali talog, ali ne prst debel :)). Pa se posluzimo solucijom da sipamo malo zagrijanu RO vodu pa ce se lakse otopiti, i to nesto pomogne, ali generalno nista od toga nego muckaj, tresi, odmori, muckaj. Posto ljen kakav sam vec do sada ocu napraviti mixečić ali da je univerzalan da ga mogu staviti u bilokoju 5 ili 7l kanistar od vode.

Ovo ukljucuje da je sve to montirano na poklopcu tj. čepu od kanistra (da se jednostavno stavlja i skida), da je osovina dovoljno duga da dojde do dna kanistra, i da sam mixer ima nekakva flexibilna krila da se jednostavno stavlja i vadi iz kanistra.

Rijesenje vise nego jednostavno. Jedan cep od kanistra probusen za prvu osovinu da projde kroz nju (prva je stacionarna, druga se okrece), tijelo od prazne FM hrane osjecenog vrha, malo zice i strujni konektor, osovina od nagibača žaluzina (ostalo mi od prije, jer sam to koristio kao tiple za spajanje kamenja u tanku, inace komad od 60cm 30kn u bau-shopovima) i prazna boce od kole od koje smo osjekli par resa i to koristimo kao flexibilna ali dosta čvrsta krila.

Slikovito to izgleda ovako:

Sve sto nam treba je tu

Kineski elektromotor s ugradjenom redukcijom :)

Rupa probijena, motor zaljepljen za čep, plexi osovinu sam s jedne strane izgolda da se lakse zaljepi za osovinu motora. U boljoj verziji cu napraviti sistem gdje se osovina skida cisto radi lakseg skladistenja, ali za sada posto kada se ne koristi mixer stoji u jednom praznom kanistru nije problem.

Rupa napravljena na kucistu i izbacen konektor za struju, i isti je spojen na motor. Kuciste sam poslje s zaljepio za cep.

S graverskom bučilicom stavimo list, te zasjecemo plexi osovinu par cm. U to tocno stavimo plasticne noge sta samo osjekli od boce kole pa ih zaljepimo za osovinu

Sve skupa to izgleda ovako

I za kraj koga zanima kratki video za demonstraciju:

Ovo napravno spada u one izrazito ljene DIY stvari :)

Offline white

• Trade Count: (-1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB
  • 095/742-0003
« Odgovori #432 u: Travanj 30, 2013, 22:39:44 poslijepodne »
hahahahhahah
Bravo majstore...........sad bi ja rekao lijeni dalmatinac neda mu se muckat hahhahahha :up: :up: :up: :up: :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #433 u: Travanj 30, 2013, 23:57:13 poslijepodne »

ha ha..više si se namučio s uratkom nego da si promiješao ručno. :D

al da si neslužbeni DIY kralj ovog foruma jesi!  :klap:

Offline benak

• Punopravni član
« Odgovori #434 u: Svibanj 01, 2013, 00:11:53 prijepodne »
Svaka cast na uratku,sad jedno pitanje dali bi taj motor mogao raditi non stop bez da se gasi posto me zanima nesto toga tipa za mijesanje kalkvasera.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #435 u: Svibanj 01, 2013, 07:37:24 prijepodne »
@white: to mi je i zena rekla kada sam joj rekao sto mislim napraviti #%$"%#/&"%#$  :D

@renta: ma znam, muckam rucno skoro godinu dana, i najcesce me to spadne raditi navecer kada se razvalimo po kaucu i upalimo film neki, pa muckaj muckaj, ma ajde kosta me nesto vise od 50kn ovo i nema vise muckanja, ko ga sisa :)

@benak: pa cuj, posto motor radi na redukciji, a otpor je zanemariv (vise mu rade otpor zupcanici u redukciji nego sam mixer) znaci da sam motor radi bez nekog veceg opterecenja, sto bi trebalo znaciti da bi mogao raditi 24/7 bez problema, a ako se nesto extra grije, dodati malo aluminija okolo, jedan ventilator da to sve hladi i mislim da nema problema.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #436 u: Svibanj 01, 2013, 07:42:05 prijepodne »
bravo ideja za 5 .......za ostalo da komentiram nisam dostojan :-[
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline damir1700

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: SPLIT
  • Sharky
« Odgovori #437 u: Svibanj 01, 2013, 10:18:50 prijepodne »
kako je Renta rekao DIY kralj bez konkurencije ..... imas li kakvi takvi stroj za kavu misat ujtro :D :D :D
svaka čast .....
Split

Offline svemirac

• Punopravni član
« Odgovori #438 u: Svibanj 01, 2013, 13:24:44 poslijepodne »
Sjedi 5  :klap:
svemirac

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #439 u: Svibanj 20, 2013, 15:13:15 poslijepodne »
Evo nastavljamo dalje s sitnicama oko akvarija pa da napisem i jedan epic fail sto sam popusio :) Dakle glavni akvarijski computer mi je Profilux 2 PLUS (stari model) i za bilo sto raditi na njemu treba se spojiti s serijskim kabelom na njega, i onda s klasicnom windows aplikacijom se zakacimo na njega i konfiguriramo ga i ocitavamo vrijednosti. Memorije ima nesto i sam biras koliko ce se koristiti. Tipa ima 600 blokova free i sada ako imas recimo temperaturnu i pH sondu to je 2 bloka po intervalu, i sad mozes staviti da ti svako minutu uzima vrijednos i onda ce ti za 5 sati napuniti memoriju (i onda nastavlja overwrite starijih) ili ces staviti svako sat vremena i onda ce ti trajati 10-15 dana, ali nece biti tako precizno.

Iz samog programa se mogu dobiti neki grafovi vrijednosti tipa ovako nesto :

Sto generalno je ok ALI, nemogu imati dulji period ili se trebam logirati svako tjedan dva da snimim grafove (podrzava export podataka u CSV) i pobrisem memoriju i sl. I sad kombinirajmo to s spajanjem na profilux s serijskim kabelom na laptop, pain in the ass. I sad najdem ja da ima LAN (WLAN je smjesno skupa, a nije mi problem dovuci mrezu do tanka) kartica, i onda to sve radi se iz remotea preko mreze. Gledam slike ima web sucelje, memorija neogranicena, snima podatke externo i sl. Divno. Idemo traziti po ebay-u karticu. Kupimo karticu, spojimo karticu, i izgubimo pola dana na konfiguraciju kartice (izmedju ostaloga i flashiranje cijelog profiluxa na najnoviji firmware) i to kao radi. Iz windows aplikacije se na profilux spajam preko mreze. Super. Ali nikako pronaci web sucelje, gledam sve moguce portove na tom IPu i jedino sto ima neki web GUI je aplikacija za konfiguriranje kartice. Sux. Idemo vidit s profiluxom gdje grijesim.

Nakon 2 dana dobijem odgovor: "U verziji za Profilux 2 ne postoji webGUI za administraciju profiluxa, nego samo za verziju 3. Na verziji 2 sve sto mozes napraviti je pristupati iz remotea na profilux, s onim istim windows programom s kojim sam se i do sada spajao preko serial porta". Divno :) Mislim naravno da ima koristi mrezna kartica, jer nemoram se za svaku sitnicu grčit ispod postolja i kaciti se s serijlom na profilux ali iskreno sam mislio da ce biti i web interface.

I onda ide razmisljanje sto i kako da napravim..........

Zatim ide sljedeca ideja:

1. U podrumu ionako imam neko racunalo spojeno da glumi neki file server koji je up 24/7. Na to racunalo dignem profiluxov program i na neki sistem automatkih klikova i micanja mise napravim da mi se exportira onaj CSV negdje.
2. Te CSVove parsirati da mi ostanu samo podaci datum, vrime, vrijednost temperature i vrijednost pH
3. Uploadati te CSVove na hosting server i tamo nesto napraviti da se ti podaci spreme u neku bazu
4. Iz te baze pokusati napraviti grafove :)

Razrada ideje sljedi:

1. Na kucnom "serveru" je instaliram Profilux proggy
2. S jednim automatizacijskim programom napravimo sljedece:

I kao sto se moze shvatiti iz ovoga sto on napravi: pokrene program, izklika sve opcije da dođe do opcije za snimanje vrijednosti u CSV, snimi taj CSV na disk, pobrise memoriju i ubije aplikaciju. Nakon toga se generalno parsira ovaj file i brise mu se prva i zadnja linija, brisu mu se stupnjevi celzijus i pH tako da nam ostane cist file s vrijednostima. Taj file se snimi sa strane i ZIPne te se uploada na hosting server. Ostaci lokalno se pobrisu.

3. Na serveru ima se job koji svako 5 minuta provjeri jel postoji onaj file sto je uploadan u koraku 2. Ako nema nikom nista, ako ima pokrene storu da se vrijednosti iz tog filea importaju u bazu, i nakon toga pobrise ostatke.

4. (ovaj dio mi je pomogao kolega iz firme) Sada te podatke iz baze se trebaju pretvoriti u JSON podatke i to nekako prikazati graficki. Implementacija aplikacije za graficki prikaz, optimizacija za mobilne uređaje (jer mi je bitno da na mobitelu/tabletu mogu provjeriti podatke), te dodavanje nekih sitnica.

5. Graf sam napravio samo jedan i na njemu s min i max vrijednostima za pojedinu vrijednost sam dobio da se mogu čitko prikazati 2 vrijednosti na jednom grafu. Ovo mi je bilo bitno tako da imam na mobitelu na jednom ekranu prikaz svega.

6. Glavni prikaz mi prikazuje zadnja 2 dana u podjeli po satima. Ovo mi je bitno da nemoram nista klikati, badati nego samo klik na bookmark na mobitelu i imam most recent podatke. Nakon toga sam dolje dodao par botuna za najcesce upite, tipa zadnja 3 dana u satima, zadnjih 10 dana u satima, i zadnjih mjesec i 3 mjeseca dana u danima. Bitno je napisati da se podaci uzimaju svako 10 minuta, i onda s aggregate funkcijama se uzima max/average/minimum vrijednost. Dakle ako on prikaze neku vrijednost za jedan sat, to nije ta vrijednost u satu, nego average od 6 vrijednosti (svako 10 minuta), ista stvar s danima. I izmedju ostaloga tu je i biranje proizvoljnog datuma i podjeli pa mozemo raditi kakva hocemo grafove.

7. Sada kada vec imamo podatke u bazi onda mozemo raditi i monitoriranje vrijednosti, i recimo napravim kada vrijednost temperature je ispod 24 ili iznad 29 da posalje mail, a taj mail ide mail2sms na mobitel i odmah u roku od 10 minuta dobijem da nesto nije u redu s temperaturom, ista stvar i za pH.

Aplikacija se moze jos nadogradjivati i neke ideje imam u buducnosti ali za sada ovo mi je minimalno potrebno za kvalitetan prikaz i monitoriranje.

Prikaz na tabletu izgleda:

A na mobitelu:

A ofc moze se vidjeti i na compu na http://app.netekipa.com/aquarium

Znaci generalno sam popusio debelo jer sam ocekivao da i ovo i jos vise bude vec u onoj kartici, al eto barem osnovno smo dobili s malo kemijanja.

Ako nekome bude trebalo nesto slicno ili pomoc oko ovoga slobodno neka se javi :)

Offline goce

• Novi član
  • *
« Odgovori #440 u: Svibanj 31, 2013, 00:14:09 prijepodne »
bravo bravo nemam reci  :klap:

Offline ante13

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Novi Zagreb
« Odgovori #441 u: Lipanj 04, 2013, 22:31:07 poslijepodne »
Respect! svakako objavi slike kad središ.
 :klap:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #442 u: Kolovoz 03, 2013, 23:16:40 poslijepodne »
Evo zadnja 3 mjeseca svo slobodno vrijeme utrosio na sredjivanje broda tako da na tanku bas nista se nije radilo. Sve uredno raste, vecinu koralja smo uzeli bas ovde od forumaša, i par komada od Petra CMA, sve su to mali fragici (osim par komada zelene montipore digitate) tako da se veselimo svakom centimetru kada naraste. Vidimo slike od prije par mjeseci pa usporedimo postojece, pa tek onda vidis koliko je to naraslo. Plate i zeleni i crveni su nabavljeni od forumaša i rastu ko ludi. Acropore ove jednostavnije koje imam malo im treba vise vremena da se prilagode na tank i parametre al onda kada krenu, pocmu rasti ko lude. Petrove zoe isto su pocele ljepo prekrivati tank. Netko od forumasa mi je poslao uz neki koralj koji sam kupio od njega free komad jedno 1x1cm briareuma, i to se rasirilo ko ludo po kamenu u roku od par mjeseci, sada je to prekrilo kamen tipa 7x7cm. Rikodea je stagnirala jedno 6 mjeseci, i onda u mjesec dana buknula na duplo.  Lampe su mi katastrofalno stare (nesmjem reci koliko) i to mi je sljedeca investicija za tank ASAP.

Sad dosta price, evo par slika  ;):

Eto do sljedeceg puta kada bude nesto interesantno u tanku :)

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Re: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #443 u: Kolovoz 04, 2013, 10:42:28 prijepodne »
Nisam bas neki ljubitelj morskih akvarija,ali ovo je prekrasno.Vipko skidam kapu na svim inovacijama koje si podijelio sa nama ;)

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #444 u: Kolovoz 04, 2013, 13:26:33 poslijepodne »
Slažem se sa kolegom mbogdan.. Stvarno predivno sve izgleda, lijepo cisto, uredno, sve na svom mjestu, dosta riba, lijepih boja, ma sve perfektno.. Najljepsi tank na netu.. Svaka cast Mario, vjerujem da je u zivo mnogo ljepse, ali i ovako izgleda super..  :klap:

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #445 u: Kolovoz 04, 2013, 13:31:05 poslijepodne »
svaka čast  :up: kad ovo vidim i ja bi na morski da imam mogućnosti  :) izgleda pre pre savršeno  :star:

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #446 u: Kolovoz 04, 2013, 22:24:39 poslijepodne »
Nisam baš "lud" za reef akavrijima ali ovajt tvoj je baš lip!

Bravo!  :up:

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #447 u: Kolovoz 04, 2013, 23:20:41 poslijepodne »
Hvala na slikama!

Odlican je akvarij, a fotograf ne zaostaje nimalo  ;)

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #448 u: Kolovoz 05, 2013, 00:01:56 prijepodne »
Naklon do poda majstore,ovo je predivno.  :klap:

Offline svemirac

• Punopravni član