Pozz ljudi,
Evo jos jedan moj beskorisni DIY projektic sto mi je uzeo dosta vremena , a ovaj put i zivaca.
Radi se o biopelet reaktoru. Draga mi je kupila reefoctopus pelet reaktor za valentinovo i on uredno radi svoj posao i dosta je robustan. Medjutim svako malo meni djavo neda mira i hocu nesto experimentirati bilo s ugljenom bilo s rowom ili s peletima ili ATSom. Ko ima pelete oni znaju da peleti bas ne trpe puno drkeljanja oko njih. Pocetak je zeznut, pokreni ih, mjeri, namjesti, dodaj, pojacaj, izmjeri (ovo jedno 4-5 puta ponoviti) i onda ce se doci do ok rezultata. Svako toliko nadodati jos peleta (jer se trose, tj. pojedu ih

) i pici. Medjutim nakon sto sam dodao i ATS u sistem, situacija u tanku i parametri vode su se dosta poboljsali. Zasto barem nitrate i fosfate nisu peleti bolje ragradili? Idemo istrazivati sto drugi uspjesni(ji) ljudi koji koriste pelete kazu na to.
Prva stvar sto sam nasao je da nisu najidealnije iskoristeni odnos fluktacije peleta (i njihova sama iskoristenost) i izlaz iz reaktora. Dakle prica je relativno straight-forward: imamo pumpu koja pumpa vodu unutra, voda ide dolje i uskovitla pelete i izlazi gore, i izlaz stavimo negdje na ulaz skimmera. E sad, ako hocemo pojacati fluktaciju i korisnost peleta, znaci pojacajmo pumpu, ali to odmah znaci da i izlaz vode iz pelet reaktora je puno jaci. Ovde se moze napisati cijela studija odnosa fluktacije peleta, protoka mora kroz reaktor i samog izlaza iz reaktora te hvatanja tog mora u skimmer, pa necemo u to ulaziti.
Ukratko posto sam u kontaktu s par stranih ljudi koji koriste pelete uspjesno, dobio sam zanimljiv youtube link s jos zanimljivijim videom.
Super dizajn reaktora, odmah mi se svidjelo rjesenje i poceo planirati kako to kod sebe primjeniti. Sve je to ok, ali nebih htjeo nista ljepiti/variti/kidati s starog reaktora. Nakon i AKO pokus uspije, i ne budem zadovoljan, hocu da se mogu bez problema vratiti na staro stanje.
Prva stvar mi je bila pumpa. Ova pumpa od 800 l/h je bila preslaba za ovako nesto, jer mi ona trenutno vrti reaktor na full speedu, a vidjeti cete na videu kako to izgleda. Druga stvar za pumpu je bilo da se moze i interno i externo koristiti, i treca stvar da su izlazi 32mm, pa bilo navoj ili cjev. Nasao pumpu, pumpa kupljena (Sicce Syncra Multi 2500), intern i extern upotreba, 32mm, navoj. Znaci treba samo napraviti navoje nekako na plasticnim koljenima i T-ovima koji ce ici na ovu pumpu.
Dalje, cijevi i ventil 32mm imam taman jedan, sva koljena i T-ove jedva jedimice skupusio. Navoje cu za sada brzinski napraviti na jednostavan nacin. Nasao jednu pocinčanu spojnicu od 1" , mini letlampa, malo se zagrije plastika da omeksa, i onda s ovim se urezu navoji. Posto za sada u pocetku ce mi biti jos uvijek u sumpu reaktor nije mi niti bitno ako ne dihta 100% ovaj dio tako da nisam se previse zamarao s ovim, iako pri sastavljanju, i dodavanju teflon trake na navoje, spoj je super dihtao. Vidi se na slici na par komada koljena da su narezi vec napravljeni.

Jos mi trebaju 2 konektora za gumu (odabrao sam 16mm da mi je dovoljno) koji ce mi biti ulaz i izlaz iz reaktora. Ulaz u biti sam mogao samo jednu rupu napraviti, al eto nisam htjeo jer sam ovo radio s mislju da ce se reaktor mozda i externo koristiti pa ce mi prije ili kasnije trebati konketor za gumu. Isto tako mogu tu staviti gumu i recimo prebaciti usis u pelet reaktor da bude direktno iz prve komore u sumpu gdje je voda tek dosla iz tanka, bez ikakvih filtracija. Drugi konektor sam uzeo s direkt ventilom na sebi. Ovo mi je draze rjesenje nego da je na gumi. Bauhaus nekih 15kn za oba.

Plumbing je gotov. Srecom i na reef octopusu kada se odvidaju konektori za crijeva opet ostane 32mm navoj

Tako da mi je to jako pojednostavilo stvar. Na navojima je samo stavljena teflonka i zavidano. Super drzi. Navoji na pumpi isto nisu ljepljeni nego samo teflon, i isto tako cijevi koje idu u taj T nije ljepljen nego samo teflon okolo, i nabijeno. Ovo je bitno da mogu sve lako rastaviti u slucaju potrebe, a ovo je sve ionako ispod vode pa me nije ni briga ako koja kap pobjegne

Ostala 3-4 spoja su zaljepljena. Kombinacija 32mm ventila koji se rastavlja na 2 djela, i cjevi koja je samo utaknuta u pumpu i T, dobijem da mogu sve rastaviti u roku od keks, bilo radi dodavanja peleta i ciscenje sistema ili kao decommision sistema

Znaci sam princip je jako jednostavan. Voda se uzima iz standardnog izlaza iz reaktora sa strane, to vodimo cjevi do jednog T koji jedan dio ide u pumpu, a drugi dio ima konektor za crijevo koje u biti sluzi da on uzima sump vodu da nadomjesti vodu u reaktoru koji smo ispustili. S druge strane OD pumpe ide opet jedan T koji jedan dio ide na ventil, pa na ulaz od reaktora, a drugi dio ide na konektor za gumu s ventilom na koji u biti ispustamo vodu. Ovaj dio me je u biti izludio, jer sam inicijalno zamislio bas kao na onom videu da izlaz iz reaktora bude na vrhu. Ali radi par stvari to nije bilo moguce i uzelo mi je par dana vremena da modificiram i ovako napravim. Probem je sto je izlaz iz reaktora na odredjenoj visini (5-6cm) i sa strane, a ovaj mali izlaz sam stavio na vrh, a pumpa je dosta jaka. I onda je on u biti vrtio stalno vodu od dolje do ovog izlaza, a na vrhu mi je ostao zracni pocket kojeg nikako izvuci, cak i ustima izvucem zrak, al jednostavno pritisak ne dolazi do ovog izlaza, nego sve pumpa usisa s ovom nizom cijevi.
Zato sam na kraju isao na ovakvo rjesenje, da cu odmah na izlazu staviti jos jedan T, i tu cu izbacivati vodu vani, odmah prije pumpe, tako da tu nesmje biti problema. Malo je bilo problema s startanjem reaktora (dok izbaci sav zrak) ali u biti na kraju sam shvatio da ga se treba pusitit na miru i on ce to kroz sat vremena malo pomalo izbaciti (jer dio zraka mi opet vraca u reaktor, a samo manji dio izajde kroz onaj konektor i crijevo vani. Ali kazem, pustiti ga sat vremena, kompletno je sve izbacio.
Sad s ovim imam super kovitlanje i fluktaciju peleta, unutar reaktora imam 1000 ili 1500 l/h protok, a izlaz iz reaktora mi je pod kontrolom i sam biram koliko ce mi izaci vani hoce li to biti 50 l/h ili 500 l/h.
Evo jos 2 slike kako izlaz iz reaktora ide direkt na ulaz pumpe skimmera (razmisljam kako da napravim onakvo rjesenje kao sto je kod njih na videu, da kompletno SVE iz reaktora ide u skimmer, ali da ne zeznem onu kapu od skimmer pumpe i venturi), i druga slika ventila na kojem podesavam izlaz iz reaktora:

Za video sam brzinski samo natakao jedan ventilić na izlaz iz cijevi da nemoram zavlaciti ruku iza za pokazati kako regulirati flow (poslje sam ipak morao i to jednom napraviti). Dakle inace mi nema ovog plavog ventila, nego kao sto se vidi na slici, direktno crijevo ide na pumpu skimmera.
Svi koji imaju onakve reaktore na ovaj sistem su rekli da su dobili fantasticne rezultate u odnosu na klasicne reaktore, tako da idemo sad vidjeti ima li tu istine

Evo video koga zanima:
Dobru zabavu veceras svima

(P.S. Ovaj post je jucer napravljen, ali usljed problema izgleda da je cijeli forum se restorao na dan prije, pa tako je i ovaj post nestao. Sreca na cacheu da sam izvukao text, inace nema sanse da bi sve ovo pisao ispocetka

)