Pogona vitticeps (Bradata Agama) - ukratko i općenito

ImageU tekstu će se govoriti o sljedećem:
Općenito o Pogoni vitticeps
Držanje Pogone vitticeps
Prehrana Pogone vitticeps
Kupovina Pogone vitticeps

Rod Pogona se dijeli na sedam vrsta:
Pogona barbata
Pogona henrylawsoni
Pogona microlepidota
Pogona minima
Pogona minor
Pogona nullarbor
Pogona vitticepsImage
Pogona vitticeps


Općenito o Pogoni vitticeps:
To su gušteri koji žive u centralnom dijelu Australije u tropskim područjima gdje su dnevne temperature jako visoke, a postotak vlage nizak. U Australiji su Pogone vitticeps zakonom zaštićene.


Image
Pogone vitticeps se izvaljuju iz jaja kao i većina gmazova.


Image
Tek izvaljena Pogona vitticeps dužine je oko 7cm.


Image
Tek izvaljena Pogona vitticeps dužine je oko 7cm.


Image
Kad su stare 2-3 mjeseca, teške su između 20-30g, a dugačke 15-18cm.Sa oko 6 mjeseci starosti težina im je 200-250g, a dužina oko 30cm. Od 7– 8 mjeseci teže 250- 400g, dužine su od 33-45cm i spolno su zreli fizički, ali ne i gledano sa psihičke strane!
Svi iznad ovih veličina su spolno zreli, normalna težina im iznosi između 400-600 grama, a dužina od 45 – 56cm. iako to ne mora biti pravilo.

Napomena: Pogona Vitticeps u prvih godinu dana naraste do svoje prave veličine.

Razlika spolova:
Spol možemo prepoznati tek kad dosegnu veličinu od minimalno 15cm

 

Image
Mužjak

Image
Ženka


Varijacije boja:
Normal
Red flame
Orange Tiger
Sandfire
Golden Headed
Red Headed
German Gigant
Pastel


Image
Kostur Pogone vitticeps


Držanje Pogone vitticeps:
Terarij
Rasvjeta
Unutarnje uređenje terarija
Temperatura i vlaga
Higijena Pogone
Prehrana i voda
»Hendlanje» zmaja

Terarij:
Za male Pogone dovoljan je terarij od nekih 70-80l, dok bi kod odraslih trebao biti nekih 500l zapremine. U pravilu dimenzije za jednu odraslu agamu bi trebale biti najmanje 100x55x55 .
Terarij bi trebao imati i dobru ventilaciju, po mogućnosti dijagonalnu. Dobro je još ventilaciju postaviti i na gornju stranu terarija, zbog toga da višak temperature može izaći van.

Rasvjeta:
Rasvjeta je uvijek veliki problem, kako u akvaristici tako i u teraristici. Vrlo je važno gmazovima (onim kojima je to potrebno) omogućiti zračenje UVB spektra (neon lampe), jer pomoću njega gmazovi sintetiziraju D3 vitamin. Ukoliko to gmazu nije omogućeno, isti se ne može normalno razvijati i tada dolazi do raznih komplikacija.
Potrebna je UVB lampa i lampa za sunčanje. UVB lampa bi trebala biti preko cijele dužine terarija. Jakost lampe za sunčanje ovisi o dimenzijama terarija i gdje je postavljena.
Lampa za sunčanje bi trebala biti postavljena tako da gušter ne može do nje, ali tako da ispod lampe bude složeno ugodno povišeno mjesto ( kamen, grana…) gdje se temperatura kreće između 40°C-46°C

Unutarnje uređenje:
Dno terarija bi trebalo biti pokriveno sa minimalno 5cm pijeska.
Dekoraciju bi trebalo svesti na minimum, potrebna je grana ili kamen za sunčanje i mjesto za sakrivanje.
Bilje nije potrebno, jer će ga Pogona većinom pojesti.


Napomena: ne stavljati bodljikavo bilje u terarij da se Pogona ne ozlijedi.

Image

Image


Temperatura i vlaga :

Terarij treba imati topli i hladni dio. Temperaturna vrijednost bi se trebala kretati od minimalno 15°C do 46°C maksimalno. Ispod lampe za sunčanje temperatura bi se trebala kretati između 43-46°C, dok bi hladniji dio terarija trebao biti od 22-26°C. Ako temperatura po noći pada ispod 15°C onda bi trebalo postaviti podni grijač ili lampu za grijanje, ali samo na jedan dio terarija. Noćna temperatura bi po nekom pravilu trebala biti 21°C.


Razlike u temperaturi (noć – dan) treba biti! Jer ako je temperatura konstantno ista i uz to još i visoka kao po danu, to može dovesti do dehidracija guštera. Vlaga bi trebala biti oko 45%. To je srednja dnevna vrijednost postotka vlage u centralnom dijelu Australije.Higijena Pogone Vitticeps:
Pogona vitticeps se može kupati.
Pogonu kupamo iz nekoliko razloga: čisto zbog higijene, jer se nalazi u zatvorenom prostoru, zbog nadoknađivanja vlage i da bi se lakše presvukla.
Pogona vitticeps većinu hidracije uzima kroz hranu i skoro nikad ne pije vodu. Stoga ju je dobro ponekad i malo okupati.
Kupa se u vodi kojoj je temperatura između 36-37°C
Kupa se u dubokoj velikoj posudi.
Pogona se stavi na dlan i lagano spusti u vodu. Ruku ispod nje ne mičemo dok se malo ne oslobodi……

NAPOMENA!!!
Nikada se ne udaljavati, dok je gušter u vodi!

Nikada ne pretjerivati sa kupanjima. Jednom mjesečno je sasvim dovoljno!Prehrana Pogone vitticeps:
Pogona vitticeps jede jako puno!
Kad su Pogone mlade jedu 70% proteinske(mesne) hrane, a 30% biljne. Taj se omjer mijenja kako naša Pogona raste, kad odrastu Pogone jedu 70% biljne hrane, a samo 30% proteinske. To se mijenja i kad dolazi do parenja, tada ponovo počinju jesti više proteinske hrane. Dok je parenje u tijeku muške jedinke skoro da i ne jedu, stoga dosta gube na težini.

Hrana

Biljna hrana:

Povrće:
Maslačak, endivija, radič crveni (endivija), matovilac, rikola, zeleno grašnato povrće (grašak leća…), mahune (to jako vole), mrkva (baš i ne vole previše),
ponekad: rajčica i tikvice.

Voće:
banana(pasirana), kruška, breskva, malina, borovnica, šumska jagoda, dinja, mango, carambola(star fruit), papaja, grožđe.

Mesna hrana:
Zoo phobasi, cvrčci, žohari, skakavci, ponekad brašnari (fosfor), ponekad pinky (…ali pinky najviše jednom mjesečno, ne više! ) zbog toga što je to jako masna hrana za njih!

Uz navedenu prehranu, Pogonama je potrebno davati D3 vitamin i ostale vitaminske i mineralne dodatke. To se dodaje tako da im se hrana napraši sa tim vitaminsko mineralnim prašcima.

NAPOMENA – insekte tvrdokrilce ne davati zbog mogućih probavnih smetnji i komplikacija. Sa vitaminima i mineralima jako paziti i dozirati prema uputama sa pakiranja!

Image

Image


Voda:
Pogona vitticeps jako rijetko pije vodu iz zdjelice, ali to ne znači da joj se voda ne treba ponuditi.
Pogona vitticeps uzima vlagu isključivo iz biljne hrane.


Kupnja Pogone vitticeps:
Kupite guštera od uzgajivača! Ako mislite kupiti Pogonu u Pet dućanima, povedite nekoga sa sobom tko se doista razumije u njih!


Hendlanje zmaja:
Bradate agame brzo steknu toleranciju na hendlanje. Odrasli bradati zmajevi imaju više tolerancije od mladih. Kod hendlanja moramo jako paziti da ne dođe do ozljeda, jer se bradonje znaju preplašiti, a onda se samo bace ne gledajući gdje bježe. Kod tih padova Pogona može zadobiti teške ozljede od kojih na kraju i ugiba. Kad ih držimo na ruci to bi trebalo izgledati ovako: tijelo bradonje na dlanu, a kandže na prstima. Možemo ih staviti i na rame.

Napomena: u svemu tome ne pretjerivati!

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.