Paličnjaci

ImagePaličnjaci su kukci koji su nevjerojatno usavršili mimikruju kao način preživljavanja. Oblikom i bojom tijela sakrivaju se od neprijatelja, stapajući se sa okolinom. Postoje dvije forme nakaznika, štapičaste forme i forme u obliku lista. Kod nas na Jadranu žive samo dvije štapičaste vrste od kojih je mnogo češća Bacillus rossius. Najčešće ćemo ih naći na kupini Rubus fruiticosus. Paličnjaci su noćne životinje, koje se hrane isključivo lišćem, te su polifagi  što znači da jedu više vrsta biljaka, za razliku od kukaca monofaga koji se hrane samo jednom vrstom (npr. Leptir Zerynthia polyxena.) . U tropskim šumama postoje čak i oblici paličnjaka sa krilima. Na tijelu paličnjaka možemo vidjeti razne izrasline, sve u svrhu mimikrije, kao što su razne bradavice, kožne izrasline itd…Ovi su kukci veoma lagani za uzgoj, a zahtijevaju jako malo brige, uz izuzetak dobro uređenog  terarija. Prolaze kroz nepotpunu preobrazbu, dakle bez stadija kukuljice. Nimfe su slične odraslim jedinkama, koje su spolno zrele. Razmnožavaju se partenogenetski, što znači bez mužjaka, koji su veoma rijetki. Da pokušam pojasniti- držim paličnjake već 5. godina i još nisam naišao na mužjaka. Ženke odbacuju jaja na tlo iz kojih se legu ličinke.  Ipak, postoje vrste koje jaja lijepe za grane ili strane terarija, kao npr. ružičasti ili madagaskarski paličnjak, Sipyloidea sipylus. To je veoma nježan paličnjak i prilično plašljiva vrsta. Ima i krila, koja  koristi u slučaju opasnosti.

Image

Kako ovi kukci žive najčešće u krošnjama drveća potrebna im je visina. Dakle terarij mora biti najmanje 3 puta viši od dužine njihova tijela, a ukoliko nemaju taj uvjet može doći do deformacija prilikom presvlačenja, pa čak i smrti. Presvlače se kao i svi drugi kukci, kada ličinke narastu i kada im stara koža postane premalena, ona puca sa dorsalne, gornje strane i kukac se sa novo formiranom kožom izvlači van. Tada su najranjiviji, jer im je oklop mekan i veoma osjetljiv. Dok se ne osuše miruju na grani. Za terarij mogu poslužiti razne kutije. Treba voditi računa o vrsti koju držimo, najviše radi vlage. Ukoliko se radi o domaćoj vrsti dobar je i terarij napravljen od drvenog okvira koji je presvučen nekom mrežom Ukoliko se radi o nekoj tropskoj vrsti koja zahtjeva puno vlage, treba paziti da terarij nema mnogo otvora za zrak, kako bi se vlaga što duže zadržavala..

Image

Najbolje je sam napraviti terarij po svojim dimenzijama. Ja sam ga sastavio od drveta i od prednje staklene strane koja se može vaditi van radi lakšeg održavanja. Dimenzije mog terarija su 60 cm. visine, 30cm. dubine i 40cm.širine. Po mom iskustvu to je idealan terarij, no treba paziti da se ne pretrpa jedinkama jer tada može doći do kanibalizma i do komplikacija prilikom presvlačenja, te na kraju i smrti paličnjaka.


Što se tiče držanja paličnjaka po rukama, to nije problem, ali treba znati da se u opasnosti znaju baciti na pod i praviti mrtvi. Također neke vrste odbacuju noge. Ako se radi o ličinkama noge će im izrasti, ali ako se radi o odraslim jedinkama-neće. Paličnjake se može uzeti za prsa  (mesothorax) koji je dosta dug članak. Ukoliko se stave na stol i treba ih potaknuti da dođu na ruku, treba ih lagano primiti za zadak, toliko nježno da osjete dodir i tada će se pomaknuti.

Image

Još par savjeta u vezi uzgajanja. Imam 2 terarija, jedan veliki gdje su odrasle ličinke i izbačena jaja i terarij u kojem se ta jaja legu, jer je teško napraviti cijeli ekosustav u terariju sa kupinom. Ja, dakle, izdvajam ličinke i tako kontroliram broj jedinki i jaja, a osim toga, ličinke prvoga stadija su velike oko 11mm i mogle bi izaći kroz manje rupe na drvenom terariju. Kada ličinke donekle odrastu prebacim ih u veliki terarij.

Image
Glava ženke - vide se izrasline u obliku rogova

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
  02 Prosinac 2021
  Uzeo sam 7u1 tester da vidim na čemu sam, jer stakla mi se užasno prljaju od te neke alge i imao...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  01 Prosinac 2021
  Evo trenutno stanje. Drop checker upao na dno,nemojte zamjerit
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  01 Prosinac 2021
  Trenutno stanje je ovakvo. Još uvijek imam malo končaste alge i crne bradate al riješit ću i to....
 • Odg: Akvarij 54l
  30 Studeni 2021
  Eto, malo se razraslo.
  Ima tko kakav savjet?
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  30 Studeni 2021
  Trenutno stanje? 
 • Odg: Problemi sa padom PH parametra u akvariju
  24 Studeni 2021
  Rekao bih da je problem u kombinaciji lošije kvalitete ribe, mladih riba i stresa od selidbe u...
 • Odg: Što se sluša?
  24 Studeni 2021