Xiphoporus maculatus

ImagePoznata i kao: Koralj Plati, Platija
Porijeklo: Srednja Amerika-Meksiko, Gvatemala
Veličina: do 6cm
Prehrana: Živa i suha hrana , smrznute larve komaraca, listići
Ponašanje: miroljubljive, živahne, prilagodljive, lagane za uzgoj-živorotke
Preporučljiva vrijednost vode:pH 7.0, temp. 22-26 , srednje tvrda-tvrda

Komentar: Platije se javljaju u jako mnogo boja i varijacija zbog uzgojnog križanja. Žive u Meksiku i Gvatemali u manjim potocima i stajaćim vodama. Mužjak raste do 3 a ženka do 6 cm. Mutacijom u uzgoju došlo se do primjeraka raznih boja i to ne samo u akvarijskom uzgoju već i u prirodi.

Vodu treba održavati na temperaturi od 23-25C, ali nikako ispod 20C. Iako su generalno gledajući otporne ribe, dosta su osjetljive na brzu promjenu parametara vode i lako se događa da prilikom prenošenja u drugi akvarij bez odgovarajuće aklimatizacije, uginu. Miroljubive su prirode i preporučuju se za svaki zajednički akvarij sa manjim, mirnijim ribama. Naročito su prikladne za gusto zasađene akvarije zbog kontrasta zelenom bilju. Lijepo izgledaju pod jakim svjetlom, koje im ne smeta, tj. nisu plašljive. Ženka platija donese na svijet 30 do 50 mladih i to poslije 4 do 5 tjedana nošenja . Mlade ribice odmah po dolasku na svijet imaju potrebu za hranom i treba im davati hranu u prahu za mlađ, atemiju a kasnije mogu jesti i samljevenu suhu hranu. Zbog lakog održavanja i uzgoja pogodne su za početnike u akvarističkom uzgoju, iako nisu brižni roditelji i jedu svoje mlade, te treba koristiti kotilice. Mužjak se raspoznaje od ženke po razvijenom gonopodij, tj. modificiranoj peraji koja služi kao spolni organ. Ženke ponekad mijenjaju spol.

Slike: RobiR


Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.