"Cichlasoma" salvini

ImagePorodica: Cichlidae
Rod: "Cichlasoma"
Vrsta: salvini

 

 

Ime

Vrsta je dobila ime u čast engleskom istraživaču O. Salvinu, organizatoru raznih ekspedicija s kojih je donijeta kolekcija faune Centralne Amerike, u kojoj su bili i prvi primjerci "Cichlasoma" salvinia.

Ribu je 1862. godine opisao Gunther i smjestio u rod Heros. Godine 1904. Regan je smješta u novonastali rod Parapetenia, a godinu poslije taj rod postaje podrod roda Cichlasoma.

Nakon revizije roda Cichlasoma, salvini je zajedno s velikim brojem ciklida izbačen iz tog roda i ostaje bez klasifikacije. Od tada se rod označava s navodnicima, dok se ne provedu nove studije.

Stanište

Njezino prirodno stanište je Centralna Amerika, odnosno rijeke Atlantskoga sliva u Meksiku, Belizeu, Guatemali i sjevernom dijelu Hondurasa.

Najčešće obitava u dijelovima rijeka koje protiču kroz tropske šume pa je dno prekriveno lišćem, granama i srušenim deblima, a voda je mutna. Varijacija "Cichlasoma" salvinia s najizraženijim bojama dolazi upravo iz potpuno mutnog dijela rijeke Usumacinta.

Stanište dijeli s velikim brojem ciklida, od poznatijih, tu su sve vrste Thorichthysa, neke vrste Therapsa, Amphilophusa, Paratherapsa, Vieja, Paraneetroplusa, Archocentrusa i ostalih "Cichlasoma".

Veličina: Mužjak 18 cm, ženka 14 cm.

 Image

Image

 

Parametri vode: Alkalna s relativno velikim rasponom tvrdoće: pH 7.5-8.0, 8-50 dH, temperatura 24°C - 30°C.

Prehrana

Salvini su omnivori, hrane se insektima, beskralješnjacima, malim ribicama i hranom biljnoga porijekla. U akvariju ih je dobro hraniti zaleđenom hranom po receptu Ad Koningsa - shrimp mix, mysis i krill račićima, a prihvaća i sve vrste kupovne hrane.

Image

Razlikovanje spolova i uzgoj

Mužjaci su krupniji i robusniji, dok su ženke intenzivnijih boja. Uz to, ženke na leđnoj peraji imaju i crnu točku obrubljenu plavom bojom. Glavne su im boje žuta (jače izražena kod ženke, pogotovo u predjelu leđa) te crvena na području trbuha (kod mužjaka blijeda i slabo izražena). Iznimka je geografski varijetet u rijeci Candelaria u Meksiku, gdje su mužjaci jednako obojeni kao i ženke.

U prirodi mrijest se odigrava u sušnom periodu, između prosinca i svibnja, kada voda postaje toplija i bistrija. Ribe su spolno zrele kada dosegnu 6 cm.

U akvariju mrijest se odigrava tokom cijele godine, svaka 3 tjedna do mjesec dana. Par pronalazi pogodan teritorij za mrijest, obično je to zaklonjeni dio panja, čiste okolinu od pijeska i agresivno tjeraju ostale ribe. Mrijest traje nekoliko sati sve dok petstotinjak jajašaca nije položeno i oplođeno. Ženka ostaje uz jajašca dok mužjak neustrašivo i iznimno agresivno brani teritorij čak i od poprilično većih uljeza. Poznato je da mužjak nerijetko usmrti i ženku. Nakon 48 sati izlegnu se male ribice koje ženka ustima prenosi na neko sigurnije mjesto. Nakon što proplivaju, ribice treba nekoliko puta dnevno hraniti artemijom i micropan hranom. Mlade je najbolje ostaviti s roditeljima jer se razvijaju brže nego kad su odvojeni od njih.

Komentar

"Cichlasoma" salvini je predivan ciklid jakih boja i veoma temperamentne naravi. Poznat je upravo po svojoj izraženoj agresivnosti koju više ispoljava prema vlastitoj vrsti. Za jedan par preporučam akvarij od minimalno 400 litara, a kao sustanare ciklide robusnije građe i sličnoga karaktera. Akvarij uređujemo dekoracijom od drveta i kamena s dosta mjesta za skrivanje. Biljke ne diraju, osim ako im nisu u području mrijesnoga teritorija, a tada ih iskopavaju.

Ukoliko poslije mrijesta primijetimo pojačanu agresivnost mužjaka prema ženki, potrebno ih je razdvojiti. U mom slučaju, mužjak je dva put usmrtio svoje ženke, jedan put nakon što je ženka pojela jajašca i drugi put nakon što je pojedena i zadnja ribica iz njihovog mrijesta.

Još sam jednu zanimljivost primijetio kad sam imao više ženki u akvariju, mužjak je prihvatio novu ženku koja se obojila, a svoju je staru družicu istjerao s teritorija.

U svakom slučaju, "Cichlasoma" salvini izuzetno je zanimljiv ciklid od kojega ćete puno naučiti o ponašanju istinskih ciklida.

Image

Za podatke o staništu i imenu ribe korištena je literatura :

Artigas Azas, Juan Miguel ;1998; A colorful Jewel from Southern México, 'Cichlasoma' salvini; The Cichlid Room Companion(http://www.cichlidae.com)

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.