TETRAtec AP 50

ImagePrivučeni relativno niskom cijenom i hitnom potrebom, u jednoj zagrebačkoj ZOO trgovini kupili smo membransku pumpicu za zrak tvrtke Tetra. Oznaka na kutiji AP50 sugerira nam da se radi o modelu namjenjenom manjim akvarijima od oko 50 litara (30-60 l).
Membranske pumpice za zrak mogu imati dvije funkcije u akvaristici - prva je obogaćivanje akvarijske vode kisikom što je posebno važno u ljetnim mjesecima budući da je topivost kisika manja pri višim temperaturama akvarijske vode. Jedna od većih zabluda vezanih uz akvarijske pumpice je da se akvarijska voda obogaćuje kisikom direktno putem mjehurića zraka koji se ubacuju u vodu. Kako zapravo djeluju pumpice za zrak na razinu kisika u vodi? Pojednostavljeno, mjehurići zraka izazivaju komešanje akvarijske vode, te upravo to komešanje/turbulencija pri površini povećavaju topivost kisika u vodi.


Druga funkcija membranskih pumpica za zrak je pokretanje biofiltera ili malih unutrašnjih (tzv. box) filtera. Većina akvarista upravo zato koristi ove pumpice jer se na taj način zapravo kombiniraju obje funkcije ovih naprava.
Važno je napomenuti da se pumpice moraju postaviti iznad razine vode u akvariju! Što se dogada u suprotnome?
U trenutku nestanka struje, u gumenom vodu koji je uronjen u akvarij stvara se potlak (sjetite se kako crijevom isisavate vodu pri održavanju akvarija!), te će se voda početi ispumpavati iz akvarija! Poplava,voda i struja, zamislite da vam se to dogodi dok nikoga nema kod kuće!? Ovu mogućnost možete spriječiti ugradnjom nepovratnog ventila. Na taj način ćete sigurno i jeftino spriječiti moguću katastrofu!
Što reći konkretno o testiranom modelu?

Image
Nepovratni ventilPoznato ime proizvodača garancija je kvalitete i trajnosti što potvrđuje trogodišnje jamstvo. Nadalje, mala potrošnja električne energije (uvjetovana malom snagom
2,5 W) i konstanstnost tlaka dobave, uz povoljnu cijenu, najveće su prednosti
ove pumpe.

Image

Nedostaci?
Buka, buka i opet buka! Iskusniji akvaristi znaju o čemu govorimo! Ma koliko god se proizvodaci trudili i reklamirali svoje membranske pumpice kao izuzetno tihe (op.a. niti jedan proizvodač još nije napisao ?bešumne?) one su i dalje bučne, pogotovo ako vam je akvarij u sobi u kojoj spavate ili pak u sobi u kojoj se želite odmoriti uz film, glazbu itd. Buka je posljedica principa rada membranske pumpice tako da govoriti o izuzetno tihom radu je besmisleno.
Jedino rješenje je da preko noći isključite pumpicu (ručno/timer), što opet nije prihvatljivo ako pumpica pogoni jedini filter u akvariju.
Odlučite li se za kvalitetnu i povoljnu kupnju testirani model je svakako dobar izbor jer ime je ipak garancija kvalitete.
Jedina napomena je da pri odabiru modela pripazite na volumen vašeg akvarija!

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.