Bilje - da ili ne u akvariju sa istočnoafričkim ciklidima?

ImageVeć sam naslov teme najvjerojatnije će podijeliti mišljenja akvarista na dvije tvrdnje:
- jedan će dio zagovarati biljke kao neophodan detalj u akvariju
- drugi će dio zagovarati akvarij bez bilja.Naravno, postavlja se pitanje: bilje - da ili ne?

Kako bismo došli do pravoga odgovora, pogledajmo kako sve to izgleda u prirodi.

U prirodi ćemo bilje pronaći u blatnjavom plićaku, gdje ga uistinu ima podosta. Naravno, zbog kemizma vode te drugih uvjeta u prirodi može se pronaći sljedeće bilje:

  • Ceratophyllum
  • Vallisneria
  • Potamogeton

Primjećuje se da je izbor bilja siromašan. No u većim se jezerima pronađu i ciklidi kojima takva okolina predstavlja idealni izbor. Ako pogledamo samo jezero Malawi / Protomelas similis) i Tanganyika/Limnotilapia dardennii, Tylochromis polylepis i Oreochromis tanganicae /vrste su koje vam mogu i pojesti bilje, dakle tim vrstama bilje NEMOJTE stavljati u akvarij. Naravno, ako je riječ o ciklidima iz samoga jezera Malawi, M'buna, i ti ciklidi preferiraju akvarij bez bilja.

Akvaristi često stavljaju bilje u akvarij zbog dekoracije ("wellplanted tanks"). Ni to nije loša ideja, no potrebno je upotrijebiti bilje koje je gore u tekstu navedeno jer drugo bilje ima drukčije zahtjeve kojima ne odgovara akvarij s ciklidima pa je takvo bilje već unaprijed osuđeno na propast. Potrebno je nešto reći i o Anubiasu, koji ciklidaši vole, no Anubias jest biljka koja nam dolazi iz rijeke Kongo,što bi u slobodnom prijevodu značilo da su joj potrebni potpuno drukčiji uvjeti od onih koje ima u ciklidnom akvariju - toj biljci pristaje meka voda.

Kada već zasadimo bilje, moramo biti svjesni da će ciklidi to bilje i iskopati jer oni su ipak neumorni radnici. Postoje sljedeće mogućnosti:

  • bilje zasaditi u kalićima, u orginalnom pakovanju. Osobno, ta mi ideja nije najbolje rješenje jer ciklidi mogu progutati spužvu koja se nalazi u kaliću, što im može oštetiti probavni sustav ili škrge
  • bilje ukopati u pijesak i pri tom dobro zatrpati kamenjem, kako bi ciklidi bili onemogućeni kopati oko biljaka
  • bilje zasaditi nekoliko tjedana prije stavljanja ciklida kako bi se što bolje ukorijenilo


Zaključno, bilje bolje pristaje ciklidima iz jezera Tanganyika, nego ciklidima iz jezera Malawi, mada nije potrebno ni jednima ni drugima.

Uvijek kada razmišljamo uzeti bilje ili ne, potrebno je osvrnuti se na izbor ciklida, treba stvoriti ideju o obliku akvarija i tek onda se odlučiti za ili naravno protiv bilja.

Obično, a treba voditi brigu i o tome, bilje u ciklidinom akvariju ne traje dugo jer će često, ako ga ne iskopaju ili počupaju ciklidi, slabo rasti ili će ga prekriti alge. Sve su to razlozi koji idu usuprot bilju. No bilje ima i svoje prednosti; svojom zelenom bojom učinit će nam akvarij ljepšim i dinamičnijim.

Važno je upozoriti na jednu činjenicu: ciklidni akvarij jest akvarij u kojem se sva pažnja vrti oko ljepote i boja ciklida, dakle sasvim suprotno od biljnog akvarija, gdje nam je bilje u prvom mjestu.

Image

Na kraju, navest ću međunarodni uzvik koji se tiče ljubitelja ciklida: Enjoying cichlids...not in plants....

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.