Zelena/zamućena voda

Prečesto se u svom poslu susrećem s ljudima koji imaju velikih problema s algama ili samo mutnom vodom u akvariju. Naravno, njih 90% traži savjet kako je se najlakše riješiti. Brzog rješenja nema.

 

 

 

Postoji nekoliko uzročnika.

1. PODLOGA
Neke vrste podloga kao što su pijesak, kvarcni šljunak i laterit sadržavaju određenu količinu prašine i drugih nečistoća.Takva zamućena voda obično je bijela do smeđa. Ako podloga nije dovoljno isprana, prije stavljanja u akvarij mutit će vodu dok se ne pročisti MEHANIČKI. Iz tog razloga treba često mijenjati finu vatu iz filtera. Ako su čestice prašine krupnije poželjno je usisavanje podloge.2. CVAT BAKTERIJE
Iz nekoliko razloga akvarij može doživjeti cvat bakterije. Iako rijetko stvara probleme, može biti ružna i dosadna. Kako prepoznati taj problem? Ako se radi o bakteriji voda je mutna i bijela, i ono što je važno, zamućenost je jednakog intenziteta cijeli dan. Ako se zamućenost pojačava tijekom dana (kad je upaljena rasvjeta) tada se ipak radi o algi iako voda nije zelena. Kod većine bakterija cvat traje 10 do 14 dana. Ako zamućenost traje više od dva tjedna radi se o algi. Cvat bakterije prestat će sam od sebe, a obično je uzrokuje prijevremeno naseljavanje novih akvarija, prekomjerno hranjenje, mrtve ribe i puževi, trule biljke itd.

3. PLUTAJUĆE ORGANSKE ČESTICE
To je prljava voda. Žute je boje od tanina iz prirodnih panjeva ili nakupljenog organskog otpada od riba ili biljaka. Najbolji način za rješavanje takvog onečišćenja vode je dodavanje kvalitetnog aktivnog ugljena u filtar i, naravno, redovita izmjena vode.

4. ALGE - ZELENA VODA
Ovo je najčešći problem ako je voda u akvariju zamućena više od 14 dana. Zapamtite da „zelena voda“ nije uvijek i zelene boje. Budući je to najčešći problem i najteže se riješava, treba uzeti u obzir nekoliko opcija. Situacija koja uzrokuje zelenu vodu obično je kombinacija visokih nitrata, fosfata i u nekima amonijaka. Izmjena vode u ovom slučaju obično ne pomaže, ali zato pomaže nekoliko sljedećih metoda:

 

Kako riješiti problem zelene vode?

ZAMRAČIVANJE

1. DAN.
Isključite dodavanje CO2 (ako postoji) i dodajte ozračivanje. Nahranite ribe, pričekajte sat vremena pa promijenite 50% vode. Kompletno prekrijte akvarij sa svih strana (ručnicima, dekama, crnim vrećama za smeće) tako da nikakva svjetlost ne ulazi u akvarij.
2. DAN
Ostavite akvarij na miru. Znači, ne hranite ribe, ne gnojite bilje, ne palite svjetlo i najvažnije ne otvarajte akvarij. Vrlo je važno da bude bez prekida u potpunom mraku.
3. DAN
Sve je isto kao i drugi dan. Ostavite akvarij na miru u potpunom mraku.
4. DAN
Postupak je isti kao drugi i treći dan. NE ZAVIRUJTE U AKVARIJ.
5. DAN
Kraj perioda zamračivanja. Otvorite akvarij, promijenite 50% vode i s malo hrane nahranite ribe. Možete dodati i vitamine. Prekinite ozračivanje i upalite CO2 (ako postoji).
7 DANA NAKON 5. DANA
Napravite izmjenu vode.

Oni će uništiti sve plutajuće alge. Isto tako će uništiti sve parazite i bakterije. Ovo je brza i dobra metoda, ali ne treba pretjerati s upotrebom sterilizatora u akvariju zasađenom biljem jer se može dogoditi da uništi važne hranjive tvari.

VODENE BUHE
Ova metoda jako je dobra za vrtna jezera ili bazene iako nisam sigurna da je kod nas itko koristi u akvariju. Kod stavljanja žive vodene buhe u akvarij postoje dva problema: morate biti sigurni da s buhom nećete dodati i štetne tvari i organizme, a drugi problem je što većina riba voli jesti buhu pa bi se moglo dogoditi da bude pojedena prije nego potroši svu algu.

KEMIKALIJE
Ima raznih kemijskih sredstava, tekućih ili u tabletama, koja su manje ili više učinkovita. Možda su najbolja kao preventiva. Osobno ih ne koristim, ali ako se odlučite na ovu najjednostavniju metodu, svakako se držite uputstava na ambalaži da ne bi bilo više štete nego koristi.

Osobno iskustvo:

Akvarij je bio star svega dva mjeseca i još se u principu ciklirao. Pošto sam morao na dva tjedna u inozemstvo, akvarij je  ostao bez nadzora, a mojim previdom jedan od tajmera koji kontroliraju šest neonskih lampi ostao je na ON poziciji tako da su dvije lampe ostale danonoćno, tokom dva tjedna, upaljene... povrh toga hranilica ima najmanji period od jednog hranjenja dnevno pri čemu istrese podosta hrane, svakako previše za par ribica koje su bile unutra (bilo bi bolje da je nisam ni koristio). Zbog ponešto osjetljivog bilja i općenite nezrelosti akvarija u obzir mi nikako nije dolazila opcija zamračivanja akvarija na tjedan dana.

Sljedeće fotografije pokazuju stanje koje me je zateklo, sljedeći dan sam montirao dodatnu pumpu (600l) i stavio da preko crijeva vrti vodu kroz UV-C lampu od 8 Watta... Zadnje dvije slike pokazuju stanje nakon samo 48 sati... za svaki slučaj sam vodu vrtio još dva dana.

 


Postavljena pumpa vode da vrti vodu kroz UV-C lampu


UV-C lampa
 

Stanje nakon 48 sati

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.