Centropyge acanthops

ImagePorodica: Pomacanthidae
Latinski naziv : Centropyge acanthops
Engleski : Flameback angel (African)
Stanište : Indijski ocean (uz istočne obale Afrike)
Temperatura : 23-27 C
Kvaliteta vode : sg 1.020-1.025; pH 8.1-8.4; dKH 8-12
Preporučljiva (najmanja) veličina akvarija: oko 150-200 L
Veličina: do 8 cm.

Centropyge su patuljasti anđeli, rod koji obuhvaća 30-tak vrsta riba veličine 6-18 cm, od kojih su 3 iz tropskog Atlanskog oceana, a ostale iz Indiopacifika.Većina patuljastih anđela je pogodna za držanje u akvariju, ali dosta vrsta ima običaj ćupkati po koraljima, pa ih reef akvaristi izbjegavaju.Nekoliko se vrsta ipak pokazalo kao uglavnom reef-safe: C. loriculus, C. argi, C. multifasciatus, C. respendens te C. acanthops.

Centropyge acanthops obično opisuju kao relativno plašljivu ribu, koja nije nikada daleko od nekoga zaklona, a to se pokazalo točnim i kod mene u akvariju. Hrani se sitnim algama i račićima, te sličnim životinjicama koje pronađe po kamenju, a bez problema prihvaća i smrznutu hranu kao i suhu hranu. Nakon što se udomaćio kod mene u akvariju često ga se vidi da pliva, ali se uvijek spreman sakriti kod naglijih promjena u blizini akvarija.

Kod mene se u akvariju pokazao kao reef-safe, ne dira niti tvrde niti mekane koralje, ne dira niti školjkice (tridacne).Zna se ponašati pomalo agresivno kod dodavanja novih riba u akvarij ako su sličnog oblika ili boje, ali nije bilo ozbiljnijih sukoba.Po literaturi bi trebao živjeti desetak godina u akvariju.
Vrlo slična je vrsta C. aurantonotus, koja živi u tropskom Atlantiku uz obale Brazila (Brazilian flameback).

Link za daljnje informacije: http://www.centropyge.net/

Image

Image
Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.