Gnathophyllum elegans

ImageKoljeno: Arthropoda
Razred: Malacostraca
Red: Decapoda
Porodica: Gnathophyllidae

 
(Risso, 1816)

Ova vrsta raka naraste do svega 30 mm. Tijelo mu je tamno smeđe (skoro crne) boje, s nizom sitnih žutih pjega, dok su rostrum, noge, kliješta i antene bijele ili ljubičaste boje.

Ovaj dekapodni račić rasprostranjen je u Atlantiku i cijelom Mediteranu. Živi u livadama morske cvjetnice Posidonia oceanica ili u naseljima alga na dubini od 2 do 40 m. Navodi se kao vrlo rijetka životinja, što može biti krivi navod s obzirom na to da se radi o maloj, ne tako lako uočljivoj noćnoj životinji. U svakom slučaju, ovaj račić smatra se jednim od najtraženijih stanovnika u jadranskom akvariju.

Preferira hranu životinjskog podrijetla, a hrani se tijekom noći. Razmnožava se od srpnja do listopada prilikom čega ženka nosi jaja smeđe-ljubičaste boje.Temperatura mora u akvariju ne bi smjela preći 22 C


Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.