Ponukan neiskustvom svratih sa Djevojkom i malim u pet centar drvinje. Naime njemu su se svidjele bijele molice i odlucio sma kupiti 5 kom. Makar sam bio upozoren na ribe iz pet centara,ali ponekada je jednostavno zelja jaca od mozga.... I tako prvo ja pola sata trazim tko ce mi dati te ribe, na sto je dosla neka djevojka bez dobar dan ili ceg god i pocne ih prebirati. No to je sve manje vazan dio..
Stignem kuci, stavim 5 novih ribica u mali akvarij 25l sa njihovom vodom i pola moje, stoje one tako neko vrijeme, sve po ps-u 25 stupnjeva voda, pumpica, filter....
Prebacim ih u grupni i drugo jutro imam sto vidjeti, u mom akvariju svaka riba u svom kutu te moje 2 mramorne mrtve, crne ispod kamenja leze naopako i izgledaju kao da su na samrti.
Zovem pet centar, na telefonu mi se izmjenjalo jedno 5 ljudi, da oni ne znaju sto je ali da ce ne netko kontaktirati kroz par dana, reko gospodo kroz par dana kasno palite.
Nazovem momka iz Zdenacke koji mi da par dobrih savjeta i ja pokusam sve sto mi je naveo. Kroz narednih par dana odapele su sve ribe iz pet centra (nove molly) i nekolicina mojih.
5 dana od mog poziva i moljakanja za pomoc zove me gospodin koji je zaduzen za aqvaristiku pet centra.
Njegove rijeci citiram:
"Ja sam osobno konstruirao dio za akvaristiku i on je savrsen"
"Vi mozete nositi ribe na veterinu na analizu ali sa tim nam nista ne mozete dokazati"
"Upitno je u kakvim uvjetima vi drzite ribe"
Eto to sma dobio na molbu za pomoc, a sada uvjeti u kojima ja drzim ribe i koje ribe....
20-tak guppy-a, 5 Molly, 2 skalara, 6 cistaca dna, 2 ancistrusa, akvarij od 60l sve sto je ikada islo unutra je prokuhano, imam dva unutarnja filtera
koja se ciste minimum jednom tjedno, no kako mi je gust odradim to i cesce, hranim ribice hranom za ribice iskljucivo i ponekad ubacim kuhani list salate
u kojem poprilicno uzivaju. Pumpa za zrak, grijac koji je setiran na 25 stupnjeva. Voda se pripremala 3 tjedna uz aquasafe i ubacen fiter iz slatkovodnog akvarija da
podpomognem biologiju, do tog dana nikada mi nije umrla ni jedna ribica, niti jedna!!!! Cisto sumnjam da su moji uvjeti drugaciji od njihovih. Citam losji!!
Bitan dio, sve sto sam ja molio, a to je da mi objasne sto da radim i eventualno dobijem hint sto se desava da bude takav pomor ribe....Gospodin je bio iznimno bezobrazan i ogradivao se od kompletnog problema i u detalje me prepitivao sto i kako, kako bi mi prigovorio za uvjete u kojima drzim ribice. Pokusao sam mu objasniti da mi je zao jer su ziva bica i zivotinje o kojima brinem, i krivo mi je sto su pomrle, da nije stvar u 50kn ribica ili sl. No eto.....
To je moje iskustvo. Uz cinjenicu da mi je gospodicna skoro uvaljala gnojivo kao sljunak za akvarij i sl.