Evo vec se 10tak dana dobacujejmo s fibrama po kuci pa nikako ovo dovrsiti i napisati 2 rijeci.
Znaci ideja je bila sljedeca. Stari ATS je rastavljen, protok mi je ipak bio premali, radio sam previse redukcija sa 32 na 25 pa sa 25 na 20, mozda da sam ostao na 25 mooozda bi bilo dovoljno. Jednom se opekao, ko ga sisa idemo s 32mm. Bitna stvar je bila napraviti shader za pocetak mrezice, jer i tu svijetlo dojde, uhvate se alge, pa dolazi do nezeljenih rezultata tipa smanjenje protoka na djelovima mrezice, ili cak sprickanje okolo. Shader je napravljen s komadom foreksa zaljepljeog na cijev. Morao sam ga prekidati na par mjesta jer jos uviek imam one zakačke za mrežicu. Kada sve se stavi i podesi, svijetlo nebi trebalo dolaziti 2-3 cm od pocetka mrezice.
Druga stvar je kadica. Najprije sam napravio 2 nosaca koji idu od dna kadice i zavrsavaju na poleđini s "kukom". Na ovaj nacin necu morati vise silikonirati kadicu kao sto sam prvi put radio i imati probleme ako je trebam skidati, nego je samo skinem s kukica koje su uhvacene na staklenu stranu sumpa i nema problema. Funkcionira super

Treca stvar s kadicom je da mi je odkada sam pokrenuo ATS jako cesto moram mjenjati filter carape. Odlucio sam nekakvi kvazi predfilter napraviti. Napravio sam od foreksa mali okvir i unutra stavio mrezicu. Ne prefinu jer mi previse smanji protok i kadica prepliva, tako da sam isao s osrednjom plasticnom mrezicom. Isto tako napravio sam nekakve kao "šine" s kojim jednostavno mogu skinuti i vratiti te filteriće. Isto tako napravljen je jedan niži i jedan viši tako ako se onaj prvi i zaštopa voda ce preko ici na drugi filter. Do tada bi trebao vec vidjeti da treba skinuti filterić i ocistiti ga

I zadnja stvar s sifon efektom - na izlazu sam dodao jedan ventil pa ga mogu u fino stimati protok i da nemam glo-glo efekt. Na samom kraju kadice sam dodao jedan bulk head da mi je lakse skidati i stavljati ostatak cijevi za odvod, u slucaju skidanja kade ili cijevi. Mislio sam dodati jos jednu cjevcicu kroz koju ce mi ici ostatak vode ako nemogu precizno namjestiti ventil, ali u biti nakon testiranja vidio sam da je to nepotrebno, dovoljno se s ventilom moze namjestiti.
Sad slike:
Pocetak radova:

Nosac cijevi s sharderom od forexa, zakačkama za mrežicu i kukicom nosačem za kraj cijevi (kao u prvoj verziji, kraj ATS cijevi se hvata kukicom za cijev iznad koja je od povratne pumpe i fixna je)

Ovako izgledju predfilterići

jedan niži, drugi viši, ako se prvi zapuni, voda ce ici preko i ostati ce na drugom, jos evenutalno mogu smanjiti ovaj drugi da mi ima 1cm lufta od vrha, pa ako se i drugi zapuni, ici ce direktno u cjev. Mada sve ovo je u sumpu, nista nije vani, tako da ako se i dogodi, ici ce preko forexa opet u sump. Al kazem, moguce da cu napraviti nove verzije

Ovo je kompetna kadica. Nazad su nosaci koji se nakace na unutrasnju stjenku sumpa, tako da nije potrebno ljepljenje ko u prvoj verziji. Opet imamo 3 mala distancera jer mrezica jos uvijek ukoso stoji. Distanceri rade savrsen posao

I na kraju su predfilterići i bulkhead u koji samo utaknem cjev, ne ljepim niti ista, tako da jednostavno ovo mogu sve rastaviti u 2 minute.

Evo kako izgleda postavljeno:

Radi debelog ventila na izlazu iz kadice morao sam skratiti plasticnu cjev od druge OF cjevi i produziti flexibilnu cijev, tako da mi malo zaokruzi ventil

. Nakon ventila ima jedno koljeno s nekih 3-4cm cjevi koje ulaze u filter carapu. Koljeno nije zaljepljeno, samo s teflon trakom dobro nabijeno, tako kada mjenjam filter carapu samo zaokrenem to koljeno prema gore i nema problema.

I evo to je to, u pogonu je punih 20 minuta, jos se stimaju ventili i razine, ali voda pici super, tiho je dosta, nema sifon zvuka, jedino sada mi skoro 90% vode iz OF boxa ide kroz ATS, a one 2 glavne cijevi za prihvat vode stoje besposlene

Sada cemo vidjeti za tjedan/dva