Travanj 30, 2025, 20:42:15 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 260588 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Vipko

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.NetEkipa.com
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #450 u: Kolovoz 06, 2013, 10:27:32 prijepodne »
Thx ljudi na ljepim komentarima.

Sto se tice boja i kombinacija tu je definitivno zasluzna zena jer ona ima oko za to. Tipa, vec sam dobija veto da vise nesmje zeleni koralj u tank :D Ima previse zelenih montipora, acropora, palitoe, zoa, caulastrea, eufilija da pocinju dominitrati u tanku, a mi bi radije da ima vise boja, tako da ubuduce u tank mogu samo druge boje :) Riba bi jos dodali par komada, ali to cemo sada za koji mjesec planirati. Nove koralje nismo stavili u tank ima sigurno pol godine, ali sada cemo pomalo poceti ali doduse pomalo jer sad idu oni skuplji koralji :) pa onda jedan koralj mjesecno je ok :)

Ono sto se nevidi na fotkama je da je se pocela pomalo puniti i druga strana tanka (manje bitna, ova koja je okrenuta prema dnevnom je bitna) s fragovima od glavne strane, tako da je se i to pomalo pocelo puniti.

Isto tako sam jednu grancicu histrixa i caliendriuma zaljepio na kamen (doslovno jedan stapic od 2-3cm visine) i onda svako toliko slikam im napredak, pa da se vidi kako to raste kroz vrijeme. Proslo je oko 6 mjeseci, i sad vec slice na frag koralja, a ne na slucajno odlomljen dio koji se baci :))) Trebam posloziti sve slike pa i to stavim tu.

Sad kada imam vremena kuci trebao bi se baciti na istrazivanje kako sloziti ATS jer mi je malo gusto u sumpu (kako mi je zao sto ga nisam napravio jos vecega).

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #451 u: Kolovoz 06, 2013, 12:33:35 poslijepodne »
ma bezveze je to.  ;)

a gdje su alge? gdje je ljiga? cijano? daj barem komadic prljavog stakla slikaj.

zezam se naravno, nista zlonamjerno, ali sta tu napisati, fenomenalan akvarij, bez rijeci,.  :klap: :klap: :klap:

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #452 u: Kolovoz 06, 2013, 13:24:57 poslijepodne »
Jako lijepo, akvarij super napreduje.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #453 u: Kolovoz 06, 2013, 13:46:40 poslijepodne »
Jako lijepo, nema se šta drugo reć  :klap:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #454 u: Kolovoz 06, 2013, 16:11:51 poslijepodne »
Pedanterija i u sumpu i u displayu. Nažalost morski jedino tako može biti uspješan. Odličan tank kao primjer predanosti hobiju.

Vipko, sve se lijepo razvija, samo naprijed. :122:

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #455 u: Kolovoz 07, 2013, 09:14:48 prijepodne »
kaj reči sjedi 5, super to izgleda!
daj mi reci kaj ti vadiš strimice kad fotkaš akvarij ili sam ja čorav?!

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #456 u: Kolovoz 07, 2013, 09:16:00 prijepodne »
čorav = sljep,  ako slučajno neko ne kuži  :D

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #457 u: Kolovoz 07, 2013, 10:24:42 prijepodne »
Hehehhee ipak sam preljen da bi isa vadit pumpe svaki put kada se slikaje tank  :D

Ako pogledas prvi post na: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=63933.msg652823#msg652823 tamo se jednostavnije vidi da su pumpe u biti u "žljebovima" od OF boxa do prednjih i straznjih stakala, a posto vrata od stranica ne idu do pocetka stakla, nego i preko stakla tih 15-20cm do ravnine OF boxa, bas zato da se niti OF box ne vidi niti pumpe. A na drugoj strani sam u biti izvuka povrat iz sumpa tako da radi neko dodatno strujanje prema drugoj strani, iako stvarno nije potrebno, ove 2 tunzice s waveboxom rade savrsen protok, i cak mi bude malo jaci po dnu, jer smjer protoka je sredina ljevo, pa po povrsini do desne stjenke, udara u desnu stjenku, i kovitla se prema dolje, i onda donjom stranom se vraca prema ljevo.

Posto je tank u sred dnevnog boravka, a zena voli da to bude tip top, i da se nevidi bas nista osim tanka (zato je ovakva obloga i rađena da se ne vidi svijetlo gore i otvoren tank i sl.), moralo je se ici na ovakvo rijesenje

Evo jedna slika di se vide pumpe u odrazu stakla :)

Eh damire i kod mene je bilo i cijana i algi i svega, i dan danas se povremeno cijano pojavi kada idem nesto experimentirat i kemijat, nikad djava neda mira uvik se mora nesto pokusavati drugacije, mijenjati stvari i sl.

Doslovno mi dojde da napravim jos jedan morski mali tank od 100-200l, i s njime se igram i experimentiram, a ovaj glavni da stoji kakav je, i tek kada se nesto u testnom tanku pokaze dobro, onda to primjeniti na glavni tank. Ali draga nije odusevljena s tom idejom, tako da mislim da ce to cekati bolje dane :)

P.S.Dubravko i mi kazemo ćorav (doduse s mekim ć :)) tako da pojasnjenje je nepotrebno :D

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #458 u: Kolovoz 07, 2013, 11:35:26 prijepodne »
hehe,ne vidim tipke lupam po tastaturi na slijepo,kičma me uklještila da sam u položaju G7  :dead:

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #459 u: Kolovoz 07, 2013, 14:50:27 poslijepodne »
Mozes me ubit i to je to :up: :up: :up: :up: :up:

:klap: :klap: :klap: :klap:

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #460 u: Kolovoz 07, 2013, 17:52:45 poslijepodne »
A kojom kombinacijom lampi dobivas tako lijepu boju svijetla?
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Sonny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #461 u: Kolovoz 07, 2013, 18:56:06 poslijepodne »
Very najs, odličan tank!
Već par dana škicam i gledam da nešto skomentiram ali nemam niš pametno, a opet kad uzmeš u obzir koliko si truda ovdje uložio onda je dovoljno samo da te pohvalim i da poželim sreću i dalje.  :up:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #462 u: Kolovoz 07, 2013, 20:19:06 poslijepodne »
Lampe su dosta stare i svijelo je dosta oslabilo, cak i vizualno, a ne samo "spektarno" :)

Sve lampe su ATI-jeve, a ima ih 8 komada. Dosta sam kobinirao dok nisam nasao idealnu kombinaciju, prvi put sam kupio tipa 10-12 lampi pa da mogu s vremenom u biti komibinrati dok najdem idealnu boju. Naknadno je jos dodano cetiri 5W cree ledice za shimmering efekt, i LEDice su bas bijele, tako da su one isto dosta "izbjeljivale" svijetlo.

Na kraju ti ide ovako kombinacija: 3xblue plus, 2xacintic, 1xpurple, 2xaquablue special. I jos uvijek mi je u vremenu kada su sve lampe na 100% jacine (posto se lampe dimmaju) svijetlo pre bijelo (radi LEDica), tako da bi sad izbacio jos jednu bijelu, i ostavio sam jednu, ali bi dodao nove coral plus lampe. Znaci ideja mi je da sad kada uzmem nove lampe idem na kombinaciju: 2x coral plus, 2x acintic, 2x blue plus, 1x purple plus i zadnja ili jos jedna blue plus ili aquablue special. Ovo nisam siguran jer neznam kakvo ce mi svijetlo davati coral plus jer nisam ih prije koristio, ali imam jos 2 bijele kuci tako da cu imati dovoljno lampi za kobinirati.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #463 u: Kolovoz 08, 2013, 13:29:46 poslijepodne »
Lampe su dosta stare i svijelo je dosta oslabilo, cak i vizualno, a ne samo "spektarno" :)

Sve lampe su ATI-jeve, a ima ih 8 komada. Dosta sam kobinirao dok nisam nasao idealnu kombinaciju, prvi put sam kupio tipa 10-12 lampi pa da mogu s vremenom u biti komibinrati dok najdem idealnu boju. Naknadno je jos dodano cetiri 5W cree ledice za shimmering efekt, i LEDice su bas bijele, tako da su one isto dosta "izbjeljivale" svijetlo.

Na kraju ti ide ovako kombinacija: 3xblue plus, 2xacintic, 1xpurple, 2xaquablue special. I jos uvijek mi je u vremenu kada su sve lampe na 100% jacine (posto se lampe dimmaju) svijetlo pre bijelo (radi LEDica), tako da bi sad izbacio jos jednu bijelu, i ostavio sam jednu, ali bi dodao nove coral plus lampe. Znaci ideja mi je da sad kada uzmem nove lampe idem na kombinaciju: 2x coral plus, 2x acintic, 2x blue plus, 1x purple plus i zadnja ili jos jedna blue plus ili aquablue special. Ovo nisam siguran jer neznam kakvo ce mi svijetlo davati coral plus jer nisam ih prije koristio, ali imam jos 2 bijele kuci tako da cu imati dovoljno lampi za kobinirati.

Pa ti ovdje nemaš niti jedne bijele lampe.. ako ćemo iskreno! :)

aquablue special ti je tehnički bijelo-plava , 12500K ako se nevaram... pazi da sa gubitkom bijelog svijetla ne bi na duge staze "izgubio" boje SPS koralja... plavi spektar definitivno tunira boje, ali ne potiče koralj na lučenje pigmenta kao obrane od jakog svjetla, a samim time možeš dobiti downgrade u obojenju koralja.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #464 u: Kolovoz 09, 2013, 07:24:05 prijepodne »
Neznam dal sam te vec pitao, ako jesam, onda sam zaboravio :)
Koju opremu koristis kod fotkanja?

Nikon D3100? Koji objektiv?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #465 u: Kolovoz 09, 2013, 09:41:35 prijepodne »
@Stina:
Jasna mi je potreba za bijelim svijetlom u tanku, ali sta bi onda tebi bila bijela lampa? Pricamo o ATIu. Sylvanie, Hagen, Osram i sl. lampe me ne zanimaju. Vidio si slike tanka iz daljega, jel ti izgleda da fali bijele? Meni je cak i puno ima. A samo ima 2 Aquablue lampe i 4 5W ledice bijele. Dok nisam stavio ove ledice boja je bila manje vijela, ali s ovim ledicama i optikom, stvarno je skocila bijela za vise od duplo. Zato se mislim sada kada budem mjenjao, da stavim samo jednu bijelu, i jednu bijelu i jednu plavu zamjenim s coral starom, plus ove 4 bijele ledice, trebalo bi biti ok. A ako ne bude, ima u ormaru jos bijelih :) lako je dodati.

@Zorz
Da, Nikon D3100, kit/shit leća 18-55mm (ovo koristim samo za siroki kut jer nemam bolje leće), 35mm 1.8, 50mm 1.4, (ove 2 za standardno slikavanje tanka) 85mm 3.5 micro (macro leća, nikon to naziva micro za macro slike). Manfroto stalak u 3 osi. Polarizacijski filter na par slika. Ovo je oprema koja je koristena za slikavanje ovih slika.

Plan mi je jos uzeti 10-24mm sirokokutnu ili 10mm fisheye, jos se igram i testiram ovu kombinaciju na cannonovom fotkacu od frenda koji ima slicne leće. Cijena jedne i druge leće je li-la.

Optika je jednostavno puuuno bolja u bilokojoj leći osim kit leće. Igrao sam se s 35mm 1.8 (THE leća za nikona, uzasno jeftina, a tako kvalitetna) i stavim digitalac na stalak i namjestim na 18-55 leći na 35mm i f3.5, i udrem par slika s identicnim postavkama (F, ISO, Shutter, WB), i onda isto to s 35mm. Slika je razlika skoro ko idiot aparati i SLR. Optika je toliko kvalitetnija u 35mm, a da ne govorim da SVAKA fixna leća će dati bolju sliku od varijabilne.

Eto valjda sam pomogao.

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #466 u: Kolovoz 09, 2013, 09:56:49 prijepodne »
Hvala na detaljnom opisu, pomoglo je puno ;)

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #467 u: Kolovoz 10, 2013, 09:35:28 prijepodne »

Nego znaš li odokativno koliko ti akvarij ukupno troši struje?

-?  :)

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #468 u: Kolovoz 10, 2013, 09:45:33 prijepodne »

Nego znaš li odokativno koliko ti akvarij ukupno troši struje?

-?  :)

Odokativno? Kad mu ovako dobro i uredno izgleda akvarij ja bi se kladia da zna tocno....
Split / Hrvatska

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #469 u: Kolovoz 10, 2013, 14:13:54 poslijepodne »
Hehehe samo vi zajebajite :D

Stavljao sam mjerilo snage na svijetlo i na ostatak tanka i tako sam dobijao otprilike cifre koje mi imaju smisla s potrosnjom struje prije tanka i danas.

Znaci generalno samo struje se vrti oko 180-230kn mjesecno.

Offline Daimyo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #470 u: Kolovoz 10, 2013, 21:44:39 poslijepodne »
Hehehe samo vi zajebajite :D

Stavljao sam mjerilo snage na svijetlo i na ostatak tanka i tako sam dobijao otprilike cifre koje mi imaju smisla s potrosnjom struje prije tanka i danas.

Znaci generalno samo struje se vrti oko 180-230kn mjesecno.

Tako sam nešto i pretpostavljao...  :up:

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #471 u: Kolovoz 11, 2013, 13:59:00 poslijepodne »
U ovoj fazi akvaristike ta ti stavka uopče ne igra ulogu.
Gledaš samo kako bi nadogradio i proširio, to ti je kao
pitaš pušača koliko pušite dnevno tri ili četri kutij????

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #472 u: Kolovoz 11, 2013, 14:04:28 poslijepodne »
Ispričavam se na nedostatku slova, kvačica i drugih sitnica
tipkam na mob. a onaj glupi tapta ili kak se već zove neće mi
isporuciti poruke koje napišem

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #473 u: Kolovoz 14, 2013, 13:50:59 poslijepodne »
Da, bas kao sto Dubravko kaze, jednostavno si u fazi kada ti struja nije faktor. Na troskove struje cak do 300kn mjesecno smo bili spremni kada smo radili tank. To sam ja bio u detalje racunao kada sam gledao isplativost cannon ledova i klasicne T5 rasvijete. I onda sam u biti skuzio da cu razliku u cijeni LEDa, odrzavanja (T5 lampe godisnje) i potrosnje struje isplatiti tek za 5 godina, a do tada ko ziv ko mrtav :) Darpe diem, carpe noctem :)

Al jos uvijek mi je plan, kada nam svi tekuci troskovi stanu, i kad napokon stanemo na noge financijski, uzet par solara i na balkon ih staviti (taman sam prema jugu okrenut) i da mi napajaju samo tank i samo po danu dok ima sunca. Dakle isao bi bez akumulatora, s automatskim switchingom na struju u kuci kada struja padne ispod neke vrijednosti koju cu utvrditi da mi je minimum za tank. Al otom potom, to je poprilicno daleko jos uvijek :)

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #474 u: Kolovoz 14, 2013, 14:17:39 poslijepodne »
@Stina:
Jasna mi je potreba za bijelim svijetlom u tanku, ali sta bi onda tebi bila bijela lampa? Pricamo o ATIu. Sylvanie, Hagen, Osram i sl. lampe me ne zanimaju. Vidio si slike tanka iz daljega, jel ti izgleda da fali bijele? Meni je cak i puno ima. A samo ima 2 Aquablue lampe i 4 5W ledice bijele. Dok nisam stavio ove ledice boja je bila manje vijela, ali s ovim ledicama i optikom, stvarno je skocila bijela za vise od duplo. Zato se mislim sada kada budem mjenjao, da stavim samo jednu bijelu, i jednu bijelu i jednu plavu zamjenim s coral starom, plus ove 4 bijele ledice, trebalo bi biti ok. A ako ne bude, ima u ormaru jos bijelih :) lako je dodati.

Ja sam ti govorio o "potencijalnom problemu" koji može doći, a to kako izgleda nekome tank na oko... to je u biti isključivo individualno - zar ne?
Ne bi smio o svjetlu govoriti u pogledu "kako je to svijetlo", "na oko ne fali bijele" i slično... to je ruku na srce - potpuno krivo. Kao i kad čitam postove ekipe - ajme meni kako to blješti kad se čude LEDicama... Kakve to veze ima sa onim što treba koralju?
Kako to možete prepoznati?

U reefingu je potrebito napraviti vodu siromašnu hranjivim tvarima kako se ne bi kotile simbiotske (a i sve ostale) alge, istovremeno potrebito je koraljima dovesti hranjivih tvari kako bi imali nadomjestak svih esencijalnih elemenata za njihov potpuni razvoj.
POVRH toga treba ga obasjati jakim svjetlom kako bi on proizveo svoju obranu - pigment koji ga štiti od svjetla, a koji ujedno nama daje ono što mi želimo - boju koralja.

Kad to uspiješ u svom tanku - dobijaš vrhunski rezultat.

Put do vrhunskog rezultata je individualan i svakako nije pravocrtan.

Meni se sviđa tvoj napredak tanka i poanta ovog mog baljezganja je da ne zastraniš na putu ka uspjehu, a tu se vraćamo na jednu rečenicu mog prvog posta:
pazi da sa gubitkom bijelog svijetla ne bi na duge staze "izgubio" boje SPS koralja...

Lp,