Evo jucer mi dosle neke stvari za tank i izmedju ostaloga i onaj magnet flipper sto sam spominjao da ga mislim nabaviti i zamjeniti shugavi hobbijev magnet s ziletom.
Dakle to ovako izgleda:

Unutra je flipper vec postavljen blade i extra plasticni dio koji se stavi umjesto žileta ako se ne cisti staklo nego akril. Bladeove se moze i extra naruciti, al nisam htjeo jos uvijek dok ne vidim kako radi i jel se moze mozda neki obican zilet ili mozda onaj hobbijev staviti (imam ih 5-6 komada extra). Interesantna stvar je da je magnet deklariran do 12mm (koliko je i moje staklo) i pricao s tipom sta on misli jel dovoljno jak da mi ok drzi i da mi pri iti malo jacem/brzem potezu ruke ne odvoji se, on kaze da je ok, ali max da je za 12mm te mi ponudio jos bolji magnet koji je do 24mm ali jebga kosta 3 puta vise

Rekao sam idem riskirati i probati s ovim. Dosao mi jucer i da vidim sta tu ima:

Magnet SUPER drzi i pri jacem i brzem micanju u vertikalnom polozaju nikako mi se nije odvojio. Za usporedbu do sada sam imao JBLov Floaty2, koji ima ok rijesenja (na jednoj strani ima tanki dio za ciscenje koji uredno moze uci iza pumpi i sl. i tako ocistiti taj dio bez skidanja pumpe, i naravno sama cinjenica da pluta) ali iako je moj L deklariran do 16mm staklo, na mom 12mm u vertikalnoj pozici iti malo brzi pokret se odvaja. Pa ako hocu nesto brzo cistiti onda ga okrenem horizontalno i horizontalno ga misem ljevo desno i tu jos kako tako drzi. Jos jedna stvar koja me nervirala podloga u magnetu s unutrasnje strane je nekakva cicak traka. I koliko je to dobro za tvrdokorne alge skidati, toliko je lose za onaj fini film sto ga svi mi svako 3-4 dana cistimo po staklu. Kada skida taj film po staklu ja moram 3-4 puta proci isto mjesto da se ocisti, jer s svakim putem kada se povuce ostane kao da si s cesljem povukao crte, i onda treba 3-4 puta cistiti da se sve ocisti.
E sad, Flipper, tanji je pa skoro duplo od floaty2, pri najbrzim pokretima livo desno mi se nije uspio odvojiti ni u vertikalnoj poziciji, a kamoli u horizontalnoj. Podloga unutrasnjeg magneta nije cicak nego neka tkanina, sto me je izrazito iznenadilo kako fantasticno skida film. Doslovno iz jednog puta ocisti savrseno - odusevljen! Tvrdokorne alge i ne skida tako dobro ALI zato jer i nije namjenjeno za to, ova strana je namjenjena samo za ovaj film, a za ista drugo (jace alge i koralinu) se flipne i koristi se zilet. Zilet odlicno skida i alge i koralinu mada mu treba neko vrijeme ga koristiti dok se zilet ne ispravi i dojde u savrsenu ravninu s staklom, jer u pocetku je tvrdokorne koralina se skidala samo s krajevima zileta, ne s sredinom, ali nakon nekog vremena je zilet sjeo na mjesto i ok skidao.
Da nije sve ovako fantasticno imam jedan minus ali to je klasicno za marketing. Na onom videu sto sam stavio prije par postova vidi se kako skida ono ajme debelu koralinu, e pa ja nemam onako debelu nesto manju, ali je imao problema s time i trebalo je dosta puta preci preko nje dok bi je skinuo. Naravno ako se akvarij odrzava i ako nema onako debele koraline onda i nema problema. A posto sada ce mi magnet biti stalno unutra onda ce se uredno cistiti svako malo, i nece se dopustiti da se skupi onoliko koraline.
Samo flipanje magneta nije problem dok se skuzi sistem (skuzio u 3 minute). Pustit cu tank sljedecih par dana da se skupi alge po staklu pa cu uhvatiti video kako radi flipper i kako floaty

Eh da cijena nekih 30tak funti nije bas jeftina, ali nije ni previse.