Evo dosta ljudi me pita sta ima novo s tankom da bacim par slika tanka, a mene sramota jer je tank poluprazan, a vidim kako drugi pune tankove koraljima ko ludi, pa moj izgleda ono ko siroče

) al eto, da malo napisem sta ima novoga. Generalno ne mjenja se puno, niti ima koralja puno. Neke su novi financijski izdaci dosli tako da nam je mjesecni budzet za akvarij stvarno minimalan. Zato ne uzimamo s reda stvari nego samo one koje nam se svidjaju, pa zbog toga ide jos extra sporo

Evo jucer dobio od Petra skoljkicu, jednu OGROMNU eufiliju (ima 5-6 glava, a svaka glava je promjera kovanice 5kn, do sada najveca eufilijetina koju sam vidio

), i par sarolikih zoica. Ostalo je vecinom iz oglasnika. Koralji od nekih ljudi su super, od nekih dobijes hitchikere (bubble algu, flatworme, bolesan koralj), a nekada ga dobijes i mrtvog

tako da stvarno iz oglasnika treba paziti od koga se kupuje i da kupljeno odgovara dogovorenome i slici tocno tog koralja, a ne slika s googla i to izgleda tako, pa kada dobijes koralj prodao ti muda za bubrege

Generalno bilo je nekih problemcica u tanku jer sam isao nesto kemijati s peletima, ali se to vratilo nazad, i sad nedavno mi se dogodila sljedeca stvar sto moze mozda pomoci i ostalima s dozerom. Dakle kalcij i alk pumpa uredno to pumpaju, i sad nestalo mi ajmo reci ALK koncentrata. Ali nisam vidio odmah nego za par dana, nista bed. I napravim ja novi, i spojim sve nazad i sve 5. Kad vidim nakon tjedan dana da nesto koralji nisu bas happy, i mjerim ja parametre, ono poprilicno u donjoj granici. Idem pogledati dozer, sve spojeno. Nakon par dana opet je provjerim, vidim cjevcica za ALK izvucena iz pumpice (ona koja ide prema tanku) i naravno podnica puna koncentrata. Ok, posusim, moguce da sam moooozda zaboravio prikljuciti cjevcicu ili da sam je lagano stavio kada sam mjenjao boce, i spojim ja to nazad. Sutradan nebudi lud opet provjeriti opet cijev vani. WTF? Pitam zenu jel sta dirala - nije. Kad sto je: onih par dana sto je se potrosila boca s ALK i pumpa je na suho vrtila, bilo je dovoljno tih par dana da se u cjevi ono sto je ostalo koncentrata ne osusi i dobijemo u cijevi sol. Sol koja je zastopala i nemoze je nova voda protjerati, i sto se onda dogodi, radi pritiska izleti cijev koja ide prema tanku i ljepo nastavi se točiti ALK koncentrat na podnicu

Kada sam vidio, sve bilo jasno, cjev u toplu vodu, otopi sol, izbaci sol, i sve pici ok. Ali tih par dana sam ostao bez doziranja ALK i Ca, tako da koralji nisu uopce happy. Ca mi pao na 350 i sada uz automatski dozing svaki dan, jos manualno dodam extra tako da malo ubrzam podizanje Ca. Naravno nevalja u 2 dana podignuti s 350 na 430, tako da je ovo proces koji jos uvijek traje.
Sto se tice koralja, plate koji sam isto kupio na oglasniku super napreduje. U pocetku je malo gubio boju po obodu (ne nije rast, mislim na 1-2cm u 2 dana da pobijeli, a ne da naraste (mada se nebi bunio na 1cm/dnevno

), ali izgleda da mu je jednostavno trebalo neko vrijeme da se aklimatizira, na slikama cete vidjeti rast od mozda 2 mjeseca, jedno 2 cm narastao. Ne raste po onom dijelu koji je na udaru streama tho.
Caulastrea koju sam isto uzeo u oglasniku od 2 male glave koje se nisu otvarale prvi mjesec (prepoznati ce se onaj ko bude citao da sam pitao wtf ne otvara se a druga caulestrea do nje full otvorena

) ali pomalo su se pocele otvarati i evo danas recimo 3 mjeseca nakon 4 malene glavice su se utrostrucile (12-14 komada) te velicina je sad vec solidna.
Dalje od jedne osobe sam uzeo jednu pocilopora i montiporu. Policoporu sam takoreci dobio mrtvu, i nakon tjedan dana sto se nije otvarala niti ista, sam je izvadio, osjekao 2/3 i bacio, i ostavio samo jedan dio koji je izgledao zdravo. Najprije okupao ih u coral dipu, stavio ga u jedan mali aquarijic (10l

i mala pumpica da malo mice more) i dodao more iz tanka (i mjenjao ga) i malo extra podigao Ca i KH, nakon tjedan dana pomalo neki polipic sam vidio izbacen. Isto tako montipora, samo sto je ona nakon par dana kao naborala se, mada jos polipe nisu se vidili, dodao je u isti tank s pociloporom na tretman

I montipora nakon 2 dana pokazuje napredovanje. Nakon tjedan dana vratio ih u glavni tank i ajmo reci da ide na bolje.
Jedan histrix je bio malo bolestan, pa sam isao otkinuti te zarazene djelove i poljepiti ostatke. Ovo mi je bila jedna skola. Mislio sam da histrix moze izdrzati nekih 45-60sec na zraku. Dakle nemoze

nakon sto sam vratio nazad pomalo je poceo gubiti boju i za 2-3 dana je skoro cijeli bijel bio. Ostala su samo 2 trupa. Kazemo mi, a nemamo sta izgubiti ajmo mi ta 2 trupića (ajmo reci 3cm visine jedna grančica) zaljepiti na kamenčič jedan, staviti ga na najvise mjesto u tanku (da ima svijetla) pa cemo vidjeti sta ce biti. Ono, odusevljeni smo kako je se vratio. Od doslovno nicega, zamislite jednu cigaru, slomljena na 2 jednaka dijela i to zaljepljeno na jedan kamencic velicine kovanice. E pa vidjeti cete dolje do cega je doslo nakon 3 mjeseca. Ovo je generalno moj minus i moja skola, dakle histrix big no-no vise od 30sec van vode. Fragiranje ce se raditi u mastilu mora na stolu

)
Rikodee, palitoe i zoe se kote ko lude i rastu, bas sam ove Petrove nove zoe odmah poljepio na zasebna kamenja, tako kada krenu da mi ljepo komplet kamen prekriju. Acropora je isto na jednoj nozi bila bolesna i na jednom vrhu isto, nisam htjeo dirati prvih tjedna dana nakon sto je dosla, al vidim da je se pocelo siriti, i opet koralj vani, raskopati ga, bolesno odcjepiti, zdravo zaljepiti nazad. Nakon tjedan dana koralj je bio ok i otvoren, ovde na slikama nije bas happy radi cijele Ca/KH pizdarije s dozerom sto sam imao, ali poznavajuci ga dok dovucem to na standardne vrijednosti bit ce on ok.
Eh da, na kraju sam otkrio da mjesto gdje sam zadnjih 7-8 godina uzimao more za tank, i nije vise bas bajno. Posto imam problema nekih s RedSea testom za PO4, narucio sam D-D PO4 tester i vidio ono sto sam i sumljao. More koje uzimam je bogato fostvatima, zato mi se fluid reaktor s rowom tako muci i jako brzo se zasiti i moram mjenjati rowu. Jedan vikend zena i ja u auto, 5 boca od kole dobro opranih i idemo okolo Trogira traziti gdje je najkvalitetnije more. Uzeli 5 uzoraka, oznacili gdje je koji, i isli testirati. Od 5 uzoraka samo jedan ima 0 PO4 i NO3 ili nesto izmedju 0 i 0.02 sto niko nemoze shvatiti

Eh, dakle put po more i nazad je se sada s nekih pola sata produzilo na sat vremena sve skupa (20min do tamo, 20 min nazad, 10min dok pumpa napuni i 10min za sve spremiti i raspremiti). Al ko ga sisa, sad opet znam da mi je super cisto more.
I to je to generalno. U planu imam ATS napraviti ali to mi je malo problem uvaliti u postolje jer nemam visine, a u duzinu nemam mjesta radi ostalih stvari (polica s dozerom i GHLom i RO/DI unit). Jos razmisljam dali da idem na stedne zarulje ili na neko LED rijesenje. Kako sam citao za alge bi vise pogodovalo warm white svijetlo, tj. malo blize zutom spektru (2700-4000K), a ne bijelo ili plavo, a ove akvarijske ledice su vecinom bijele i plave, tako da jos trazim kombinaciju, mozda 2:1 bijele i crvene

Ili mozda jednostavno uzmem ove ledice za kucnu upotrebu i spojim ih tako vulgaris. Otom potom, najbitnije mi je vidjeti kako to uguradi u postolje i sump i da mi je jednostavno vaditi i cistiti.
Eto toliko od mene, a sad idu slike

Plate

Rast u 2-3 mjeseca

Stilophora (udebljala je se za duplo skoro od kada smo je dobili)

Polipi

Eufilija

Nova eufilija, boja je neonsko zelena s plavim vrhovima, jos se nisu dobro zaplavili, ali vidjeti cemo sto ce biti kada vrijednosti tanka dojdu na svoje. E Petre svaka ti dala za ovu ljepoticu

Krupni plan nove eufilije

Nas novi stanovnik od jucer

Mislio sam se dali da je u pijesak zakopam ili na kamen nekako staviti, ali radi flatwormova sto znaju probiti skoljkama oklop i uci unutra cu ipak ici na stacioniranje na kamen. Nisam je ljepio jer nemam zgodnu poziciju da ne zaljepim slucajno oba kraja koja se otvaraju, pa kada se stvrdne da se skoljka satare dok se otvori jer treba slomiti ljepilo. Uzeo sam jedan komad kamena i malo ga oblikovao da skoljka moze upast u njega i biti stabilna. Ovako ce se ona za koji dan/tjedan s svojim misicem sama zaljepiti za kamen, i onda mogu s njom gdje hocu.

Krupni plan

Caulastra koja se utrostrucila u 3 mjeseca. 4 glave koje su bile na njoj su bile duplo manje od najmanje glave ovde.

Jedna visebojna ricodea

Drugi kamen s zelenim rikodeama

Montipora koja se oporavila

Moze se vidjeti da su polipi sramezljivo otvoreni, ali za monitporu to je jos i ok, vidjeti cemo sto ce biti kada se dignu parametri u tanku na normalu

Jedini mali dio pocilopore koji je se uspio spasiti i relativno ok ima izbacene polipe. Nije imala nikada vise izbacene polipe od ovoga, tako da opet vidjeti cemo kada stabiliziramo tank.

Acropora koja je bila bolesna, rasjecena, i zaljepljena nazad, ok je bila, ovde nije happy odkada su mi Ca i KH pali.

Histrix koji je od 2 rožćića 2cm velika u 3 mjeseca dosao do ovoga (realno velicina nekih 5cm)

Novi zoic broj 1

Novi zoic broj 2

Novi zoic broj 3
Zoici generalno nisu bas otvoreni jer sam ih tek jutros ljepio na kamenja, tako da su jos u soku

I za kraj kako sada tank izgleda sve skupa. Znam da je polu prazno al jebga, idemo malim mišjim koracima