Kolovoz 03, 2025, 18:45:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: 700l mora u dnevnom :)  (Posjeta: 279635 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline H3m3roid

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: 700l mora u dnevnom :)
« Odgovori #375 u: Studeni 15, 2012, 13:53:03 poslijepodne »
Svaka čast  :up:

očigledno se super kužiš u struju , meni taj dio malo (puno) šteka ...  :nerv:

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #376 u: Studeni 24, 2012, 18:00:29 poslijepodne »
Evo opet jedan lijeni DIY :D

Naime kad hranimo ribe/koralje treba pogasiti pumpe, wavebox i sl. i sad oni imaju svoje timere ili na kontoleru ili na profiluxu. Negdje mozes definirati duzinu te pauze, a negdje ne, a nekada mi je potrebna duza ili kraca pauza u ovisnosi sto i kome se daje papati. E onda bi to trebalo ponovo programirati hoces li pauzu toliku i toliku i sl. Tako da sam htjeo napraviti neki centralni kiki gdje cu na jednostavan nacin i lako prosirivo na dodatne pumpe i sl. moci zaustaviti pumpe.

Idemo redom.

U firmi slucajno nasao komad kanalice, i odlucio to iskoristiti za napraviti malu kutijicu gdje cu staviti to sve. Kupio jednu tropolnu sklopku (20tak kn chipoteka).

Uzet 3 kompleta (ili koliko je potrebno, meni posto imam 2 tunzice i 1 wavebox je dosta 3) naponskih konektora - chipoteka oko 1.5kn komad, znaci nekih 10tak kn. PAZITI na debljinu unutrasnjeg konektora jer na tunze konektorima se koristi onaj deblji konektor, pa ako stavite tanji, necete moci spojiti.

Spojiti sklopku na poklopac, i zalemiti kontakte. Znaci od ona 2 kontakta od jednog kabela, + s jednog konektora (srednji kontakt) vodimo na sklopku, pa s sklopke na + drugog konektora. Minus samo prespojimo s jednog konektora na drugi. I tako 3 puta (ili koliko se ima pumpi).

Kada se sve zatvori to izgleda ovako.

Malo samoljepive obostrane trake (one za ogledala je najbolje :)), i zaljepimo za vrata i to je to.

Sada kada idemo hraniti bagru u tanku, otvorimo vratasca, udremo sklopku, sve stane, nahranimo, sacekamo koliko hocemo i onda ponovo upalimo sklopku.

Vec vidim jednu stvar koju mogu upgrejdirati, staviti jednu malu ledicu uz onu sklopku koja ce pokazivati kada je feed pauza upaljena (dakle inverzno od pumpi), cisto da se ne zaboravi vratiti sklopka i upaliti pumpe (mada je tesko zaboraviti jer vidis da voda u akvariju miruje, al eto).

Sitnica ali covjeka veseli :)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #377 u: Studeni 24, 2012, 19:07:33 poslijepodne »
sto je slijedece?

akvarij koji samostalno odrzava ovaj akvarij?  ;)

Odlican posao i odlicna ideja, jedino, dali kad gasis sve, gasis i povrat iz sumpa na taj prekidac ili on ostaje funkcionirati?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #378 u: Studeni 24, 2012, 21:54:28 poslijepodne »
Nah, to ostavljam, nevolim povratnu pumpu puno shokirati s startanjima. Ona je na UPSu i radi doslovno 24/7.

Posto mi nije toliko velik povrat, i jos na 2 cijevi se grana sa strana, tako da po sredini gdje hranim ostane mirno more.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #379 u: Studeni 25, 2012, 12:18:51 poslijepodne »
Ti si reef perverznjak  :roll:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #380 u: Studeni 26, 2012, 22:53:07 poslijepodne »
Evo isao malo exprerimentirati s hranom da ne ispadne da sljepo samo Fauna Marin koristim :)

Uzeo od D-D H2Ocean Pro SPS i LPS food te od NewEra Grazer, Marine flakes i Aegis flakes

To je to.

SPS i LPS food ispadne ok, u kutijici se dobije i malu žličicu/mjericu i uputstvo koliko staviti za koju litrazu i za koliku naseljenost koralja. Stavi se malo mora, malo ovog fooda, pusti se 5 minuta i onda na koralje staviti, ili ostaviti pumpe upaljene, i samo sasuti u tank i da to pumpe pobacaju. Meni je draze to staviti direktno na koralje :)

Sto se tice New Era hrane, napravio sam mali video da se vidi prvo koristenje grazera, i kako ribe prihvacaju marine i aegis flakes (grazer nisam nikako koristio, flakse jesam).

Generalno grazer kada sam stavio prvi put, malo su se prepale ribe i povukle se u drugi kraj tanka jer je nesto novo uletilo u tank pa je trebalo 10tak minuta da se malo prilagode pa su poceli jesti. Nakon nekih 20tak minuta vec su svi jeli. Zanima me sljedeci put kada stavim grazer hoce li ribe se sjetiti da je to spiza ili ce opet pobjeci.

Flakes (oba, i marine i aegis) su mi SUPER jer uz to sto sve ribe jedu ko lude, i anthiasi je jedu bez problema sto mi je super, jer do sada nisu nista htjeli jesti osim zamrznute hrane.

Thx Petru iz CMA sto je nabavio NewEra hranu doslovno po cijenama koje bi platio u britaniji.

I evo za kraj video, pa koga zanima neka baci oko.

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #381 u: Prosinac 05, 2012, 16:51:37 poslijepodne »
Evo narucio u Petra CMA 2 ribe. Leucosternona i desjardinija (ljepsi nam nego klasicni veliferum). Nakon sto preuzeo ribe gledam u kesi desjardini uredno pliva, ali leucosternon na dnu lezi nepomican. Ne reagira na badanje, skrge u tom trenu nisam vidio da rade (sad nakon svega, vjerovatno jesu ali jako plitko), ukocen - rigor mortis :D

I nista, sjedi u auto i vozi doma. Dojdem doma i vidim u kesici opet:

Otvorim kesu da ga pokusam necim malo taknuti. Ma kakvi...

Nakon toga se stavlja kesa s njegovom vodom u topliju vodu da se zagrije ta njihova voda jer sam primjetio da je dosta hladno bilo more u kesi (desjardini se uredno prilagodjava temperaturu u sumpu). Kada smo digli temperaturu u kesi na nekih 24-25, dodamo malo vode, pa cekajmo 20 min. Pa opet dodaj vode, pa cekaj. Nakon toga kada je se kesa dosta napunila, sam izbacio nesto vode vani iz kese, te opet pomalo dodavao svoje more s velikim pauzama. Htjeo sam sto vise da izbacim postojece more iz kesica, i nadomjestim s svojim morem, tako da eventuali ostane skoro svo moje more unutra. Nakon 2h nepomicanja u kesi, na sljedece dodavanje vode leco se malo trzne i opet legne na pod. Jos uvijek ne reagira kada ga se badne. E sad, trebao bi neki karantenski ili refugium akvarij imati da mogu uvaliti unutra ribe, ali da cirkulira unutra more iz tanka, a ne da svako malo treba mjenjati more, plus sto bi kvaliteta mora unutra varirala od novog do istrosenog. Pala mi ideja da uzmem jednu kantu (iskoristio kantu od ugljena, 5.5 L) probusim jednu rupu unutra, tu uvalim jedan ventil, zadihtam ga dobro, na ventil cijev koja ide nazad u sump, i u kantu stavit izlaz iz PO4+AC reaktora da je puni. Dakle izlaz iz reaktora puni kantu, ona se napuni do vrha, i onda slobodnim padom kroz ventil i cijev se voda vraca nazad. Imam super cisto more, imam svijeze more, i konstantnu cirkularciju.

Jos uvijek onaj lezi na boku. Proslo vec 3 sata. I desjardini se aklimatizirao totalno. Nisam njega htjeo pustati samog u tank jer mi je bio cilj da ih oba dodam u tank u isto vrijeme da stres i napadi od ostalih tangova budu manji samim tim sto ih je dvoje, i nece svi zaskociti jednoga.

Dao malo hrane unutra, desjardini uredno jede ko prase. Ovaj drugi ni makac.

Upalilo se svijetlo u tanku. Nista od dodavanja ribe danas. Hocu ribu dodati navecer kada se ugasi svijetlo i kada sve ribe odu spavati, tako da ova 2 imaju tih 10tak sati vremena upoznati tank i znati gdje su mjesta za bjezanje i skrivanje kada dođe dan i starosijedioci navale po njima. Dakle cijeli dan ce ribe ostati u onoj kanti. Stavio kantu unutar sumpa, izlaz iz reaktora nutra, zatvorio s poklopcem (da nebi iskocile) i odvrnuo ventil za ispust vode. I tako ih ostavio. Na slici se vidi ta kanta iza reaktora, a ventil odakle izlazi more van kante tocno izmedju reaktora (vidi se da bucka voda iz njega).

Nakon jos par sati vidim da leuco pocinje malo reagirati. Skrge vec vidno rade, i kada ga se malo takne, malo se pomakne. Znaci ide na bolje. Stavio jos malo hrane, taman u ovoj naruzbi s ribama narucio sam u Petra novu zamrznutu hranu. Planktom, cyclopsi i mysi. Otopio svega po malo, izvadio cjev koja je uljevala vodu unutra (da mi struja ne odnese odmah svu hranu van), i stavio hranu. Desjardini jede, kad i leuco malo po malo pocinje plivati i jesti hranu. Super! Nakon sat/dva:

Sacekao vecer, ugaseno svijetlo, uvalio ih u tank, i idemo vidit kakvo ce biti stanje u jutro.

Ujutro kada se svijetlo upalilo zacudo naganja leuca: žućo, a black shoulder kojeg sam se najvise bojao da ce ih gnjaviti (jer inace kazu da je on dosta agresivan i teritorijalan) - niti pogledati. Vrti se oko njih, vidi da je veci, da ovi ne reagiraju na njega (duplo je veci od bilo kojeg od 2 nova) i ono tipa ja sam kul, ja sam faca, neda mi se dirati u one crve - ih ostavio na miru. Dora po obicaju kukavica, sakrila se u svoju kucicu i iznutra gleda koji su to novi stanari. Ali zuco je cijeli dan naganjao ih. Prvi dan prosao. Drugi dan vec mir u tanku.

Ocekujem Ich na leucu, ali nakon sto je prezivio da neznam sto dobije nebi se iznenadio. Preventive radi odmah sam ih poceo hraniti s hranom koja ja natopljena koncentratom bijelog luka, plus imamo 2 doktora u tanku koji ce valjda eventualni ich brzinski srediti.

Evo ovo sam napisao da se eventualno smanji smrtnost riba u nasoj reef akvaristici. Da se prati neki aklimatizacijski period, a ne samo otvoriti kesu, uvaliti 2 case svog mora u kesu, sacekati 10 minuta i to je to, baciti ribu u tank. Treba biti malo strpljiv, i riba ce se spasiti sto je dobro i radi ekologije i velike smrtnosti reef riba u akvaristici, a i radi financijske strane. Iako bi Petar refundirao novu ribu da ova nije prezivjela, to je samo jedan od razloga zasto mi je on jos uvijek preferirani dobavljac i akvarijske opreme kao i organizama.

I na kraj evo par slika novih stanara:

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #382 u: Prosinac 05, 2012, 18:14:40 poslijepodne »
Krasne ribe i bravo za aklimatizaciju!

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
« Odgovori #383 u: Prosinac 05, 2012, 18:16:07 poslijepodne »
Dobro je prošlo, strah me i pitat koliko košta tako da je super prošlo.... :klap:

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #384 u: Prosinac 05, 2012, 18:24:50 poslijepodne »
Đizs koje ljepotice! Bravo za strpljenje i oživljavanje :klap:

Offline Glumac ST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #385 u: Prosinac 05, 2012, 19:59:18 poslijepodne »
Svaka cast stari ja kad san ga vidija ono jutro na kolodvoru mislija san da je gotov :dead: a ti ga iz mrtvih vratio.  :klap: :klap: :klap:

neda se Petrova riba tektako :D :D :D

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #386 u: Prosinac 05, 2012, 21:50:04 poslijepodne »
Je i meni je bila muka, pogotovo jer znam da je dobra bila riba, kod Petra u tanku bila 10tak dana, jela super, bas se vidila na slikama sto mi je slao da je dobra i zdrava, i onda dojde onako bocno lezeci, odma mi se smrkne, i pogotovo kad ne reagira na dodir, i onako ukocena, ja sam je vec otpisa :) Al bolje joj je da je se osvistila, vec sam ima u planu elektroshokove za ozivljavanje joj davat :)

Dobro si to reka, neda se Petrova riba, on im zapritija tamo, nemoj da me zezas i crknes, pa morat cu refundirati covjeku ribu :D

A di su tvoje, baci koju sliku tvojih zvjercica :)

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #387 u: Prosinac 05, 2012, 22:41:48 poslijepodne »
Baš krasne ribe,moji favoriti za navi tank :)

Offline Glumac ST

• Punopravni član
« Odgovori #388 u: Prosinac 05, 2012, 22:56:20 poslijepodne »
ja cu napravit par slika ovi vikend kad cu konacno stavit rasvjetu sad je neka privremena a i gobici mi se jos sakrivaju sve je u polu mraku

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #389 u: Prosinac 06, 2012, 01:26:46 prijepodne »
Svaka cast doktore na ozivljavanju i ozdravljenju ribe..  :klap: :klap:

odlicno izgledaju i isplatio se je trud oko njih..  :up:

Offline CMA - Fauna Marin Team

• Novi član
  • *
« Odgovori #390 u: Prosinac 06, 2012, 11:04:02 prijepodne »
Mario, kapa dole, evo iskren da budem nisam siguran da bih ja to isto uradio, mozda bi, ali tolika pedantnost i da ne kazem prefekcioznizam, bravo majstore, svaka cast !  Takodje, ono sto sam ti napomenuo, ne saljem vise ribe na put ako se dobro ne natove i ojacaju. Samo u toku ove godine na refunrdiranje organizama sam izgubio veliku kolicinu $$. Leucosternon je bio u akvarijumu starom oko 5 god. u izuzuzetno dobrim uslovima, sa zivim kamenom prepunim razlicitih vrsta algi. Dobijao je hranu svaki dan po 4-5 puta, sto fauna marin soft spirulina i soft shrimp ( zato i ima tako dobru boju ), tako i marine grezer new era.  Jos jednom bravo Mario  :klap: :klap: :klap:  :up:
« Zadnja izmjena: Prosinac 06, 2012, 19:43:11 poslijepodne od CMA - Fauna Marin Team »

Offline CMA - Fauna Marin Team

• Novi član
  • *
« Odgovori #391 u: Prosinac 06, 2012, 11:13:03 prijepodne »
Taj dan mi je toliko poceo lose, ne zato sto bih pukao novce, nego sto sam ga iz ruke hranio i bas mi je prirastao srcu, kada si mi rekao da je oziveo,nije bilo srecnijeg coveka od mene u tome momentu, good job !

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #392 u: Prosinac 11, 2012, 22:22:46 poslijepodne »
Ovako nešto želim svim akvaristima jer toliko je dobro da bih možda po ljetu odlučio ipak ne ić' na more  :klap:

Offline BOORNA

• Punopravni član
« Odgovori #393 u: Prosinac 28, 2012, 10:55:15 prijepodne »
Nema me godinu i pol na forumu, pojavim se, a onda šok...

U najboljem smislu, naravno  :klap:

Čestitam na napravljenom poslu, vidi se da uživaš u svakom detaljčiću. Ono najbolje kod ovog projekta, barem ja tako mislim, odlična je integriranost akvarija u prostor. To nije nimalo lak zadatak i čestitam ti na tome.

A i čestitke na ovim Tvojim DIY smicalicama, super su!  :D

PS: snimaj cijeli akvarij redovito da pratimo napredak  :up:

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #394 u: Ožujak 05, 2013, 20:22:49 poslijepodne »
Evo dosta ljudi me pita sta ima novo s tankom da bacim par slika tanka, a mene sramota jer je tank poluprazan, a vidim kako drugi pune tankove koraljima ko ludi, pa moj izgleda ono ko siroče :)) al eto, da malo napisem sta ima novoga. Generalno ne mjenja se puno, niti ima koralja puno. Neke su novi financijski izdaci dosli tako da nam je mjesecni budzet za akvarij stvarno minimalan. Zato ne uzimamo s reda stvari nego samo one koje nam se svidjaju, pa zbog toga ide jos extra sporo :)

Evo jucer dobio od Petra skoljkicu, jednu OGROMNU eufiliju (ima 5-6 glava, a svaka glava je promjera kovanice 5kn, do sada najveca eufilijetina koju sam vidio :)), i par sarolikih zoica. Ostalo je vecinom iz oglasnika. Koralji od nekih ljudi su super, od nekih dobijes hitchikere (bubble algu, flatworme, bolesan koralj), a nekada ga dobijes i mrtvog :) tako da stvarno iz oglasnika treba paziti od koga se kupuje i da kupljeno odgovara dogovorenome i slici tocno tog koralja, a ne slika s googla i to izgleda tako, pa kada dobijes koralj prodao ti muda za bubrege :)

Generalno bilo je nekih problemcica u tanku jer sam isao nesto kemijati s peletima, ali se to vratilo nazad, i sad nedavno mi se dogodila sljedeca stvar sto moze mozda pomoci i ostalima s dozerom. Dakle kalcij i alk pumpa uredno to pumpaju, i sad nestalo mi ajmo reci ALK koncentrata. Ali nisam vidio odmah nego za par dana, nista bed. I napravim ja novi, i spojim sve nazad i sve 5. Kad vidim nakon tjedan dana da nesto koralji nisu bas happy, i mjerim ja parametre, ono poprilicno u donjoj granici. Idem pogledati dozer, sve spojeno. Nakon par dana opet je provjerim, vidim cjevcica za ALK izvucena iz pumpice (ona koja ide prema tanku) i naravno podnica puna koncentrata. Ok, posusim, moguce da sam moooozda zaboravio prikljuciti cjevcicu ili da sam je lagano stavio kada sam mjenjao boce, i spojim ja to nazad. Sutradan nebudi lud opet provjeriti opet cijev vani. WTF? Pitam zenu jel sta dirala - nije. Kad sto je: onih par dana sto je se potrosila boca s ALK i pumpa je na suho vrtila, bilo je dovoljno tih par dana da se u cjevi ono sto je ostalo koncentrata ne osusi i dobijemo u cijevi sol. Sol koja je zastopala i nemoze je nova voda protjerati, i sto se onda dogodi, radi pritiska izleti cijev koja ide prema tanku i ljepo nastavi se točiti ALK koncentrat na podnicu :) Kada sam vidio, sve bilo jasno, cjev u toplu vodu, otopi sol, izbaci sol, i sve pici ok. Ali tih par dana sam ostao bez doziranja ALK i Ca, tako da koralji nisu uopce happy. Ca mi pao na 350 i sada uz automatski dozing svaki dan, jos manualno dodam extra tako da malo ubrzam podizanje Ca. Naravno nevalja u 2 dana podignuti s 350 na 430, tako da je ovo proces koji jos uvijek traje.

Sto se tice koralja, plate koji sam isto kupio na oglasniku super napreduje. U pocetku je malo gubio boju po obodu (ne nije rast, mislim na 1-2cm u 2 dana da pobijeli, a ne da naraste (mada se nebi bunio na 1cm/dnevno :)), ali izgleda da mu je jednostavno trebalo neko vrijeme da se aklimatizira, na slikama cete vidjeti rast od mozda 2 mjeseca, jedno 2 cm narastao. Ne raste po onom dijelu koji je na udaru streama tho.

Caulastrea koju sam isto uzeo u oglasniku od 2 male glave koje se nisu otvarale prvi mjesec (prepoznati ce se onaj ko bude citao da sam pitao wtf ne otvara se a druga caulestrea do nje full otvorena :)) ali pomalo su se pocele otvarati i evo danas recimo 3 mjeseca nakon 4 malene glavice su se utrostrucile (12-14 komada) te velicina je sad vec solidna.

Dalje od jedne osobe sam uzeo jednu pocilopora i montiporu. Policoporu sam takoreci dobio mrtvu, i nakon tjedan dana sto se nije otvarala niti ista, sam je izvadio, osjekao 2/3 i bacio, i ostavio samo jedan dio koji je izgledao zdravo. Najprije okupao ih u coral dipu, stavio ga u jedan mali aquarijic (10l :) i mala pumpica da malo mice more) i dodao more iz tanka (i mjenjao ga) i malo extra podigao Ca i KH, nakon tjedan dana pomalo neki polipic sam vidio izbacen. Isto tako montipora, samo sto je ona nakon par dana kao naborala se, mada jos polipe nisu se vidili, dodao je u isti tank s pociloporom na tretman :) I montipora nakon 2 dana pokazuje napredovanje. Nakon tjedan dana vratio ih u glavni tank i ajmo reci da ide na bolje.

Jedan histrix je bio malo bolestan, pa sam isao otkinuti te zarazene djelove i poljepiti ostatke. Ovo mi je bila jedna skola. Mislio sam da histrix moze izdrzati nekih 45-60sec na zraku. Dakle nemoze :) nakon sto sam vratio nazad pomalo je poceo gubiti boju i za 2-3 dana je skoro cijeli bijel bio. Ostala su samo 2 trupa. Kazemo mi, a nemamo sta izgubiti ajmo mi ta 2 trupića (ajmo reci 3cm visine jedna grančica) zaljepiti na kamenčič jedan, staviti ga na najvise mjesto u tanku (da ima svijetla) pa cemo vidjeti sta ce biti. Ono, odusevljeni smo kako je se vratio. Od doslovno nicega, zamislite jednu cigaru, slomljena na 2 jednaka dijela i to zaljepljeno na jedan kamencic velicine kovanice. E pa vidjeti cete dolje do cega je doslo nakon 3 mjeseca. Ovo je generalno moj minus i moja skola, dakle histrix big no-no vise od 30sec van vode. Fragiranje ce se raditi u mastilu mora na stolu :))

Rikodee, palitoe i zoe se kote ko lude i rastu, bas sam ove Petrove nove zoe odmah poljepio na zasebna kamenja, tako kada krenu da mi ljepo komplet kamen prekriju. Acropora je isto na jednoj nozi bila bolesna i na jednom vrhu isto, nisam htjeo dirati prvih tjedna dana nakon sto je dosla, al vidim da je se pocelo siriti, i opet koralj vani, raskopati ga, bolesno odcjepiti, zdravo zaljepiti nazad. Nakon tjedan dana koralj je bio ok i otvoren, ovde na slikama nije bas happy radi cijele Ca/KH pizdarije s dozerom sto sam imao, ali poznavajuci ga dok dovucem to na standardne vrijednosti bit ce on ok.

Eh da, na kraju sam otkrio da mjesto gdje sam zadnjih 7-8 godina uzimao more za tank, i nije vise bas bajno. Posto imam problema nekih s RedSea testom za PO4, narucio sam D-D PO4 tester i vidio ono sto sam i sumljao. More koje uzimam je bogato fostvatima, zato mi se fluid reaktor s rowom tako muci i jako brzo se zasiti i moram mjenjati rowu. Jedan vikend zena i ja u auto, 5 boca od kole dobro opranih i idemo okolo Trogira traziti gdje je najkvalitetnije more. Uzeli 5 uzoraka, oznacili gdje je koji, i isli testirati. Od 5 uzoraka samo jedan ima 0 PO4 i NO3 ili nesto izmedju 0 i 0.02 sto niko nemoze shvatiti :) Eh, dakle put po more i nazad je se sada s nekih pola sata produzilo na sat vremena sve skupa (20min do tamo, 20 min nazad, 10min dok pumpa napuni i 10min za sve spremiti i raspremiti). Al ko ga sisa, sad opet znam da mi je super cisto more.

I to je to generalno. U planu imam ATS napraviti ali to mi je malo problem uvaliti u postolje jer nemam visine, a u duzinu nemam mjesta radi ostalih stvari (polica s dozerom i GHLom i RO/DI unit). Jos razmisljam dali da idem na stedne zarulje ili na neko LED rijesenje. Kako sam citao za alge bi vise pogodovalo warm white svijetlo, tj. malo blize zutom spektru (2700-4000K), a ne bijelo ili plavo, a ove akvarijske ledice su vecinom bijele i plave, tako da jos trazim kombinaciju, mozda 2:1 bijele i crvene :) Ili mozda jednostavno uzmem ove ledice za kucnu upotrebu i spojim ih tako vulgaris. Otom potom, najbitnije mi je vidjeti kako to uguradi u postolje i sump i da mi je jednostavno vaditi i cistiti.

Eto toliko od mene, a sad idu slike :)

Plate

Rast u 2-3 mjeseca

Stilophora (udebljala je se za duplo skoro od kada smo je dobili)

Polipi

Eufilija

Nova eufilija, boja je neonsko zelena s plavim vrhovima, jos se nisu dobro zaplavili, ali vidjeti cemo sto ce biti kada vrijednosti tanka dojdu na svoje. E Petre svaka ti dala za ovu ljepoticu :)

Krupni plan nove eufilije

Nas novi stanovnik od jucer :) Mislio sam se dali da je u pijesak zakopam ili na kamen nekako staviti, ali radi flatwormova sto znaju probiti skoljkama oklop i uci unutra cu ipak ici na stacioniranje na kamen. Nisam je ljepio jer nemam zgodnu poziciju da ne zaljepim slucajno oba kraja koja se otvaraju, pa kada se stvrdne da se skoljka satare dok se otvori jer treba slomiti ljepilo. Uzeo sam jedan komad kamena i malo ga oblikovao da skoljka moze upast u njega i biti stabilna. Ovako ce se ona za koji dan/tjedan s svojim misicem sama zaljepiti za kamen, i onda mogu s njom gdje hocu.

Krupni plan :)

Caulastra koja se utrostrucila u 3 mjeseca. 4 glave koje su bile na njoj su bile duplo manje od najmanje glave ovde.

Jedna visebojna ricodea

Drugi kamen s zelenim rikodeama

Montipora koja se oporavila

Moze se vidjeti da su polipi sramezljivo otvoreni, ali za monitporu to je jos i ok, vidjeti cemo sto ce biti kada se dignu parametri u tanku na normalu

Jedini mali dio pocilopore koji je se uspio spasiti i relativno ok ima izbacene polipe. Nije imala nikada vise izbacene polipe od ovoga, tako da opet vidjeti cemo kada stabiliziramo tank.

Acropora koja je bila bolesna, rasjecena, i zaljepljena nazad, ok je bila, ovde nije happy odkada su mi Ca i KH pali.

Histrix koji je od 2 rožćića 2cm velika u 3 mjeseca dosao do ovoga (realno velicina nekih 5cm)

Novi zoic broj 1

Novi zoic broj 2

Novi zoic broj 3

Zoici generalno nisu bas otvoreni jer sam ih tek jutros ljepio na kamenja, tako da su jos u soku :)

I za kraj kako sada tank izgleda sve skupa. Znam da je polu prazno al jebga, idemo malim mišjim koracima :)

Offline Glumac ST

• Punopravni član
« Odgovori #395 u: Ožujak 05, 2013, 20:40:04 poslijepodne »
Super stari akvari ti je mrak koralji zdravi sta reci slike govore 1000 rjeci  :up:

Offline dale

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #396 u: Ožujak 05, 2013, 20:49:26 poslijepodne »
Akvarij izgleda odlicno, nemam rijeci  :klap:

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #397 u: Ožujak 05, 2013, 21:16:57 poslijepodne »

Čist ko suza! :122:  Kojim tempom ti se zeleni film skuplja na staklu?

Offline Vipko

• Punopravni član
« Odgovori #398 u: Ožujak 05, 2013, 21:53:55 poslijepodne »
Svako 2-3 dana se mora proci inace je vec maglovito, nije velik posao u 3-4 minute ocistis samo dosadno :)

Jedino mi je problem pri vrhu i dnu kada se skupi i koraline po staklu, onda alga, pa radi koraline nemozes doci do alge (preskace preko) i onda ruzno izgleda. Onaj zilet na stapicu mi se ne svidja za ove stvari jer nemozes precizno raditi s time. Za sada se prcamo (draga vise, jer je to posao od 15-20minuta, a njoj to bode oci :)) s onih hobijevim magnetom s ziletima.

Medjutim pusiona je u dosta stvari. Br.1 NE ostavljati u tanku, i kada se ocisti opet dooobro u svijezoj vodi oprati. Zasto? Jer je fakin zeljezo i ruzinu uhvati za sekund. Ja sam morao kompletan magnet zasilikonirati jer nakon par mjeseci je bilo jedno 2mm ruzine svugdje okolo, plus na bladeovima. Srecom kupio sam 2 refill paka za to. Br.2. magnet je uzasno slab, na mome 12mm staklu iti malo jaci pokret ga odvoji, a da ne govorim da ga uopce nemogu prema gore vuci (okomito pod 90) nego moram cik cak ici da ga dignem gore, te na kraju Br.3. NE PLUTA?!?!? Ko jos danas radi magnete koji ne plutaju? I sada zbrojite ovo sve skupa i sto se dogodi. Da svako malo ti magnet se odvoji i posto ne pluta, dum dolje, pa nekada po nekom koralju, nekada ne. Puuusioooonaaa...Bas sada mislimo onoga flippera uzeti i probati jel to sto valja :)

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #399 u: Ožujak 05, 2013, 22:15:37 poslijepodne »
Ja sam s njim dosta izgrebao staklo...a neznam jel ima boljih žileta na magnet od hobbya?