Evo malo novosti.
Dosao mi D-D refraktometar. Kalibrirao ga na 25 stupnjeva s kalibracijskom tekucinom od 35PPT (bolje nego 20 stupnjeva i RO voda za 0) i izmjerio svoje more. Izgleda da je Petar bio u pravu kada mi je izmjerio salinitet i rekao da mi je prevelik. Naime ja sam do sada koristio klasicni Aquamedic plovak za mjerenje, i on mi je pokazivao nekih 1.024-25, a u biti je bilo 38PPT. Tako da sam sada isto izmjerio salinitet u tanku i sad je 36PPT (pomalo sam razrijeđivao) tj. oko 1.027. Nebudi mi lino uzmem i aquamedicov plovak, sacekam da se temperatura aklimatizira na plovku i da se smiri, i procitam na njemu i gospodin kaze 1.024. Divno. Plovak u smece

Druga novost, dosao mi chiller. Teco TR10. Za moju litrazu, temperaturu na kojoj je trenutno tank, zeljenu temperaturu i temperaturu prostorije di je tank mi je vise nego dovoljan. Radi ljeta temperatura je se pocela poprilicno penjati, presli smo i 28 stupnjeva, a tek je pocetak 6 mjeseca, sto ce biti u 7 i 8 mjesecu

Onda kada sam radio vec sam spremio cijevi iz tanka koje mi idu vani na balkon gdje ce biti chiller (radi svim mogucih razloga biti ce vani, buka, temperatura, zdravlje, mjesto i sl.) tako da je u inicijalnom planiranju tanka bio planiran chiller, tako da sam najprije to sve pospajao. Posto zena hoce da ima oku uredan balkon to je sve trebalo nekako sakriti jer ima tona tih stvari sto vire iz zida. Odušak za more iz tanka, usis skimmera, dovod za RO vodu i el.mag.ventil, izlaz za cistu RO vodu (kada nekome trebam da napunim, a da ne vadim iz sumpa) i odvod iz RO (sporka voda), sada jos 2 cijevi za chiller, struja za chiller, izlaz od ventilatora, toga se prilicno skupilo...
Tako da sam u biti napravio jednu kutijicu, zarezao sa strane za ove sve cijevi sto izlaze iz kutije i dolje gdje ce ici TECO tocno sam vidio gdje je njegov izlaz i ispuh toplog zraka i tu sam napravio otvor prema vani, tako da iz chillera ide direktno vani topli zrak.
Evo kako to izgleda:

Sad je draga zadovoljna jer na balkonu ne vire zice, cijevi, gume i neznam sto, a ja happy sto napokon cemo spustiti temperaturu u tanku.
Od ostalih stvari, poceo sam s ballingom jer mi je tvrdoca pocela opasno padati, a i ostale vrijednosti je trebalo korigirati, al ne toliko kao KH. Sto se tice algi, pomalo su se pocele povlaciti, a da nisam smanjivao svijetlo. Petar je pokazao Shummaheru iz FM video i slike algi, po njemu to su alge autohtone za regiju odakle je kamen, tako da je dao par savjeta kako s ballingom pocet se rijesavati njih, i izgleda da pomalo to ide, malo sporije ali ide.
Eto citamo se do sljedece novosti