Daklem evo update

Trenutno akvarij vrti vodu s kamenjem i pijeskom i vec samo tu sam vidio par sitnica. Naime izgleda da su mi tunze toliko jake da kada udru u najdalju stjenku krene vrtlozenje prema dolje pa mi mice pjesak s kraja tanka. Ne, nije mi to od povrata, jer sam napravio nove povratne cijevi koje su lagano zakrivljene, pa nista ne ide prema dolje, a i nema teorije da mi to bude tocno ispod povratnih cijevi, a one su na 30stupnjeva postavljene kosine, a ovo je tocno ispod (90 stupnjeva). Tako da cu to morati nekako izhendlati i napraviti dobar kut, da mi se to toliko ne vraca prema dolje.
Druga stvar je u postolju. Tu nisam planirao neki poseban sistem ventilacije. Ali posto mi je RO spojen direktno na vanjsku vodu, kada se RO upali, i vanjska voda (hladna) ujde u cijevcice i u cijeli RO, a unutra je toplo i vlazno, idealno za kondenzaciju. Pa se lagano kondenzira voda na cjevcicama. Definitivno cu morati nesto smisliti to, ili na neki nacin probusiti jos jednom zid i opet cijev, ventilator i neka puse vani. Ovo jos isto trebam razmisliti kako rijesiti.
Treca stvar mi je overskimming. Posto mi je sada skimmer doslovno do stjenke sumpa (sump je napravljen na knap da stane okomito i skimmer i pumpa za njega) vec 2 puta mi se dogodilo kada sam nesto prckao po tanku i dodavao epoxy, da zaboravim smanjiti skimmer, pa onda poludi i pocme overskimmati. Posto je jako blizu stjenke, kako se poklopac skimmera otvara blup-blup, tako par kapi mi pljucne na vratnicu. Pomnoziti taj blup-blup 1 put u 2 sekunde, puta 2 sata koliko mi je trebalo da vidim = mala lokva. Not good. Vec sam imao jednu ideju za skimmer, ali sada sam je jos upgrejdirao. Evo prvo shema. Molim ne smijati se shemi u paintu

Dakle kapu od skimmera probijem i tu stavim neko kolino koje zalipim za stjenku skimmera, na drugi kraj kolina ide cijev. Ta cijev ide do kanistra koji je van sumpa. Dovde je sve jasno. I odma ima jedna prednost da nemora se tako cesto kapa prazniti, pogotovo ako se ide na wet skimming, skimmata ima poprilicno, a ne hvata se bas previse blata na unutrasnju stijenku skimmera, pa da je treba cesto prati. E sada dalje. Na cep od kanistra se probije i uhvati se jedan plovak. Taj plovak je povezan na relej koji mi okida 220V napona na uticnicu, a u tu uticnicu je ustekan skimmer. Sto s ovim dobijem. Ako normalno i pomalo puni kanistar, ili ako pocme ko lud overskimmati i napuni kanistar u 5 minuta, kada dojde do vrha, plovak+relej okinu, i prekinu mi dovod struje do skimmera, i skimmer prestaje radit. Tako da cu s ovim rijesiti problem overskimminga ( jer kapa nikada nece biti toliko puna da ce doci do blup-blup efekta, jer sve ide u kanistar, a ako se on napuni, njega ceka onda plovak, i skimmer staje s radom), plus sto cu smanjiti frekvenciju praznjenja kape. Ovo je jos u razradi. Ovi tjedan bi mi trebali doci plovci, pa da se igram i s time sad preko blagdana

Od novih stvari doslo svijetlo (jos nije ugradjeno) i dozer.
Ovih dana sam rijesavao sitnice u postolju, tipa RO spojiti, TDS metar, nivomat, pa sve to s cijevima prema vani spojti, i jos extra T, pa ventilići i sl. Onda rijesio nosace za strujne kabele i cijevi duz cijelog postolja, tako da ne vise kabeli svugdje nego idu jednim pravcem. I na kraju dozer dosao pa trebao i njega postaviti, pripremiti kanistre i sl.
Dovrsio pricu s automatskim doljevanjem RO vode. Znaci plovci u taknu okinu relej, relej okine 220V, 220V dojde do el.mag.ventila koji pusti vodu u RO, i tako radi dok plovak se ne digne i ugasi relej > 220V > el.mag.relej i stane voda. Isto tako sam na plovak paralelno dodao jednu sklopku koja je u strujnom ormaricu, tako kada hocu manualno da upalim RO, a da ne cekam da se spusti nivo vode da plovak upali, bilokada sam upalim sklopku, i RO voda tece. Druga stvar sto sam radio je da sam na izlazu RO (dakle cista RO voda) dodao jedan T, i nakon njega po ventil. Jedan izlaz ide u akvarij, a drugi ide na balkon. Tako kada mi treba starcima RO ili bilokome drugom, samo zavrnem ventil koji mi ide u akvarij, otvorim ventil koji ide vani, i klik na sklopku da manualno premostim okidanje releja, i voda curi vani. Mozda zvuci kompicirano ali cijela akcija traje ravno 5-6 sekundi. Testirano, napunio dva 7l kanistra vode za starce, sve 5. Isto tako joj kako mi je drago sto sam taj extra izlaz stavio na balkon (upravo radi ovog razloga). Stavio da mi se puni prvi kanistar i naravno zaboravio na njega, vratim se za 2 ure, on pun, i cijeli balkon mokar. Ovo je definitivno bolja solucija nego da mi je cijeli stan mokar, da sam ostavio ovu drugu cijev unutra

Dakle doljevanje vode je zaboravljeno. Samo se sjetiti svako toliko promjeniti filtere u RO/DI i to je to
Svijetlo je doslo, lampe su vec odavno kod mene, pa sam se igrao koju kombinaciju lampi staviti i sl.
Al evo ono sto je ljudima najinteresantnije gledati - slike

:

Svijetlo s jedne strane. 3 ventilatora koji se kontroliraju ili automatski ili s onim potenciometrom na desnoj strani. 1 Kabel za napajanje svega, i jedan kabel za eventualno spajanje na GHL i onda se moze do detalja konfigurirati.

Napajanje, ima 2 220V napajanja i 1 12V i sve to ulazi u jednu kutiju koja ide s jednim kabelom na svijetlo. 12V je za ledice moonlight i ventilatore.

Gornja strana otvorena, jako jednostavna je izmjena lampi. 4 vide, skine se ovaj desni kraj, izvuce se plexi pokrov i to je to.

Lampe su sve ATI. Bijele, plave, actinic i purple. Uzeo sam 10 komada lampi (iako ide 8 komada unutra), tako da se mogu igrati s plavim, bijelim i actinic dok ne dojdem do boje svijetla koja nam odgovara. Na kraju sam isao s kombinacijom:
1. bijela
2. actinic
3. plava
4. purple
5. bijela
6. plava
7. actinic
8. bijela
Naravno ovo nije testirano u tanku, tako da ce se ovo jos uvijek mijenjati ako nam ne odgovara

Otom potom...

Lampe postavljene. Po sredini se vidi jedan ogroman LED za shimmering efekt, te sa svake strane plavi led za moonlight.

Dozer je stigao, te je postavljen na svoje pripremljeno mjesto iako ce proci jos dosta vremena od njegove prve upotrebe. Al neka njega tu

Evo RO/DI spojen, TDS dvokanalni metar isto spojen. Dolje nakon plavog OUT od TDS metra ima jedan T, i 2 ventila, ono sto sam gore vec objasnio.

Jedna cijev od RO koja ide u tank. Jos nisam rijesio nosač cijevčica za ovo i za dozer, to bi triba danas/sutra isto rijesiti. Dolje se vidi DIY nivomat s 2 u seriju spojena plovka.

Evo u firmi imao visak nosaca za kabele od neke cisco opreme, pa mi to dobro doslo da napravim trasu da mi svi kabeli idu jednim putem, i da nisu porazbacani. Do sada sam radio ovo s cicak trakom, ali ovo mi je definitivno jednostavnije za baratanje od cicak trake, + sto mi drzi kabele na visini.

Evo kako za sada izgleda ostatak postolja (ono sto je ostalo od sumpa). Onaj dolje junk zanemarite. To se cisti, i tu dolaze 3 kanistra s FM balling kemijama

U one 2 ladice treba jos doci neke elektronike tipa termometar s sondom i switcherom za paliti chiller kada dojde, i sl.
To je to za sada, kad bude novosti s svijetlom dobijete update