Srpanj 19, 2025, 22:13:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy mi je jako loše  (Posjeta: 5592 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nec0000

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Guppy mi je jako loše
« u: Svibanj 24, 2011, 00:09:21 prijepodne »
totalni sam pocetnik, imam akvarij od 190 litara wave, kupio sam pijesak, nasao kamenje, postavio ga, napunio akvarij vodom, stavio maqua safe proizvod koji neutralizira klor, nakon toga ubacio mikroorganizme za filter, pricekao 2 tjedna i kupio prve biljke i sve je super funkcioniralo, nakon 3 tjedna kupio prve cistacice, i sve je bilo ok, nakon toga sam kupio guppy-je 6 komada koji su tjedan dana bili super, nakon toga sam kupio diskuse (2 komada) i 10 neonki. Buduci da ne volim akvarij s drvom, rekli su mi da bi bilo dobro da kupim i tresetne granule za stvaranje uvjeta crne vode u akvariju, kao one ce mi zamjeniti drvo, i uciniti vodu kiselom. I nakon toga su nastal problemi 1 guppy (mužijak) mi se cini jako bolestan, na povrsini je i ne mice se, jedva reagira na bilo sta, e sad ja neznam zasto je to, jel to zbog ovih nesretnih granula koje su mi i vodu ucinile ruzno smeđom ili zbog neceg drugog, mozda manjka kisika, ali kako onda druge ribe to ne smeta, kako da ga spasim!!!!!!

Offline Matej Plugel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: Guppy mi je jako loše
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2011, 07:04:09 prijepodne »
1. prodaj dodati malo onog antiklora( maqua safe ) oko gupiya

2. možda ima slabiji organizam pa mu fali kisika.... kakav filter imaš? ako je unutarnji trebao bi s vodom izlaziti kisik....možda bolje da kupiš zračnu pumpu...

sretno  :up:

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2011, 07:08:15 prijepodne »
Kakvi su ti parametri vode , ako je voda sada previse kisela ( ispod 6.5 pH) onda zato stradaju gupiji, iako nebi bio bolestan nego bi jednostavno uginuo.

Iako Treset jako sporo zakiseljuje vodu , ovisi di si ga stavio, da li u filter, jesi li ga kuhao pa vodu u kojoj je kuhan stavljao u akvarij. Malo si informacija dao, nemrem ti nis reci.

Inace ja koristim treset u granulama i moji gupiji i moliji obozavaju tamnu vodu od treseta, to je kao u prirodi, ne samo da blago zakiseli vodu, vec bas zbog te boje caja oni se osjecaju sigurnije i sretnije, ja sam vidio veliku dodavanjem treseta u granulama, puno vise malih gupica i molica je prezivjelo prvih mjesec dana sa ostalim velikim ribama kad je voda bila tamna od treseta ili od mangrovog panja.

Mozda si sa unosenjem novih riba unio neku bolest.

Trebas u Slatkovodnim bolestima otvoriti temu i opisati sve kako tamo pise da ti ljudi mogu pomoci.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2011, 07:12:51 prijepodne »
Daj ti tog gupija odma van! U neku teglicu od zimnice slobodno, niš mu nebu. Samo ju dobro oprat i vodu iz akvarija stavit. Ak treba krepat od kakve bolesti bolje da ti ne zarazi druge ribe. Bilo bi dobro da ispuniš ovaj upitnik o bolestima kako bi ti netko lakše mogo pomoći:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Kolko si ti tog treseta stavio da ti je voda ružno smeđa?  :o

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Svibanj 24, 2011, 09:04:32 prijepodne »
Pozdrav Nec0000.

Zaista moraš napraviti kako su ti kazali kolege. Otvori novu temu u podforumu Slatkovodne bolesti i ispuni Upitnik o bolestima koji je postavio kolega. Upitnik ispuni sa što više podataka i pošalji koju fotografiju bolesne ribe.

Požuri sa otvaranjem teme a posebice zbog diskusa jer su oni jako osjetljivi isto kao i neonke pa da ne bi kasnije bilo suza.

PS. molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr) a radi lakše komunikacije.

Pozdrav.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2011, 12:19:59 poslijepodne »
1. prodaj dodati malo onog antiklora( maqua safe ) oko gupiya

2. možda ima slabiji organizam pa mu fali kisika.... kakav filter imaš? ako je unutarnji trebao bi s vodom izlaziti kisik....možda bolje da kupiš zračnu pumpu...

sretno  :up:

1. jesam dodao sam malo maqua safe-a ali nisam primjetio da je neka pravelika razlika u boji vode, imam obični wave-ov filter koji sam dobio kad sam kupio akvarij (neznam sad marku pogledat cu kad dodjem doma) i taj filter je btw jako bučan.

2. Moguce da mu fali kisika, filter je unutarnji, stvara solidne valove, neznam dali je to dovoljno, ako trebam zračnu pumpu kupio bi ju 

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2011, 12:25:04 poslijepodne »
Kakvi su ti parametri vode , ako je voda sada previse kisela ( ispod 6.5 pH) onda zato stradaju gupiji, iako nebi bio bolestan nego bi jednostavno uginuo.

Iako Treset jako sporo zakiseljuje vodu , ovisi di si ga stavio, da li u filter, jesi li ga kuhao pa vodu u kojoj je kuhan stavljao u akvarij. Malo si informacija dao, nemrem ti nis reci.

Inace ja koristim treset u granulama i moji gupiji i moliji obozavaju tamnu vodu od treseta, to je kao u prirodi, ne samo da blago zakiseli vodu, vec bas zbog te boje caja oni se osjecaju sigurnije i sretnije, ja sam vidio veliku dodavanjem treseta u granulama, puno vise malih gupica i molica je prezivjelo prvih mjesec dana sa ostalim velikim ribama kad je voda bila tamna od treseta ili od mangrovog panja.

Mozda si sa unosenjem novih riba unio neku bolest.

Trebas u Slatkovodnim bolestima otvoriti temu i opisati sve kako tamo pise da ti ljudi mogu pomoci.

1. maknuo sam taj nesretni treset van iz filtera (jel se moze odrzavati kiselost vode nakako bez njega i bez panja) ruzna mi je ta smeđa boja
2. kiselost nisam provjeravao, ali mogao bi danas jer očito je bitna
3. nisam ga kuhao

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2011, 12:29:24 poslijepodne »
Daj ti tog gupija odma van! U neku teglicu od zimnice slobodno, niš mu nebu. Samo ju dobro oprat i vodu iz akvarija stavit. Ak treba krepat od kakve bolesti bolje da ti ne zarazi druge ribe. Bilo bi dobro da ispuniš ovaj upitnik o bolestima kako bi ti netko lakše mogo pomoći:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Kolko si ti tog treseta stavio da ti je voda ružno smeđa?  :o

ispunit ću ali tek za navecer

napunio sam onu vrecicu koja izgleda kao carapa tresetom u velicini stisnute sake,
ruzno mi je jer imao sam bijeli pijesak, crno kamenje, zelene biljke i plave ribice sad je sve postalo nekako žuto (pijesak) i cudno i to me jako ljuti, hocu ponovno imati bistru vodu!!!!

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 24, 2011, 12:31:00 poslijepodne »

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 24, 2011, 12:32:31 poslijepodne »
Pozdrav Nec0000.

Zaista moraš napraviti kako su ti kazali kolege. Otvori novu temu u podforumu Slatkovodne bolesti i ispuni Upitnik o bolestima koji je postavio kolega. Upitnik ispuni sa što više podataka i pošalji koju fotografiju bolesne ribe.

Požuri sa otvaranjem teme a posebice zbog diskusa jer su oni jako osjetljivi isto kao i neonke pa da ne bi kasnije bilo suza.

PS. molim te ispuni i ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš i dr) a radi lakše komunikacije.

Pozdrav.

ok hoću

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Svibanj 24, 2011, 12:55:03 poslijepodne »
Imam osječaj da si jako mlad jer jako žuriš i brzoplet si a kada jako žuriš možeš napraviti samo štetu svojim ribama kao na primjer dodavanje Maqua seafe oko ribice, moram priznati da ovakvu ideju još nisam pročitao na forumu ali me dobro nasmijala.

Ne znam koliko si pročitao literature o držanju diskusa i u kakvoj vodi oni moraju biti a to isto vrijedi i za neonke i za gupy. Pijesak je jako nezahvalna podloga i u pravilu ga treba izbjegavati a da ne govorim da na pješćanoj podlozi trebaš imati ribe dna recimo corydorase da prozračuju pijesak jer inaće postoji mogučnost pojave cijano bakterije....

No više ćemo ti kazati što ne valja u tvom akvariju kada detaljno ispuniš upitnik i kada ispuniš ostale podatke u svom profilu, pozdrav.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #11 u: Svibanj 24, 2011, 13:50:17 poslijepodne »
1. maknuo sam taj nesretni treset van iz filtera (jel se moze odrzavati kiselost vode nakako bez njega i bez panja) ruzna mi je ta smeđa boja
3. nisam ga kuhao

1. Kiselost se moze snizavati i povecavati sa kemikalijama, imas od sere, tetre aqua minus plus itd. , ali ja to nikako nebi preporucio, prvo opasno je mozes naglo sniziti i onda ce ti svi uginuti, meni je Treset i Mangrov panj najbolje rjesenje, a moje ribe uzivaju u smedoj vodi. Ja bih ostavio treset i stavio malo zeolita i aktivnog ugljena u filter, to ce ti smanjiti smedu vodu, a smeda voda nije i nebistra, moja voda je kristalno bistra a opet zuckasto-smedja od treseta, ako ti voda nije bistra to nije od treseta nego od necega drugoga, mozda ne filtriras dovoljno, mozda previse hranis ribe.
2. pH , KH i DH obavezno provjeriti prije nego ista dalje dodajes, tko zna kakva ti je voda, kisela, luznata, pretvrda, premekana. citaj o kemiji vode, ima tu puno vaznih stvari, ne zuriti.
3.Sa kuhanjem treseta i dodavanjem te vode u kojoj se kuhao mozes relativno brzo smanjiti pH, ali ne ako ti je voda pretvrda. Destilirana voda snizuje tvrdocu ( Kh i DH) , ali premekana voda lako postane previse kisela, oprez oprez.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Svibanj 24, 2011, 14:16:49 poslijepodne »
Imam osječaj da si jako mlad jer jako žuriš i brzoplet si a kada jako žuriš možeš napraviti samo štetu svojim ribama kao na primjer dodavanje Maqua seafe oko ribice, moram priznati da ovakvu ideju još nisam pročitao na forumu ali me dobro nasmijala.

Ne znam koliko si pročitao literature o držanju diskusa i u kakvoj vodi oni moraju biti a to isto vrijedi i za neonke i za gupy. Pijesak je jako nezahvalna podloga i u pravilu ga treba izbjegavati a da ne govorim da na pješćanoj podlozi trebaš imati ribe dna recimo corydorase da prozračuju pijesak jer inaće postoji mogučnost pojave cijano bakterije....

No više ćemo ti kazati što ne valja u tvom akvariju kada detaljno ispuniš upitnik i kada ispuniš ostale podatke u svom profilu, pozdrav.

Od pocetka do sada nisam nista napravio oko akvarija a da nisam nekoga pitao, i za maqua seafe sam procitao tu, za diskuse su mi rekli da bi bilo dobro da dodam malo treseta jer oni vole kiselu vodu, i ja sam to ucinio, sto se tice upitnika mislim da moram kupiti jos puno stvari da bi ga ispunio, ali potrudit cu se

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Svibanj 24, 2011, 14:20:43 poslijepodne »
Nec0000, jako je bitno da što prije ispuniš Upitnik o bolestima riba pa ćemo ti mi reči što moraš kupiti a što ne i nemoj se ničega sramiti ti si već napravio veliku stvar što si ovdje postavio pitanje jer si se obratio na mjesto gdje češ dobiti, vjeruj mi, najstručniji savjet i pomoć.

PS. ispuni podatke u svom profilu (treči puta molim), pozdrav.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 24, 2011, 14:41:31 poslijepodne »
3. nisam ga kuhao

1. Kiselost se moze snizavati i povecavati sa kemikalijama, imas od sere, tetre aqua minus plus itd. , ali ja to nikako nebi preporucio, prvo opasno je mozes naglo sniziti i onda ce ti svi uginuti, meni je Treset i Mangrov panj najbolje rjesenje, a moje ribe uzivaju u smedoj vodi. Ja bih ostavio treset i stavio malo zeolita i aktivnog ugljena u filter, to ce ti smanjiti smedu vodu, a smeda voda nije i nebistra, moja voda je kristalno bistra a opet zuckasto-smedja od treseta, ako ti voda nije bistra to nije od treseta nego od necega drugoga, mozda ne filtriras dovoljno, mozda previse hranis ribe.
2. pH , KH i DH obavezno provjeriti prije nego ista dalje dodajes, tko zna kakva ti je voda, kisela, luznata, pretvrda, premekana. citaj o kemiji vode, ima tu puno vaznih stvari, ne zuriti.
3.Sa kuhanjem treseta i dodavanjem te vode u kojoj se kuhao mozes relativno brzo smanjiti pH, ali ne ako ti je voda pretvrda. Destilirana voda snizuje tvrdocu ( Kh i DH) , ali premekana voda lako postane previse kisela, oprez oprez.

1. zasto nije najbolje rjesenje, meni se cini ok ova opcija sa kemikalijama, jer ispunim cilj o bistroj (ne smeđoj vodi) a opet kiselost bi mi bila dovoljna,
stavit cu zeolit i ugljen kao sto kazes i nadam se promjeni....
bistra je i meni mozda sam nesto krivo napisao
2. hocu
3. pa da napravim nekako destiliranu vodu? jel bi to bilo dobro rjesenje?

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Svibanj 24, 2011, 14:44:16 poslijepodne »
Nec0000, jako je bitno da što prije ispuniš Upitnik o bolestima riba pa ćemo ti mi reči što moraš kupiti a što ne i nemoj se ničega sramiti ti si već napravio veliku stvar što si ovdje postavio pitanje jer si se obratio na mjesto gdje češ dobiti, vjeruj mi, najstručniji savjet i pomoć.

PS. ispuni podatke u svom profilu (treči puta molim), pozdrav.

kakve podatke zasto to treba?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Svibanj 24, 2011, 14:51:00 poslijepodne »
JOOOOOJ Nec0000,

pa polako čovjeće kakvo dodavanje zeolita i aktivnog ugljena, polako, pa ne smiješ odmah raditi sve što ti se predloži!!!!!!!!!!

Čovjek ti je i sam rekao da se ne smije igrati kemikalijama to moraš prvo dobro naučiti a isto se odnosi i na destiliranu vodu.

Nema potrebe dodavati nikakav zeolit niti aktivni ugljen, mutna se voda rješava dobrom filtracijom, dobrom kombinacijom filter materijala i redovitim tjednim promjenama vode... A čak postoji kombinacija da ti je mutna zbog pjeska, neusisavanja podloge, razvoja kolonija bakterija i dr.....

Zato te po četvrti puta molim da ispuniš Upitnik o bolesti riba pa čemo ti odmah kazati što trebaš raditi i na koji način.

Ja te više neću moliti da ispuniš upitnik i da popuniš svoje podatke u profilu.

Evo ovo je Upitnik:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža:
-   temperatura:
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH: 
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice:   
-   koliko često i koliko mijenjate vode:
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija:

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat):   
-   način i periodi čišćenja filter materijala: 
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...): 

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?: 
-   grijač:
-   pumpa za zrak: 
-   CO2 sustav – kakav: 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.):

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 
-   starost ribica:   
-   ima li potencijalnih „terorista“: 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): 

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris):
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke:

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma:
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...:
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...):
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...):
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  :
-  stanje ostalih stanovnika:

I obavezno Fotografije akvarija i bolesne ribe.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Svibanj 24, 2011, 21:35:50 poslijepodne »
nezanam sve stvari napamet ali potrudit cu se sto vise napisati, konstantno sam u guzvi jer puno radim, pa se ispricavam
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža
    100/42/53  190l akvarij
-   temperatura:
    28 C
-   parametri vode:
    pH mi je oko 8 bar tako kaže JBL Easy test
,   NO2, 50mg/l
    NO3 100mg/l
    GH veće od 21d
    KH se4 ništa ne kužiu jer  tu daje sivu boju a tamo mi traže zelene al ja bi po ovome rekao da je 10 d
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 
    oko 20.4.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice:   
   Čistači su stavljeni nakon 3 tjedna Guppyji nakon 4 nakon 4.5 su stavljeni diskusi i neonke
-   koliko često i koliko mijenjate vode:
   promjenio sam jednom do sad četvrtinu vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija:
   nisam to napravio

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat):   
     filter je unutrašnji 700l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala:
   nisam jos cistio
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...):
    imam spuzvu keramiku vatu, kupio sam i aktivni ugljen ali ga jos nisam stavio (cekam da mi kazete kad treba)

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?:
    kamenje sljemensko pjesak granulacije od 1 do 3 mm   nema sluzi
-   grijač:
    ima neznam sad koji je
-   pumpa za zrak:
    nemam
-   CO2 sustav – kakav:
    nezanm sta je to
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.):
    amtra plant starter system za biljke, aqua safesredstvo za otapanje klora, mikroorganizmi

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka:
    2 diskusa, 10 neonki, 6 guppiya, coridore, i tri cistaca dna nezanm kako se zovu bacio sam nehotice racune u smece od svih riba i biljki
-   starost ribica:   
    neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“:
    neznam sta je to
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja):
     imam tablete za tropske ribe koje se hrane na dnu, tera prima hrana za diskuse, i nutrafin hrana za tropske ribe u u listicima

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema):
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris):
    zamutila mi se voda nakon dodavanja treseta
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke:
    bilje su ok

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma:
   guppy pliva na vrhu slabo se mice
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...:
   nisam primjetio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...):
   slabo, samo jednom sa ga vidio da je nesto pojeo u zadnja 3 dana, dok diskuse uopce nisam vidio da jedu npr
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...):
   nisam vidio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili:
   od kad sam stavio tresetne granule
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima:
   nisam
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  :
   nije
-  stanje ostalih stanovnika:
   ok svi su zivahni

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #18 u: Svibanj 25, 2011, 08:27:49 prijepodne »
Evo sad znamo vise:

1. Prvo bih rekao da je temperatura previsoka, ja svoju drzim oko 26( 25,5-26) , neznam za diskuse jer ih ja nemam. , mislim da veca temperatura pododuje razvoju bakterija ( bolesti) ali kolega 985plavi ce znati bolje.

2. Taj JBL easytest su trake koliko ja znam i nisu bas pouzdani, pa nisam siguran u tocnost parametara vode.

Evo tablice optimalnih vrijednosti akvarijske vode NH4 ( amonijak) 0 mg/L, NO2 (nitriti) < 0.1 mg/L , N03 < 25 mg/L , sto ce reci da su tvoje vrijednosti prevelike , vjerojatno imas i amonijaka koji nisi mjerio  --- BIOLOSKA FILTRACIJA NE RADI ---- dakle nemas dovoljnu kolicinu nitrificirajucih bakterija koje hranu i otpad preraduju u amonijak, amonijak u nitrite , a nitrite u nitrate, dakle treba dobra spuzva ili keramika , bolji filter ili jednostavno nisi dovoljno dugo ciklirao akvarij pa nemas dovoljno nitrificirajucih bakterija .

Kakve to mikororganizme dodajes u akvarij - jel se drzis uputstava proizvodjaca( jel to  kultura  nitrificirajuce bakterija) koji proizvod konkretno. ( ja recimo kad mijenjam spuzvu u filteru dodajem 2 tjedna EasyStart - kultura nitrificirajucih bakterija) .

Dakle to ti muti vodu , a ne treset. iako kazes da je mutna , pa nije, neznam sav si se smotao.

Amonijak, nitrite i nitrate ces smanjiti izmjenom vode , ali izgleda da nesto ne stima sa tvojim filterom ili nisi dovolno ciklirao, pa nemas dovoljo nitrificirajucih bakterija na spuzvi filtera i na keramici( iako se keramika bas i ne stavlja u unutrasnji filter) , usisavati dno akvarija isto da pokupis otpad sa dna pa ce biti manje amonijaka i nitrita i nitrata.

Pocitaj ovo :

Dušik i dušikovi spojevi
Dušikovi spojevi su iznimno bitni za biološko funkcioniranje akvarija i njegovu biološku filtraciju. U dušičnom kruženju uz pomoć mikroorganizama i bakterija otpad i otrovne tvari sastavljene od dušikovih spojeva prelaze u fazama iz nepoželjnih i toksičnih do iskoristivih i manje toksičnih spojeva.
Kruženje dušika u prirodi predstavlja prirodnu filtraciju i obuhvaća zrak, vodu i tlo. U akvariju pokušavamo uspostaviti biološku filtraciju i zbog toga su veći akvariji pogodniji, jer bilo kakve promjene u tom sustavu kruženja imaju manje negativne učinke i sustav je stabilniji što je biomasa bakterija veća. Dušik je zastupljen u zraku oko 70%, a u otpadnim produktima i više od 60%. Unošenjem organizama u akvariju započinje kruženje dušika. Prvi nusprodukt ribljeg izmeta, nepojedene hrane, odumrlog bilja kojeg rastvaraju mineralizacijom heterotrophic bakterije je amonijak.

Amonijak NH3
Amonijak se u vodi nalazi u dva stanja kao NH3 i konačno kao NH4+ (ionizirani NH3).
Pojednostavljeni princip: NH3  H2O  NH4  OH
Ovaj odnos NH3 i NH4 ovisi o vrijednosti pH i temperaturi vode. Što je voda kiselija i hladnija NH3 lakše prelazi u NH4 i obrnuto ako je alkalna. Zbog toga je veća opasnost od amonijaka u alkalnim i tvrdim vodama. Testovima se mjere ukupne vrijednosti amonijaka, NH3 i NH4. NH3 je izrazito opasan u akvariju i vrijednosti već od 0.1 ppm u kratkom trajanju ostavljaju posljedice na ribe, a vrijednost veća od te je smrtonosna! Uklanjanje amonijaka iz vode moguće je biološkom filtracijom ili
sredstvima za uklanjanje amonijaka (npr. zeolit). Slijedeći korak čine bakterije porodice nitrosomonas, koje oksidacijom amonijak pretvaraju u nitrit. Nitrosomonas bakterije su aerobne, odnosno za razvoj im je potreban kisik.

Nitrit NO2
Nitrit je manje toksičan od amonijaka, ali uzrokuje poremećaje u metabolizmu i krvotoku riba uništavajući hemoglobin u krvi. Količine veće od 0.5 ppm na duže vrijeme uzrokuju trajne posljedice, a trovanje ima simptome slične nedostatku kisika. Nitrit uklanjamo biološkom filtracijom i periodičnom izmjenom jednog dijela vode. Slijedeći korak čine bakterije porodice Nitrobacter koje oksidiraju Nitrit u Nitrat. Nitrobacter bakterije su također aerobne.

Nitrat NO3
Nitrat je tek u velikim količinama toksičan za ribe, pa ga je poželjno imati u manjim količinama, jer služi kao hrana biljkama. Dopuštena količina Nitrata ovisi o količini i vrsti biljaka, rasvjeti i CO2. Velika količina Nitrata u uvjetima slabe rasvjete i malog broja biljaka uzrokuje razvoj nepoželjnih algi koje uništavaju biljke i nepovoljno djeluju na cjelokupan sistem. Nitrat uklanjamo periodičkom izmjenom jednog dijela vode. Nitrati se djelomično razgrađuju u ne aerobnim dijelovima, najčešće podloge, dakle pomoću bakterija koje se razmnožavaju i hrane bez prisustva kisika. Međutim u ovakvim anaerobnim zonama dolazi do neželjenih produkata u obliku plinova (dušik, hidrogen-sulfid).
Česti problem u prvim danima funkcioniranja akvarija je tzv. Sindrom novog akvarija (new tank syndrome) Za ovaj poznati termin je direktno odgovoran dušik i njegovi spojevi. Često se dešava akvaristima početnicima i nestrpljivima koji bi htjeli za kratko vrijeme osposobiti akvarij. Radi se o pogrešci, kada se novi akvarij napuni vodom i u njega odmah stave ribe, te tada počinje kruženje dušika koje uzrokuju povećanje količine dušikovih spojeva, bakterija i pomanjkanje količine kisika. Nakon sedam dana počinjemo unositi postepeno otpornije vrste riba, dok osjetljive vrste unosimo kada je proces potpuno završen. Taj period traje prosječno 30 dana, ovisno o temperaturi, pa u hladnovodnim akvarijima može potrajati i duže. Kruženje dušika je završeno kada amonijak i nitriti padnu na dozvoljenu vrijednost u akvariju. Često u prvih nekoliko dana akvarij dobije mutnu, zamagljenu i mliječno-bijelu boju vode, što je pokazatelj početka razvoja bakterija i mikroorganizama. Nakon nekog vremena voda se potpuno razbistri.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #19 u: Svibanj 25, 2011, 08:33:28 prijepodne »
OPĆA TVRDOĆA VODE (GH)
Opća tvrdoća vode određena je otopinama različitih soli od kojih su najutjecajnije otopine soli kalcija i magnezija. Jednostavno rečeno, za vodu koja sadrži visok udio otopina spomenutih soli kažemo da je tvrda, dok u suprotnom kažemo da je voda mekena.
Preporučena tvrdoća koja je pogodna za pravilan rast i razvoj većine akvarijskih ribica je od 6° do 16° dH (tvrdoća mjerena u °dH=stupanj njemačke tvrdoće vode). Tako je npr. zagrebačka voda prilično tvrda, te njena tvrdoća izražena u ° dH iznosi oko 20!

KARBONATNA TVRDOĆA VODE (KH)
Osim spomenutih otopina soli, u vodi se nalaze i hidrogen karbonati čiji se udio određuje KH-vrijednošću. Hidrogen karbonati su vrlo važni u akvarijskoj vodi budući da djeluju kao pH rezervoari, tj. spriječavaju nagle promjene pH vrijednosti! Odnosi KH i GH su poznati i mogu se očitati iz tablica. Preporučena vrijednost karbonatne tvrdoće iznosi od 3 ° dKH do 10 ° dKH.

pH VRIJEDNOST
Jednostavno reeeno pH vrijednost je pokazatelj kiselosti odnosno lužnatosti otopina, u našem slučaju vode. Voda koja ima pH vrijednost 7 je neutralna, dok je voda s vrijednostima ispod 7 kisela. Naravno, za vodu čija je pH vrijednost preko 7, kažemo da je lužnata. Preporučena pH vrijednost za većinu akvarijskih ribica iznosi između pH 6,5 i pH 8,5. pH vrijednost u akvariju direktno ovisi o karbonatnoj tvrdoći i sadržaju ugljičnog dioksida (CO2). Zagrebačka voda je npr. blago lužnata, te njen pH iznosi oko 7,5-8.

AMONIJAK (NH3), NITRIT (NO2), NITRAT (NO3)
Na kvalitetu vode znatno utječu i dušikovi spojevi koji nastaju razlaganjem tzv. akvarijskih nusprodukata (riblji izmet, ostaci hrane, odumrli dijelovi biljaka...). Koja vrsta spoja će se stvoriti, ovisi o pH vrijednosti. Tako će se npr. kod pH većih od 7 stvarati štetni amonijak, dok će kod niži pH vrijednosti stvarati neštetni amonij.
Jednostavno rečeno udio amonijaka mora biti 0, udio nitrita manji od 0,1 mg/l, dok udio nitrata mora biti manja od 25 mg/l. Spomenute granice možemo postići kvalitetnim sustavom filtracije i djelomičnim promjenama vode (vidi članak Održavanje akvarija).

Dakle, akvarijska voda sadrži razne kemijske spojeve čije je udjele poželjno kontrolirati. Sada već i kod nas postoje razni testeri i drugi preparati (npr. za korekciju KH vrijednosti). Na vama je da odlučite hoćete li ih i u kojoj mjeri koristiti budući da cijena takvih "sitnica" baš i nije beznačajna, a primjenom tih preparata moguće je izazvati i neželjene poremećaje u akvarijskom biotopu.

Za snižavanje pH vrijednosti vode savjetujemo vam korištenje treseta ( napomena- treset nema učinka u tvrdoj vodi, a u jako mekoj-OPREZ ) . To je prirodan način na koji ćete ribama stvoriti zdravu okolinu. Napominjemo da ae upotrebom treseta voda lagano posmeđiti što je i poželjno za neke ribe jer se osjećaju sigurnije! Sličan efekt postiže se upotrebom mangovog drva kao dekoracije.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #20 u: Svibanj 25, 2011, 08:38:29 prijepodne »
Evo moj zadnji post je copy-paste sa akvarij. neta, sto ce reci da je tvoja voda tvrda i luznata, imas amonijaka u vodi, previse nitrita i nitrata , ( jer bioloska filtracija ne radi) kao sto sam vec opisivao,

Na kvalitetu vode znatno utječu i dušikovi spojevi koji nastaju razlaganjem tzv. akvarijskih nusprodukata (riblji izmet, ostaci hrane, odumrli dijelovi biljaka...). Koja vrsta spoja će se stvoriti, ovisi o pH vrijednosti. Tako će se npr. kod pH većih od 7 stvarati štetni amonijak, dok će kod niži pH vrijednosti stvarati neštetni amonij.
Jednostavno rečeno udio amonijaka mora biti 0, udio nitrita manji od 0,1 mg/l, dok udio nitrata mora biti manja od 25 mg/l. Spomenute granice možemo postići kvalitetnim sustavom filtracije i djelomičnim promjenama vode (vidi članak Održavanje akvarija).

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #21 u: Svibanj 25, 2011, 08:47:27 prijepodne »
Daj izmjeri i amonijak ako mozes, bas me zanima, ali gotovo sam siguran da je prisutan u tvojoj vodi.

SA TAKVIM PARAMETRIMA SVE RIBICE CE TI UGINUTI

Znaci prvo promijeni 30-40 vode.

Kad peres filter, spuzvu u filteru, da li peres u vodi koju si izvadio iz akvarija ili vodi iz pipe, ako peres u vodi iz pipe onda si pobio sve nitificirajuce (dobre) bakterije sa spuzve i keramike , i badava ti sto si ciklirao ---- i upravo je to razlog ovim parametrima koje ti imas.

Da sam ja u tvojoj situaciji prvo bih smanjio temp. na 26, zatim promijenio vodu , te dodao EasyStart( EasyLIFE proizvodjac) u filter, ako mozes direktno na spuzvu ili na usis filtera, drzi se uputa proizvodjaca. 

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Svibanj 25, 2011, 09:58:15 prijepodne »
Eeeeeee, moj prijatelju,

Situacija u tvom akvariju je jednostavno rečeno Kaotična (druge riječi za izraziti ovakvo stanje ne poznajem) ali sve se može srediti.

Hajdemo redom:

1. voda je jako loše kvalitete i postoji velika vjerojatnost da ti pougiba veči broj riba za sada bih ja otpisao gupy i ona 2 diskusa
2. filtracija preslaba za litražu tvoga akvarija
3. temperatura od 28C je dobra temperatura za diskuse i neonke
4. nisi napisao koliko često hraniš ribe???????

Dakle:

NO2 mora biti 0 a NO3 do 50 a to češ i napraviti na način da svakih 7 dana mijenjaš 30 do 35% vode uz obavezno usisavanje dna, na pH KH GH nemoj utjecati jer bi samo iskomplicirao sve
Hitno kupi vanjski filter protoka 1000/h ili 1200l/h
filter materijal trebaš obavezno prati jednom mjesečno
iz filtera odmah izbaci vatu i keramiku a kupi još spužvi i naguraj u filter te dodavaj dobre bakterije recimo Easy Life "EasyStart"
ribe hrani jednom dnevno po malo a jedan dan u tjednu ribe moraju biti cijeli dan bez hrane
Obavezno kupi vitamine JBL Atvitol ili Sera Fishtamin a koje češ dodavati jednom tjedno
Obavezno kupi Easy Life FFM koji češ dodavati nakon svake promjene vode

Ovo su bile opće upute kako održavati akvarij da sev funkcionira kako treba da voda bude bistra a ribe zdrave.

Sada savjet kako pokušati spasiti ribe od uginuća:

1. Sa krpicom dobro očisti unutrašnju stranu stakala akvarija i onda promjeni 50% vode (uz dobro usisavanje svih nečistoća sa dna) sa vodom u koju si prethodno ulio sredstvo za neutralizaciju klora
    ( usisavač možeš kupiti ili napraviti tako da prerežeš na pola bocu od 1/2 litre Jane a na grljak spojiš cijev-mislim da na forumu ima tema izrada usisavaća sa fotkama) OPREZ
    Voda koju ulijevaš u akvarij MORA BITI PRIBLIŽNO ISTE TEMPERATURE KAO I AKVARIJSKA VODA
2. Izvadi filter i spužvu te spužvu properi u izvađenoj prljavoj vodi a sam filter i propeler sa magnetom dobro operi pod slavinom
3. Nakon što si oprao filter i spužvu varti je unutra u filter te također natrpaj unutra još akvarijske spužve umjesto vate i keramike
4. Nakon što si ulio svježu vodu u akvarij odmah ulij duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija + dobre bakterije recimo Easy Life "EasyStart"
5. slijedeči dan ulij duplu dozu vitamina na litražu akvarija
6. slijedeči dan (treči dan) ulij propisanu dozu FFM-a
7. četvrti dan ponovo napravi promjenu cca 20% vode s usisavanjem podloge i ulij propisanu dozu FFM-a
8. peti dan ide propisana doza vitamina
9. šesti dan ništa ne dodavati u vodu
10. sedmi dan ide promjena cca 30% vode i dupla doza FFM-a
11. osmi dan ide dupla doza vitamina na litražu akvarija

Ako budeš radio sve kako sam napisao a ukoliko ribe nisu ozbiljno bolesne možda ih spasiš veći broj.

Za držanje diskusa ti treba puno iskustva u akvaristici i dosta pročitanih članaka tako da preporučujem da ih u dogledno vrijeme više ne kupuješ dok ne naučiš sve što trebaš znati o kemiji vode, o pojedinim vrstama riba o držanju, njezi i dr.

Za sada toliko, napiši ovdje što si poduzeo i javljaj nam kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #23 u: Svibanj 25, 2011, 11:10:17 prijepodne »
Evo slazem se sa 985plavi , napravi onako kako ti je rekao i nadamo se spasu riba. Kad sve to odradis onda, pa kad se stanje stabilizira nakon 2-3 tjedna , onda eventualno kreni sa kiselenjem vode , jer ces sve zakomplicirati sada, samo prati njegove upute, da sam barem ja imao nekoga kao Plavi kad sam pocinjao.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Svibanj 25, 2011, 12:01:07 poslijepodne »
E moj prijatelju texlip,

i ja kada sam započinjao sa držanjem diskusa nisam imao nikoga da pitam za savjet ali sam prije nego sam ih kupio pročitao sve znane knjige o ribama a posebice o diskusiam, kemizmu vode, osobinama riba i ostalo.

Tek tada sam se usudio nabaviti ribe ali i ja sam odmah napravio grešku i kupio ribe koje su stigle iz Singapura pune parazita i kojekakvih boleština tako da sam ih liječio i gledao kako jedna za drugom kopne i ugibaju. Međutim na teži sam način naučio gdje ih treba kupovati, od koga, i kako ih držati a da sve funkcionira kako treba...