Aktivni ugljen nakon nekog vremena gubi svoja svojstva i što se tiče crne spužvice, ako je već neko vrijeme u akvariju, mislim da je se može komotno ostavit kao biološku filtraciju. Neka me kolega 985plavi ispravi ako griješim.
Tako je kako je rekao kolega.
Jedan je drugi problem zašto ja osobno ne predlažem da se u filteru drži aktivni ugljen i spužva impregnirana sa aktivnim ugljenom.
Naime, aktivni ugljen na sebe apsorbira sve otrove i kemijske otpatke koji ako se aktivni ugljen ostavlja u filteru, vremenom se pomalo otpuštaju te tvari u vodu a ako je kojim slučajem aktivni ugljen na sebe prikupio ostatke lijekova a posebice antibiotika tada će kolonije bakterija uginuti već pri pokušaju naseljavanja u porama.
Da zaključim, može se koristiti kao podloga za naseljavanje dobrih bakterija a s time i za biološku filtraciju ali uvijek ostaje upitno da li će aktivni ugljen s obzirom na otrove i eventualno antibiotike koje je apsorbirao na sebe zaista biti optimalana podloga za biološku filtraciju ili je za to ipak bolja akvarijska spužva. Ja sam u ovome slućaju uvijek za spužvu.