Srpanj 18, 2025, 23:48:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy mi je jako loše  (Posjeta: 5546 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline texlip

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Guppy mi je jako loše
« Odgovori #25 u: Svibanj 25, 2011, 12:06:53 poslijepodne »
Da i moje prve ribe su uginule, jer su vec u trgovini bile bolesne, jedini koji su mi i dan danas zivi su corydorasi i aymoneri, njih izgleda nista nemoze ubiti, a svasta su vec prosli.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #26 u: Svibanj 25, 2011, 12:28:49 poslijepodne »
Eeeeeee, moj prijatelju,

Situacija u tvom akvariju je jednostavno rečeno Kaotična (druge riječi za izraziti ovakvo stanje ne poznajem) ali sve se može srediti.

Hajdemo redom:

1. voda je jako loše kvalitete i postoji velika vjerojatnost da ti pougiba veči broj riba za sada bih ja otpisao gupy i ona 2 diskusa
2. filtracija preslaba za litražu tvoga akvarija
3. temperatura od 28C je dobra temperatura za diskuse i neonke
4. nisi napisao koliko često hraniš ribe???????

1. vidim da je lose kvalitete ali sumnjam u kvalitetu testa, mozda kupim drugi, probat cu opet danas napraviti ga, zasto bi otpisao diskuse???? jedan mi se cini jako zivahan pa cak napada druge ribe, a posebno mu je fora napadati ovog drugog diskusa (valjda zato sto je manji od njega  :) )

2. kako preslaba, kad sam kupio filter zajedno s akvarijem nisam ga sam slagao?!

3. -

4. jednom dnevno, ali jucer sam 2 put jer ovaj manji diskus ne zeli jesti, dok ovaj veci sve pojede, i guppy-ji i to posebno zenke pojedu svu hranu ostalim ribicama a to nije ok

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Svibanj 25, 2011, 12:42:00 poslijepodne »
Daj izmjeri i amonijak ako mozes, bas me zanima, ali gotovo sam siguran da je prisutan u tvojoj vodi.

SA TAKVIM PARAMETRIMA SVE RIBICE CE TI UGINUTI

Znaci prvo promijeni 30-40 vode.

Kad peres filter, spuzvu u filteru, da li peres u vodi koju si izvadio iz akvarija ili vodi iz pipe, ako peres u vodi iz pipe onda si pobio sve nitificirajuce (dobre) bakterije sa spuzve i keramike , i badava ti sto si ciklirao ---- i upravo je to razlog ovim parametrima koje ti imas.

Da sam ja u tvojoj situaciji prvo bih smanjio temp. na 26, zatim promijenio vodu , te dodao EasyStart( EasyLIFE proizvodjac) u filter, ako mozes direktno na spuzvu ili na usis filtera, drzi se uputa proizvodjaca. 

kako da ga izmjerim kad ga nema na JBL Easy test nema amonijak za izmjeriti, morat cu i njega kupiti ocito  -?
nisam jos prao filter, tek nesto vise od mejsec dana imam akvarij i cikliranje mi traje tek nesto vise od mjesec dana

Kako da stavim 26 kad je diskusima i neonkama treba 28???

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Svibanj 25, 2011, 12:43:59 poslijepodne »
Diskus koji ne uzima hranu nije dobro. Zdravi diskusi hlapljivo lete prema hrani i jedu a prvi znak bolesti je da diskus prestane pokazivati volju za hranom i počne se povlačiti na skrovita mjesta.

Kasnije se pojavljuje sluzav končasti izmet što je znak hexamitoze i mora se liječiti.

Filter ti je preslab jer protok vode mora biti najmanje 3 puta veći od litraže akvarija a za diskuse i više...

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Svibanj 25, 2011, 12:50:52 poslijepodne »
Evo sad znamo vise:

1. Prvo bih rekao da je temperatura previsoka, ja svoju drzim oko 26( 25,5-26) , neznam za diskuse jer ih ja nemam. , mislim da veca temperatura pododuje razvoju bakterija ( bolesti) ali kolega 985plavi ce znati bolje.

2. Taj JBL easytest su trake koliko ja znam i nisu bas pouzdani, pa nisam siguran u tocnost parametara vode.

Evo tablice optimalnih vrijednosti akvarijske vode NH4 ( amonijak) 0 mg/L, NO2 (nitriti) < 0.1 mg/L , N03 < 25 mg/L , sto ce reci da su tvoje vrijednosti prevelike , vjerojatno imas i amonijaka koji nisi mjerio  --- BIOLOSKA FILTRACIJA NE RADI ---- dakle nemas dovoljnu kolicinu nitrificirajucih bakterija koje hranu i otpad preraduju u amonijak, amonijak u nitrite , a nitrite u nitrate, dakle treba dobra spuzva ili keramika , bolji filter ili jednostavno nisi dovoljno dugo ciklirao akvarij pa nemas dovoljno nitrificirajucih bakterija .

Kakve to mikororganizme dodajes u akvarij - jel se drzis uputstava proizvodjaca( jel to  kultura  nitrificirajuce bakterija) koji proizvod konkretno. ( ja recimo kad mijenjam spuzvu u filteru dodajem 2 tjedna EasyStart - kultura nitrificirajucih bakterija) .

Dakle to ti muti vodu , a ne treset. iako kazes da je mutna , pa nije, neznam sav si se smotao.

Amonijak, nitrite i nitrate ces smanjiti izmjenom vode , ali izgleda da nesto ne stima sa tvojim filterom ili nisi dovolno ciklirao, pa nemas dovoljo nitrificirajucih bakterija na spuzvi filtera i na keramici( iako se keramika bas i ne stavlja u unutrasnji filter) , usisavati dno akvarija isto da pokupis otpad sa dna pa ce biti manje amonijaka i nitrita i nitrata.

Voda je mutna ali ne onoliko i onako kako je bila kad sam poceo s cikliranjem vode, onda je bila bijelo mutna sad je žuto smeđe mutna, cak nebi rekao mutna nego da je obojana (najbolje da slikam i posaljem)!!!!!!!! nitricifirajuce bakterija sam stavio na pocetku cikliranja vode u spuzvu na filteru i malo u vodu jos prije 4 tjedna, voda je postala zuto smeđa nakon sto sam stavio treset, prije toga je bila skroz bistra to sam siguran,
sto se tice keramike tako je pisalo u uputstvima Wavea da se keramika stavi na dno filtera

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Svibanj 25, 2011, 12:58:47 poslijepodne »
Diskus koji ne uzima hranu nije dobro. Zdravi diskusi hlapljivo lete prema hrani i jedu a prvi znak bolesti je da diskus prestane pokazivati volju za hranom i počne se povlačiti na skrovita mjesta.

Kasnije se pojavljuje sluzav končasti izmet što je znak hexamitoze i mora se liječiti.

Filter ti je preslab jer protok vode mora biti najmanje 3 puta veći od litraže akvarija a za diskuse i više...

pa filter je 700l/h a ima 190 l  a 3 puta 190 je 570 ako se ne varam, sta nije to dosta prodavac mi je rekao da je?   ja sam dobio akvarij na poklon za diplomu i jako sam mu se veselio a sad moram priznati da me ubija i financijski i uzimami puno vremena i novaca, sta god kupim nevalja, a nista ne kupujem sam sve mi netko savjetuje, samo bojim se da vise necu slusati prodavace jer je njima u interesu sto vise prodati, jedan mi je  rekao mi je da mogu guppyje drzati s diskusima, onda sam dosao u drugi ducan i nisu bili sretni zbog toga, ja bi samo da me prestanu petljati, da mi kaze netko sto i kako da radim i da je to sto radim ispravno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #31 u: Svibanj 25, 2011, 13:01:56 poslijepodne »
Ja sam ti točno napisao što sada hitno trebaš napraviti a što napraviti ubuduće. Ako želiš poslušaj moj savjet a ako ne neka ti je sa srećom.

Ako želiš držati diskuse treba ti filtracija 1000l/h (ja sam na 250 litara akvarija imao filtraciju 1200l/h i bio bih sretniji da je još bolja filtracija).

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #32 u: Svibanj 25, 2011, 13:08:31 poslijepodne »
Ja sam ti točno napisao što sada hitno trebaš napraviti a što napraviti ubuduće. Ako želiš poslušaj moj savjet a ako ne neka ti je sa srećom.

Ako želiš držati diskuse treba ti filtracija 1000l/h (ja sam na 250 litara akvarija imao filtraciju 1200l/h i bio bih sretniji da je još bolja filtracija).

napravit cu to al prije toga cu opet provjeriti parametre vode mislim da je najvaznije smanjiti kolicinu amonijaka i smanjiti ph kako to napraviti nezanm, ali novi filter ne kupujem, pojacat cu ga do kraja do sad je bio na najslabije jer jako zuji i nemogu spavat

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #33 u: Svibanj 25, 2011, 13:12:44 poslijepodne »
Prodavacima je u interesu prodati sto vise toga, i to je jedina istina.

Ja sam isto kupio svoj akvarij u kompletu sa grijacem i unutrasnjim filterom, nakon 1 mjesec sam presao na puno jaci vanjski filter i grijac.

Vanjski filter imaju isto regulaciju protoka, pa ako bude prejak protok mozes smanjiti. Isto tako u vanjski filter stane puno vise filterskog materijala.

Gle za temp. nisam siguran, ako diskusi trebaju 28 ostavi 28. Nemam diskuse pa se nisam sa time opterecivao.

Uzmi EasyLife FFM i EasyStart ( imas u Pet centru i ZooViliju)  i svu ostalu kemiju pobacaj. EasyLife FFM ima zeolit u sebi i smanjiti ce koncentraciju Amonijaka , nitrita i nitrata. Poslusaj savjet 985plavi , covjek zna kaj prica.

Ja imam Tetrine kapljicne testove , za svaki posebno, dakle kapljice za NH4, N03, i N02,KH  te digitalne testere za pH i DH.

Znam da je to puno love , to mozes i kasnije ,ali za sada samo napravi onako kako je Plavi napisao, pa nakon 1-2 mjeseca kreni sa tresetom opet i sa novim testerima.

Gle nemoj gubiti entuzijazam, za mjesec dana kad vidis napredak i kad tvoje ribice pocnu veselo plivati biti ces najsretniji na svijetu i uzivati u ovom prekrasnom hobiju.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Svibanj 25, 2011, 13:19:10 poslijepodne »
Eeeeeee, moj prijatelju,

Situacija u tvom akvariju je jednostavno rečeno Kaotična (druge riječi za izraziti ovakvo stanje ne poznajem) ali sve se može srediti.

Hajdemo redom:

NO2 mora biti 0 a NO3 do 50 a to češ i napraviti na način da svakih 7 dana mijenjaš 30 do 35% vode uz obavezno usisavanje dna, na pH KH GH nemoj utjecati jer bi samo iskomplicirao sve
Hitno kupi vanjski filter protoka 1000/h ili 1200l/h
filter materijal trebaš obavezno prati jednom mjesečno
iz filtera odmah izbaci vatu i keramiku a kupi još spužvi i naguraj u filter te dodavaj dobre bakterije recimo Easy Life "EasyStart"
ribe hrani jednom dnevno po malo a jedan dan u tjednu ribe moraju biti cijeli dan bez hrane
Obavezno kupi vitamine JBL Atvitol ili Sera Fishtamin a koje češ dodavati jednom tjedno
Obavezno kupi Easy Life FFM koji češ dodavati nakon svake promjene vode

Ovo su bile opće upute kako održavati akvarij da sev funkcionira kako treba da voda bude bistra a ribe zdrave.

Sada savjet kako pokušati spasiti ribe od uginuća:

1. Sa krpicom dobro očisti unutrašnju stranu stakala akvarija i onda promjeni 50% vode (uz dobro usisavanje svih nečistoća sa dna) sa vodom u koju si prethodno ulio sredstvo za neutralizaciju klora
    ( usisavač možeš kupiti ili napraviti tako da prerežeš na pola bocu od 1/2 litre Jane a na grljak spojiš cijev-mislim da na forumu ima tema izrada usisavaća sa fotkama) OPREZ
    Voda koju ulijevaš u akvarij MORA BITI PRIBLIŽNO ISTE TEMPERATURE KAO I AKVARIJSKA VODA
2. Izvadi filter i spužvu te spužvu properi u izvađenoj prljavoj vodi a sam filter i propeler sa magnetom dobro operi pod slavinom
3. Nakon što si oprao filter i spužvu varti je unutra u filter te također natrpaj unutra još akvarijske spužve umjesto vate i keramike
4. Nakon što si ulio svježu vodu u akvarij odmah ulij duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija + dobre bakterije recimo Easy Life "EasyStart"
5. slijedeči dan ulij duplu dozu vitamina na litražu akvarija
6. slijedeči dan (treči dan) ulij propisanu dozu FFM-a
7. četvrti dan ponovo napravi promjenu cca 20% vode s usisavanjem podloge i ulij propisanu dozu FFM-a
8. peti dan ide propisana doza vitamina
9. šesti dan ništa ne dodavati u vodu
10. sedmi dan ide promjena cca 30% vode i dupla doza FFM-a
11. osmi dan ide dupla doza vitamina na litražu akvarija

Ako budeš radio sve kako sam napisao a ukoliko ribe nisu ozbiljno bolesne možda ih spasiš veći broj.

Za držanje diskusa ti treba puno iskustva u akvaristici i dosta pročitanih članaka tako da preporučujem da ih u dogledno vrijeme više ne kupuješ dok ne naučiš sve što trebaš znati o kemiji vode, o pojedinim vrstama riba o držanju, njezi i dr.

Za sada toliko, napiši ovdje što si poduzeo i javljaj nam kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.

Zasto da izbacujem vatu iz filtera i keramiku? imam 3 spuzve unutra sta ce mi vise?!
bakterije cu dodat, i vitami ne cu kupit danas i kupit cu taj easy life
hvala puno na pomoci

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #35 u: Svibanj 25, 2011, 13:26:29 poslijepodne »
Ovoj jeko bitna informacija da si smanjio filter na najmanje s time si također pogoršao situaciju.

Vata treba napolje zato što se vata začepi za nekoliko dana pa smanjuje protok vode kroz filter i više od 50% a što se automatski odražava na povečanje stupnja zagađenja vode a onda dolaze bolesti i uginuća. Možeš zadržati vatu ali onda ju moraš mijenjati svakih 5 dana ili barem jednom tjedno.

Glede keramike s obzirom da imaš filter malog volumena pročitaj što sam napisao na tu temu: zašto ne preporučujem upotrebu keramike u filterima manjih volumena".

evo ovdje možeš pročitati: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Svibanj 25, 2011, 13:28:53 poslijepodne »

niste mi rekli sta cu s pH-om on mi je 8, kako da ga smanjim? zapravo sto mi je najvaznije promjeniti za spas ribica?

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Svibanj 25, 2011, 13:30:04 poslijepodne »
Ovoj jeko bitna informacija da si smanjio filter na najmanje s time si također pogoršao situaciju.

Vata treba napolje zato što se vata začepi za nekoliko dana pa smanjuje protok vode kroz filter i više od 50% a što se automatski odražava na povečanje stupnja zagađenja vode a onda dolaze bolesti i uginuća. Možeš zadržati vatu ali onda ju moraš mijenjati svakih 5 dana ili barem jednom tjedno.

Glede keramike s obzirom da imaš filter malog volumena pročitaj što sam napisao na tu temu: zašto ne preporučujem upotrebu keramike u filterima manjih volumena".

evo ovdje možeš pročitati: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #38 u: Svibanj 25, 2011, 13:34:43 poslijepodne »
niste mi rekli sta cu s pH-om on mi je 8, kako da ga smanjim? zapravo sto mi je najvaznije promjeniti za spas ribica?

Nemoj ništa raditi sa pH jer diskusi normalno mogu živjeti i na pH8 (pH se inaće može smanjiti samo u mekanijoj vodi  a tvoja je pretvrda), zdravlje tvojih riba ne ovisi o smanjenju pH to zaboravi.

Za spas riba moraš odmah provesti onaj postupak promjene vode, pranja akvarija i dodavanje FFM-a i vitamina

Ostale savjete gore moraš uvesti u svakodnevnu brigu o akvariju.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #39 u: Svibanj 25, 2011, 13:39:05 poslijepodne »

[/quote]

Evo Plavi ti je odgovorio za vatu i keramiku i ja se u potpunosti slazem.

pH pusti za sada i napravi onih 11 koraka koje ti je covjek napisao.

Nemoj da vise ponavljamo, i ako ces kupiti novi vanjski filter sto bih ti svakako preporucio, ostavi i ovaj unutarnji da radi skupa sa novim barem mjesec dana, dok se nitrbakterije ne nasele u novi filter. Easy life je proizvodjac a proizvodi su EasyStart I FFM.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Svibanj 25, 2011, 13:46:35 poslijepodne »

Nemoj ništa raditi sa pH jer diskusi normalno mogu živjeti i na pH8 (pH se inaće može smanjiti samo u mekanijoj vodi  a tvoja je pretvrda), zdravlje tvojih riba ne ovisi o smanjenju pH to zaboravi.

Za spas riba moraš odmah provesti onaj postupak promjene vode, pranja akvarija i dodavanje FFM-a i vitamina

Ostale savjete gore moraš uvesti u svakodnevnu brigu o akvariju.

pa dali da kupim destiliranu vodu da smanim tvrdocu, ili da napravim destiliranu vodu?

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #41 u: Svibanj 25, 2011, 13:55:43 poslijepodne »
pusti sada to , napravi ono kaj smo napisali

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #42 u: Svibanj 25, 2011, 14:01:54 poslijepodne »
pusti sada to , napravi ono kaj smo napisali
ok hvala vam puno, kad si bolestan odes kod doktora, kad su ribice bolesne doktori su na forumu, javit cu se jos   :)

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Svibanj 26, 2011, 10:52:55 prijepodne »

1. Sa krpicom dobro očisti unutrašnju stranu stakala akvarija i onda promjeni 50% vode (uz dobro usisavanje svih nečistoća sa dna) sa vodom u koju si prethodno ulio sredstvo za neutralizaciju klora
    ( usisavač možeš kupiti ili napraviti tako da prerežeš na pola bocu od 1/2 litre Jane a na grljak spojiš cijev-mislim da na forumu ima tema izrada usisavaća sa fotkama) OPREZ
    Voda koju ulijevaš u akvarij MORA BITI PRIBLIŽNO ISTE TEMPERATURE KAO I AKVARIJSKA VODA

kako da promjenim 50% vode to znaci da bi trebao promjeniti 100 litara, citao sam da bi bilo dobro prokuhati vodu i ostaviti da stoji 24h a to nije moguce jer ja nemam toliki lonac i nemam gdje drzati vodu (osim u kadi mozda)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #44 u: Svibanj 26, 2011, 11:05:05 prijepodne »
Da, predlažem da ovaj puta promjeniš 100l vode i napraviš ostalo kako sam napisao.

Voda se ne prokuhava već vodu uspi u kante ili bure i ostavi 24 sata a ako nemaš mogučnost tada vodu iz slavine ulij u što veću posudu te u nju ulij FFM ili AquaSafe, dobro promješaj i možeš sipati u akvarij pa tako više puta.

OPREZ kada mijenjaš toliko puno vode obavezno izgasi grijač kako ne bi puknuo a kasnije ga nemoj zaboraviti ponovo uključiti.

Također voda koju sipaš u akvarij treba biti približno iste temperature kao i ona u akvariju!

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #45 u: Svibanj 26, 2011, 11:18:01 prijepodne »
Da, predlažem da ovaj puta promjeniš 100l vode i napraviš ostalo kako sam napisao.

Voda se ne prokuhava već vodu uspi u kante ili bure i ostavi 24 sata a ako nemaš mogučnost tada vodu iz slavine ulij u što veću posudu te u nju ulij FFM ili AquaSafe, dobro promješaj i možeš sipati u akvarij pa tako više puta.

OPREZ kada mijenjaš toliko puno vode obavezno izgasi grijač kako ne bi puknuo a kasnije ga nemoj zaboraviti ponovo uključiti.

Također voda koju sipaš u akvarij treba biti približno iste temperature kao i ona u akvariju!

kupio sam jucer Easy Life "EasyStart"  bakterije i vitamine JBL Atvitol izvadio sam vatu keramiku doduse jos nisam, jer nisam jos stigao procitati tvoj elaborat a prodavac mi je rekao da ne vadim keramiku,

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Svibanj 26, 2011, 11:22:58 prijepodne »

di mogu procitati o aktivnom ugljenu, dali je on dobar ili ne, jedni pricaju da je dobar drugi su protiv njega

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #47 u: Svibanj 26, 2011, 11:33:31 prijepodne »
Aktivni ugljen se koristi samo nakon liječenja kako bi na sebe apsorbirao ostatke lijeka i ostale otrove te ih na takav način neutralizirao iz akvarijske vode.

Inaće nema nikakve funkcije da bude u filteru osim da zbog svoje poroznosti sudjeluje u procesu biofiltracije jer se u te pore nasele dobre bakterije. ALI, kada budeš pročitao moj članak bit će ti jasno da se te pore vrlo brzo začepe i tada aktivni ugljen samo smeta u filteru. Stoga ga što prije zamijeni sa akvarijskom spužvom a također i keramiku.

Nadam se da si pročitao i naučio napamet naš priručnik za početnike u akvaristici (tamo piše sve što te zanima o održavanju akvarija) a isti se nalazi na linku ispod moga posta.

Offline Nec0000

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #48 u: Svibanj 26, 2011, 11:44:10 prijepodne »
Aktivni ugljen se koristi samo nakon liječenja kako bi na sebe apsorbirao ostatke lijeka i ostale otrove te ih na takav način neutralizirao iz akvarijske vode.

Inaće nema nikakve funkcije da bude u filteru osim da zbog svoje poroznosti sudjeluje u procesu biofiltracije jer se u te pore nasele dobre bakterije. ALI, kada budeš pročitao moj članak bit će ti jasno da se te pore vrlo brzo začepe i tada aktivni ugljen samo smeta u filteru. Stoga ga što prije zamijeni sa akvarijskom spužvom a također i keramiku.

Nadam se da si pročitao i naučio napamet naš priručnik za početnike u akvaristici (tamo piše sve što te zanima o održavanju akvarija) a isti se nalazi na linku ispod moga posta.

1. koje sve vrste spužvi trebam imati da mi je dovoljno?
2. i dali Easy Life "EasyStart" zadovoljava potrebe za dobrim bakterijama

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #49 u: Svibanj 26, 2011, 11:54:06 prijepodne »
S obzirom na tvoj filter nabavi spužvu što sitnijih pora (nikako ne crnu koja je impregnirana aktivnim ugljenom).

EasyStart je po meni najbolji pripravak sa dobrim bakterijama.