Svibanj 03, 2025, 17:10:27 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Apistograme  (Posjeta: 10919 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Odg: Apistograme
« Odgovori #75 u: Veljača 22, 2011, 19:21:25 poslijepodne »
Mislio sam da će malo više ljudi pokazati zanimanje za moje patuljaste amerikance,no dobro. Ovo sa loših slika su agasizi double red-ovi.Neznam zašto ih ljudi općenito slabo drže a kamoli uzgajaju,dok sam recimo na nekim drugim forumima susjednih nam državama vidio da nije tako.
 Istina je da ribice žive relativno kratko ,tek dvije godine,ali za svu ljepotu koju nam daju za to vrijeme stvarno se isplati držati ih.

Bilo bi lijepo kada bi se javio netko a da ih je razmnožavao manje ili više uspješno..radi razmjene iskustava ili kojega primjerka ribica.

Vjerujem da zanimanja ima, no, osnovni problem kod nas je dostupnost agassizia, naročito fire red. Evo ja, koji nisam iz zg, muku mučim za njihovu nabavku jer ih u Rijeci jednostavno nema šanse nabaviti. Za nekoliko ribica je malo skup sport otići u zg pa onda kada idem kojom prilikom u zg ne propustim ih kupiti ako ih ima. Fire red izgleda imaju samo u zoo viliju.

Ja bi ih jako rado volio uzgajati ali eto, još nisam imao sreće da se izmrijeste, a mužjak ima ženki da ih može birati, sad ih je 5 ženki i jedan mužjak, nadam se da će biti čega od njih...zaista bi me to veselilo da vidim te sićušne ribice kako odrastaju.

Dakle, problem kod nas je prvenstveno dobavljivost vrste, cacatuoidesa se nađe u Rijeci ali mi oni nisu ni daleko toliko lijepi kao agassizi.

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #76 u: Veljača 22, 2011, 22:15:52 poslijepodne »
Ja imam tu sreću da živim relativno blizu Zagrebu pa mi nije problem otići po ribice a tamo ih Hvala Bogu ima ,a ima i za nas apistogramaljupce,Vili i Aquaterra..barem su to jedina mjesta gdje sam ih ja uspio pronaći. Mada meni nebi bio problem otići gdje god ako znam da ću naći ono što me zanima.

Kada bih birao ni sam neznam koji su mi draži agasizzi ili cocatoidesi,jedni i drugi su prekrasne.

Malo mi je čudno kada kažeš da ti se nisu mrijestile ribe,već sam rekao da se meni apistograme mrijeste svakih 10-ak dana pa neznam zašto bi kod tebe bilo drugačije..treba dooobro gledati ako su u zajedničkome akvariju koji je pretpostavljam i dobrozabiljen(što apistograme vole) dali su jajašca položena..jer su jako sitna i teško ih je primjetiti..zato ti je idealno uhvatiti se za džep i kupiti jedan mrijesni akvarij u kojem će biti samo apistograme, cca25-30litara ,u njega odvoji jedan par ,improviziraj kakvu pećinu,kokosovu ljusku ili komadić pvc cijevi,keramička posuda... filter naravno..i samo ih dobro promatraj i mora biti mrijest 100%.  Nemoj stavljati nikakvu podlogu u akvarij,moj savjet ,jer češ lakše održavati čistoću u akvariju ,i ako jednoga dana dođu malci lakše češ ih uočiti... Sve ovisi o roditeljima,o ženki,ako počmu jesti ikru odvoji ih van i ostavi jajašca sama,nije im mama baš toliko potrebna.
- pretpostavljam da znaš da je potrebna i hrana za tako malene ribice,jer bez toga nema ništa..meni su mikrocrvi nezamjenjivi u prvim danima malenih punoglavaca,kasnije artemija u ogromnim količinama i što je najvažnije jako ,jako,jako čista voda.
Nadam se da sam vam pomogao ovima sitnim savjetima,jer ima toliko toga puno za naučiti o ovim prekrasnim patuljcima!! :-)

Dajte koju fotku pa da vidimo i vaše ribice!!!!
tom82

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #77 u: Veljača 23, 2011, 19:20:46 poslijepodne »
Jel dovoljan akvarij od 15L sa grijačem i zracnom pumpom kao filter unutra 2-3 listica hrasta i kokosova spiljica za 1 par dakle muzjaka i zenki apirstrogamme cacatoudies za pokusat izmrjestit :up:

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #78 u: Veljača 23, 2011, 19:38:01 poslijepodne »
Jest, ali kada se izmrjeste, izvadi roditelje i samo ostavi 15l za mlace, i tu ih  možeš držati dok odrastu, barem mislim...
Držim fige za mrijest ! :up:
Meni se moji izmrjestili 4.put i ponovo je ženka pojela jaja.
Ali sada je počela viditi pjesak iz špiljice i nosi ga u ustima vani, neznam što to radi  :nerd: ...
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #79 u: Veljača 23, 2011, 19:48:58 poslijepodne »
Uh tvoje se mrijeste ko lude blago ti se  :)  :klap:

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #80 u: Veljača 26, 2011, 16:00:09 poslijepodne »
Slažem se sa Aquaticom, ovdje je jad i bijeda što se nabavke tiče... Sinoć sam se vratio iz Beča, obišao sam par zoo shopova i u jednom vidio da imaju 16!!!!!!! vrsta apistogramma na prodaju! 16 VRSTA APISTOGRAMMA! A mi ovdje svi sretni ako nađemo cacatuoidese :((((((( A jad i bijeda...

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #81 u: Veljača 26, 2011, 16:06:44 poslijepodne »
Da li si kupio neke apistogramice? Kako im se krecu cene?
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Veljača 26, 2011, 16:10:28 poslijepodne »
Šta stvarno; 16 vrsta??? I jesi li uspio išta prošvescati preko grane??  Ja mislim da bi pokušao pa makar me zatvorili! Hahahaha!! Vjerujem da su jeftinije nego kod nas.
tom82

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #83 u: Veljača 26, 2011, 17:32:36 poslijepodne »
Alene sipaš mi sol na ranu  :'( 16 vrsta apistogramma?! Mislim da to neću doživjeti u Rijeci...

Ali ja hoću izmrijestiti svoje  :D u sada imam 5 ženki i jednog mužjaka, e ako sad neš ne obave posumnjat ću u mužjaka  :D

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #84 u: Veljača 26, 2011, 19:32:02 poslijepodne »
Slažem se sa Aquaticom, ovdje je jad i bijeda što se nabavke tiče... Sinoć sam se vratio iz Beča, obišao sam par zoo shopova i u jednom vidio da imaju 16!!!!!!! vrsta apistogramma na prodaju! 16 VRSTA APISTOGRAMMA! A mi ovdje svi sretni ako nađemo cacatuoidese :((((((( A jad i bijeda...
imas u zagrebu u aqua terri mi se cini 6 vrsta apistogramma za kupit
nego vec kad si vidio ovih 16 vrsta u becu si ponio barem koju vrstu sta nema tu kod nas

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Veljača 26, 2011, 20:34:17 poslijepodne »
Ma samo sam gledao i plakao... I plakao... I plakao... Nisam mogao vjerovat! Pisali su već dečki na akvarij.net-u o tih par shopova u Beču, a ja sam se morao osobno uvjeriti. Dućan se bavi isključivo akvaristikom, ima preko 400 akvarija! Najviše ciklida i diskusa, al u to se ne kužim previše, pa su meni u oko najviše upale baš apistogramme i neke vrste rasbora (npr. Boraras brigittae - Mosquito Rasbora i Rasbora urophthalmoides) koje kod nas nisam nigdje vidio za kupiti... Ali 16 vrsta apistogramma! Još sam u šoku! Baš sam sad malo googlao i gledao popise svih vrsta, ne znam niti ponovit sve :)

Što se tiče kupovine, sva sreća da se biljke i životinje ne smiju nosit preko granice i da sam u shopu bio dan prije povratka doma tako da nisam došao u napast da kupim toliko toga da zacementiram sve kartice koje imam!

Ali 16 vrsta!!!!! ;)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #86 u: Veljača 26, 2011, 20:40:40 poslijepodne »
ma i  u hrvatskoj ih ima toliko ali nisu na jednom mjestu ko tamao :up:

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Veljača 26, 2011, 20:50:26 poslijepodne »
I koje su cijene apistograma?   Dali se možda isplati ipak prošvercati koju ispod sica?!!  javascript:void(0);
tom82

Offline alen051

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Veljača 26, 2011, 21:01:19 poslijepodne »
Čuj, u Rijeci sam vidio cacatuoides, obične i double red, i luelingi. Možda u Zg ima još agasizzii i još 2-3 vrste, al nema šanse da u svim shopovima u cijeloj Hrvatskoj zbrojiš 16 različitih vrsta! :)

Što se cijena tiče, čini mi se da su jako raznolike, ovisi o vrsti i o samom primjerku, od par eura pa do 20tak. Što se švercanja tiče, ne znam :) Ja se ne bi usudio... Ali ako netko uspije nek se javi, hahaha ;)

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Veljača 26, 2011, 23:15:05 poslijepodne »
imas mi se cini u zg u aquaterri Rasbora urophthalmoides ja sam kupio 20kom  :-[
ak si zapiso sucajno vrste apistogramma kojih ima u austriji daj napisi pa da vidimo kaj se tamo nudi

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #90 u: Ožujak 24, 2011, 15:02:44 poslijepodne »
Mrijeste mi se cacatuoidesi u gusto zasadjenom akvariju. Izvadio sam ancistruse i korije i sad su unutra samo oni, neonke, rodostomusi i rasbore. Ima li sanse da bude nesto od podmladka ili nula bodova? :O
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Ožujak 29, 2011, 12:35:20 poslijepodne »
evo cisto me zanima vase misljenje
stavio bi y 200l agasizi duble read 1par i agasizi gold read 1pa
« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2011, 12:42:48 poslijepodne od SMRTNIK »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #92 u: Ožujak 29, 2011, 13:53:25 poslijepodne »
Mislim da bi moglo proći ako ima dosta mesta za skrivanje (na obe strane akv).
Bar do parenja.   ;)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Tisch

• Punopravni član
    • Nove igre sa Amazona, download ili dostava u Hrvatsku
« Odgovori #93 u: Ožujak 29, 2011, 14:52:06 poslijepodne »
Mrijeste mi se cacatuoidesi u gusto zasadjenom akvariju. Izvadio sam ancistruse i korije i sad su unutra samo oni, neonke, rodostomusi i rasbore. Ima li sanse da bude nesto od podmladka ili nula bodova? :O

Ne, neonke su pravi morski psi za mlađ, zaletavaju se u jato i love jednu po jednu.

Offline Tisch

• Punopravni član
    • Nove igre sa Amazona, download ili dostava u Hrvatsku
« Odgovori #94 u: Ožujak 29, 2011, 14:53:16 poslijepodne »

Možeš, ali bolje napravi gužvu pa kad se par izdvoji ostale prodaj ili odvoji.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Ožujak 29, 2011, 18:07:59 poslijepodne »

Možeš, ali bolje napravi gužvu pa kad se par izdvoji ostale prodaj ili odvoji.
vec mogu kupit po 1 par jel se raspoznaje spol
imat ce 2 panja tj . kroz jedan je velka spilja al cu jos napravit 4-5 spiljica pa cemo vidjet oce li funkcionirat ili ne

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #96 u: Svibanj 19, 2011, 15:42:05 poslijepodne »

Ne, neonke su pravi morski psi za mlađ, zaletavaju se u jato i love jednu po jednu.

Uspio im je mrijest i ima jato mladji, tetre se drze za sad daleko, mama ih tjera. Ne znam do kad ce joj to polaziti za perajom. Buduci da sam optimist po prirodi :D sto mi preporucujete za prehranu mladji u zajednickom akvariju, ima sto? Usitnjeni listici nisu adekvatni jel tako?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #97 u: Svibanj 19, 2011, 15:56:31 poslijepodne »
Meni su se cacatuoidesi isto izmrijestili u zajedničkom akvariju, mama je sve terala ko morski pas (cak i skalara od 15 cm) sto mi je bilo msjesno za gledat s obzirom da je bila manja od neonki. Ipak neznam kak ce uspjet sve njih terat ak imas i neonke i rodostomuse i razbore. Mozda bi bilo dobro da ih odvojis uskoro, ako nemozes ili ne zelis onda ostavi, mozda koji prezivi (opstanak najjacih) a ak nis, ostatak riba ce ti dobiti živu hranu.

Meni su dok su se tek izlegli, odnsono dok sam ih prvi put vidio isli za mamom po akvariju i hranili se (pretpostavljam) infusoriom, ali sam im ja odmah davao izlegnuti BBS i na tom su odrasli. Izmedju ostalog dobar je i za isticanje boja u ribama.

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Svibanj 20, 2011, 22:19:58 poslijepodne »
Bravo majstore!!  :klap: 

najbolje ti je mlađ hraniti u prvim danima (4-5 dana)sa mikrocrvima a kasnije samo sa što više žive artemije,po 4-5 puta barem dnevno...i tako do starosti barem mjesec i pol dana kada već mogu klopati suhu hranu naveliko..

Drago mi je da se još netko zanima sa apistogramama i pokušava ih mrijestiti,jer vidim da su među akvaristima rijetke.
Koliko su stare ribice i dali ih je šta preživilo pored ostalih stanovnika??      Daj probaj neke fotke staviti!     

Ja trenutno imam u jednome mrijesnome akvariju ženkicu cocatuoidesa sa  50-ak malaca,starih oko 3 tjedna i svakim danom su sve veći i veći.. :) Nema šta mama pazi na svaki pokret malaca!! Čak se i zaletava u staklo kada se primaknem akvariju!

tom82