Svibanj 03, 2025, 18:29:22 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Apistograme  (Posjeta: 10935 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeki972

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Apistograme
« Odgovori #25 u: Veljača 04, 2011, 21:39:08 poslijepodne »
jako lijepo i moram priznati jako rijetko da netko uspijeva toliko mrijestova  imati uspješnih s toliko različitih vrsta apistograma..svaka čast  :klap:
molio bih ako imaš slike prvog mrijesta fire reda..da vidimo koliko su oni porasli..  :-[

Offline tom82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sisak
« Odgovori #26 u: Veljača 04, 2011, 21:55:31 poslijepodne »
Evi ih,stari su oko 3.i pol mjeseca..i već se spolovi pomalo razlikuju. Mužjaci su krupniji a ženkice puuuno sitnije!
tom82

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #27 u: Veljača 04, 2011, 21:56:58 poslijepodne »
bravo..svaka čast i sve pohvale..  :klap: :klap: :klap:

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #28 u: Veljača 04, 2011, 22:11:16 poslijepodne »
Svaka čast !  :klap:
Meni one moje double red nisu još izbacile jaja ponovo, ali ne žuri mi se nigdje.
Može li njima smetati CO2 ?
Jeli moram razdvajati mužjaka kad ribice izađu iz jaja? Mislim, oće ih mužjak jesti?
Oće li preživit ako budu jeli artemiju, jer neki su rekli da nemoram baš mikor crvima, nego da mogu i artemijom.
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #29 u: Veljača 04, 2011, 23:41:20 poslijepodne »
isuse kako ti uspjevaju ti apistogrami  :klap:trebao bi ti razmislit o prodaji u pet šopovima i bit im dobar dobavljač normalno ako se tako nastave množit nego reci ako jaja ostanu sama bez roditelja jer dodaješ nešto protiv pljesni ili ???

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • "Life is too short to drink bad wines"
« Odgovori #30 u: Veljača 05, 2011, 08:35:37 prijepodne »
Taj tvoj stan/kuca mora da odise nekom specijalnom sexy karmom kad ribe imaju takav spolni nagon  :up:  :D

Svaka cast, ja imam 2 vrste apistograma u akvariju 150 l i sve 5. Muzjaci naganjaju cure al tu prica o sexu staje  :D e da rijec je o 2 ramireza i 2 fire red. Jos mi je zelja cacatuoides al mislim da bi tu moglo bit frke. Sto se tice teritorijalnosti, jedino muzjak fire reda zna zauzet jedan donji kut akvarija iza panja i tjera sve otud. A onda ga pusti taj film i krene u obilazak terena s neonkama i rasborama. Prekrasne su mi fire red i ako ce bit 2 zenkice na prodaju javi se   ;)

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 05, 2011, 17:47:23 poslijepodne »
Točnije moj podrum odiše nekom posebnom karmom,haha... od svega nekih par kvadrata gdje sam smjestio svoje carstvo i gdje mi se ribice mrijeste,za sada odlično!! Gotovo mi je za nepovjerovati da se fire redovi nisu mrijestili,možda se je mrijest čak i odigrao koji puta,ali se ni neprimjeti ili jako teško ,naročito ako je akvarij jako zabiljen. Zato je najbolje odvojiti par koji planiramo mrijestiti u jedan zaseban akvarijić od barem 25 litara. Apistograme vole položiti ikru na neko skriveno mjesto gdje če ju lakše čuvati od potencijalnih grabežljivaca.
Moji fire redovi se mrijeste kao ludi,svakih 10-ak dana.ali mi dosta toga propadne jer nemam više akvarija za odvajanje.
Ova ženkica cocatoidesa sa slika je  zbilja prava majka,motri na njih cijelo vrijeme i drži ih na okupu a ako se koji odvoji od ostatka jata dođe do njega i lijepo ga usiše u usta i dopliva nazad do ostalih i ovoga lijepo ispljune van..zbilja zanimljiv prizor!!
Sredstvo protiv plijesi jajašaca svakako dobro dođe.
tom82

Offline Vice

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #32 u: Veljača 05, 2011, 21:41:10 poslijepodne »
Svaka čast!  :klap:
Evo ispravka iz prijašnjeg posta.
Moje se danas ponovo izmrjestile.
Oće li preživjeti malci ako su oboje roditelja prisutni u akvariju?
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #33 u: Veljača 05, 2011, 21:52:22 poslijepodne »
U tom podrumu sigurno se stalno negde u pozadini vrti Barry White.  ;)
Defintivno si pravi apistograma-guru!
Svaka cast!   :klap:

Kad ti fire red-ovi budu spremni za put molim te ne zaboravi me.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline tom82

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 05, 2011, 22:15:52 poslijepodne »
Uh,taj mi je podrum spas u ovo doba recesije kada se nema baš para i neizlazi već se zanima sa akvaristikom!!Hahaha!

Vice 22 :Bilo bi dobro kada bi mogao odvojiti mužjaka i ostaviti ženku da sama pazi na jajašca! Mada može biti i da ona pojede jaja,sve ovisi o njoj i treba dobro promatrati šta se dešava u akvariju.
Fire redove čekam da malo još porastu tako da budem siguran kojeg je spola pojedina ribica.
Imam još nešto zanimljivo za apistogramaljubce samo čekam da još malo porastu da se bolje vide na slikama,a možda i nabavim kakav bolji fotić!
tom82

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 05, 2011, 22:42:35 poslijepodne »
Mala natuknica... Meni ne smetaju malo mutne slike - ustvari samo takve i volim...   ;)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #36 u: Veljača 18, 2011, 13:59:01 poslijepodne »
Pomagajte drugovi, jel ove zenka? Sumnjivo mi je jer ubija muzjaka od batina.

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Veljača 18, 2011, 14:39:31 poslijepodne »
Da, ja bi rekao da je to zenkica.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #38 u: Veljača 18, 2011, 15:06:49 poslijepodne »
Ja nisam bas 100% siguran, ali po pofarbanosti (i donekele velicini) peraja i ja mislim da je zenka.

Ako "ona" tarapana i naganja muzjaka, onda su stvoreni preduvjeti za "zdrav brak"  :biggrin: :biggrin:
Sala mala - zenkica postane dominanatna na par dana kad si je odlucila da joj je muski ok i da moze bit otac njenoj djeci.
Ili je negdje u supstratu iskopala gnijezdasce (rupu) u kojoj misli polozit jaja, ili su vec stvar obavili pa je takvo ponasanje buduce majke sasvim normalno i ocekivano.
Kako bilo, ako se zbilja radi o heteroseksualnom paru, ovo stanje gdi muzjak chubi u cosku, a ona ga maltretira ti traje, tak cca 5-7 dana.

Ako nakon tog vremena ne zamjene uloge (u smislu da muski opet bude bog i batina u kuci), ocito je da na ovoj tvojoj slici ipak nije zenka, vec drugi frajer.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #39 u: Veljača 18, 2011, 15:09:10 poslijepodne »
Ova riba s fotke je duplo veca skoro od deklariranog muzjaka... da uzmem jos zenki da smanjim tu napetost?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Veljača 18, 2011, 15:18:51 poslijepodne »
Ak su oba muzjaci (a pogotovo ak je jedan znatno krzljaviji) mislim da ce pojava novih zenkica samo povecat napetost i da bu ovaj veci zatuko manjega.

Ako je ovo na tvojoj slici riba koja je duplo veca od one koju smatras muzjakom (pod uvjetom da su iste dobi, naravno), onda je i ovo sigurno muzjak.
Daj reci, jesi mozda primjetio da li je ova za koju mislis da je zenka makar i na kratko bila skroz zuta samo sa crnom tockom na boku?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #41 u: Veljača 18, 2011, 15:39:36 poslijepodne »
Zato me zanima da li je ovo muzjak ili zenka da vece sranje ne napravim. Ima mozda netko tko ce ziher znati! :)

Nisu iste dobi ribe, cak nisu iz istog ducana. Nikad nije zuta ova riba samo sa crnom tockom... obicno je sva nekako crnja. Ovo gore je fotkano s flashom, evo bez flasha.
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2011, 15:50:02 poslijepodne od Ruki »

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 18, 2011, 16:01:47 poslijepodne »
Aj stavi fotke, ali ja ti nisam bas siguran da budem uspjesno identificiral spolove.
Drzal sam (i jos uvijek drzim) razne appistograme, ali sam ih uvijek (bilo par, bilo triplet) kupovao od jednom iz istog ducana, bas zato da jasno mogu razlikovat muzjaka od zenki.
Jednom prilikom sam uginulu zenkicu hongsloia naknadno zamjenjival novom i naravno da sam doma doneso muskog.

U pravili, kod vecine apistograma, muzjaci su krupniji i imaju puuuno raskosnije peraje (i duzinom i bojom).

Sad mi je palo na pamet da ti mozda imas 2 muzjaka, ali od 2 razlicite vste apistograma, a tu mi se cini sasvim normalno i logicno da ovaj veci maltretira manjega.
Recimo zenku cacatuoidesa lako mozes pobrkat sa npr. muzjakom agasiizija.....narocito ak ih ne mozes na licu mjesta, u ducanu, neposredno usporediti.

Offline Tisch

• Punopravni član
    • Nove igre sa Amazona, download ili dostava u Hrvatsku
« Odgovori #43 u: Veljača 18, 2011, 16:03:53 poslijepodne »
Zato me zanima da li je ovo muzjak ili zenka da vece sranje ne napravim. Ima mozda netko tko ce ziher znati! :)

Nisu iste dobi ribe, cak nisu iz istog ducana. Nikad nije zuta ova riba samo sa crnom tockom... obicno je sva nekako crnja. Ovo gore je fotkano s flashom, evo bez flasha.

Brijem da bi mogao biti i muski zbog boje na repu.
Makar i zenska zna zatuci muskog kad joj se neda...
Stavi jos koju zenku, kad ih je vise agresija se smanjuje kao i kod afrikanaca.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #44 u: Veljača 18, 2011, 16:05:10 poslijepodne »
Stavio sam.
Ovo je na fotki apistogramma cacatuoides, zar ne? Samo ne znam spol. Druga riba je isto apistogramma cacatuoides, definitivno muzjak, njegovu fotku nisam stavljao jer sam 100% siguran.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 18, 2011, 16:25:38 poslijepodne »
Ak je cacatuoides onda bi prema boji i obliku peraja trebala bit zenka (99%), ali bi po meni isto tak mogao bi bit i malo neugledniji muzjak agasizija.

Nije neko pisano pravilo, ali po mojim iskustvima sa dwarf ciklidima kod muzjaka (svih, ili vecine vrsta) se ledjne krljusti lagano plavicasto presijavaju.
Mozda ti to pomogne u identifikaciji.

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 18, 2011, 16:36:50 poslijepodne »
Evo, da mozes usporediti, fotka tipicnog para cacatuoidesa

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #47 u: Veljača 18, 2011, 17:25:17 poslijepodne »
Hvala puno! Onda je garant zenka. Zbuksa se u rupu izmedju grmova anubiasa i onda ko god pridje blizu krene u lov (ancistrusi, koriji, rasbore, neonke, rodostomusi... ma bilo tko)... a muzjak ako dodje i puno dalje od rupe onda izlazi i lovi ga na drugi kraj akvarija i šamarelica-dvije i vraca se u rupu medju anubiasima. :) Dakle da uzmem jos jedno 2 zenke slobodno? :)

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Veljača 18, 2011, 17:30:18 poslijepodne »
Mislim da ti je za njih pravi omjer 2 cure na 1 decka, al kak se ono kaze - od viska glava ne boli :-)

Ak je agresiva prema svima, a muzjak posebno fasuje, vjerojatno je vec iskopala rupu i sad je u ljubavnom zanosu, pa predlazem da pricekas cca tjedan dana s prinovom.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #49 u: Veljača 18, 2011, 17:33:14 poslijepodne »
Hvala jos jednom, tako cu napraviti! :)