Stari postav
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=24785.0 otišao u povijest i danas sam napravio novi, htio sam nešto sasvim drugačije, nešto između nature i holandskog, ali možda više gravitira ka nature, samo što je izbor bilja iz holandskog
Odlučio sam se za lava kamenje i tamni pijesak, odnosno "aquarium soil" kako piše na pakiranju. Nije to baš pijesak, više su to granule pa da kažem riječ dvije o tome. Na pakiranju piše da je spreman za upotrebu i tražeći o tome po netu i ovdje na forumu odlučio sam da ga ne ispirem jer tako i navode. Čini mi se da je taj soil nešto lakši od klasičnog šljunka, nadam se da ga kribenzisi neće raskopati. Nije to onaj water activated soil o kojem je bilo riječi ovdje na forumu jer ovaj na pakiranju navodi da je za bilje poželjno staviti hranjivu podlogu. Za podlogu sam uzeo JBL Aqua Basis Plus i nadam se da će se pokazati kao dobra.
Čitav postupak rasturanja starog postava, čišćenja akvarija i slaganja novog postava do vraćanja ribica trajao je gotovo 8 sati i to skoro pa neprekidnog rada.
Pa kao prvo sam zabilježio posljednje zatečeno stanje starog postava
Nakon čega je uslijedila priprema "terena" za vađenje vode, smještaj ribica, sve potrebno za slaganje novog postava.
Nakon toga proba postavljanja kamenja i drvenog panja.
Pražnjenje akvarija, najgori dio, naročito kad se dođe do dna, spužvom sam nakupljao vodu do zadnje kapi
I na kraju očišćeni akvarij spreman za novi postav.
Postav kamenja i panja u akvariju.
Nasipani podloga i pijesak, postavljeno kamenje.
I, konačno, sadnja bilja. Slijedeći upute Olivera Knotta o njegovom soilu, nisam ga ispirao i biljke sam sadio na suho, s povremenim prskanjem da se ne suše.