Od donekle vrijednih spomena imam tupi Global G-2... nije jako tup, ali nije ostar ko kad sam ga kupio, a jos ga se ne usudim sam ostriti, budem nakon ljeta. Imam fenomenalni mesarski Dick, star negdje 25 godina, drvena drska.. prije dosta vremena sam ga naostrio (par sati sam ga ostrio) i nakon toga ga dosta koristio u kuhinji jer je najostriji iako nije za to (povrce, meso, pileci zglobovi...) i sad sam s njim u vrtu brao paradajze, izivljavao se na podivljalim granama vinove loze (to sve nije pametno naravno raditi s nozem) tako da je ostrica bila sva ljepljiva od biljnih sokova i onda sam ga oprao isao se pocesati na potkoljenici gdje me upiknuo komarac (isti jako pametna upotreba noza) i cudo brije... Ne u jednom potezu da je bebina guza, ali to sto sam 3-4 puta prosao je napravilo bald spot. Od udaranja po granama se otkrhnuo mikrokomadic ostrice, ali nigdje se rezni rub nije savinuo, barem koliko sam mogao vidjeti pod umjetnim svjetlom. Victorinox santoku od nekih 150-200kn, za te novce jako dobar, puno duze je ostar od no name nozeva... izgleda jeftino, ali koga briga. Mali Victorinox paring noz od 20-30kn, sve isto kao za santoku vrijedi. Imam i par Zwilling nozeva (santoku, paring, noz za kruh) koji su bili na velikom popustu u Intersparu, five star serija... vrijede koliko sam ih platio, originalnu cijenu ne vrijede. Wusthof 20cm noz za filetiranje, fleksibilna ostrica, ok je. Dva Dick mesarska s plasticnim ruckama starih 10ak godina, nisu nesto.... ti oko 100kn svaki kosta, mislim.
Nisam nesto iskusan da bih preporucivao, vise sam ja korisnik.... i to s relativno malo iskustva. Jedino me ovaj stari Dick odusevio, niti jedan drugi. Da sad uzimam, uzeo bih gyotu od 24cm, neki visokougljicni celik... jedan, ali vrijedan. Do toga dana ce Global posluziti. Uz gyoto bih uzeo neki dobar paring noz, gledao sam Tojiro Senkou i mislim da cu si taj uzeti. Zwilling noz za kruh imam (strasno je ostar, ne rezem kruh uopce njime, samo kad treba biskvit za tortu prerezati u par katova ili tako nesto, nekako mi je lakse nego kuhinjskim nozem), wusthof za filetiranje i Dick stari za rokanje po mesu i kostima. Ostale cu nozeve dati mojima...
Ovo sve gore nije preprepreskupo, da sam mrvicu limitraniji odlucio bih se za Victorinox i ciao djaci!