Lipanj 25, 2025, 00:33:33 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151626 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: Noževi
« Odgovori #400 u: Svibanj 31, 2012, 08:38:58 prijepodne »

Kod nas ima u Replikartu, a ja uzimam iz Brisa-e ( www.brisa.fi ) - imaju puno bolji izbor i jeftiniji su. Jedini problem je što je minimalna narudžba 30€.

Dosta su skupi ovi u replikartu. Blank ostrica classic Mora 2 im je sa postarinom 140kn a na ebayu kompletan noz sa postarinom 130kn.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #401 u: Svibanj 31, 2012, 08:56:01 prijepodne »
U par navrata sam čitao pojedine dijelove teme ali moram priznati da nisam cijelu. :-[

Zanima me da li se spominju u temi posebni noževi koji su namijenjeni za bacanje, oni što se uvijek zabijaju kad se bace jer imaju nešto u dršci što utječe valjda na balans ili što već!? Takve valjda specijalci i slični koriste, barem sam tako jednom davno čuo... jel zna netko? -?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #402 u: Svibanj 31, 2012, 09:46:21 prijepodne »
... to radim vodobrusnim papirom, od manjeg grita prema vecem jel tako, na kojem trebam zavrsiti da bude zrcalni sjaj? Pitam da znam sto da kupim. :)

Da, što je manja oznaka grita to je brusni papir/kamen grublji. Predlažem ti da kreneš sa 120 ako je nož u lošem stanju, tj ima duboke ogrebotine, a ako je u relativno dobrom stanju možeš krenuti s 240 ili čak 400. Za zrcalni sjaj trebaš ići do gradacije 2000 u što manjim koracima (dakle ideš 240, 400, 600, 800, 1000, 1200, 1500, 2000), tako da u svakom narednom koraku izgladiš ogrebotine iz prethodnog koraka, a onda ga ispolirati na polirki (može se za relativno male novce, mislim oko 100kn, kupiti kit za poliranje metala u Bauhausu koji ide na svaku standardnu bušilicu, a dobiješ i dvije komponente/paste za poliranje). Ono što je bitno, da kod brušenja i poliranja uvijek brusiš/poliraš u istom smjeru. Ako brusiš malo poprečno, malo uzdužno, malo ukoso, ili cirkularnim pokretima, površina će uvijek izgledati "musavo" i nikada nećeš postići željeni sjaj.
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2012, 09:53:09 prijepodne od Nino G »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #403 u: Svibanj 31, 2012, 09:48:23 prijepodne »
Zanima me da li se spominju u temi posebni noževi koji su namijenjeni za bacanje, oni što se uvijek zabijaju kad se bace jer imaju nešto u dršci što utječe valjda na balans ili što već!? Takve valjda specijalci i slični koriste, barem sam tako jednom davno čuo... jel zna netko? -?

Takvi noževi (koji se uvijek zabijaju  :D ) ne postoje. U rukama majstora svaki će se nož zabiti svaki put, ali ne postoji "čarobni nož s nečim u dršci" koji bi sve odradio sam.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #404 u: Svibanj 31, 2012, 10:22:34 prijepodne »

Takvi noževi (koji se uvijek zabijaju  :D ) ne postoje. U rukama majstora svaki će se nož zabiti svaki put, ali ne postoji "čarobni nož s nečim u dršci" koji bi sve odradio sam.
To mi je šogor jednom davno spominjao da je imao takav nož u vojsci (još u doba JNA), kao da je bilo nešto u dršci što bi ga stabiliziralo pri letu, mislim da je živu spominjao. Ali naravno da je bitno tko i kako baca, ali ovo je navodno olakšavalo cijelu stvar.

Evo, Google je nevjerojatan, ukucao sam knife + mercury i našao ovo: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?63411-Mercury-filled-knife mislim da je o tome riječ, očigledno je JNA imala takve noževe. Je li netko čuo za tako nešto? Nema druge da pitam šogora još jednom o čemu je bila riječ... :-[

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #405 u: Svibanj 31, 2012, 10:42:47 prijepodne »
Da, što je manja oznaka grita to je brusni papir/kamen grublji. Predlažem ti da kreneš sa 120 ako je nož u lošem stanju, tj ima duboke ogrebotine, a ako je u relativno dobrom stanju možeš krenuti s 240 ili čak 400. Za zrcalni sjaj trebaš ići do gradacije 2000 u što manjim koracima (dakle ideš 240, 400, 600, 800, 1000, 1200, 1500, 2000), tako da u svakom narednom koraku izgladiš ogrebotine iz prethodnog koraka, a onda ga ispolirati na polirki (može se za relativno male novce, mislim oko 100kn, kupiti kit za poliranje metala u Bauhausu koji ide na svaku standardnu bušilicu, a dobiješ i dvije komponente/paste za poliranje). Ono što je bitno, da kod brušenja i poliranja uvijek brusiš/poliraš u istom smjeru. Ako brusiš malo poprečno, malo uzdužno, malo ukoso, ili cirkularnim pokretima, površina će uvijek izgledati "musavo" i nikada nećeš postići željeni sjaj.

Hvala na super informacijama! Dakle najbolje mi je kruzno smirglati jer cu i polirati kruzno, ako sam dobro skuzio? Ili je samo kod brusenja bitno da je u istom smjeru? Stavit cu sliku noza kad stignem pa ce biti before i after, kao na temi o vjezbanju :D

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #406 u: Svibanj 31, 2012, 10:57:39 prijepodne »
Dakle najbolje mi je kruzno smirglati jer cu i polirati kruzno, ako sam dobro skuzio?

Upravo suprotno, uvijek brusiš i poliraš linearno, u jednom smjeru. Polirka funkcionira ovako:

samo što ćeš ti ovaj polirajući disk imati u bušilici (bušilicu je potrebno fiksirati na radnu površinu). Još jedna stvar, poliranje generira popriličnu količinu topline, pa je dobro oštricu periodično hladiti u vodi (kad pod rukom osjetiš da se metal ugrijao) kako ne bi došlo do popuštanja (smanjenje tvrdoće zakaljenog čelika). Kada poliraš moraš biti izuzetno oprezan jer polirka, osobito pri većem broju okretaja, može "uhvatiti" oštricu i odbaciti je velikom brzinom u neki dio tvojeg tijela.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #407 u: Svibanj 31, 2012, 10:59:36 prijepodne »
Pa nek je odbaci u mene, na ovoj se ucim, nije bed ako pukne.  8)

Hvala mucho! :)
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #408 u: Svibanj 31, 2012, 11:44:00 prijepodne »
Evo slika moje prve zrtve, dosta i sad on reflektira. Plan mi je i prilikom ostrenja maknuti ova ostecenja na samom reznom bridu i vratiti nozu "špic" bez kojeg je ostao.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #409 u: Svibanj 31, 2012, 12:02:08 poslijepodne »
Evo nesto o poliranju

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #410 u: Lipanj 02, 2012, 20:37:30 poslijepodne »
Odlučio sam postaviti mali tutorial o jednom od načina kako izraditi dršku noža (možda se još netko zainteresira za ovaj hobi  :)). Radi se o sječivu Mora 110 hunter od laminiranog ugljičnog čelika kojem sam izradio dršku od kombinacije prešane kože i tvrdog afričkog drva grenadil, s dekorativnim umetcima od crnog i bijelog vulkaniziranog papira:

Nino, kapa do poda, i to visekratno  :klap: :klap: :klap:

razina zavrsne obrade je majstorska, svaka cast... pogotovo sto kad bih recimo i pokusao raditi nesto slicno, znam da nikako ne bi mogao izvuci tako simetricnu drsku, ma koliko se trudio i polako radio  :rolleyes: :D

svaka cast  :a034k:

nabaci koju o ovom vulkaniziranom papiru, kako-sto ili se kupi gotovi?
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #411 u: Lipanj 02, 2012, 21:11:56 poslijepodne »
Hvala svima na komplimentima  :)

O vulkaniziranom papiru:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vulcanized_fibre

Kupujem ga, uz ostale potrepštine za izradu noževa, ovdje:

https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=index&cPath=98_102

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #412 u: Lipanj 26, 2012, 21:08:29 poslijepodne »
Hvala majstore za link na filmic s poliranjem! :)

Imam problem prilikom ostrenja na kamenju... dobijem dosta ostar noz, ali ga izgrebem bocno tu i tamo iznad "bevela". Vi stavljate pik traku ili duct tape ili vam nikad, bas nikad ruka ne klizne malo i fulate kut? Ima koja finta koja bi mi mogla pomoci?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #413 u: Lipanj 26, 2012, 22:02:13 poslijepodne »
Pomaže samo disciplina ruke, ali se i najvećim majstorima omakne tu i tamo. Neka te ne smata pokoja ogrebotinica, glavno da je nož oštar.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #414 u: Lipanj 27, 2012, 00:33:28 prijepodne »
Polazi mi za rukom naostriti da brije i reze papir, ali ne i da je "scary sharp"... mislim, zadovoljan sam buduci da sam pocetnik u tome, pogotovo sto je rijec o losim do osrednjim nozevima. Jedino me te ogrebotine muce za koje mislim ipak da ih je malo previse  :-[ i ne bih ih htio na boljim nozevima. Zeznuto je sto na svima moram mijenjati originalni kut ostrice i zato i mislim da mi se to dogadja... nista, mislim da cu za svaki slucaj ipak neke zastititi pik trakom, valjda nece smetati previse :) Fala na ohrabrenju! :)

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #415 u: Lipanj 27, 2012, 11:33:04 prijepodne »
Nego vidim da se spominje i zakivanje pa da pitam: kako da popravim zakovicu koja drži u komadu onaj moj nož (stavio sam sliku par stranica ranije) prilično je klimava. Koliko vidim staru trebam prvo skinuti i onda zakovati ponovno - ili se možda može u nekom "knife supplies" shopu nabaviti vijak koji zamjenjuje takvu zakovicu? Ako ću sam zakivati što mi treba i gdje to mogu nabaviti - čekić imam.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #416 u: Lipanj 27, 2012, 16:45:02 poslijepodne »
Nego vidim da se spominje i zakivanje pa da pitam: kako da popravim zakovicu koja drži u komadu onaj moj nož (stavio sam sliku par stranica ranije) prilično je klimava.

Stavi opet sliku, ne mogu naći tu koju si već stavio...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #417 u: Lipanj 28, 2012, 12:38:56 poslijepodne »

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #418 u: Srpanj 01, 2012, 11:07:23 prijepodne »
Evo link:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=44758.0;attach=189130;image

Ako se taj nož rasklimao, najvjerovatnije je pukao trn/tang u dršci, pa zamjena zakovice (koja u ovom slučaju ionako ima estetsku, a ne konstruktivnu ulogu) neće pomoći.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #419 u: Srpanj 02, 2012, 09:53:10 prijepodne »
Doduše ta zakovica drži "kožni" dio drške za metalni i to se malo klima ali kad bolje pogledam vidim da si u pravu naime klima se spoj oštrice i metalne drške. To se može DIY popraviti bez kovačkih usluga?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #420 u: Srpanj 02, 2012, 10:48:08 prijepodne »
Možeš pokušati rastaviti dršku, pa zavariti trn, ali ne znam koliko će to pomoći. Uglavnom, ovo je toliko loš nož da mislim da je svaki trud oko pokušaja popravka uzaludan i nepotreban. Za cca 100kn možeš kupiti nož koji je nemjerljivo bolji i kvalitetniji od tog kojeg imaš.
« Zadnja izmjena: Srpanj 02, 2012, 10:54:25 prijepodne od Nino G »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #421 u: Srpanj 02, 2012, 10:50:51 prijepodne »
Htio sam isto reci, ali se nisam usudio :) jedino ako je sentimentalna vrijednost...

Sto je front, a sto back side of the knife? Koja je lijeva, koja je desna kad se drzi u ruci?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #422 u: Srpanj 02, 2012, 10:53:56 prijepodne »
Što je front, a sto back side of the knife? Koja je lijeva, koja je desna kad se drzi u ruci?

Ne kužim pitanje...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #423 u: Srpanj 02, 2012, 11:24:22 prijepodne »
Pa valjda se može dobiti bolji i za 100KN ako tako kažeš ovaj me je koštao puno manje - našao sam ga u grmlju pokraj dragonožačke ceste dok sam se okušavao kao primitivni lovac-sakupljač. Sad mi stoji u ormariću u predsoblju da se nađe kad kojekakvi muljatori i prevaranti dođu na vrata tražiti novce za to je dobar i ovakav.
Nego ono čisto akademski me zanima što zapravo drži čeličnu oštricu u aluminijskoj dršci da ne ispadne ako nije ona zakovica. To je nabijeno dok je jedan komad bio vruć ili kako?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #424 u: Srpanj 02, 2012, 11:27:18 prijepodne »
Evo s kutije od noza direktan prijepis "For best results, the front of the blade should be polished about 70% and the back of the blade about 30%", Globalov je noz