Lipanj 24, 2025, 08:24:34 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151493 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Odg: Noževi
« Odgovori #500 u: Ožujak 16, 2013, 11:56:22 prijepodne »
usput, zicam nekoga tko bi se uhvatio doostravanja ovog mog santoku-a, wink-wink-nudge-nudge  :-[

Ako si voljan slati ga poštom, riješit ćemo to. Javi se na PP za adresu oštrača, tj. mene.  :D
Za japanski nož, japansko brusno kamenje - kažem ja!

Offline rus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #501 u: Ožujak 16, 2013, 12:41:05 poslijepodne »
Naniva :)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #502 u: Ožujak 16, 2013, 20:49:42 poslijepodne »
usput, zicam nekoga tko bi se uhvatio doostravanja ovog mog santoku-a, wink-wink-nudge-nudge  :-[

Ako si voljan slati ga poštom, riješit ćemo to. Javi se na PP za adresu oštrača, tj. mene.  :D

voljan, voljan  :D

javim ti se na pm, thx  :zagrljaj:

Citat:

... i netko tko ce znati to sve objediniti pod 10 stupnjeva, dodao bih  :a034k: :a034k:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #503 u: Ožujak 16, 2013, 21:16:36 poslijepodne »
Pamook, bolje da te netko nauci pecat a ne da ti daje ribu. Ovak ces imat dobro naostren noz (valjda  :D) ali slijedeci put kad se zatupi ces biti u istoj situaciji tj mislit ces si kako nasiljit tu katanu  :D

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #504 u: Ožujak 16, 2013, 22:15:17 poslijepodne »
Slazem se, ali trenutno na dalekovidnici nije nabava dvije gradacije kamena te par unistenih nozeva dok se naucim... tako da, Nino is The Man, noz je jos uvijek dovoljno ostar da bi se moglo zivjeti s njim (ostriji nego vecina drugih koje imam a koristim tri puta manje), znaci miran sam jos godinu dana nakon ostrenja, pa se mozda dobavi i kamenje... prirodno, iz Nippon  :)... a i onaj mali metalni dodatak koji se natakne na ostricu da ju drzi stalno pod istim kutem, dok se zglob ne navikne... znas i sam, its all in the wrist  ;)
Pizdo.

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #505 u: Ožujak 17, 2013, 00:37:31 prijepodne »
ako ti nije problem, ponesi nozeve i navrati do djakova, ja te naucim...

imam neku manju kolekciju kamenja raznih gradacija i iza mene su vec dvije sezone ostrenja nozeva za klanje, uglavnom kolegama, i za sada su zadovoljni... :)

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #506 u: Ožujak 18, 2013, 14:44:41 poslijepodne »
Onda da vas pitam dalje, da li postoji krucijalna razlika u čeliku, osim evidentno u samoj dršci!?

http://www.ebay.com/itm/TANAKA-knife-Japanese-Damascus-SANTOKU-knife-165mm-VG10-stainless-steel-/261181009324?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3ccf99edac

ili

http://www.ebay.com/itm/Damascus-BLUE-steel-2-TANAKA-knife-SANTOKU-houchou-165mm-water-buffalo-/251239660026?

Koliko sam shvatio Tanaka nož je mrak...!?

Hvala puno na trudu...iskreno mi se neda u još jedan hobby zalaziti, pa vas ovdje koristim maksimalno da se sam ne počnem informirat, a onda znam da sam najebo.. kad sam ja hobby junky...  :( :nerd:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #507 u: Ožujak 19, 2013, 12:22:01 poslijepodne »
Velika je razlika u čeliku oštrice: Blue steel je klasični visokougljični čelik, a VG-10 nehrđajući high-tech čelik.
Osobno bi uvijek radije uzeo blue stee varijantu (to je čelik koji korodira, dakle treba se adekvatno održavati). Iako su inicijalno sigurno jednako oštri, i toplinski obrađeni na istu tvrdoću (visokih 62 HRc), VG-10 će biti skloniji microchipping-u i kada se jednom istupi vrlo ga je teško efikasno naoštriti bez upotrebe dijamantnih bruseva (problem je 15% kroma u VG-10 leguri koji tvori vrlo tvrde kromove karbide). Blue steel, s druge strane, odlično drži oštrinu, ali se i lako oštri upotrebom adekvatnog brusnog kamenja (tradicionalni ili keramički whetstone). Što se tiče korozije, dovoljno ga je nakon svake upotrebe isprati u hladnoj vodi i posušiti čistom krpom ili papirnatim ubrusom. Nakon nekoliko dana upotrebe stvorit će se na površini čelika sloj patine koja će prevenirati razvoj destruktivne (narančaste) hrđe.
Još jedna stvar koja ide u prilog Blue Steel Tanaki je i prelijepa tradicionalna drška s bumperom od bivoljeg roga. Ona VG-10 varijanta ima odvratnu full tang dršku sa zakovicama ko neki set od pet noževa za 50kn iz Konzuma  :D.
Osim toga, noževi od ugljičnog čelika, za razliku od nehrđajućih, imaju dušu :biggrin:

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #508 u: Ožujak 19, 2013, 13:02:34 poslijepodne »
Žena mi donijela u stan dva noža s keramičkom oštricom i plastičnom drškom!? A prodavač joj je objasnio da se nikada neće istupiti? Pa pitam ja vas o čemu se tu radi?

Inače, trenutno su oštri, nisu sigurno oštriji od ovih o kojima se ovdje priča, ali su solidni. Ali da se nikad neće istupiti to mi je malo ipak previše... -?

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #509 u: Ožujak 19, 2013, 13:09:19 poslijepodne »
keramički noževi za kuhinju su prva liga.... jedino su JAKO osjetljivi na padove, udarce i slično jer su stražno krti ...

ja ih odobno nemam, ali sam probao koristiti kod frenda kad smo nešto roštiljali i zaista su odlični ... ali samo za kuhinju ...  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #510 u: Ožujak 19, 2013, 13:44:43 poslijepodne »
Žena mi donijela u stan dva noža s keramičkom oštricom i plastičnom drškom!? A prodavač joj je objasnio da se nikada neće istupiti? Pa pitam ja vas o čemu se tu radi?

Inače, trenutno su oštri, nisu sigurno oštriji od ovih o kojima se ovdje priča, ali su solidni. Ali da se nikad neće istupiti to mi je malo ipak previše... -?

Istupit će se, naravno. Oštre se isključivo dijamantnim brusevima (ne onim iz Lidla za 30kn, nego nešto ovako: http://www.dmtsharp.com/sharpeners/bench-stones/dia-sharp/ ).
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2013, 13:48:46 poslijepodne od Nino G »

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #511 u: Ožujak 19, 2013, 21:03:54 poslijepodne »
Velika je razlika u čeliku oštrice: Blue steel je klasični visokougljični čelik, a VG-10 nehrđajući high-tech čelik.
Osobno bi uvijek radije uzeo blue stee varijantu (to je čelik koji korodira, dakle treba se adekvatno održavati). Iako su inicijalno sigurno jednako oštri, i toplinski obrađeni na istu tvrdoću (visokih 62 HRc), VG-10 će biti skloniji microchipping-u i kada se jednom istupi vrlo ga je teško efikasno naoštriti bez upotrebe dijamantnih bruseva (problem je 15% kroma u VG-10 leguri koji tvori vrlo tvrde kromove karbide). Blue steel, s druge strane, odlično drži oštrinu, ali se i lako oštri upotrebom adekvatnog brusnog kamenja (tradicionalni ili keramički whetstone). Što se tiče korozije, dovoljno ga je nakon svake upotrebe isprati u hladnoj vodi i posušiti čistom krpom ili papirnatim ubrusom. Nakon nekoliko dana upotrebe stvorit će se na površini čelika sloj patine koja će prevenirati razvoj destruktivne (narančaste) hrđe.
Još jedna stvar koja ide u prilog Blue Steel Tanaki je i prelijepa tradicionalna drška s bumperom od bivoljeg roga. Ona VG-10 varijanta ima odvratnu full tang dršku sa zakovicama ko neki set od pet noževa za 50kn iz Konzuma  :D.
Osim toga, noževi od ugljičnog čelika, za razliku od nehrđajućih, imaju dušu :biggrin:

samo da nabacim koju potvrdu ovog narecenog, pogotovo oko hrdje - poslije svake upotrebe (sto god rezao, povrce, voce, meso, gljive, ...) noz sam samo dobro isprao u vodi i posusio krpom - nikada do sada nije se pojavila "prava" hrdja na ostrici, iako je prodavac sa gornjeg linka poslao i komad lyo kamena upravo u svrhu odstranjivanja iste (ako se pojavi)... noz je izuzetno dugo ostar (i moje zapomaganje da bi ga trebalo malo nabrusiti je iskljucivo zato jer znam kakva je zmija bio kada je dosao)... moram priznati da sam i sam bio skeptican oko (relativno skupog) noza radjenog od celika koji nije nehrdjajuci, ali vise nego drago mi je da sam poslusao savjet ljudi koji znaju sto govore  :)

slazem se i oko recenog za drske, ova sa zakovicama jednostavno "strsi" na tom nozu, ne "sjeda"  :D

Nino, zaboravih (guzva) ti poslat poruku, pa cu to ucinit sad  :zagrljaj:
Pizdo.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #512 u: Ožujak 19, 2013, 23:08:52 poslijepodne »
Puuno hvala na odgovorima, isao sam zbog vas jos jednom procitat cijelu temu od pocetka  :up:

Sad znam sto tocno trazim, santoku i deba... Iako bih volio vidjet deba noz u zivo...

Btw pamook, na tvojim slikama mi se cini da si trazio graviranje na santoku nozu? DP?
Na tvojim fotkama se vidi realnije stanje noza nego na ebayslikama...

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #513 u: Ožujak 21, 2013, 09:16:29 prijepodne »
Negdje u ebay oglasu pise da ti je graviranje dva alfabetska slova (ili max 3  -?) ukljuceno u cijenu ako zelis, svaki dodatni se placa valjda 3$... pa sam ga zamolio da napise inicijale, da mi netko ne mazne nozeve na svinjokolji na koje ne idem  :D :D

santoku ima i gravirane neke japanske ideograme, pretpostavljam potpis majstora... a mozda mi i spominje rodbinu zapadnjacku, nikad ne znas  :D :D
Pizdo.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #514 u: Ožujak 21, 2013, 09:17:28 prijepodne »
santoku ima i gravirane neke japanske ideograme, pretpostavljam potpis majstora... a mozda mi i spominje rodbinu zapadnjacku, nikad ne znas  :D :D
ma si lud :)  :zagrljaj:
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #515 u: Ožujak 21, 2013, 10:12:01 prijepodne »

Ne mogu a da se ne sjetim protuzapadnih uvreda na japanskom u filmu "Erik the Viking"...

Offline enigma1986

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #516 u: Ožujak 21, 2013, 22:24:57 poslijepodne »
ima neko savjet koji ronilacki noz za male novce da valja i gdje nabavit :)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #517 u: Ožujak 22, 2013, 08:49:19 prijepodne »

Ne mogu a da se ne sjetim protuzapadnih uvreda na japanskom u filmu "Erik the Viking"...

:D ima toga svuda, provuku samo tako... u "True lies" Arnold pri upoznavanju i naklonu japanskom sugovorniku kaze "baka" ...
Pizdo.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #518 u: Lipanj 01, 2013, 12:06:02 poslijepodne »
Čisto da malo dignem temu   :)

Oštrica: Mora No.3, duljina 150mm, ugljični čelik.
Drška: Štitnik od bivoljeg roga s umetkom od vulkaniziranog papira i parena kruška.

Drška je tretirana kupkama lanenog ulja (prvo mješavina s terpentinom 75/25,pa 50/50, 25/50 i na kraju čisto laneno) i nakon što je temeljito polimeriziralo s osam tankih slojeva karnauba voska.

I par fotografija tijekom obrade (kasno sam se sjetio da bi mogao fotografirati, pa nije snimljen cijeli proces)

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #519 u: Lipanj 01, 2013, 12:23:33 poslijepodne »
wow!

krasna rucka! minimalizam i pedantnost. vidi se da znas sto radis...

ostaje kod tebe?

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #520 u: Lipanj 01, 2013, 13:54:08 poslijepodne »
gdje uzimaš oštrice ?
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #521 u: Lipanj 02, 2013, 21:14:48 poslijepodne »
wow!

krasna rucka! minimalizam i pedantnost. vidi se da znas sto radis...

ostaje kod tebe?

Hvala, drago mi je da ti se sviđa. Da, ostaje kod mene i predstoji mu dug radni vijek u kuhinji.

gdje uzimaš oštrice ?

www.brisa.fi

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #522 u: Veljača 04, 2015, 20:26:17 poslijepodne »
Evo dva nova nozicka, gornji je Sanrenmu ZB-681, zgodan mali djepni kinez koji je zamjenio svicarca u djepu i ispod njega malo veci Japanese GEKKO Blue Steel Kurouchi Bunka Knife 170mm Hand Forged Chestnut Handle

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #523 u: Travanj 13, 2015, 20:22:37 poslijepodne »
evo.. da se i ja malo updateam...

s obzirom da forum nema inline attachment plugin.. morat cu post po post

1. poklon.. zamijenio je izgubljenu moru... neznam porijeklo.. ali ostrica je jako dobra...

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #524 u: Travanj 13, 2015, 20:26:17 poslijepodne »
noz na zahtjev.. radjen od HSS celika, koji je opusten dovoljno da ne pukne... i dalje je prilicno tvrd, ali izdrzao je testove cijepanja i sl. Namjerno  je ostavljen rough izgled

mesingani bolster i bukova drska, drvena tokica je dobila kozne elemente za pricvrscivanej na pojas i za osiguravanje noza od ispadanaj

Zahtjev je bio lagan, a dovoljno velik noz za cijepanje siblja trske i sl...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)