Lipanj 25, 2025, 00:25:58 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151622 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Odg: Noževi
« Odgovori #450 u: Srpanj 25, 2012, 13:04:43 poslijepodne »
Moja misija (ako je prihvatim): naoštriti kuhinjske noževe
Iskustvo u oštrenju noževa: slabo da ne kažem nikakvo.
Budžet: koliko Grunf dobije za manje projekte. Raspolažem sa štrajherom koji je došao u kompletu noževa kakve je Iskon dijelio za poklon("Vrijednost 100KN Made in Hong Kong") i nekakvim brusom za oštrenje noževe koji se utakne u bušilicu nepoznatog porijekla i kvalitete.
Što sugerirate kako da počnem - da kupim jedan ili dva brusna kamena za ručno brušenje ili? Bilo bi poželjno da se što god treba može kupiti u Zg. za neke skromne novce a da ne treba naručivati iz Nigdjezemske.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #451 u: Srpanj 26, 2012, 18:04:26 poslijepodne »
Probaj sa brusnim papirima zalijepljenim na ravnu podlogu (staklo). Ne skidaju metal kao kvalitetni brusni kamen, ali je zato početna investicija minimalna. U slučaju da nabavljaš kamenje, nemoj ni pokušavati kupiti jeftine varijante jer je to bačen novac. Za set od 3 kvalitetna kamena računaj barem 1000kn izdatka.

P.S. Jeftine noževe (čitaj: napravljene od lošeg nehrđajučeg čelika) ćeš u svakom slučaju teško ili nikako kvalitetno naoštriti, a oštrina će se izgubiti za vrlo kratko vrijeme. Moj savjet ti je da vježbaš oštrenje na tim noževima uz upotrebu brusnih papira, a u međuvremenu uložiš u jedan pošten nož (300-500kn). Po mojem mišljenju, jedan kvalitetan nož je sve što prosječan korisnik u kuhinji treba.

Offline miro76

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #453 u: Srpanj 27, 2012, 10:52:17 prijepodne »
Kako to da si se za nakiri odlucio? Ako ides na jedan noz, ne bi li ti mozda bio bolji gyuto ili santoku? A ako je za povrce, onda usuba? Nemam iskustva s njima, ali prema onome sto sam citao, mislim da bi moj odabir isao k njima... sto se ovih celika tice, to ce ti Nino najbolje znati reci!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #454 u: Srpanj 27, 2012, 11:28:38 prijepodne »
...u međuvremenu uložiš u jedan pošten nož (300-500kn). Po mojem mišljenju, jedan kvalitetan nož je sve što prosječan korisnik u kuhinji treba.
Evo, ponukan ovom temom ja bih uložio 300-500 kn u jedan pošten nož, pa neka to bude glavni nož u kuhinji zadužen za posebne zadatke. :)

Sigurno je bilo riječ o tome ali kako je tema jako velika molim ponovno savjet, koji nož kupiti, gdje ga u Zagrebu kupiti i što s njime onda mogu rezati? Skloniji sam upotrebi za rezanje mesa, slanine, ribe i sl. ali ako može usput rezati i povrće zašto ne? Ili ipak uzeti 2 noža? -?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #455 u: Srpanj 27, 2012, 15:24:01 poslijepodne »
@ miro76: Kao što je Ruki već napisao, preporučio bih ti da umjesto nakirija uzmeš santoku - puno je upotrebljiviji u kuhinji (čovjeku često zatreba špic).
 Čelici sva tri nakirija koja razmatraš su odlični premium čelici, mada je moj favorit klasični karbonski blue steel. VG-10 je isto odličan, ali je skloniji micrchipping-u (odlamanje sitnih krhotina s oštrice), a i dosta se teško oštri.

@ Werther: Tebi bi vjerovatno najviše odgovarao klasični europski kuhinjski nož (chef's knife). Razmotri Wüsthof, WMF Spitzenklasse, Victorinox fully forged series, i Zwiling J.A. Henckels (najbolji su iz Professional "S" linije). Od japanaca pogledaj Kasumi, Kai Shun i Global.
« Zadnja izmjena: Srpanj 27, 2012, 15:38:49 poslijepodne od Nino G »

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #456 u: Srpanj 27, 2012, 16:18:45 poslijepodne »
@ Werther: Tebi bi vjerovatno najviše odgovarao klasični europski kuhinjski nož (chef's knife). Razmotri Wüsthof, WMF Spitzenklasse, Victorinox fully forged series, i Zwiling J.A. Henckels (najbolji su iz Professional "S" linije). Od japanaca pogledaj Kasumi, Kai Shun i Global.
Ima negdje u Zagrebu dobar dućan gdje mogu pogledati te noževe?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #457 u: Srpanj 27, 2012, 17:17:50 poslijepodne »
Nigdje ih nećeš naći na jednom mjestu. Malo se informiraj na internetu o zastupstvima za pojedine brand-ove.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #458 u: Srpanj 27, 2012, 18:54:08 poslijepodne »
Niti jedan ducan ne bih mogao reci da je dobar... eventualno Replikart koji je cini mi se web shop. On ti ima Kasumi. Global i Shun te mislim  Zwilling ti ima u trgovini Sol i papar u Vlaskoj. WMF potrazi u Muelleru na trgu, Wusthof u Lesnini, Victorinox imas u onom ducanu pored Dublin puba u Maksimirskoj. Nikako ne kupuj na prvu nego usporedi cijene, u Sol i papar su ti npr., kao sto i samo ime kaze - slane i PAPRENE.

Nino, nekako mi se cini da si teske muke napisao Global ;)
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #459 u: Srpanj 27, 2012, 19:45:52 poslijepodne »
Niti jedan ducan ne bih mogao reci da je dobar... eventualno Replikart koji je cini mi se web shop. On ti ima Kasumi. Global i Shun te mislim  Zwilling ti ima u trgovini Sol i papar u Vlaskoj. WMF potrazi u Muelleru na trgu, Wusthof u Lesnini, Victorinox imas u onom ducanu pored Dublin puba u Maksimirskoj. Nikako ne kupuj na prvu nego usporedi cijene, u Sol i papar su ti npr., kao sto i samo ime kaze - slane i PAPRENE.

Nino, nekako mi se cini da si teske muke napisao Global ;)
Hvala Ruki! Kakav je sad problem s Globalom, taman sam htio napisati da mi se sviđa dizajn! :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #460 u: Srpanj 27, 2012, 19:58:14 poslijepodne »
To sto su konfekcijski! :) I vjerojatno nije neki omjer cost/benefit :D Ovdje imas usporedni test par nozeva... i ono sto bi se moglo reci je da je usporedjivano kako su tvornici dosli naostreni, a ne kvaliteta samog noza.. Naravno, da kad ih pravi majstor dobro naostri da budu puuuuno ostriji nego tvornicki.... tako da je bitnije kakav je celik nego koliko ostar dodje noz tvornicki. No izgleda da Global i Mac stvarno tvornicki najbollje ostre (jel to stvar u asimetricnom bridu, pojma nemam)... ali i tupe se brze od tvrdjih nozeva. U biti i ne moras biti pravi majstor za ostrenje, uz malo truda, proucavanja i vjezbe skoro svatko od nas moze naostriti noz da bude ostriji nego kad smo ga kupili.

http://www.cookingforengineers.com/article/129/Chefs-Knives-Rated

Sad sam nakon dugo vremena pogledao ovaj test... ne treba iskljuciti da ih Global  placa... ili Mac.
« Zadnja izmjena: Srpanj 27, 2012, 20:01:31 poslijepodne od Ruki »

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #461 u: Srpanj 27, 2012, 20:16:25 poslijepodne »
Šteta, a baš mi dobro izgledaju ti Globalovi! :)

Ruki, koje ti imaš doma? Što bi ti preporučio? -?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #462 u: Srpanj 27, 2012, 21:00:56 poslijepodne »
Od donekle vrijednih spomena imam tupi Global G-2... nije jako tup, ali nije ostar ko kad sam ga kupio, a jos ga se ne usudim sam ostriti, budem nakon ljeta. Imam fenomenalni mesarski Dick, star negdje 25 godina, drvena drska.. prije dosta vremena sam ga naostrio (par sati sam ga ostrio) i nakon toga ga dosta koristio u kuhinji jer je najostriji iako nije za to (povrce, meso, pileci zglobovi...) i sad sam s njim u vrtu brao paradajze, izivljavao se na podivljalim granama vinove loze (to sve nije pametno naravno raditi s nozem) tako da je ostrica bila sva ljepljiva od biljnih sokova i onda sam ga oprao isao se pocesati na potkoljenici gdje me upiknuo komarac (isti jako pametna upotreba noza) i cudo brije... Ne u jednom potezu da je bebina guza, ali to sto sam 3-4 puta prosao je napravilo bald spot. Od udaranja po granama se otkrhnuo mikrokomadic ostrice, ali nigdje se rezni rub nije savinuo, barem koliko sam mogao vidjeti pod umjetnim svjetlom. Victorinox santoku od nekih 150-200kn, za te novce jako dobar, puno duze je ostar od no name nozeva... izgleda jeftino, ali koga briga. Mali Victorinox paring noz od 20-30kn, sve isto kao za santoku vrijedi. Imam i par Zwilling nozeva (santoku, paring, noz za kruh) koji su bili na velikom popustu u Intersparu, five star serija... vrijede koliko sam ih platio, originalnu cijenu ne vrijede. Wusthof 20cm noz za filetiranje, fleksibilna ostrica, ok je. Dva Dick mesarska s plasticnim ruckama starih 10ak godina, nisu nesto.... ti oko 100kn svaki kosta, mislim.

Nisam nesto iskusan da bih preporucivao, vise sam ja korisnik.... i to s relativno malo iskustva. Jedino me ovaj stari Dick odusevio, niti jedan drugi. Da sad uzimam, uzeo bih gyotu od 24cm, neki visokougljicni celik... jedan, ali vrijedan. Do toga dana ce Global posluziti. Uz gyoto bih uzeo neki dobar paring noz, gledao sam Tojiro Senkou i mislim da cu si taj uzeti. Zwilling noz za kruh imam (strasno je ostar, ne rezem kruh uopce njime, samo kad treba biskvit za tortu prerezati u par katova ili tako nesto, nekako mi je lakse nego kuhinjskim nozem), wusthof za filetiranje i Dick stari za rokanje po mesu i kostima. Ostale cu nozeve dati mojima...

Ovo sve gore nije preprepreskupo, da sam mrvicu limitraniji odlucio bih se za Victorinox i ciao djaci!

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #463 u: Srpanj 27, 2012, 21:02:47 poslijepodne »
Šteta, a baš mi dobro izgledaju ti Globalovi! :)

Da dodam, neces s Globalom fulati... nek me netko ispravi, jel ima kod nas bolji noz za tih cca 600kn? Na ebayu svakako ima.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #464 u: Srpanj 27, 2012, 22:23:54 poslijepodne »
Od Victorinox-a vrijedi samo fully forged serija. Ja sam kupio ovaj santoku: http://www.knivesforchefs.co.uk/fully-forged-santoku-knife-7730317g-17cm-593-p.asp pred nekoliko godina i oduševljen sam (bio je oko 400-500kn u Maestralpromu) - po mojem mišljenju best-buy, barem je tada bio (neznam trenutne cijene). Ove njihove druge low-end serije nisu bog-zna-što.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #465 u: Srpanj 27, 2012, 22:58:44 poslijepodne »
Maestralprom? Tamo sam jedno vrijeme proučavao maglite lampe... :)

Našao sam spomenuti santoku u cjeniku, malo je ipak poskupio ali tu je negdje... Nino, što je taj gift box?

Da uzmem onda fully forged santoku ili fully forged chef's varijantu? -?

Offline miro76

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #466 u: Srpanj 28, 2012, 11:16:49 prijepodne »
Dečki fala vam na odgovorima. Gledao sam ja i prije santoku ali mi se nakiri oblik strašno dopao. Mala sekirica. Ništa mislim da ču naručiti santoku.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #467 u: Rujan 25, 2012, 10:34:35 prijepodne »
NAJAVA - OTVORENJE Replikart trgovine u Zagrebu - petak 28.09. u 12:00
Florijana Andrašeca 22 (plava zgrada na križanju s Vukovarskom preko puta T-mobile zgrade)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #468 u: Rujan 25, 2012, 10:59:05 prijepodne »
Maestralprom? Tamo sam jedno vrijeme proučavao maglite lampe... :)

Našao sam spomenuti santoku u cjeniku, malo je ipak poskupio ali tu je negdje... Nino, što je taj gift box?

Da uzmem onda fully forged santoku ili fully forged chef's varijantu? -?

Gift box je valjda ono sto znaci,lijepo zamotan,upakiran za pokloniti nekome  :D

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #469 u: Rujan 25, 2012, 12:45:10 poslijepodne »
Gift box je valjda ono sto znaci,lijepo zamotan,upakiran za pokloniti nekome  :D
Ako je to, onda mi to ne znači puno pošto bih ga poklonio sam sebi! :)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #470 u: Rujan 26, 2012, 19:27:13 poslijepodne »
NAJAVA - OTVORENJE Replikart trgovine u Zagrebu - petak 28.09. u 12:00
Florijana Andrašeca 22 (plava zgrada na križanju s Vukovarskom preko puta T-mobile zgrade)

Makli su obavijest sa stranice. Izgleda da ništa od otvaranja u petak...
Inače Kruno ima maniju senzacionalističkih najava koje se onda ne ostvare (na starom sajtu je valjda 10 puta pomicao rok otvaranja nove stranice. Dobio sam od njega mail još negdje tamo 2008-2009 da je "idući tjedan nova stranica u pogonu" i da povodom toga, kao vjerna mušterija dobivam određene popuste/poklon bon. Stranica je profunkcionirala tek 2 godine nakon toga, a ja sam dobio ki*u Marjanovu, a ne popust...). Ako je s internetskom stranicom toliko odugovlačio, tko zna što će biti  trgovinom. Živi bili, pa vidjeli...

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #471 u: Rujan 28, 2012, 08:40:17 prijepodne »
Pogledajte današnji XKCD
http://xkcd.com/1114/

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #472 u: Rujan 28, 2012, 18:11:38 poslijepodne »
Citat:
:::: NOVOSTI ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

OTVORENJE REPLIKART TRGOVINE U ZAGREBU!
PONEDJELJAK 01.10.2012. U 09:00

Florijana Andrašeca 22 (plava zgrada na križanju s Vukovarskom)

:D Sad će u nedjelju nova odgoda...

Offline rus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #473 u: Rujan 28, 2012, 20:14:05 poslijepodne »
Neznam kakvi su za otvorenje i takve stvari al kupovao sam par ostrica preko telefona od njih i pokazali su se ok.
Kakvi su ovi nozevi berghof sta se daju na tifonu uz "akciju" i koliko je to ubiti akcija jer te nozeve bas nisam vidjao

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #474 u: Rujan 28, 2012, 22:06:16 poslijepodne »
Neznam kakvi su za otvorenje i takve stvari al kupovao sam par ostrica preko telefona od njih i pokazali su se ok.
Kakvi su ovi nozevi berghof sta se daju na tifonu uz "akciju" i koliko je to ubiti akcija jer te nozeve bas nisam vidjao

Ma, ok su što se tiče nabavke. Čovjek pošteno radi posao, samo ima problema s rokovima.  :)

Što se Berghoff-a tiče, vjerovatno je bolji od jeftinog smeća koje se prodaje po trgovačkim centrima, ali još je daleko od nečega što bi se dalo kvalificirati kao kvalitetan nož. Umjesto njihovih setova, za istu ili manju cijenu, razmisli o kupovini jednog poštenog noža.