Lipanj 22, 2025, 22:55:42 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Principles Of Lust  (Posjeta: 41718 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Principles Of Lust
« Odgovori #100 u: Studeni 18, 2010, 00:39:14 prijepodne »
Bravo, legendo :)
Mislim da bi ovo sa smanjenjem tvrdoće vode ustvari imalo veze sa smanjenjem pH. Tak se lakše topi co2, minerali su u oksidacijskim stanjima koja su dostupnija biljkama itd. Jel znaš koliko ti je bio pH prije, a koliko sad?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #101 u: Studeni 18, 2010, 15:48:35 poslijepodne »
Bravo, legendo :)
Mislim da bi ovo sa smanjenjem tvrdoće vode ustvari imalo veze sa smanjenjem pH. Tak se lakše topi co2, minerali su u oksidacijskim stanjima koja su dostupnija biljkama itd. Jel znaš koliko ti je bio pH prije, a koliko sad?

Imam PH controler tak da je Ph  konstantan preko dana i kreće se oko 6.55-6.6 Jedina prednost kod omekšavanja vode je što ga sada dobijem u duplo bržem preriodu vremena, jer se co2 lakše topi.

Što se tiće nitrata i crvenila to je sve ok teorijski što piše, ali u praksi nisam siguran dali to baš tako vrijedi. Gledajući crvenilo kroz prizmu nitrata, to bi značilo da crvene biljke neće biti crvene u akvarijima gdje su oni visoki, no bezbroj puta sam vidio da to nije tako. U svakom slučaju sam zadovoljan što sam postigao rezultat, a sad idem dalje s postavom.

:) :)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #102 u: Studeni 18, 2010, 16:00:38 poslijepodne »
je, manji broj akvarijskih biljaka( neke crypte)  voli tvrđu vodu, većina bolje raste u mekoj... bolja je osmotska regulacija i još svašta nešto, blah... majkumi senilnu :D

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #103 u: Studeni 18, 2010, 16:14:36 poslijepodne »
Gledajući crvenilo kroz prizmu nitrata, to bi značilo da crvene biljke neće biti crvene u akvarijima gdje su oni visoki...

e sad, ajmo ne ići u krajnost. niski nitrati mogu pospješiti crvene boje kod određenih biljnih vrsta. ;)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Studeni 18, 2010, 16:28:18 poslijepodne »
Gledajući crvenilo kroz prizmu nitrata, to bi značilo da crvene biljke neće biti crvene u akvarijima gdje su oni visoki...

e sad, ajmo ne ići u krajnost. niski nitrati mogu pospješiti crvene boje kod određenih biljnih vrsta. ;)

Ma se pet, jasno mi je što govoriš. Nitrati su faktor kojim se može dobiti crvenilo, ali se ubiti radi o izglednjivanju biljaka i zato se one crvene, što gledajući sa strane zdravlja biljke nikako nije dobro.  Ostaje mi i dalje misterij zašto se onda crvene u nekim akvarijima gdje su nitrati izrazito visoki... i zašto to ne žele raditi u mom akvariju.  :D Očito da je u pitanju još i neki drugi faktor, a nadam se da je to mekša voda.

Nadam se da će se Barr pozabaviti malo ozbiljnije tom problematikom.  ;)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #105 u: Studeni 18, 2010, 18:21:34 poslijepodne »
Nadam se da će se Barr pozabaviti malo ozbiljnije tom problematikom.  ;)

sorry kaj se mješam, al već se pozabavio, a ibanez je iznio njegovu tezu i sam isprobao da priča stoji, a tompa je isto dao dobar odgovor na to  ;)
"...Često puta se može pročitati da ova ili ona akvaristička biljka pojačava crvenu boju listova u uvjetima smanjene prehrane nitratima. Smanjene količine nitrata uvjetuje smanjenu količinu dušika koji je jedan od najvažnijih makroelemenata važan za izgradnju organa biljke. U slučajevima smanjene opskrbe nitratima, dolazi do zastoja sintetiziranja klorofila a mineralna se hranjiva poput dušika povlače iz listova u vrhove stabljika kako bi biljka mogla nastaviti s rastom. Smanjene količine dušika (sada recikliranog u drugim dijelovima biljke) uvjetuje oslabljen i narušen fotosintetski sustav, koji raspadanjem može dovesti do kloroze lista ili čak već prije spomenutog stvaranja slobodnih radikala i peroksida. Stoga neke biljke u takvim uvjetima pojačavaju stvaranje antocijanina kako bi smanjile štetan utjecaj jake svjetlosti, pojačavajući i intenzivirajući obojenost lista."

mada sam na prvu i ja pomislil zašto su onda crvene (zaista crvene) biljke i dalje crvene...al eto  :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Studeni 18, 2010, 19:55:54 poslijepodne »
ma pročitao sam sve što je Barr pisao o tome i kužim što i kako kemijski izaziva crvenilo. Barr isto tako ne preporuča da se to radi, jer kao što sam napisao to je umjetno dobivanje crvenila izgladnjivanjem biljke.  Ono što sam mislio jest da se nadam da će ispitati dali na crvenilo utijeću i drugi faktori kao što je ph, co2, Kh, Gh, mikroelementi i koji... ima se dosta za  igrat s time...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Studeni 30, 2010, 02:15:03 prijepodne »
Evo par novih fotki, namjerno nisam porezao biljke jer čekam da se još razrastu.

Ima i par novih članova, kupio sam 4 malecka skalara

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #108 u: Studeni 30, 2010, 05:21:46 prijepodne »
Citat:
se nadam da će ispitati dali na crvenilo utijeću i drugi faktori kao što je ph, co2, Kh, Gh, mikroelementi
Mislim da takvo istraživanje od njega nećemo vidjet tako brzo.
Ne voli previše pisat o tome , možda se boji da će netko krivo protumačit  ,  ali  općenito je od njega teško izvuć odgovor na tu temu, jednostavno ne voli predložit smanjivanje nitrata pa tako nije niti radio takva istraživanja.
Isto je tako i sa jakim svijetlom , on je uglavnom zagovornik što slabijeg svjetla tako da nikad ne predlaže pojačavanje rasvjete zbog crvenila. Uzgoj zdravog bilja prije svega.
napomenuo je da povišeni GH možda pomaže koliko je on primjetio ali nije to znanstveno obrađivao.
Utjecaj željeza na crvenilo je on više puta opovrgnuo.

Meni je smanjenje nitrata bilo uspješno nekoliko puta , vjerovatno je to puno teže izvest sa zemljom u podlozi.
Treba napravit i nekoliko većih izmjena vode na početku da nitrati u vodi ipak padnu sa normalnih 20 , 30 ppm ili već koliko  se dozira.
Sa doziranjem 1ppm na dan kroz 2 tjedna su limnophile počele sve više crvenit.
E sad rotale , one su izgleda malo teži slučaj , ili mogu više rezerve uskladištit , ne znam , ali  ne počinju crvenit tako brzo na smanjenje nitrata kao i limnophille, izgleda da im treba više vremena..

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Studeni 30, 2010, 07:32:49 prijepodne »
Jako lijepo ti ovo raste Cigo, bravo! Jedva čekam da ti se sve tu ugrmi i da podrežeš onako kako treba, mislim da će biti super.

Jedina zamjerka ide u smjeru previše vrsta bilja, ali od toga i ja patim.  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Godfish

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #110 u: Studeni 30, 2010, 09:04:52 prijepodne »
Fantastiše,fino raste i baš mi se sviđa-jel to bijela pozadina iza ili se vidi zid?
- :a042:

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #111 u: Studeni 30, 2010, 09:23:52 prijepodne »
nikada necu imati takav akvarij...ali, zato....neizmjerno mogu uzivati u slikama tvojih....neznam, meni taj akvarij bas...kao da prica neku pricu, meni je to...prelijepo, a samim tim...hahaha, izgleda mi neostvarivo...te se tim vise....divim ovakvim postavama....preprelijepo!
P.S.
bolje bi pasali altumi od skalara :funny:
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #112 u: Studeni 30, 2010, 10:09:00 prijepodne »
Uh, napredak od zadnji put kad sam vidio uživo je ogroman  :klap: :klap:

Aha, skalare si tražio da budu slični altumima? Fora su, gdje si uzeo?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #113 u: Studeni 30, 2010, 10:59:55 prijepodne »
Od početka je mirisalo na nešto fantastično, a sad se to i obistinjuje  :klap:
I ja bih htio brdašca, pa me zanima kako čarapa djeluje na ukorijenjivanje biljaka, može li korijen prodrijeti kroz nju u zemlju? Ja doduše mislim upotrijebiti čisti Seachemov Florite, danas došlo 8 vreča.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #114 u: Studeni 30, 2010, 12:38:20 poslijepodne »
Jako dobro Cigo, sa odličnim detaljima! Sad da samo zaokružiš ove biljke iza, da se popuni i stisne i to je to..onda na slikanje.

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Studeni 30, 2010, 13:33:18 poslijepodne »
Bas mi se svidja kako napreduje.  :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #116 u: Studeni 30, 2010, 14:08:25 poslijepodne »
@ ibanezfrelon: limnophilu nemam tak da nemrem usporediti kolko njoj treba da se zacrveni, ali evo za sada imam ok rezultate s rotalom koja mi je sad ekstra draga biljka u akvariju i mislim da ću ju proširit na cijelokupni stražnji plan. Moram se još malo igrat s njom, pa ću vidjet. Ovo što se bara tiće, ja ga cijenim, ali ipak neke stvari volim i sam malo ispitat, a ne ga slijepo slijedit. Recimo ovo za Gh se ni najmanje ne slažem, jer od kada sam ga ja smanjio divlje je podivljalo i rastom, ali i crvenjenjem. (siguran sam da nije jedini faktor, ali jedan od faktora je)

@Neve: pokušavam smanjiti broj vrsta biljaka, ali velika je to površina za popunit i nije lako. Izbacio sam već nekoliko vrsta i sad bi trebala još ići van arcuata, ali trenutno nemam di s njom, pa kad složim još jedan akvarij u njega ću ju pomaknut. Leti do kraja i hairgrass. Anubias nana petit mi je predrag da bi ga maknuo, a to je jedina još vrsta koja bi mogla letit van. Ovak je trenutno u akvariju 8 vrsta biljaka što i nije tako puno kad pogledaš. Bez ove dvije bit će 6 što je taman.

@Godfish: to ti je iza samoljepljiva bijela pozadina. Morao sam ju staviti iako je iza bijeli zid, jer bi se inaće vidjeli dijelovi opreme i žica iza akvarija.

@delbi: hvala na pohvalama, istina je da akvarij ima svoju priču i nadam se da ću ju uspijet kvalitetno i završit. Što se altuma tiće, trenutno sam malo na knap s lovom, ali i iskreno prevelika mi je zezancija oko nabavke. Možda u neka boja vremena i zaplivaju u mom akvariju. Mislim da će ove kopije skalara isto dobro izgledat.

@Juricas: Da napredak je popriličan. Prelaskom na meku vodu i jednim žeščim trimanjem, biljke su poludile i skoro 50% povečale masu. Skalare sam gađao da budu slični altumima, ali opet to nije to. Ove sam uzeo u viliju, ima ih još. Nadam se da sam zdrmao barem jedan par.

@Marko_sp: Hvala  :-[ Što se brdašca i čarape  tiće to mi je stvarno najbolja stvar koju sam napravio nemam nikakvih problem s njima. Tu i tamo se malo otkrije čarapa jer aquaclay sklizne s nje, ali ga lako vratim i zakamufliram ju. ostalo su samo prednosti. Neki dan sam počupao blyxu koja raste na samo čarapi i skužio sam da je korijen probio čarapu i čvrsto se uglavio. Također se i jadnostavno sad biljke i zadržavaju u podlozi. Kad ih sadim uzmem najobičniju spajalicu, napravim od nje slovo u i upiknem u čarapu tak da zaglavim biljku. Nema šanse da to izađe van.   8)

@Renta i Biobio: Hvala na komplimentima. Mislim da će akvarij biti spreman za fotkanje taman sa ASW natjecanje. Imam još za popunit zadnji plan do kraja, a i srednji mi je na nekoliko mjesta još przan. Za taj dio imam u planu jednu sprecifičnu biljčicu koju je dosta teško za nabavit.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Studeni 30, 2010, 15:40:07 poslijepodne »
imam ja l. arcuatu u 240 litrašu, ako ti zatreba javi. Slobodno čupaj ovu svoju van  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #118 u: Studeni 30, 2010, 17:52:50 poslijepodne »
Cigo Cigo, ovo izgleda fenomenalno! Jako mi se sviđa ideja da razvučeš rotalu po cijelom zadnjem planu. Komotno bi mogao izbaciti blyxu i needle leaf budući obliko lista nisu baš kompatibilni sa ostalim vrstama. Jedva čekam da se sve zgusne, da se formiraju grmovi i popuni prednji i srednji plan. Bit će to bomba!!! :klap:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #119 u: Studeni 30, 2010, 20:33:08 poslijepodne »
Ovo več stvarno miriši na Vrhunski akvarij. Svaka čast na provedbi sveg zamišljenog.
Jedino me bode u oči ta bijela pozadina, kao da je nekako pretamna u odnosu na akvarij ispred nje. Ne znam jesam li dobro objasnio, ali baš izgleda kao nešto što je iza naljepljeno i kao da uzima neku dubinu scapeu. Baš bih volio vidjeti par slika sa nekom prigušenom rasvjetom iza te pozadine.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #120 u: Studeni 30, 2010, 21:22:15 poslijepodne »
Odlično je :klap: :up: Sad samo treba cekti da se bilje razraste jos malo pa sveonda oblikovati u grmove. Super! :)

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Studeni 30, 2010, 22:04:46 poslijepodne »
je morat ću opet žicati rotale po forumu, jer dok se ova moja razraste budem porodio. Moram osmislit i čime ću popuniti ovaj srednji plan koji je još prazan. Needle leef mi je za sada sigurno tu jer mu pašu uvijeti i raste solidno. U drugom akvariju nije ni maknuo par mjeseci. On mi je najmanja briga za uklopit u akvarij. Blyxa mi je jako draga tako da i nju ostavljam. Mislim ima još puno vremena do realizacija ovoga projekta tako da su svi prijedlozi dobrodošli.

Što se tiće pozadine tu nemrem previše napraviti, jer sam zakeljio samoljepljivu foliju, a da bi došao do pozadine moram ili micat trokrilni ormar ili isprazniti akvarij tak da.... ali nema veze. Kad će biti slikanje za natjecanje onda bu se i to sređivalo. Frendica mi se bavi profi fotkanjem, ima par fotki objavljeno i u national geographicu tak da sam siguran da bu napravila sve onak kak treba. Ovo je samo ovak za sada da se vidi pomak.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #122 u: Studeni 30, 2010, 22:18:42 poslijepodne »
Uf Cigo ovo sad izgleda vrhunski....malo još strpljenja i bit će savršeno! sad kad malo bolje pogledam ni meni se baš ne uklapa bijela pozadina ali opet kad se sjetim tvog ormara i nije tako loša!  :D

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #123 u: Prosinac 01, 2010, 00:18:38 prijepodne »
lijepo mada je citava stvar na pola puta...samo guraj...ima da ovo bude :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #124 u: Prosinac 01, 2010, 14:30:46 poslijepodne »
Stvarno lijepo izgleda i živo me zanima kakav će biti finalni look  :up:
A šta se tiče popunjavanja ove sredine to ćeš morat dobro osmislit jer još to fali pa da sve klikne.
Možda da napraviš još nanos podloge da ide kao neko brdašce u tu sredinu i popuniš sa HC-om i još malo zgusneš rotalu sa strana. Ma već ćeš ti smislit nešto
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice