Lipanj 22, 2025, 23:37:55 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Principles Of Lust  (Posjeta: 41723 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline frenchmastiff

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Principles Of Lust
« Odgovori #75 u: Listopad 28, 2010, 19:43:27 poslijepodne »
jel se može vidjet kakav je napredak ?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #76 u: Listopad 28, 2010, 20:11:16 poslijepodne »
bit će, samo je sad friško pošišan, pa mi je bezveze slikat... za jedno tjedan dana kada krenu biljčice.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #77 u: Listopad 31, 2010, 13:04:43 poslijepodne »
Evo malo da napišem što se događa sa ovim scapeom

Prije svega kupio sam ribice:

Rasbora hengeli
Nematobrycon Palmeri
Hesmania nana

Što se tiće biljaka i tu je dosta promjena, ali o tome ću pisat kad stavim koju fotku.

Ono što me više muči je to što nemogu postići crvenilo kod Rotale R. i nisam siguran koji je razlog tome. Zato sam odlučio napraviti eksperiment i pokušat ju zacrvenit. Ono što sam prosurfao netom i pronašao na različitim forumima, dovelo me do nekoliko teorija o mogučim razlozima.

1. PREVISOKI NITRATI - Teorija koju zagovara Tomm Barr jest da se smanjenjem količine nitrata u vodi može "umjetno" postići crvenilo kod biljaka. Već se raspravljalo o tome na forumu, pa koga zanima može to proučiti u ovoj temi. https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48728.0 Odlučio sam kupiti test za NO3 i krenuti u provjeravanje ove hipoteze. Inaće sam dodavao otprilike 5 ppm-a nitrata dnevno zato što u akvariju imam velike potrošaće kao što su glossa i cladophora, no kako već godinama nisam koristio testere ustvari nisam niti znao koliko stvarno i bez dodavanja kroz vodeni stup imam ppm-a u vodi. Kroz mjesec dana u kojima nisam dodavao nitrate kroz vodeni stup, niti mjenjao vodu (izvori Velika Mlaka ima otprilike 24,5 ppm-a više info na http://www.vio.hr/default.aspx?id=44)  uspostavilo da mi je konstantna koncentracija oko 25 mg/l što je dakle neki optimum. Ovu razinu dakle dobivam samo putem podloge i riba.  Slijedeći korak mi je bio da resetiram sistem i snizim ovu razinu putem RO vode.

2. TVRDOĆA VODE- iako se pretjerano ne spominje primjetio sam da kolege s foruma koji žive na području rijeke imaju vrlo lijepe akvarije s žarko crvenim biljem. Iz razgovora s nekim od njih, znam da koriste zemlju kao podlogu isto kao i ja, dakle trebali bi imati gotovo iste uvijete u akvariju što se količine nitrata tiće kao i ja. Moja teorija je da pretvrda Zgb voda utijeće na crvenilo biljaka. Samim time idem kontra onoga da povišeni GH upravo pospiješuje crvenilo, jer da je tako, u Zgb akvarijima bilje bi bilo crveno ko Ferrari F1.

3. OSTALI FAKTORI

Kao mogući razlog se navodi i previsoki fosfati. Za njih nisam kupovao testere, niti neću ubrzo, no ako se gornje dvije teorije pokažu netoćne, ispitat ću i ovu teoriju. Sumnjičav sam da je to glavni krivac, jer kada ne dodam dan ili dva fosfate, zamječujem pojavu točkaste alge koja pokazuje njihov nedostatak.

Svjetlo
ne uzimam kao faktor, jer sam vidio akvarij koji ima 3x manje svjetla od moga, a prekrasne crvene biljke http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascape-month/2758-aquascape-month-january-2010-passage-red-forest.html koje se pružaju od samog dna do vrha, a ne samo na najgornjem dijelu gdje je najjača rasvjeta. Također imam i dvije grolux lampe koje bi trebale istaknut crvenilo na bilju, ali od toga za sada ništa. Pokušaj da smanjim količinu svjetla tako da uopće ne palim HQI rasvjetu u roku 3 tjedna nije pokazao nikakve razultate u obliku crvenila biljaka, već je jedino dovelo do znatno sporijeg rasta.

co2 nije limitirajući faktor jer ga pićim non stop upravo zbog jake rasvjete. DC konstantno u žutom, a bilje perla ko ludo.

Mikroelementi dodajem ih putem profita i to duplo veću dozu nego što je navedena zbog količine biljaka koje imam u akvariju. Za sada sam dodavao jednom tjedno, ali ću od sada podijeliti tu dozu tako da dodajem 2x tjedno. Ne smatram niti njih krivcima, jer sam mineralizirao zemlju te bi i ona trebala dodavati mikroelemente uz ono što ja dodajem u vodeni stup.

Eto nekih mojih razmišljanja. Cilj mi je prije svega postići da se biljke zacrvene, a jednom kad to postignem (nadam se da hoću) otkriti koji je bio glavni faktor.

Kao što sam napomenuo danas ću resetirati cijeli sistem izmjenom 80% vode. Promjena će biti tako da stavim 80% RO, a 20% pipovača. izmjeriti ću NO3 i KH, pa krećem u borbu  8)

Rotala je friško pošišana tako da bih kroz mjesec dana trebao vidjeti ima li kakvih rezultata.

:)

« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2010, 13:54:32 poslijepodne od Cigo »

Offline Karlo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #78 u: Listopad 31, 2010, 22:05:25 poslijepodne »
 đizs sve sam ovo pročitao, a nema nikakve slike ;)

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #79 u: Listopad 31, 2010, 23:53:27 poslijepodne »
đizs sve sam ovo pročitao, a nema nikakve slike ;)

Možda će staviti slike za mjesec dana  kada bude rezultata.  :)
Karas Reef - morski akvarij

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Studeni 01, 2010, 09:27:23 prijepodne »
Ma da, ja još ono kao čitam polako podižući ekran da mi ne izleti slika bez da sam sve ovo prvo pročitao.

Provokator jedan.  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Studeni 01, 2010, 18:59:40 poslijepodne »
a to je taktički bilo... da sam odmah stavio slike, nitko ne bi čitao...  :D :D

sori, evo slika:

Offline BareST

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • www.veseljko.net
    • www.veseljko.net
« Odgovori #82 u: Studeni 01, 2010, 19:04:11 poslijepodne »
Bravo brate Cigo...definitivno želim da mi ovako izgleda akvairj jednog dana  :up:
WWW.VESELJKO.NET

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #83 u: Studeni 01, 2010, 19:36:24 poslijepodne »
Budući da je bilo dosta promjena, neću nabrajati vrste biljaka već samo planove za budučnost:

slika na kraju bi trebala pomoć...

Dakle proširiti blyxu na žuto označena mjesta. Cuba ako se uspije primiti ovo iz emerznog bi trebala ići na mjesta označena zeleno.. Cladophora će ići van i na njeno mjesto sam zamislio pogostemon halferi (označeno narančasto). Probao sam ga već 2 puta saditi, ali iz neobjašnjivih razloga mi jednostavno stagnira i neće rasti. Biljka ne propada, izgleda zdravo, ali ne raste.... Ako netko ima ideju za alternativu  :up:. hidrocotyle leti van. Nikak mi se nije uklopila u postav zbog prevelikih listova. Na mjesta označena rozo mislim staviti cyperus halerii ili ludwigia perennis. Ovo su sve kozmetičke promjene u smislu da se bilje još razraste i minimalne zamjene. Jedini pravi problem je i dalje rotala, ako se ona ne zacreveni onda ću  :k022:

Inaće danas sam napravio veliku izmjenu vode do kraja i izmjerio KH 6, a NO3 12,5.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Studeni 01, 2010, 19:43:10 poslijepodne »
Lijepo, ali mislim da ideš na previše vrsta bilja... kontam da bi bilo puno ljepše sa 3-4 vrsta.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Studeni 01, 2010, 19:55:42 poslijepodne »
Lijepo, ali mislim da ideš na previše vrsta bilja... kontam da bi bilo puno ljepše sa 3-4 vrsta.

Da priznajem da i mene to isto muči... ali kad nemam pojma kako da efektivno riješim zadnji plan...  mogu izbaciti pogostemon i na njegovo mjesto proširit staurogyne, evo to je jedna vrsta manje  :D , ali kak riješit iza  >:(

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #86 u: Studeni 01, 2010, 20:08:42 poslijepodne »
Gdje si to kamenje nabavio ako se smije znati?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #87 u: Studeni 02, 2010, 08:47:49 prijepodne »
GO GO Cigo, jedva čekam da vidim šta ćeš saznat iz svog eksperimenta...da saznamo kako to rijesit. :pompon:

Za scape ja sam ti rekao već: rotale ako ih ne uspiješ zacrvenit ovako niske, da ih staviš iz sredine više u krajeve, a po sredini prolaz...možda čak i malo blyxe umjesto njih.  ;)

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #88 u: Studeni 02, 2010, 18:45:06 poslijepodne »
Neki dan sam vidio aq uživo i stvarno super izgleda! Još neke stvari da se riješe i bit će stvarno bomba! Bravo Cigo!  :klap:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #89 u: Studeni 02, 2010, 18:55:23 poslijepodne »
...ako se ona ne zacreveni onda ću 

seachemov administrator na forumu kaže da rotali treba plavo svjetlo. ne bih znao, ali probaj, bolje probati nego :k022:  :D :D :D
http://www.seachem.com/support/forums/showthread.php?t=3692

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #90 u: Studeni 02, 2010, 19:29:02 poslijepodne »
Cigo lafe sviđa mi se! Lijeva strana još i više, još kad odradiš ovu zamjenu bilja bit će bomba, samo pazi da se kamenje previše ne prekrije.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #91 u: Studeni 03, 2010, 12:10:25 poslijepodne »
Ja bih povadio Rotalu u sredini, tu di je scape najniži. Jako teško da će se zacrveniti do 10cm veličine, a sve više od 10cm na toj poziciji gubi dojam dubine. pogledaj ovaj tank u prilogu možda dobiješ neku ideju. Niska i crvena rotala  :nerv: Njegov monosolenium je ekstra, a moj kilavi...
Sjećam se onog akvarija sa aktera. Mislim da mi je netko rekao da je od Crnog. Tako nisku i crvenu rotalu stvarno treba znati postići.  :up:
Gdje si kupio tu pozadinu? Da li je to samoljepljiva tapeta ili samo najlon? Ekstra je  :up:
« Zadnja izmjena: Studeni 03, 2010, 12:50:08 poslijepodne od Karas »

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #92 u: Studeni 04, 2010, 08:39:32 prijepodne »
Svjetlo ne uzimam kao faktor, jer sam vidio akvarij koji ima 3x manje svjetla od moga, a prekrasne crvene biljke http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascape-month/2758-aquascape-month-january-2010-passage-red-forest.html

pogledaj ovaj tank u prilogu možda dobiješ neku ideju. Niska i crvena rotala  :nerv: Njegov monosolenium je ekstra, a moj kilavi...

:D

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #93 u: Studeni 05, 2010, 11:24:30 prijepodne »
Svjetlo ne uzimam kao faktor, jer sam vidio akvarij koji ima 3x manje svjetla od moga, a prekrasne crvene biljke http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascape-month/2758-aquascape-month-january-2010-passage-red-forest.html

pogledaj ovaj tank u prilogu možda dobiješ neku ideju. Niska i crvena rotala  :nerv: Njegov monosolenium je ekstra, a moj kilavi...

:D

Tek sad skužio da je to isti aq  :D
Nema veze, ovako je ljudima zgodnije kliknuti i vidjet uvećanu sliku a ako hoće više podataka kliknuće na Cigin link  :up:
Nadam se da će eksperiment zacrvenjavanja Rotale uspijeti. Treba mi recept i za moju Rotalu   :D
Nije mi jasno zašto moj monosolenium kilavi, pa to je jedna od najjednostavnijih akvarističkih biljaka  :nerv:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Studeni 09, 2010, 20:15:55 poslijepodne »
evo tjedan dana je prošlo, pa da napišem nešto o pomacima...

danas sam ponovno mjerio Kh i ispao je 6, a nitrtati su bojom negdje oko 20 ppm-a i dalje bez ikakvog dodavanja.

Nedostatak nitrata ću prvo uočiti na glossi budući da ih ona najviše uzima u mom akvariju. Dosta sam ju razrijedio i podijelio, a nakon 10 dana te rupe koje su nastale su nestale. Nije formirala tepih, ali je na dobrom putu. Zaključujem da u akvariju ne nedostaje nitrata i za to se ne moram brinuti.

Rotala... počela je izbacivati nove listiće pri vrhu. Za sada su večinom (90%) žučkasti ai neki vrhovi koji su par cm napredniji su postali crveni. to su uglavnom one stabljike na kojima je ostalo par crvenih listića od prije, pa su dobili crveniju boju. Znači postoji lagani pomak...

Za sada neću stavljati nikakve fotke dok se stvarno ne uoči nekakva veća razlika, ako je uopće bude.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Studeni 16, 2010, 13:40:33 poslijepodne »
Raste trava CRVENA, CRVENA  :clap2: :clap2:

Na fotki je čak manje crvena nego uživo. 
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2010, 13:43:38 poslijepodne od Cigo »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #96 u: Studeni 16, 2010, 13:44:11 poslijepodne »
Čestitam druže Cigo!  ;) :klap:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Studeni 16, 2010, 13:50:45 poslijepodne »
Iz onoga što sam prije napisao slijedi nekoliko zaključaka iz mojih opažanja:

Mislim da je glavni problem bio u tvrdoći vode. Primjetio sam da je i ostalo bilje jakooo živnulo i naraslo od kada sam smanjio tvrdoću vode. Smanjenje nitratata je također pomoglo, no nisam siguran u kojoj mjeri. Mislim da je stalna koncentracija u vodi oko 20 ppm-a i biljkama je to i više nego dovoljno. Glossa divlja ko luda, a da nema dovoljno nitrata ona bi prva prestala rast. Zanimljiva je i činjenica da dva različita žbunja rotale koja su udaljena svega 10 cm imaju drugačiju boju, a i jedan i drugi su pod jednakim uvijetima. štoviše ovaj koji je manje crven je točno pod HQI reflektorom. Mislim da je dosta toga i do podloge, jer ovaj crveniji žbunj je dulje na tom mjestu i znam da je tamo zemlja bliže površini, dakle korijen sigurno lakše crpi mikroelemente iz podloge.

Sve u svemu puno je faktora moguće, a ja nisam ništa sa sigurnošću rekao koji je  :D Iskreno nije me niti previše briga, glavno da mi se bilje zacrvenilo. Ako opet postane zeleno, možda odlučim i potražiti glavnog krivca, a za sada idem po onoj narodnoj. Dok radi nemoj popravljat...  ;)

Offline Tompa

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Studeni 16, 2010, 18:28:24 poslijepodne »
Smanjenje nitratata je također pomoglo, no nisam siguran u kojoj mjeri.

isse, pa nisam ni skužio ovaj dio foruma. stvarno me dugo nema.  :rolleyes:

kolega cigo, postav mi se jako sviđa i stvarno je onako... profesionalan. što se nitrata tiče, sjetio se nekog svojeg davnog teksta o cervenom bilju i bilo je unutra spomena o nitratima. ukratko:

"...Često puta se može pročitati da ova ili ona akvaristička biljka pojačava crvenu boju listova u uvjetima smanjene prehrane nitratima. Smanjene količine nitrata uvjetuje smanjenu količinu dušika koji je jedan od najvažnijih makroelemenata važan za izgradnju organa biljke. U slučajevima smanjene opskrbe nitratima, dolazi do zastoja sintetiziranja klorofila a mineralna se hranjiva poput dušika povlače iz listova u vrhove stabljika kako bi biljka mogla nastaviti s rastom. Smanjene količine dušika (sada recikliranog u drugim dijelovima biljke) uvjetuje oslabljen i narušen fotosintetski sustav, koji raspadanjem može dovesti do kloroze lista ili čak već prije spomenutog stvaranja slobodnih radikala i peroksida. Stoga neke biljke u takvim uvjetima pojačavaju stvaranje antocijanina kako bi smanjile štetan utjecaj jake svjetlosti, pojačavajući i intenzivirajući obojenost lista."
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2010, 20:39:41 poslijepodne od Tompa »

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #99 u: Studeni 16, 2010, 20:29:20 poslijepodne »
Svaka čast na eksperimentu Cigo.  :up:

Iz onoga što sam prije napisao slijedi nekoliko zaključaka iz mojih opažanja:

Mislim da je glavni problem bio u tvrdoći vode. Primjetio sam da je i ostalo bilje jakooo živnulo i naraslo od kada sam smanjio tvrdoću vode. Smanjenje nitratata je također pomoglo, no nisam siguran u kojoj mjeri.

Ovome u prilog ide i moj primjer. Nedodajem nitrate već mjesecima. Riba nemam. A rotala nije crvena  -?
Znači pretvrda voda i kod mene  :nerv: