Evo malo da napišem što se događa sa ovim scapeom
Prije svega kupio sam ribice:
Rasbora hengeli
Nematobrycon Palmeri
Hesmania nana
Što se tiće biljaka i tu je dosta promjena, ali o tome ću pisat kad stavim koju fotku.
Ono što me više muči je to što nemogu postići crvenilo kod Rotale R. i nisam siguran koji je razlog tome. Zato sam odlučio napraviti eksperiment i pokušat ju zacrvenit. Ono što sam prosurfao netom i pronašao na različitim forumima, dovelo me do nekoliko teorija o mogučim razlozima.
1. PREVISOKI NITRATI - Teorija koju zagovara Tomm Barr jest da se smanjenjem količine nitrata u vodi može "umjetno" postići crvenilo kod biljaka. Već se raspravljalo o tome na forumu, pa koga zanima može to proučiti u ovoj temi.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=48728.0 Odlučio sam kupiti test za NO3 i krenuti u provjeravanje ove hipoteze. Inaće sam dodavao otprilike 5 ppm-a nitrata dnevno zato što u akvariju imam velike potrošaće kao što su glossa i cladophora, no kako već godinama nisam koristio testere ustvari nisam niti znao koliko stvarno i bez dodavanja kroz vodeni stup imam ppm-a u vodi. Kroz mjesec dana u kojima nisam dodavao nitrate kroz vodeni stup, niti mjenjao vodu (izvori Velika Mlaka ima otprilike 24,5 ppm-a više info na
http://www.vio.hr/default.aspx?id=44) uspostavilo da mi je konstantna koncentracija oko 25 mg/l što je dakle neki optimum. Ovu razinu dakle dobivam samo putem podloge i riba. Slijedeći korak mi je bio da resetiram sistem i snizim ovu razinu putem RO vode.
2. TVRDOĆA VODE- iako se pretjerano ne spominje primjetio sam da kolege s foruma koji žive na području rijeke imaju vrlo lijepe akvarije s žarko crvenim biljem. Iz razgovora s nekim od njih, znam da koriste zemlju kao podlogu isto kao i ja, dakle trebali bi imati gotovo iste uvijete u akvariju što se količine nitrata tiće kao i ja. Moja teorija je da pretvrda Zgb voda utijeće na crvenilo biljaka. Samim time idem kontra onoga da povišeni GH upravo pospiješuje crvenilo, jer da je tako, u Zgb akvarijima bilje bi bilo crveno ko Ferrari F1.
3. OSTALI FAKTORI
Kao mogući razlog se navodi i
previsoki fosfati. Za njih nisam kupovao testere, niti neću ubrzo, no ako se gornje dvije teorije pokažu netoćne, ispitat ću i ovu teoriju. Sumnjičav sam da je to glavni krivac, jer kada ne dodam dan ili dva fosfate, zamječujem pojavu točkaste alge koja pokazuje njihov nedostatak.
Svjetlo ne uzimam kao faktor, jer sam vidio akvarij koji ima 3x manje svjetla od moga, a prekrasne crvene biljke
http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascape-month/2758-aquascape-month-january-2010-passage-red-forest.html koje se pružaju od samog dna do vrha, a ne samo na najgornjem dijelu gdje je najjača rasvjeta. Također imam i dvije grolux lampe koje bi trebale istaknut crvenilo na bilju, ali od toga za sada ništa. Pokušaj da smanjim količinu svjetla tako da uopće ne palim HQI rasvjetu u roku 3 tjedna nije pokazao nikakve razultate u obliku crvenila biljaka, već je jedino dovelo do znatno sporijeg rasta.
co2 nije limitirajući faktor jer ga pićim non stop upravo zbog jake rasvjete. DC konstantno u žutom, a bilje perla ko ludo.
Mikroelementi dodajem ih putem profita i to duplo veću dozu nego što je navedena zbog količine biljaka koje imam u akvariju. Za sada sam dodavao jednom tjedno, ali ću od sada podijeliti tu dozu tako da dodajem 2x tjedno. Ne smatram niti njih krivcima, jer sam mineralizirao zemlju te bi i ona trebala dodavati mikroelemente uz ono što ja dodajem u vodeni stup.
Eto nekih mojih razmišljanja. Cilj mi je prije svega postići da se biljke zacrvene, a jednom kad to postignem (nadam se da hoću) otkriti koji je bio glavni faktor.
Kao što sam napomenuo danas ću resetirati cijeli sistem izmjenom 80% vode. Promjena će biti tako da stavim 80% RO, a 20% pipovača. izmjeriti ću NO3 i KH, pa krećem u borbu

Rotala je friško pošišana tako da bih kroz mjesec dana trebao vidjeti ima li kakvih rezultata.