Odmah na početku da razjasnim - ne tražim savjet u vezi puževa nego opisujem postupak eliminacije kemijskim sredstvom koji sam efikasno primijenio bez posljedica po ribe.
Nesretne puževe sam prvo pokušao ukloniti ručno, bar tri puta na dan sam zavlačio ruke u akvariji, preko noći bi redovito ostavljao pet listova ofurene salate na dnu, pokušao sam i s onom beskorisnom i skupom klopkom za puževe. Nakon skoro dva mjeseca sve uzalud. Serina klopka za puževe je katastrofa –
nemojte bacati novac na to smeće jer je to beskoristan poluproizvod!
Ribe koje se hrane puževima nisam htio stavljati jer zbog tvrdoglavosti nisam htio odstupati od zamišljenih vrsta riba koje imam u akvariju. Opcija rasturanja akvarija naravno nije dolazila u obzir.
Iako se kemija ama baš nigdje ne preporučuje na kraju sam kupio Serin snail-ex i tri tjedna skupljao hrabrost da ga upotrijebim usput razmišljajući o postupku.
Akvarij je 180lit sa unutra efektivno 150lit vode (30lit je valjda zauzeto filterom, dekoracijom, šljunkom itd…). Biljke su uglavnom nezahtjevne (tretirane s EC i Profito). Ribe: betta splendes x1, paracheirodon innesi (neonke) x10, hemigrammus rhodostomus (crveni nos) x7, corydoras panda x5, plechostomus x1.
Na netu se da pročitati kako se puževi zavuku u supstrat čim osjete opasnost i tako prežive, da se pročitati i da se kemijom ubije sve osim puževa, da se pročitati i da su neki uspješno riješili problem upravo s kemijom. Od ovih koji su kemiju uspješno primijenili nisam nigdje pronašao detaljnije upute o postupku. Na PM mi isto nitko od njih nije odgovorio, valjda je jako teško odgovoriti na poruku. Ma dobro, nebitno. Snašao sam se sam.
Uputstva snail-ex kaže da voda mora biti iznad pH 7, doziranje je 2ml na 30lit a ako je više od 15 dKH onda je 2,5ml na 30lit. Dakle za 150lit treba 12,5ml. Dužina tretmana max 4 sata. Obavezno isključiti pumpu. Štetno za neke vrste riba, heh… ovo je najmutniji dio uputstva

Činjenice: snail-ex poput sličnih preparata ne ubija jajašca, pobije sve dobre bakterije u filteru
Sve te peripetije oko doziranja riješio sam jednostavno: premjestio sam sve ribe u pomoćni manji akvarij tako da sam mogao slobodno predozirati.
Tijek postupka:
- nekoliko dana ranije spremio sam 15lit akvarijske vode
- prije samog trovanja nastojao sam ručno izvaditi što je više puževa moguće jer šta ih manje ostane to će se manje crknutih puževa kasnije raspadati u akvariju
- 1.dan, oko 22.00 odvojio sam ribe u pomoćni akvariji
- 2.dan, u 02.00 (dakle istu noć) isključio sam pumpu i ulio sam 18ml otrova. To sam izveo noću jer su puževi tada najaktivniji tj. izlaze vani na pašu. Svjesno sam predozirao jer ionako ribe su na sigurnom. Ako je aktivni ugljen u filteru obavezno ga izvaditi za vrijeme tretmana (ja ga ne koristim ni inače). Nakon pola sata uključio sam pumpu. Onemogućio sam mreškanje površine kako bi smanjio ''provjetravanje'' vode.
- 2. dan ujutro, otrov sam ostavio do negdje 11.00, svjesno sam prekoračio ona 4 sata. Nakon toga izmjenio sam cca 40-50% vode (uz svježu vodu upotrijebio sam ranije pripremljenih 15lit akvarijske vode), u filter sam nakapao JBL-ov preparat (10ml) s bakterijama za startanje filtera, u filter sam sada stavio aktivni uglljen kako bi pokupio ostatke otrova i usmjerio sam izlaz iz pumpe tako da dobijem maksimalno mreškanje površine.
- 2. dan poslijepodne, oko 17.00 vratio sam ribe u akvarij, naravno bile su pod stresom do idućeg dana. Nahranio sam ih tek sutradan.
- 3. dan, izmijenio sam cca 15% vode
- 4. dan, izmijenio sam cca 15% vode, izvadio aktivni ugljen, mreškanje površine postavio na normalu (u mom slučaju vrlo malo) i nastavio sa uobičajenim gnojenjem biljaka.
- 5-8.dan, svaki dan izmjena 15% vode kako bi smanjio količinu štetnih sastojaka (amonijak itd.) koju filter radi nedovoljno razvijenih bakterija vjerojatno ne može još razgraditi
- 9. dan, očekivano sam ponovo uočio puževe. Radi se o puževima koji su se izlegli u međuvremenu jer kao šta je gore rečeno, otrov za puževe ne uništava puževa jajašca. I u uputama piše da je kod jače najezde puževa tretman potrebno ponoviti nakon 8 dana. Dakle, sve sam ponovio na isti način – vađenje ribica, trovanje, izmjene vode itd...
- svakodnevnu izmjenu vode sam nakon nekoliko dana postepeno smanjivao (svaki drugi, svaki treći dan itd.)
Rezultat: puževa više nema, napokon. Sve ribe su na broju, naravno bez ikakvih posljedica. Usput sam se rješio algi, vjerojatno usljed svakodnevnih izmjena vode.
Ne isključujem da sam u cijelom tom postupku napravio nešto suvišno ili krivo ali kako god, dobio sam točno ono šta sam htio – pobio puževe dok sve drugo veselo pliva. Činjenica je da je akvarij vjerojatno totalno izbačen izvan balansa i trebati će neko vrijeme da se ponovo stabilizira. Činjenica je isto i da sam prilikom tramakanja ribica iste pošteno istresirao ali svakodnevno prčkanje po akvariju kako bi izvadio malu smeđu gamad ih je isto dovodilo do stresa. Sada me napokon ribe niti ne primjećuju

Da ne bude zabune, apsolutno ne nagovaram nikoga da upotrijebi kemiju kao oružje protiv puževa. Svrha ovog teksta je da akvaristima koji se odluče na takav korak dam jedan konkretan primjer korak po korak kako je kemija uspješno primijenjena bez štete. Kao šta se može vidjeti nema tu nikakvih mudrolija, po meni je najbitnij korak privremeno izvaditi vani ribe i predozirati kako bi se sigurno pobio i zadnji skriveni pužić. I sam smatram kako je trovanje s ribama u akvariju neizvjesno. Isto tako sam protivnik upotrebe kemije u akvariju ali u ovom slučaju nisam vidio nikakvu efikasnu alternativu.
Šta se mog akvarija tiče, u njega ne uđe više ni jedna biljka bez da prođe 10 dana karantene, a uz ranije primjenjivanu mangansku kupku od sada tokom karantene ide i tretman nekim od otrova protiv puževa, svejedno uočio ih ja ili ne.
Eto toliko, nadam se da će onima koji krenu kemijati s puževima gornji tekst biti bar od neke pomoći