Srpanj 27, 2025, 10:01:39 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Puževi i kemija  (Posjeta: 6920 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kaktus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • South Istra
Odg: Puževi i kemija
« Odgovori #25 u: Listopad 14, 2009, 19:55:47 poslijepodne »
.. i vi ste svojim pokušajem pokazali da ova vrsta kemije ne ubija puževe u potpunosti te da je njihovo korištenje samo skupa investicija koja sigurno negativno, bilo direktno i/ili indirektno utjeće na život i zdravlje biljaka i životinja u akvariju...

Ne, nisam to pokazao. Ako si već čitao postove mogao si ih pročitati do kraja i s razumijevanjem pa tek onda komentirati.

Pokazao sam da je potpuno uništenje puževa kemijom i te kako moguće ali nije garantirano. U nekom akvariju će uspjeti bez problema, u drugome će to ići daleko teže ili možda nikako.
Rezime: u mom akvariju puževa više nema, u drugom se jednom tjedno pojavi po jedan komad. Naredni tjedni će pokazati da li će i u drugom akvariju puževi nestati.

Štete po ribama nema, biljke su u drugom slučaju nešto oštećene ali ne u toj mjeri da se ne mogu oporaviti ili da nagrđuju prostor. Naravno nisu u pitanju diskusi, ramirezi itd i nema jako zahtjevnih vrsta biljaka koje obavezno voze na dodatni CO2.

O visokim troškovima tretmana je smiješno govoriti. Jedna bočica lumacida košta nekih 40kn. U mom akvariju je korištena jedna, u drugom akvariju korištene su dvije od dva različita proizvođača. Pored toga bočica bakterija za filter od JBL-a je 22kn, i to je sve. E pa ako su ovo visoki troškovi…

I na kraju, nije mi ni na kraj pameti ikoga nagovarati na kemiju niti mi je to bio cilj, točnije nije da me zanima šta će tko raditi sa svojim akvarijem. Pisanjem o svojim iskustvima želim isključivo pomoći akvaristima koji se iz bilo kojeg razloga odluče na kemiju pa da imaju bar nešto odakle početi.
Kad sam tražio tuđa iskustva nisam našao ništa više od sitnih fraza tipa ''meni je kemija pomogla'' ili ''kemiju treba izbjegavati i nikad je ne bi koristio'', bez ikakvih podrobnijih objašnjenja šta kako i zašto. Probao sam porukom kontaktirati neke koji su napisali da su kemijom uspješno riješili problem međutim ekipa se nije udostojala niti odgovoriti.
Prije par mjeseci bio bi presretan da sam naletio na sličnu temu s malo više konkretnih informacija.