Srpanj 19, 2025, 00:14:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Odg: moje ribice - murtila  (Posjeta: 25108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tonya

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: moje ribice - murtila
« Odgovori #100 u: Lipanj 16, 2009, 10:34:33 prijepodne »
Obično su ti usisivači najbolji za sitno smeće između šljunka - kad tako usisavaš, ne bi ni trebala biti neka velika količina! 
Naravno, i filter odradi dio posla, a ostale veće komade lako možeš pokupiti i s običnim crijevom ;)!

A biljke... jednom davno sam pokušala problem riješiti tako što sam posadila dvije-tri biljke u staklenu čašu i zagradila otvor većim kamenčićima. Sve super, biljke su trajale, ali fakat je ružno izgledalo :roll:...

FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #101 u: Lipanj 18, 2009, 19:26:09 poslijepodne »
Znači da može biti do filtera,ja sam svoj podigla odnosno stavila na max,pa možda je i zbog toga dobro povukao
Isto mi je bilo čudno da je tako čisto,ovo mi je bilo prvo mjenjanje i čišćenje od kada su ga ribice nastanile,a to je dva tjedna.Promjenila sam četvrtinu vode,iako da budem iskrena ,moglo je vjerovatno i duže proći jer su se ribice ponašale normalno,odnosno nisu izlazile na površinu i voda je bila bistra a i čista ( s obzirom koliko sam drekeca povukla )
Da li se to mjenjanje i čišćenje može pomaknuti ili mora obavezno biti najkasnije svaka 2 tjedna  :question:

Usisavačem sam pritisnula podlogu ali nisam baš toliko duboko (nisam znala da drekeci uđe sve do supstrata)
pa ću sljedeći put to malo bolje pritisnuti
Voda koju sam promjenila (nova ) je dva-tri dana odstajala sa dodanim aquasafe.problem mi je gdje(odnosno u čemu ) držati toliku vodu (ipak je to 12-13 lit.)Gdje ,u čemu je vi držite i čime je uljevate.  :question:

I kako očistite staklo (mislim unutrašnju stranu) akvarija  :question:

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #102 u: Lipanj 18, 2009, 21:41:39 poslijepodne »
Voda koju sam promjenila (nova ) je dva-tri dana odstajala sa dodanim aquasafe.problem mi je gdje(odnosno u čemu ) držati toliku vodu (ipak je to 12-13 lit.)Gdje ,u čemu je vi držite i čime je uljevate.  :question:

I kako očistite staklo (mislim unutrašnju stranu) akvarija  :question:

Samo 12-13 litara :) :clown:? Gle, ja vodu držim u onim bocama od 3 i 5 litara za destiliranu vodu, a nedavno sam čak kupila par kanistera. Što se tiče izmjene vode, bojim se da bi kod zlatnih ribica (ipak su one veliki prljavci) pravilo bilo jednom tjedno ;)!

Za čišćenje stakla možeš nabaviti magnetni čistač stakla - jedan dio ide s unutrašnje, a jedan s vanjske strane, pa tako povlačiš po staklu i čistiš. Imaš i strugače s dužom drškom, a možeš jednostavno upotrijebiti i neku staru kreditnu karticu ;)!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #103 u: Lipanj 19, 2009, 11:10:50 prijepodne »
evo - mi mijenjamo vodu svaka dva tjedna - do trećine - i isto nije previše nužno ali to je nekakav ritam koji se pokazao kroz godine OK... :)

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #104 u: Lipanj 19, 2009, 15:25:16 poslijepodne »
Možda ovisi i o ribicama -?? Moje odmah nekako "reagiraju" ako kroz recimo 7-10 dana ne promijenim vodu. Ipak, barem za manje akvarije, smatram da su bolje tjedne izmjene.

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #105 u: Lipanj 19, 2009, 19:11:08 poslijepodne »
Ali moji "prljavci" nisu ništa posebno zaprljali (moji su možda čistunci  :P )
Vidjela sam na nekim slikama većih akvarija,kako drže vodu u kanisterima koji im stoji u ormariču ispod akv.
To nije loša ideja,samo neznam jel ta voda mora biti sa otvorenim čepom ili može i zatvoreni  :question:

Jel za izmjenu koristite crijevo jer sam ja to malo drugačije izvela,ali neću govorit da se ne bi smijali 

Taj magnet za staklo,jel ga ima za kupit u pet shopu ili negdje drugo  :question:

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Lipanj 19, 2009, 21:02:54 poslijepodne »
Te magnetske čistače za staklo možeš nabaviti u trgovinama za kućne ljubimce.

Boce se normalno zatvore, a što se tiče izmjene vode... Ne znam kako drugi to rade, no ja ti crijevom vadim vodu van (dok čistim i usisavam šljunak), a unutra je, onako, zdravoseljački - usipam :) :P! Najveće boce koje imam su od 5 litara, pa nije problem ;)!

Samo je zgodno nalijevati na neki čvršći kamen ili ubaciti unutra tanjurić za tu svrhu, kako se ne bi dizao šljunak i skupa s njim smeće ;).

Jel za izmjenu koristite crijevo jer sam ja to malo drugačije izvela,ali neću govorit da se ne bi smijali 
:question:

Priznaj, sad me baš zanima :)!

« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2009, 21:13:28 poslijepodne od Tonya »

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
« Odgovori #107 u: Lipanj 20, 2009, 17:19:10 poslijepodne »

Boce se normalno zatvore, a što se tiče izmjene vode... Ne znam kako drugi to rade, no ja ti crijevom vadim vodu van (dok čistim i usisavam šljunak), a unutra je, onako, zdravoseljački - usipam :) :P! Najveće boce koje imam su od 5 litara, pa nije problem ;)!

Samo je zgodno nalijevati na neki čvršći kamen ili ubaciti unutra tanjurić za tu svrhu, kako se ne bi dizao šljunak i skupa s njim smeće ;).

:question:

Priznaj, sad me baš zanima :)!

Hm, ja držim tu bocu otklopljenu, dj odšarafljenu, jer kako će inače ishlapiti klor, ak je boca zašarafljena? Mijenjam vodu jednom tjedno, do sada se to pokazalo ok, nadam se da ce i dalje biti tak. Imam onu plastičnu flašetinu kupovne vode, od 6 litara i to stoji tjedan dana, od mijenanja do mijenjanja.  :d032: je zadovoljan, veselo pliva. O njemu vise u nekoj mojoj temi, da se sad tu ne uguravam u tudju temu, no SVAKAKO sad napiši kako mijenjaš vodu, sad si nas zbilja zainteresirala.
Tonya, hvala na ideji za tanjurić ,jer se fakat pri usipavanju vode uvijek uskovitla preostalo smeće. :c105:

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #108 u: Lipanj 28, 2009, 15:36:02 poslijepodne »
Evo me opet,
nije me bilo desetak dana,posla preko glave....
Ribice su super,rastu,nemirne su  i  ustvari ih nikad nisam vidjela da miruju ili da spavaju,sve do jučer ujutro...nije mi bilo jasno šta rade jer su cijelo jutro bile nekako čudne

Grupirale bi se u jednom kantunu i to u istom pravcu i treskale se ,treskale pa bi se preselile u neki drugi dio akv. i opet bi se sve tri zajedno  treskale (moja kćer kaže da vježbaju ples za nastup  :D )
ali bi se znale i umiriti odnosno sve manje i manje raditi perajama....i tako pola jutra
Jedna se pomakne a njih dvije za njom ,i tako iz kantuna u kantun a naravno, sve se to dešava na dnu akv.
kao da su magnetima spojene,
Baš su bile slatke  :),nekako su djelovale povezano,baš kao prava family
odmah sam alarmirala moju family tako da smo ih svi promatrali a ja naravno odmah mobač u ruke i slikajem

U početku mi nije bilo jasno šta rade,mislim i dalje ne znam ali pretpostavljam da su pokušavale spavati

Da li one kad spavaju ,spavaju na jednom mjestu i koliko dugo mogu mirovati na jednom mjestu  :question:

Da li vam ribice stoje u akvariju ili ih izvadite kad trebate nešto prčkati rukama po akvariju   :question: npr nešto oko biljaka ili očistiti staklo ....nekidan sam ih htjela izvaditi i pokušala uhvatiti sa mrežicom ali nisam mogla jer osim što su brze i bježe, bilo mi je žao da ih tako lovim,ipak je to stres za njih  :(
Doduše imam neku malešnu mrežicu,pa mi treba veća,valjda je s njom lakše jer što brže to napravim njima je manje stresno
(bar se nadam iako :unsure: )
Biljke mi nisu u baš bajnom stanju pa to trebam malo popraviti a i na staklo su mi se pojavile neke žute točke(da li su to alge) i jel bi bilo pametno da i ja uzmem puža,da li on rješava te alge

evo par sličica (ribice u stanju mirovanja)ali sam zaboravila upaliti svjetlo pa su dosta tamne(naravno slikano mobom)
Čak se vide te žute fleke na prvoj slici(na staklu od izad )

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #109 u: Lipanj 28, 2009, 19:01:22 poslijepodne »
ako je radi čišćenja, nema potrebe da vadiš ribe van..

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #110 u: Lipanj 28, 2009, 21:00:30 poslijepodne »
ribice općenito čim manje vadiš van...neće im biti ništa dok ti brljaš po akvariju...neka se uostalom nauče na tvoju ruku!
inače, ovo je potpuno normalno ponašanje - moje imaju faze kad cijeli dan tako, ekipno, dude na dnu, pa onda malo divljaju, pa slušaju muziku iz zvučnika koji je kraj akvarija, pa tako....evo upravo sad, sve tri bijele ljepotice spavaju jedna kraj druge, a poprijeko na sve, na njima spava šareni Jankić!  :)

preslatke su tako, zar ne!? :heart:

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #111 u: Lipanj 29, 2009, 18:51:41 poslijepodne »
ribice općenito čim manje vadiš van...neće im biti ništa dok ti brljaš po akvariju...neka se uostalom nauče na tvoju ruku!
inače, ovo je potpuno normalno ponašanje - moje imaju faze kad cijeli dan tako, ekipno, dude na dnu, pa onda malo divljaju, pa slušaju muziku iz zvučnika koji je kraj akvarija, pa tako....evo upravo sad, sve tri bijele ljepotice spavaju jedna kraj druge, a poprijeko na sve, na njima spava šareni Jankić!  :)

preslatke su tako, zar ne!? :heart:

Ma slatkice male  :heart:

Znači kad žele spavati ,one to grupno obave ,pa mi je to baš zanimljivo viditi....sad jel one to uvijek tako ili ne,mislim jel uvijek spavaju zajedno ?
Sinoć sam ih opet vidila u tim pozama,meni to izgleda kao da nešto šuškaju odnosno da se dogovaraju, ;)
a sve mi je to novo,već sam se počela pitati kad one spavaju  :uptnik:
jer cijelo ovo vrijeme koliko ih imam (strašno dugo  :D )uvijek su zujale,nikada mirne

Daj reci mi ,jesu li te žute točke koje su mi se pojavile na staklu -nekakve alge ili što već  :question:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #112 u: Lipanj 29, 2009, 20:30:54 poslijepodne »
sve je to potpuno normalno!
trebala bi se zabrinuti ako bi lijegale na boku, prestale jesti...no, to se uz tako brižnu vlasnicu sigurno neće desiti!
dakle - malene spavaju...odmaraju se...igraju se...

a ove smeđe točke su algice koje lako skineš starom plastičnom karticom prilikom svakog redovnog održavanja akvarija!  :)

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #113 u: Srpanj 01, 2009, 18:44:45 poslijepodne »
sve je to potpuno normalno!
trebala bi se zabrinuti ako bi lijegale na boku, prestale jesti...no, to se uz tako brižnu vlasnicu sigurno neće desiti!
dakle - malene spavaju...odmaraju se...igraju se...

a ove smeđe točke su algice koje lako skineš starom plastičnom karticom prilikom svakog redovnog održavanja akvarija!  :)

Kako ne bi bila uz takva divna malena stvorenja  :d032: koja su me oduševila i zaokupila a sve zahvaljujući ovome forumu a najviše tebi  :up:

A da li one ikada spavaju ležeći skroz na dnu,dodirujući dno ...to nisam vidjela pa ni ne znam da li mogu biti u takvom položaju,jer je ovo bilo ipak prst-dva od poda

A smišne su mi kad ližu staklo i to u samome kutu akvarija,i kako jedna to počne raditi tako i ove dvije za njom,ma baš su čudo povezane te ribice   :P
evo baš su se sad počele stiskati jedna uz drugu i ljube staklo  :D

Ali naravno ,šljunak se i dalje premješta toliko da su jedan veći kamen skroz zakopale ,jedva ga vidim
Ma sve u svemu ,strašno zanimljiva bića ,volim ih promatrati 

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Srpanj 01, 2009, 18:49:28 poslijepodne »

Ma slatkice male  :heart:

Znači kad žele spavati ,one to grupno obave ,pa mi je to baš zanimljivo viditi....sad jel one to uvijek tako ili ne,mislim jel uvijek spavaju zajedno ?
Sinoć sam ih opet vidila u tim pozama,meni to izgleda kao da nešto šuškaju odnosno da se dogovaraju, ;)
a sve mi je to novo,već sam se počela pitati kad one spavaju  :uptnik:
jer cijelo ovo vrijeme koliko ih imam (strašno dugo  :D )uvijek su zujale,nikada mirne

Točno tako, i ja sam se već počela opitati da li Oskari IKADA spava!! Imamo ga od siječnja, i tek sada, prije tjedan- dva, skuzila sam ga da se zavuče izmedju filtera i biljke, ili iza panja i tamo mirno stoji, tj plivucka u mjestu  - pretpostavljam da je to spavanje. Samo što nikad nisam uspjela vidjeti da li žmiri dok spava! :question: Mah mah tebi i ribicama od Oskara i ekipice!

[/quote]

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Srpanj 01, 2009, 18:51:03 poslijepodne »
Ovo je trebao biti citat, pa onda odgovor, očito sam nešto krivo stisnula.
A ovo mi je prilika da dodam kako su ti SUPER SLATKE RIBICE i lijep akvarij !!!! BRavo!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #116 u: Srpanj 02, 2009, 07:59:37 prijepodne »
 :D ribice na žalost, ne mogu žmiriti jer nemaju kapke (doduše, kad mi plehići namiguju, nisam baš sigurna  :P)...ali spavaju, to je sigurno...miruju, okice se "ukoče"...i sanjaju valda velike rijeke...

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Srpanj 04, 2009, 16:48:16 poslijepodne »
Murtila, pokazala sam upravo Niki sve tvoje fotke iz gornjeg posta, jako joj se svidjaju tvoje ribice i rekla mi je da ti napišem :"Jako su ti lijepe ribice i jedva čekam da i ja imam takve! :d032:"Eto, ja sam pisar oduševljenog djeteta ( i dijelim njeno mišljenje!) :)

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #118 u: Srpanj 07, 2009, 12:47:35 poslijepodne »
Murtila, pokazala sam upravo Niki sve tvoje fotke iz gornjeg posta, jako joj se svidjaju tvoje ribice i rekla mi je da ti napišem :"Jako su ti lijepe ribice i jedva čekam da i ja imam takve! :d032:"Eto, ja sam pisar oduševljenog djeteta ( i dijelim njeno mišljenje!) :)

Drago mi je da se djetetu sviđaju moje ribice,kad dođe veći akvač i ti možeš nabaviti još koju da Oskar ima društvo a i kćer još kojeg malog prijatelja  ;)

Malo sam očistila akvač (malo detaljnije) jer sam imala te neke alge ili šta već po staklu,babymum mi je rekla da to skinem karticom ali mi to nikako nije uspjevalo pa sam ja to lijepo krpom sve prošla.... :P

@babymum,
Ove visoke biljke koje imam u zadnjem lijevom dijelu akvarija (sječaš se ,rekla si da su kopnene)mi stalno zadaju probleme tako da se nisu još uhvatile od ispod ,jel je samo taknem ona ispadne vani,pa sam ih ponovo posadila i malo još korjen skratila
Ove cripte su mi narasle (barem mi se čini ) i novi listići su izašli   :)....ali imam novih listića i dalje od biljke ,nekih 4-5 cm dalje od nje,to mi i nije baš jasno  :uptnik:

I ja bih nabavila još neko živo biće koje će imati neku svrhu u akvariju.Možda pužića (jel jabučar  :question:  )ili nekog čistača
Ajde mi reci njihove uloge (negdje sam pročitala ali neznam gdje  i  :unsure: )

Evo još malo slikica,i dalje sam oduševljena kad se umire i krenu spavati,tako su slatke kad idu jedna za drugom....gdje jedna- tu sve  :)
Ovaj put sam slikala sa svjetlom pa se bolje vidi

na 1. i 2.slici se vide (na desno uz staklo ) listići koji su izrasli tako daleko
Na sl. 2 Koliko je Rei veći i širi (pravi muškarčina   8)  )od njih dvije
Na sl. 4 Rei drži govor a njih dvije pomno slušaju  :D
Na sl 5 evo i Izzice u prvom planu (nježni moj curetak)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #119 u: Srpanj 07, 2009, 13:36:43 poslijepodne »
slatke bebice!
jako su lijepe - bit će to pravi komadi kad odrastu do kraja!  :klap:

ona terarijska biljka - ne bi smjela "skakati" van podloge - vjerojatno je nisi bila dobro zasadila - pretpostavljam da će sada biti bolje...a s vremenom ćeš skužiti propada li (meni je propala nakon 6 - 8 mjeseci, uz svesrdnu pomoć prasaca)...
novi listići od kripte su mogući i dalje od matične biljke, jer one u pravilu izlaze iz korijena...dakle, ovisi koliko se proširio korijen...
što se tiče čistača, preporučam ti da nabaviš par pužeka jabučara - 3 - 4 u nadi da će ti biti barem jedan drugog spola, pa će biti bebača (samo pazi - kad im "krene", množe se ko blesavi - treba kontrolirati - no, o tome kad dođe na red) i time ćeš si moči održavati stabilnu populaciju...
mislim da bi bilo možda malo pretjerano nabavljati ancistrusiće, jer prvo što su toplovodni (iako se sjajno adaptiraju ako dođu kao bebe i u hladnovodni akvarij) a drugo, imaš već "našpananu" litražu...no, odluka je na tebi!
naravno, možeš slobodno nabaviti (jednog) misgurnusa - jeguljicu - to je hladnovodni čistač dna akvarija - sjajan ribac ....preporučam! :)

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #120 u: Srpanj 07, 2009, 15:34:48 poslijepodne »
Da,vjerovatno je nisam dobro zasadila jer je ovo već treći put da je ispala (treća sreća  :) )
Ajde baš mi je drago da  barem cripta čvršće stoji,lijepo je pustila korijen i raširila se i to na par mjesta
Vidjet ćemo koliko će izdržati jer ove moje zlatke obožavaju plivati okolo tih biljčica a i sve ih nešto ljubakaju  :D

jabučari-jel oni čiste od algi  :question: sjećam se da si rekla da znaju odšetati pa da poklopac stoji zatvoren ,uzet ću kojega pužeka

Ajme što ne volim jegulje ,ali ova je malena pa ću je valjda zavoliti....znači uzimam misgiča  ;)
Da li jeguljica raste i koliko naraste  :question: iako mislim da ne raste baš puno, kad si mi ga preporučila s obzirom na moju litražu

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #121 u: Srpanj 08, 2009, 07:59:55 prijepodne »
jabučari "čiste" alge...no dobro, plaze okolo i znaju papati alge, ali jako vole papati i tabletice za ribe dna ... ali su genijalni tipovi, svakako nabavi, ako ništa, da im se dobro nasmiješ!
a misgurnus - hah, naraste on relativno velik, ali ne smeta jer je, kad odraste, uglavnom ukopan negdje u podlozi...no, i kod njega moraš paziti ... jako voli okolo štrumfovati i pronađe i najmanju rupicu na poklopcu - moj je MaliBu nedavno uspio iskočiti kroz rupu za cijev filtera (vjeruj, otvor je ne manji od pol centimetra)...naravno, prekasno sam ga našla...blesan mali...

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #122 u: Srpanj 08, 2009, 11:44:46 prijepodne »
jabučari "čiste" alge...no dobro, plaze okolo i znaju papati alge, ali jako vole papati i tabletice za ribe dna ... ali su genijalni tipovi, svakako nabavi, ako ništa, da im se dobro nasmiješ!
a misgurnus - hah, naraste on relativno velik, ali ne smeta jer je, kad odraste, uglavnom ukopan negdje u podlozi...no, i kod njega moraš paziti ... jako voli okolo štrumfovati i pronađe i najmanju rupicu na poklopcu - moj je MaliBu nedavno uspio iskočiti kroz rupu za cijev filtera (vjeruj, otvor je ne manji od pol centimetra)...naravno, prekasno sam ga našla...blesan mali...

A jjoooj,pa onda će meni sigurno izletiti,imam dvije rupe od par cm ;jedna je za te cijevi i kabele a druga je slobodna.....uostalom svaki akvarij ima te rupe ....a i poklopac ima dva manja poklopčića(za hranu,naravno  :D ) i oni su mi uvijek otvoreni
a najviše zato jer se orošavalo

A onda ću morati to nekako regulirati,pa mislim i drugi imaju tu ribicu,kako to onda riješe ako ona tako lako ode i izvrši samoubistvo   :unsure:  :(

koje su to tabletice  :question: jel to hrana za misgiča  :question:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #123 u: Srpanj 08, 2009, 12:39:08 poslijepodne »
lako te rupe zatvoriš izolir-trakom...kupiš crnu i ne vidi se da je išta zalijepljeno!

a hranica ti je baš za ribe dna - imaš, recimo od tetre - plecomin, plecowafer...pa od nutrafina isto jako fine...uglavnom su na slikicama plekići i ancistrusi, ali to ti je to! :)

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #124 u: Srpanj 08, 2009, 13:21:25 poslijepodne »
Nije mi problem kako to zatvoriti uostalom od izad je,pa se i ne vidi,nego zbog kondezacije vode,

a jel zlatice jedu njihovu hranu  :question:

a jabučari ,s čime se oni hrane  :question: