Srpanj 06, 2025, 21:47:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Odg: moje ribice - murtila  (Posjeta: 24732 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline babyboom

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: moje ribice - murtila
« Odgovori #75 u: Lipanj 08, 2009, 14:05:59 poslijepodne »
to što zuje okolo je njihovo izražavanje veselja...znači da im se jako sviđa novi veliki stan!  :D

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #76 u: Lipanj 08, 2009, 14:25:13 poslijepodne »
Čestitam na preseljenju! Istina, slikice su jako male, ali se ipak moze vidjeti da je lijepo uređeno. Dubljenje na glavi - omiljena disciplina gospodina Oskara, tako da se uopće ne čudim da su i tvoje otkrile dubljenje.Oskar pokušava izvoditi i neke piruete na glavi, jos i nije usavršio, ali radi na tome. Čestitam jos jednom na lijepom akvariju. NIsam sasvim u toku, kako si uspjela napraviti da ovo drvo (bar ja mislim da je drvo) stoji tak nakoso, da ne padne. Oskar, naime, SVE prevrne, presloži, razbaca...

Hvala,hvala
Da ,zeznila sam sa slikama ali imam i linkove pa se opet nešto može vidjeti
Drvo stoji naslonjeno na stijenu i dosta je čvrsto a vidjećemo kako će biti kad malo narastu iako ne vjerujem da bi mogle to pomaknuti
Okolo biljkica sam stavila malo veće kamenčiće (kao da čuvaju biljke ,moš mislit uz njih tri  :P )
ali kako dube na glavi tako svaki kamenčić uz biljke pomaknu tako da su napravile puteljak  :)
Rei je večinom okolo tih biljaka-premješta kamenja (babyboom-skužile su  ;) ),a Viki uz staklo ide lijevo desno,od jednog ruba do drugog

FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #77 u: Lipanj 08, 2009, 14:27:09 poslijepodne »
to što zuje okolo je njihovo izražavanje veselja...znači da im se jako sviđa novi veliki stan!  :D

A ja mislila da su poblesavile  :P

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #78 u: Lipanj 08, 2009, 14:59:26 poslijepodne »
da, što se tiče kamena, jako pazi kad prerastu rupu u njemu da ne bi koja zaglavila...nekako je "zaštopaj" nečim... -?

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #79 u: Lipanj 08, 2009, 15:12:16 poslijepodne »
da, što se tiče kamena, jako pazi kad prerastu rupu u njemu da ne bi koja zaglavila...nekako je "zaštopaj" nečim... -?

Za sada mogu sve tri zajedno proči a kad prerastu vjerovatno kamen neće ni biti unutra jer će im zauzimati i tako malen prostor
ali u svakom slučaju dobar savjet,ako ostane kamen mogu u rupu nabiti neki manji kamen  -? ili već nešto

jesi li mi vidjela Rea kako pljucka šljunak  :D ,slike nisu baš nešto posebno bistre ali s obzirom da su ribice toliko brze a i slikano je mobom ,nije loše

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #80 u: Lipanj 08, 2009, 15:25:10 poslijepodne »
joj, kako znaju biti slatki kad pljuckaju  :heart: :heart:...moji se znaju čak i gađati šljunkom kad se naljute jedni na druge!  :D

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
« Odgovori #81 u: Lipanj 08, 2009, 18:20:36 poslijepodne »
joj, kako znaju biti slatki kad pljuckaju  :heart: :heart:...moji se znaju čak i gađati šljunkom kad se naljute jedni na druge!  :D

Čuj, to gadjanje šljunkom jednom moram vidjeti! :k046: No, kad smo kod šljunka, u slučaju nabavljanja većeg akvarija, trebat cu i više šljunka. Sjećam se da ste svi spominjali izvjesni šljunak u Bauhausu,Baumaxu . Koji je to šljunak i da li možda znaš da li se kupuje na vreće ili mogu doći sa svojom kanticom (slobodno se otkoturaj od smijeha, ako je ovo smijesna ideja ) i kupiti malo. Koliko treba kila za akvarij od 50 lit (54, koja li je to vec mjera?)

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #82 u: Lipanj 09, 2009, 02:48:35 prijepodne »
Čuj, to gadjanje šljunkom jednom moram vidjeti! :k046: No, kad smo kod šljunka, u slučaju nabavljanja većeg akvarija, trebat cu i više šljunka. Sjećam se da ste svi spominjali izvjesni šljunak u Bauhausu,Baumaxu . Koji je to šljunak i da li možda znaš da li se kupuje na vreće ili mogu doći sa svojom kanticom (slobodno se otkoturaj od smijeha, ako je ovo smijesna ideja ) i kupiti malo. Koliko treba kila za akvarij od 50 lit (54, koja li je to vec mjera?)

Kod babyboom se svašta dešava  :P  volila bi i ja vidit taj fajt ribički... :D  ma šalim se  :D ,ipak ne bi volila vidit tko je jači da ne bi bilo odgriženih repova , ali malo gađanja -može  ;)
moje još uvijek ne šljive jedna drugu,svaka je o svom poslu...a meni tako fali da Rei trči za curama a on je zaokupiran prebacivanjem šljunka okolo biljaka odnosno radi puteljak....
a možda on želi da  one dvije malo preuzmu inicijativu  :g030:

Ja svoj šljunak nisam kupila u Bauhausu,nego u pet shopu kad sam kupovala akvarij.Prodavačica mi je rekla da uzmem (i uzela sam )dvije vreče  riječnog šljunka granulacije 3-5 mm (ne znam koliko je u svakoj vreći )
Dovoljno sam imala za svoj 54 lit akv. i to sam nasula sigurno  5 cm šljunka a babyboom kaže minimalno 3 cm ali kako sam ispod stavila supstrat za biljke(sloj od par cm), šljunka sam stavila malo više da bi ove moje zujalice teže došle do biljke (babyboom-nemoj se smijat,znam da će svejedno one iskopati...   :P )
ali eto tješim se da su još male
I u stari akv sam imala isti šljunak ali puno,puno manji sloj i mislim da vreća ne košta više od 20 kn
U bau centrima ti se sigurno prodaje isto na vreće,ali će ti o svemu tome bolje reči naš magistar babyboom

Evo vidite koji je sat a ove moje zujalice ne miruju,stalno mi se glava okreće prema njima jer ih čujem kako kljuckaju i pljuckaju.Nešto su mi se uzvrtili oko biljčica i ne bi se čudila da jedno jutro nađem sve prevrnuto i iskopano
ma vidi ti njih šta su mi se uhvatile biljaka i to neće male biljke koje su mi na desnoj strani nego ove velike koje su na lijevoj strani akv.
sad sam im malo napravila pomutnju,otvorila sam mali poklopčić kuda im dajem hranu i stavila prst ;)
sve tri su dolepršale(doplivale) i kad su krenuli cmokići ...vaauuuu
cmokići pljušte na sve strane  :heart: onda su pomalo počele odlazit ali ne,opet se vrate provjerit....možda bude nešto za jesti.... i tako sam dobila puno,puno cmok,cmok.cmokića  :D

Ajme,kasna je ura a ja pričam sama sa sobom i sa ribicama  :hmm:  :e045:

:a026:

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #83 u: Lipanj 10, 2009, 12:56:28 poslijepodne »
sinoć mi je temperatura u akv bila 28 st, a to je ipak malo previše zar ne  :question:
pa sam odmah uključila klimu  ;)

jutros je već podnošljivije,tepm im je 24

počele su se i biljke čupkati  :( a tko će drugi nego Rei  :devil: On je lijepo sa jednim lističem u ustima plivao 10 min,pa sam se prepala da mu je zapelo u usta ( jer je stabljika bila u ustima a listić vani ) i gurnula ruku u akv da mu to izvadim a kad on to lijepo pusti i krene prema mojoj ruci (misleći da je hrana)

Ma lukavac jedan,to je on htio da mu dam jesti,
a i tako je bilo vrijeme jela pa sam mu udovoljila  :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #84 u: Lipanj 10, 2009, 13:07:57 poslijepodne »
 :klap: :klap: Rei!
Pametni mališan!
Vidim da su te potpuno zarazili ---- i vidim da su krenuli svakodnevni veseli doživljaji s njima ---- zato toliko volim zlatice - imaju "ono nešto" beskrajno šarmantno... :)

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Lipanj 11, 2009, 00:12:53 prijepodne »

Kod babyboom se svašta dešava  :P  volila bi i ja vidit taj fajt ribički... :D  ma šalim se  :D ,ipak ne bi volila vidit tko je jači da ne bi bilo odgriženih repova , ali malo gađanja -može  ;)
moje još uvijek ne šljive jedna drugu,svaka je o svom poslu...a meni tako fali da Rei trči za curama a on je zaokupiran prebacivanjem šljunka okolo biljaka odnosno radi puteljak....
a možda on želi da  one dvije malo preuzmu inicijativu  :g030:

Ja svoj šljunak nisam kupila u Bauhausu,nego u pet shopu kad sam kupovala akvarij.Prodavačica mi je rekla da uzmem (i uzela sam )dvije vreče  riječnog šljunka granulacije 3-5 mm (ne znam koliko je u svakoj vreći )
Dovoljno sam imala za svoj 54 lit akv. i to sam nasula sigurno  5 cm šljunka a babyboom kaže minimalno 3 cm ali kako sam ispod stavila supstrat za biljke(sloj od par cm), šljunka sam stavila malo više da bi ove moje zujalice teže došle do biljke (babyboom-nemoj se smijat,znam da će svejedno one iskopati...   :P )
ali eto tješim se da su još male
I u stari akv sam imala isti šljunak ali puno,puno manji sloj i mislim da vreća ne košta više od 20 kn
U bau centrima ti se sigurno prodaje isto na vreće,ali će ti o svemu tome bolje reči naš magistar babyboom

Evo vidite koji je sat a ove moje zujalice ne miruju,stalno mi se glava okreće prema njima jer ih čujem kako kljuckaju i pljuckaju.Nešto su mi se uzvrtili oko biljčica i ne bi se čudila da jedno jutro nađem sve prevrnuto i iskopano
ma vidi ti njih šta su mi se uhvatile biljaka i to neće male biljke koje su mi na desnoj strani nego ove velike koje su na lijevoj strani akv.
sad sam im malo napravila pomutnju,otvorila sam mali poklopčić kuda im dajem hranu i stavila prst ;)
sve tri su dolepršale(doplivale) i kad su krenuli cmokići ...vaauuuu
cmokići pljušte na sve strane  :heart: onda su pomalo počele odlazit ali ne,opet se vrate provjerit....možda bude nešto za jesti.... i tako sam dobila puno,puno cmok,cmok.cmokića  :D

Ajme,kasna je ura a ja pričam sama sa sobom i sa ribicama  :hmm:  :e045:

:a026:

Čekaj ,koliko kostaju te vreće i koliko ima  u njima šljunka. Danas sam zvala tu u jedan Pet shop, uredno 1 kg košta 18 kn. Lagano su pošandrcali s cijenama, čini mi se.

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #86 u: Lipanj 11, 2009, 00:44:08 prijepodne »
Čekaj ,koliko kostaju te vreće i koliko ima  u njima šljunka. Danas sam zvala tu u jedan Pet shop, uredno 1 kg košta 18 kn. Lagano su pošandrcali s cijenama, čini mi se.

Vreča je od 5 kg i košta oko 20kn (barem mislim da je toliko  :unsure: ustvari kako gdje ali mislim čak da je i 17 kn ovdje gdje sam ja kupila )
mislim  1 kg 18 kn ,nemoguče  :o ja sam uzela dvi vreće (10 kg )i po tome bi me samo šljunak došao 180 kn
zamisli sad koliko bi trebalo za akv od babymum   :ohmy:
Ovaj riječni šljunak šareni,prirodni (ne u bojama,žutoj i sl. ) sam vidjela i u drugim pet shopovima tako da svi oni  većinom imaju iste.
A sad ne znam kod tebe ,ali vjerujem da je sve to tu negdje

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Lipanj 12, 2009, 00:02:25 prijepodne »

Vreča je od 5 kg i košta oko 20kn (barem mislim da je toliko  :unsure: ustvari kako gdje ali mislim čak da je i 17 kn ovdje gdje sam ja kupila )
mislim  1 kg 18 kn ,nemoguče  :o ja sam uzela dvi vreće (10 kg )i po tome bi me samo šljunak došao 180 kn
zamisli sad koliko bi trebalo za akv od babymum   :ohmy:
Ovaj riječni šljunak šareni,prirodni (ne u bojama,žutoj i sl. ) sam vidjela i u drugim pet shopovima tako da svi oni  većinom imaju iste.
A sad ne znam kod tebe ,ali vjerujem da je sve to tu negdje

Ma, kad ti kažem, tvarno 1 kg košta 18 kn tam gdje sam pitala. Nisu normalni. Kao i druge razne cijene u pošandrcalom skupom Zagrebu (kao Zagrepčanka, dozvoljavam si to govoriti. Zagreb je nekritično skup u mnogim stvarima, uf....) . Raspitat cu se jos, treba mi najviše 10 kn, tako mi je rekla Babymum, nadam se da cu naci nesto jeftinije, tj nesto po cijeni po kojoj si ti kupila. Da, i ja isto tražim oičan, bijeli šljunak, ništa u bojama.Sad imamo tirkizni, jer je Nika tako htjela kad smo prvi put kupovali, ipak- njena je ribica, dobila ju za rodjendan, no ja bih radije bijeli i nadam se da cu ju uspjeti nagovoriti.Javit cu rezultate potrage za jeftinim šljunkom. Da li je šljunak koji si ti kupila okruglasti, da nema nikakve bojazni da ribice, u akciji pljuvanja, slučajno ozlijede usta. Dakle, riječni, okruglasti šljunak, 20 kn 5 kg? Prevrnut ću cijeli grad da to nadjem!

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #88 u: Lipanj 12, 2009, 00:24:42 prijepodne »
Hee, ne treba mi najviše 10 kn, kako pise u gorjem postu, nego najvise 10 litara.  :)
A općenito, kn mi treba puuuuno vise.... he !

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #89 u: Lipanj 12, 2009, 02:47:06 prijepodne »
Hee, ne treba mi najviše 10 kn, kako pise u gorjem postu, nego najvise 10 litara.  :)

Valjda misliš na 10 kg šljunka  ;)
provjerit ću ti ujutro točno koliko košta i koji je ,imam jedan pet shop 2 min od mene

I nije čisto bijeli,šareni je šljunak,ima malo bijelog,malo sivkasto- zelenkastog....ma normalni šljunak,prirodni
i okrugli je a i plosnat,nema staha za ribice,pljuckaju ga bez problema....

Evo se vidi na slikama i boja i sve,a i ribice  :D (Rei je uvijek u prvom planu  :) )
« Zadnja izmjena: Lipanj 12, 2009, 02:52:14 prijepodne od murtila »

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #90 u: Lipanj 12, 2009, 07:54:09 prijepodne »
muritla - ukrast ću ti reia....presladak je!  ;)

no, taj šljunak je (meni barem) nekak najprirodniji...i doista ne može koštati 18 kn kg!
mi smo svojedobno u viliju platili 10 l oko 75 - 80 kn...

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #91 u: Lipanj 12, 2009, 10:53:17 prijepodne »
I meni to zvuči preskupo! Murtila, ribice su ti predivne :heart: i vidim da uživaju u svom novom domu :)! A to s biljkama... - što reći, moje ih neumorno tamane, a ja svako malo moram nabavljati nove :roll:... No, ako ih veseli... :D

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Lipanj 12, 2009, 13:04:25 poslijepodne »

no, taj šljunak je (meni barem) nekak najprirodniji...i doista ne može koštati 18 kn kg!
mi smo svojedobno u viliju platili 10 l oko 75 - 80 kn...

I ja bih takav kakav ima Murtila. Valda u ovom  ZOO AMAZONA imaju samo taj ultra-skupi, pofarbani, a riječni uopće nemaju. Ma, naci cu ja taj lijepi, prirodni šarenkasti riječni, nece mene nitko zezat iz ZOO AMAZ... za 18 kn kg. Ko ih šljivi.

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #93 u: Lipanj 12, 2009, 13:07:47 poslijepodne »
Hee, ne treba mi najviše 10 kn, kako pise u gorjem postu, nego najvise 10 litara.  :)

Valjda misliš na 10 kg šljunka  ;)
provjerit ću ti ujutro točno koliko košta i koji je ,imam jedan pet shop 2 min od mene

I nije čisto bijeli,šareni je šljunak,ima malo bijelog,malo sivkasto- zelenkastog....ma normalni šljunak,prirodni
i okrugli je a i plosnat,nema staha za ribice,pljuckaju ga bez problema....

Evo se vidi na slikama i boja i sve,a i ribice  :D (Rei je uvijek u prvom planu  :) )

Hvala što ćeš provjeriti. 10 kg je isto što i 10 litara, nekako mislim da se tako sipki materijal računa na litre, al uopće nema veze, glavno da se ja dokopam šljunka. Divna ti je biljkica, koja je to?

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #94 u: Lipanj 12, 2009, 15:36:06 poslijepodne »
Hvala što ćeš provjeriti. 10 kg je isto što i 10 litara, nekako mislim da se tako sipki materijal računa na litre, al uopće nema veze, glavno da se ja dokopam šljunka. Divna ti je biljkica, koja je to?

Ma znam . Ali takve stvari obično na kg računam. Provjerila sam ti i vreča od 5 kg košta 17,50 kn ,a u drugom dučanu 22 kn. al sve je to tu negdje u par kuna
Po meni je skuPo i to šta je Babyboom platila u Vilija

Offline Beata

• Punopravni član
« Odgovori #95 u: Lipanj 12, 2009, 15:47:46 poslijepodne »
Hvala na informacijama .Zvala sam opet u taj Zoo Amazona (Jel se smije toliko spominjat ime nekog ducana na forumu, ne bih htjela dobit packe, molim moderatore da me poduce) i pitala za RIJEČNI šljunak, naravno, ima, košta od 21 do 45 kn vreća od 5 litara (kila), zavisi od proizvođača. Dakle, do sada su oni meni nudili onaj ofarbani, zrnati šljunak, kaj ima žuti, crveni, rozi, tirkizni...... taj je 18 kn kila, a ovaj riječni je ipak jeftiniji. No, kod tebe je JOŠ jeftiniji. Ali, šta da se radi, ne idem ovih dana u ST (šmrc), pa cu vjerojatno tu kupit, vidjet cu koji je 3-5 mm granulacije, i dotegliti to doma. Jos moram provjeriti u Bauhaus/Baumax, imaju li tam na litre... pa cemo onda u definitivnu akciju.

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #96 u: Lipanj 13, 2009, 11:09:59 prijepodne »

:no:   gedaj,al ne diraj    :D 

Ipak si ti vejika jiba koja geda  :D

Baš mi je cukren ,hvala na komplimentima u njegovo ime   ;)

Prije je imao dvije smeđe fleke na leđima a sad ih više nema,ustvari stopilo se sa bojom a čak mu je i boja drugačija,,tako da je vrlo sličan Izici koja je skroz narančasta

@tonya,
Hvala i tebi,
da,stvarno uživaju
ma,nisu oni još počeli baš tamaniti biljke ali vrlo brzo će ,ovo je tek vježbanje za ono što sljedi  :hyper:

Tek prebacuju šljunak(a ja kao stavila veće kamenje da sačuva biljke  :P )ona biljčica šta je Reju bila u ustima,to je sama otpala (ipak nije  :devil: ,toliko puno )
tako da ne znam hoće li mi biljke uopće opstati prije nego ih oni počnu tamaniti,
ali svejedno me čeka stavljanje novih biljaka ,pa opet novih.....   pa opet.....

Offline Tonya

• Punopravni član
« Odgovori #97 u: Lipanj 14, 2009, 15:02:39 poslijepodne »
 :D :D :D
ma,nisu oni još počeli baš tamaniti biljke ali vrlo brzo će ,ovo je tek vježbanje za ono što sljedi  :hyper:

Tek prebacuju šljunak(a ja kao stavila veće kamenje da sačuva biljke  :P )ona biljčica šta je Reju bila u ustima,to je sama otpala (ipak nije  :devil: ,toliko puno )
tako da ne znam hoće li mi biljke uopće opstati prije nego ih oni počnu tamaniti,
ali svejedno me čeka stavljanje novih biljaka ,pa opet novih.....   pa opet.....

To je jednostavno tako, sve prekopaju, počupaju, unište... :roll: :D. A tvoje su s tim šljunkom izgleda krenule malo urediti akvarij, kak njima paše :P!

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #98 u: Lipanj 15, 2009, 18:26:47 poslijepodne »
To je jednostavno tako, sve prekopaju, počupaju, unište... :roll: :D. A tvoje su s tim šljunkom izgleda krenule malo urediti akvarij, kak njima paše :P!

Vjerovatno im se ne sviđa kako sam im uredila  :(
A možda je koja od njih dizajner  :D  :D  :D
Evo baš gledam,napravile su mi novu rupu ,okolo jedne biljke ,neznam kako biljka uopće još stoji  -?

Ipak sam kupila usisavač za akv. pa ako sam falila ,jbg
Sa ovim ne trebam ništa povlačiti  već ga spojim na pumpu zraka(koju sam isto kupila,tetratec 50-100 l )

Naravno da sam odmah isprobala,i ne čini mi se loše ali jeli moguće da nema toliko puno prljavštine,
jer u čašici koja je na vrhu uđe sva prljavština a kroz spužvu se filtrira odnosno izađe voda koja je ušla ,
a toga i nije bilo baš puno 
da li filter povuće drekece i ostalo  :question: (možda mi je filter toliko dobar  ;) )

Evo da vidite kako taj usisavač izgleda

http://www.zooprofi.de/info/277/sera_Staubsauger_Mulmsauger_fuer_kleinere_Aquarien.html

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #99 u: Lipanj 16, 2009, 10:33:05 prijepodne »
eh...što se tiče preslagivanja akvarija...to će ti raditi stalno...moje su znale prevrtati panjeve (sad sam im izvadila jer su one same prevelike), kamenje, zatrpavati i odtrpavati biljke...
mislim da su zlatne ribice u stvari vrlo kreativne i tu svoju kreativnost izražavaju svakodnevnim vrijednim radom na uređenju svoga doma!  :D

usisavač je OK...ali očito imaš dobar filter koji povuče puno toga...ali i kad usisavaš, dobro gurni usisavač u podlogu, nemoj samo površinski...naime, drekeci se znaju sleći na dno...odnosno u supstrat  ;)