Nečeš bit če ih još više jer s promjenom vode dodaš hrpu CO2 u sistem
.
Uz duzno postovanje, ali mislim da se ne radi o velikoj koncentraciji CO2 cesmovace, vec o vecoj kolicini rastvorljivog kiseonika u vodi. Pearling je usko vezan sa koncentracijom O2 u vodi. Zato se pearling obicno javlja tek kada se sistem zasiti kiseonikom. Negde sam cak procitao da se prilikom te zamene vode, vrsi obrnut proces fotosinteze tj. lazna fotosinteza u sto manje verujem...
Ti misliš ja znam.
Za vrijeme fotosinteze biljci kisik ne treba (to ne znači da ne diše) več si ga procesom fotosinteze sama proizvodi koliko joj ga treba i puno više (kad je več jednom u biljci bilo bi glupo uzimati ga izvana, po noči je druga stvar).
Ograničavajuči faktori fotosinteze su svijetlo i poslje tog CO2, u cijeloj jednađbi kisika nema nigdje (osim kao nus produkta) i mjehuriči koje vidiš su kisik (otpad u cijelom procesu) .
Formula fotosinteze je takva kakva je i konačni produkt je šečer, povečana količina kisika samo može smanjiti brzinu fotosinteze jer Rubisco ima jednaki afinitet prema kisiku i ugljikdioksidu, obrnuta fotosinteza ne postoji (osim ako disanje biljke ne nazivaš obrnutom fotosintdezom).
Zapravo da ne objašnjavam cijelu fotosintezu i kemiju iza nje bilo bi puno jednostavnije da ti argumentiraš ovu svoju izjavu i napišeš odakle ti takav (glup) podatak.
Još par činjenica koje pobijaju tvoju tvrdnju
kisik je vrlo slabo topiv u vodi (10 i više puta nego CO2) i dodavanjem česmovače se ne povečava količina kisika u vodi
kad bi tvoja izjava bila točna za bolji rast bilja nebi se mučili s CO2 bocama nego bi koristili O2 boce ili jednostavno zračne pumpe (iako pumpe mogu pospješiti rast bilja u sistemima gdje se ne dodaje CO2 jer je CO2 iz zračnog kamena za razliku od O2 donekle i otopi)