Srpanj 06, 2025, 08:56:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mjehurići  (Posjeta: 19740 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
mjehurići
« Odgovori #50 u: Siječanj 15, 2007, 08:45:00 prijepodne »
Brainman:
"Verovatno cu morati da nadjem to gde je Tom napisao, ali cu onda morati da mu pustim PP da mi to tacno hemijski obrazlozi..."

Ne stignem danas pričitati linkove koje si dao ali ču postaviti pitanje na Tomovoj stranici. Ako me ekipa tamo popljuje javno ču se ispričati za svoje neznanje i davanje krivih informacija.
Prenjet ču cijelu raspravu na akvari.net.

ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tompa

• Punopravni član
mjehurići
« Odgovori #51 u: Siječanj 15, 2007, 10:29:00 prijepodne »

Citat: Brainman
@Tuljan
Evo jos nekih linkova koji povezuju zasicenost O2 i pearling, a evo i linka koji objasnjava zamenu vode i pojacani pearling...

LINK1

Sviđa mi se kako je žena na ponuđenomlinku postavila svoj stav: "...I always try to argue the argument, not the arguer."

Brainman, ovaj tvoj link ne govori o zasićenosti vode kisikom nego ugljičnim dioksidom. Barr odmah na početku kaže: "The dissolving rate decreases as we oversaturate the water with CO2." Cijeli je thread o topljivosti CO2 u vodi.

Ja sam pronašao objašnjenje da do perlanja dolazi nakon zasićenja kisikom unutar samoga lista, a da zasićenje vode kisikom nije toliko važna. Moram priznati da s fizikom vode nemam previše veze, ali i uz taj manjak u ovom slučaju bi se priklonio Tuljanovom objašnjenju.Ukoliko se osigura dovoljno CO2 i jako svijetlo javljaju se uvijeti za "full speed" fotozintezu. To znači da suprocesi fotosinteze (kao i metabolički procesi uopće)unutar lista biljke brži, te je i emisija O2 brža nego u uvijetima slabe opskrbe CO2 i slabijim svjetlom.

U mojem akvariju se perlanje na nekim biljkama znajaviti već nakon pola sata od paljenja svijetla. Pola sata do sat vremena je nedovoljno za zasićenje vode kisikom. Također bih dodao da su (1)posebno upečatljivi (veliki) mjehurići uvijek javljaju na istim mjestima pojedinih listova. Za zaključiti je da su pore (stome) na tom pojedinom mjestu lista veće, i s toga je i ispuštanje O2 na tim mjestima brže i manifestira se kao perlanje.Nadalje,(2) listovi koji nisu direktno izloženi svjetlu ne perlaju - posebno vidljivo kod Riccije. Pošto (3) stanice možemo promatrati kao zasebne jedinice, zaključak je da one koje su izložene direktnom svjetlu rade punim kapacitetom a rezultat je pojačani metabolizam te pojačano ispuštanje njegovih nusproizvoda. Edited by: Tompa

Offline dario

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
mjehurići
« Odgovori #52 u: Siječanj 15, 2007, 11:19:00 prijepodne »

Citat: Tompa

Ukoliko se osigura dovoljno CO2 i jako svijetlo javljaju se uvijeti za "full speed" fotozintezu. To znači da su procesi fotosinteze (kao i metabolički procesi uopće) unutar lista biljke brži, te je i emisija O2 brža nego u uvijetima slabe opskrbe CO2 i slabijim svjetlom.
  Nadal

mislim da je tompa s ovim riječima dao savršeni sažetak ove teme
a sve to je lako potkrijepiti jednostavnom jednadžbom fotosinteze (koju neću sad pisati, svi je znamo) iz koje su vidljivi reaktanti, uz uvjet postojanja određene količine svjetla, i produkti (u ovom slučaju obraćamo pažnju na samo jedan produkt - O2 - kojega će biti više, ako bude veće koncentracije reaktanata i faktora osvjetljenja)
još samo da kažem da svoje riječi mogu potkrijepiti primjerom:
u akvarij mi dnevno upadne par zraka sunčeve svjetlosti (refleksijom sa prozora iz susjedne zgrade) i na dijelu koji je najizloženiji tim sunčevim zrakama "pearling" na biljkama počne i traje dok sunce nakon nekih 15 min ne "ode"!
složio bih se također s tuljanom, iako još nemam toliko znanja koliko on ima i nisam toliko stručan da se kužim u sve ono što on govori, ali načelne stvari shvaćam!
ovime ne želim nikoga uvrijediti, sve je samo moje mišljenje
Edited by: dario
-  Zagreb/Savica  -

Offline Brainman

• Punopravni član
  • **
mjehurići
« Odgovori #53 u: Siječanj 15, 2007, 12:19:00 poslijepodne »
Ma, nema mesta ljutnji, ovde se vodi konstruktivna rasprava, jer neko ce iz ovog sigurno nesto nauciti novo, pa bio to ja ili 300 ljudi koji prate temu...

@Tompa...Mislio sam na ovaj deo koji govori o mogucem PREZASICENJU O2 i jedinim nacinom da se to postigne je putem biljaka, znam da je tekst dug...

Neko pita

Citat:
It is this (non-CO2 gas) that I think you are fighting so hard
to disperse about your tank. - whether it be via your venturi method or
the diffuser/water-movement method. In short, I would surmise that the
reason you are seeing this pearling would be the result of oxygen
super-satruation (as O2 is likely that "hard-to-dissolve gas that is
being blown around the tank).

Citat:

Barr daje odgovor

I addressed this, simply.

I used a DO meter, this measures O2 accurately.

the only way to add more than 100% ambient levels is through plant production.

Evo razloga zasto je moguce da se javi pearling ubrzo nakon paljenja svetla i koje su vrednosti zasicenja O2 koje navodi Tom Barr

An airstone will reduce the O2 by turning it on at night as the water
has been oversaturated(beyond 100%) with dissolved O2 from the plants
all day.

Why remove it?

Wait till the light have been off for several hours, maybe 6 or more.

Depends on your plant growth rate and density, but I routinely have 140-150% when the lights go off.

In the morning, I have 90-110%.

Regards,

Tom Barr
Znaci ujutru on vec ima zasicenje vode O2 od 90% do 110%, gde mu vrlo malo treba, a u nekim slucajevima i nikad ne zatreba vece zasicenje da bi se javio pearling...

Na ovaj deo sam mislio, a u trecem linku se nalazi nesto sto bi se moglo , okarakterisati kao Solomonsko resenje situacije, gde se govori i o rastvorenom CO2 i o gasovima koji se oslobadjaju iz cesmovace, jer oko ovoga je pocela cela rasprava...

If you fill a glass
container with tap water and let it stand for an hour or so, the sides
of the container will often be covered with bubbles. That is a result
of dissolved gasses in the water coming out of solution due to the
lower pressure and slow warming of the water. When we add lots of tap
water to our tanks, the same thing happens, and bubbles also appear on
plants, hardscape, etc. But, in addition, one of the gases in the water
is CO2, which the plants use, and that can give us some real pearling,
which is oxygen being given off by the plant as an end product of the
use of CO2 along with fertilizers by the plant. So, some of the bubbles
are pearling, and some are just outgassing of the tap water.

\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t
<' + '/div>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t