@Tuljan
Evo jos nekih linkova koji povezuju zasicenost O2 i pearling, a evo i linka koji objasnjava zamenu vode i pojacani pearling...
LINK1
Sviđa mi se kako je žena na ponuđenomlinku postavila svoj stav: "...I always try to argue the argument, not the arguer."

Brainman, ovaj tvoj link ne govori o zasićenosti vode kisikom nego ugljičnim dioksidom. Barr odmah na početku kaže: "The dissolving rate decreases as we oversaturate the water with CO2." Cijeli je thread o topljivosti CO2 u vodi.
Ja sam pronašao objašnjenje da do perlanja dolazi nakon zasićenja kisikom unutar samoga
lista, a da zasićenje vode kisikom nije toliko važna. Moram priznati da s fizikom vode nemam previše veze, ali i uz taj manjak u ovom slučaju bi se priklonio Tuljanovom objašnjenju.Ukoliko se osigura dovoljno CO2 i jako svijetlo javljaju se uvijeti za "full speed" fotozintezu. To znači da suprocesi fotosinteze (kao i metabolički procesi uopće)unutar lista biljke brži, te je i emisija O2 brža nego u uvijetima slabe opskrbe CO2 i slabijim svjetlom.
U mojem akvariju se perlanje na nekim biljkama znajaviti već nakon pola sata od paljenja svijetla. Pola sata do sat vremena je nedovoljno za zasićenje vode kisikom. Također bih dodao da su (1)posebno upečatljivi (veliki) mjehurići uvijek javljaju na istim mjestima pojedinih listova. Za zaključiti je da su pore (stome) na tom pojedinom mjestu lista veće, i s toga je i ispuštanje O2 na tim mjestima brže i manifestira se kao perlanje.Nadalje,(2) listovi koji nisu direktno izloženi svjetlu ne perlaju - posebno vidljivo kod Riccije. Pošto (3) stanice možemo promatrati kao zasebne jedinice, zaključak je da one koje su izložene direktnom svjetlu rade punim kapacitetom a rezultat je pojačani metabolizam te pojačano ispuštanje njegovih nusproizvoda.
Edited by: Tompa