Srpanj 20, 2025, 14:28:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Filter + hladnjak (chiller)  (Posjeta: 5752 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kajgod

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Filter + hladnjak (chiller)
« u: Studeni 26, 2014, 14:14:02 poslijepodne »
Pozdrav svima..

Kao što sam i rekao u svojoj TEMI predstavljanja, početnik sam u svijetu akvarija, te trenutno gruntam oko filtera i hladnjaka.

Trenutno sam u fazi planiranja izrade jednog akvarija, te sam zapeo na rashlađivanju vode.
Optimalna temperatura koju bih trebao imati je između 15-18C (max do 20C). Temperatura sobe se kroz cijelu godinu krece izmedju 22-26C
Radi se o slatkovodnom akvariju zapremnine 100L.

?? Zanima me da li na tržištu postoji komercijalno riješenje za filtriranje i hlađenje vode unutar jednog uređaja?  :roll:

Ukoliko ne postoji, prema onome što sam se do sada uspio informirati, opcija je spojiti slijedeću konfiguraciju
Tank--> ulaz u filter --> izlaz iz filtera --> ulaz u chiller -> izlaz iz chillera-->Tank

To bi trebalo ovako izgledati (*upozorenje* veličanstvena grafika iz Painta)

S obzirom da nisam upoznat sa ponudom u našim shopovima, i kvalitetom pojedinih proizvoda, da li mi možete preporučiti kombinaciju filtera+chillera koji bi bili dovoljni za 100L akvarij. Mala napomena, da mi je potrebna relativno mirna voda, tj. bez prejakog strujanja uzrokovanog filterom, te naravno da su chiller i filter sto manji dimenzijama.

P.S. Uzeo sam u obzir i mogućnost montiranja ventilatora unutra poklopca, no to ostavljam kao zadnju opciju jer nisam siguran da bi mogao postici temperaturu vode koja mi je potrebna.

:)
Moj Axolotl dnevnik -> Axolotl Resort

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Filter + hladnjak (chiller)
« Odgovori #1 u: Studeni 26, 2014, 14:25:49 poslijepodne »
Što tako mala temperatura?
To nešto posebno misliš držati ili...

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 26, 2014, 15:42:16 poslijepodne »
U pitanju je Ambystoma mexicanum, u narodu poznatiji kao Axolotl  :nerd:
Tražio sam malo tu po forumu, i vidio svega par zainteresiranih za taj oblik vodozemca. Pitanje je da li ih uopce jos uvijek drze i imaju.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Studeni 26, 2014, 15:54:31 poslijepodne »
Na wikipediji piše da su kritično ugroženi?

http://hr.wikipedia.org/wiki/Aksolotl

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #4 u: Studeni 26, 2014, 16:10:43 poslijepodne »
Pozdrav svima..

Kao što sam i rekao u svojoj TEMI predstavljanja, početnik sam u svijetu akvarija, te trenutno gruntam oko filtera i hladnjaka.

Trenutno sam u fazi planiranja izrade jednog akvarija, te sam zapeo na rashlađivanju vode.
Optimalna temperatura koju bih trebao imati je između 15-18C (max do 20C). Temperatura sobe se kroz cijelu godinu krece izmedju 22-26C
Radi se o slatkovodnom akvariju zapremnine 100L.

?? Zanima me da li na tržištu postoji komercijalno riješenje za filtriranje i hlađenje vode unutar jednog uređaja?  :roll:

Ukoliko ne postoji, prema onome što sam se do sada uspio informirati, opcija je spojiti slijedeću konfiguraciju
Tank--> ulaz u filter --> izlaz iz filtera --> ulaz u chiller -> izlaz iz chillera-->Tank

To bi trebalo ovako izgledati (*upozorenje* veličanstvena grafika iz Painta)

S obzirom da nisam upoznat sa ponudom u našim shopovima, i kvalitetom pojedinih proizvoda, da li mi možete preporučiti kombinaciju filtera+chillera koji bi bili dovoljni za 100L akvarij. Mala napomena, da mi je potrebna relativno mirna voda, tj. bez prejakog strujanja uzrokovanog filterom, te naravno da su chiller i filter sto manji dimenzijama.

P.S. Uzeo sam u obzir i mogućnost montiranja ventilatora unutra poklopca, no to ostavljam kao zadnju opciju jer nisam siguran da bi mogao postici temperaturu vode koja mi je potrebna.

:)

Dakle ukoliko želiš postići takvu temperaturu onda savjetujem i preporučam provjereno vrlo kvalitetne hladnjake TECO,koje osim opcije hlađenja možeš dobiti i sa UV-C lampom i grijanjem.
Što se tiče samih teh. karakteristika i snage tj. modela treba uzeti sve parametre
veličina akvarija,izo staklo obično,željena temperatura i sobna temperatura.
Jedini prolem kod ovakvih temperatura 16°C je ljeti ako nemaš izo staklo...
soba npr.27°C,akva na 16°c dolazi do rošenja ako nije izostaklo.

Što se tiče kompleta mislim da to nitko ne radi Čiler-fiter jer i filter i čiler traže svoje specifikacije i bilo bi to neprofesionalno i teško izvedivo za komercijalnu prodaju,a i tehnički nepraktično (čiščenje filter i sl).

Inače uvoznik,prodaja,distribucija za HR TECO je Pet Klub Zadar :up:
LINK info https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96299.0

život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 26, 2014, 16:16:36 poslijepodne »
Na wikipediji piše da su kritično ugroženi?

http://hr.wikipedia.org/wiki/Aksolotl

:up: To je točno što se tiče njihovog prirodnog staništa, tj. u divljini. Ako se ne varam, negdje od 2010. se nalaze na CITES-ovoj listi.
No s druge strane, veliki broj axolotla se koristi za znanstvena istraživanja (zbog njihove mogućnosti regeneracije udova), tako da što se tiče nabavke iz uzgoja, tu nema problema.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 26, 2014, 16:19:26 poslijepodne »
Još malo istraživao što se hlađenja tiče i prilično je zeznuti tako jako ohladiti akvarij i držati ga na tako niskoj temperaturi.

Evo ti par linkova sa idejama za DIY i iskustvo sa jednim gotovim hladnjakom...

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=85914.0
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29705.0
http://www.caudata.org/cc/articles/cooling.shtml

TECO hladnjaci i iskustvo u radu

http://www.elegancereef.com/forum/index.php?/topic/6303-teco-tr15-tr-20-chilleri-hladnjaci/

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 26, 2014, 16:55:27 poslijepodne »
U pitanju je Ambystoma mexicanum, u narodu poznatiji kao Axolotl  :nerd:
Tražio sam malo tu po forumu, i vidio svega par zainteresiranih za taj oblik vodozemca. Pitanje je da li ih uopce jos uvijek drze i imaju.

Vidio sam ovo na akteru (ili nešto slično?). Fascinantna životinja.
Ja sam imao malg vodenjaka prije nekoliko godina. Ljeti je dosezala temperatura i do 28C i nije bilo nikakvih problema. Ne znam koliko je sličan ovome ali i za nejga kažu da mu je potrebna niska temperatura a meni je eto sve ok bilo.

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 26, 2014, 17:08:22 poslijepodne »
...

...

Hvala obadvojici na kvalitetnim informacijama. :up:
TECO liniju proizvoda sam gledao, i koliko sam uspio pronaci, njihov najmanji model je  TK150 (dimenzije=21,5 x 36 x 31.5 cm)  :nerv: a nažalost to mi je malo glomazno za riješiti s obzirom na okolinu akvarija. Tražim neko manje i kompaktnije riješenje, ukoliko naravno uopce postoji :-o

Ja sam imao malg vodenjaka prije nekoliko godina. Ljeti je dosezala temperatura i do 28C i nije bilo nikakvih problema. Ne znam koliko je sličan ovome ali i za nejga kažu da mu je potrebna niska temperatura a meni je eto sve ok bilo.

Vjerujem da bi preživio par dana, pa čak i tjedan dva i duže u uvijetima s pretoplom vodom, ali u realizaciju ovoga ću isključivo krenuti u trenutku kada ću im moći pružiti optimalne uvjete :)
« Zadnja izmjena: Studeni 26, 2014, 17:12:49 poslijepodne od Kajgod »

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2014, 16:25:18 poslijepodne »
Potraga se nastavlja i dalje.  :)

Čisto informacije radi ako će netko biti u istim problemima u budućnosti.
Najmanji chiller po dimenzijama koji sam do sada uspio pronaci je

RESUN Mini-200 chiller

(20x28x33cm)

Stavljam to na rezervu kao finalni spas ako nista drugo ne uspijem napraviti ili izmisliti u medjuvremenu.

S obzirom da još nemam akvarij, trenutno sam u fazi trazenja jednog od 100L za potrebe testiranja, prije samo kupovine. :nerd:
Želim testirati koliko je moguće spustiti temperaturu vode u mom prostoru koristeći samo mini ventove.  :D Ovo je postala avantura već prije same nabavke malog axolotla :)
*držim fige da će kolega s posla imati za posuditi staru kockicu*

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2014, 16:28:49 poslijepodne »
Prije nego što se odlučiš za neki chiler pogledaj koliko stupnjeva mogu skinuti na neku određenu količinu vode.
Ono što sam ja čitao nije baš nešto obećavajući na veće litraže (veće od 30 litara) :roll:

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 28, 2014, 16:39:34 poslijepodne »
Nazalost za ovaj model nisam zasada uspio naci nikakvu ozbiljnu tehnicku dokumentaciju, no trazim i dalje.

S obzirom da mi u stanu nikada nije preko 25C. Ako s ventovima uspijem skinuti bar 4C (prema onome sto pise na internetu, iskustva drugih) + ako s chillerom ode još bar 4-5C onda sam miran.

Naravno, to je i dosta skupo ulaganje, za rekla/kazala, možda bude  :punch:

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 28, 2014, 16:48:01 poslijepodne »
Napravi onda kako si rekao, isprobaj kompjuterske ventilatore. Probaj sa 3-4 pa ćeš vidjeti jel ti odgovara. Ako je toliko niska temperatura u prostoriji možda dođeš do zadovoljavajućih rezultata.
Samo se pripremi i za ljetno razdoblje :)

Offline Kajgod

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 28, 2014, 17:23:11 poslijepodne »
Napravi onda kako si rekao, isprobaj kompjuterske ventilatore. Probaj sa 3-4 pa ćeš vidjeti jel ti odgovara. Ako je toliko niska temperatura u prostoriji možda dođeš do zadovoljavajućih rezultata.
Samo se pripremi i za ljetno razdoblje :)

hehe stan je prema sjeveru, ujutro ako spustim rolete i oko 17h otvorim nejde preko 25C.
U kriznim situacijama tu je i klima..  :D